freaktmp
Expert
- Αντιδράσεις
- 10.912
To Final Expansion 3 ειναι μια πολυσυσκευη για υπολογιστες Vic-20. Ειναι ταυτοχρονα μια ρυθμιζομενη απο software επεκταση μνημης, ενα SD2IEC και ενα flashcart. Ειναι open source οποτε μπορει να το βρειτε απο διαφορες πηγες τοσο σε μορφη κιτ οσο και ετοιμο. Ανα τα χρονια εχει περασει σε 11 διαφορετικες εκδοσεις. Εγω πριν μερικα χρονια ειχα αγορασει την εκδοση 10 σε κιτ, αλλα δεν ετυχε να ασχοληθω μαζι του μεχρι τωρα.
Ας δουμε λιγο τα περιεχομενα του κιτ.

Στο ενα σακουλακι εχουμε την πλακετα με ολα τα ολοκληρωμενα και βασεις. Αξιζει εδω να πουμε οτι τα δυο SMD στοιχεια του κιτ ηταν ηδη κολλημενα στην πλακετα, ενω ειχαν ηδη περαστει ολα τα firmware εκει που χρειαζοταν.

Στο δευτερο σακουλακι εχουμε ολα τα υπολοιπα εξαρτηματα που χρειαζονται για να ολοκληρωθει το κυκλωμα καθως και το απαραιτητο καλωδιο και βυσμα για την συνδεση με την σειριακη θυρα του υπολογιστη.

Καθε αρχη και δυσκολη. Προκειται ευκολα για το πιο πυκνοκατοικημένο κυκλωμα που εχω φτιαξει ποτε. Αποφασισα να μην χρησιμοποιησω το καλάι με διαμετρο 2mm που χρησιμοποιώ συνηθως, αλλα ενα πολυ πιο μικρο 0.5mm.

Πρωτη φορα κολλαω PLCC socket. Ηταν ισως καπως πιο ευκολο απ' οτι φοβομουν.

Το βυσμα για την σειριακη

Τοποθετώντας το καλωδιο στην θεση του.

Το Final Expansion 3 ετοιμο για δραση...

...ή οχι; Θα σας κρατησω σε αγωνία.
Ας δουμε λιγο τα περιεχομενα του κιτ.

Στο ενα σακουλακι εχουμε την πλακετα με ολα τα ολοκληρωμενα και βασεις. Αξιζει εδω να πουμε οτι τα δυο SMD στοιχεια του κιτ ηταν ηδη κολλημενα στην πλακετα, ενω ειχαν ηδη περαστει ολα τα firmware εκει που χρειαζοταν.

Στο δευτερο σακουλακι εχουμε ολα τα υπολοιπα εξαρτηματα που χρειαζονται για να ολοκληρωθει το κυκλωμα καθως και το απαραιτητο καλωδιο και βυσμα για την συνδεση με την σειριακη θυρα του υπολογιστη.

Καθε αρχη και δυσκολη. Προκειται ευκολα για το πιο πυκνοκατοικημένο κυκλωμα που εχω φτιαξει ποτε. Αποφασισα να μην χρησιμοποιησω το καλάι με διαμετρο 2mm που χρησιμοποιώ συνηθως, αλλα ενα πολυ πιο μικρο 0.5mm.

Πρωτη φορα κολλαω PLCC socket. Ηταν ισως καπως πιο ευκολο απ' οτι φοβομουν.

Το βυσμα για την σειριακη

Τοποθετώντας το καλωδιο στην θεση του.

Το Final Expansion 3 ετοιμο για δραση...

...ή οχι; Θα σας κρατησω σε αγωνία.