Παρουσιαση Tapecart SD για Commodore 64

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.340
Αντιδράσεις
9.486
Ας δουμε τωρα ενα μικρο αλλα πολυ ενδιαφερον περιφερειακο για υπολογιστες Commodore 64. Προκειται για το Tapecart SD το οποιο ειναι ενα cartridge που συνδεεται στην θυρα του κασετοφωνου και μας επιτρεπει να φορτωνουμε prg και tcrt images σε υψηλη ταχυτητα. Προκειται για ενα open source project που ειναι η μετεξελιξη ενος παλιοτερου open source project, το αρχικο Tapecart. Σαν open source, μπορει να το κατασκευασει ο οποιοσδηποτε και ετσι υπαρχουν διαφορες εκδοσεις στο ebay και οχι μονο, που διαφερουν κυριως στο σχημα και την τιμη.

Το αρχικο Tapecart ηταν απλα μια flash μνημη που μπορουσε να προγραμματιστει ετσι ωστε να δειχνει ενα menu με διαφορα prg images που μπορουμε να φορτωσουμε σε υψηλη ταχυτητα. Ουσιαστικα προκειται για το Easyflash του φτωχου. Δυστυχως ο προγραμματισμος του ηταν εξαιρετικα αργος και read only.

Αυτα τα μειονεκτηματα διορθωνονται στο Tapecart SD με την προσθηκη της δυνατοτητας χρησης καρτας microsd, τα περιεχομενα της οποιας μπορουμε να προσβασουμε με τον ενσωματομενο browser και να φορτωσουμε απευθειας prg images. Επιπλεον μπορουμε να φορτωσουμε tcrt images που ειναι ουσιαστικα το περιεχομενο της flash μνημης του Tapecart. Αφου το φορτωσουμε, πλεον βρισκομαστε το κλασσικο interface του Tapecart menu με οτι περιεχομενα εχει το image που φορτωσαμε. Ολα αυτα συμβαινουν με εξαιρετικα μεγαλη ταχυτητα, αφου ακομα και το μεγαλυτερο prg αρχειο φορτωνει σε 6-8 δευτερολεπτα!

Ας δουμε το συγκεκριμενο μοντελο Tapecart SD που απεκτησα. Ειναι εξαιρετικα μικρο. Μια φωτογραφια διπλα σε ενα ζαρι D20.


Εκτος απο την υποδοχη για την microsd και το βυσμα για την θυρα κασετοφωνου δεν υπαρχει τιποτα αλλο. Προσοχη στην λεπτομερεια: επειδη αρχικα η υποδοχη ηταν για SD καρτες, γεμισαν τα κενα με κολλα.


Το Tapecart SD δεχεται microsd καρτες εως 8gb νομιζω, αλλα δεν χρειαζεται κατι τοσο μεγαλο, αφου με μια καρτα 2gb μπορεις να εχεις πρακτικα ολα τα prg και tcrt images που υπαρχουν και να εχεις και μπολικο ακομα ελευθερο χωρο. Το filesystem πρεπει να ειναι FAT32 και υποστηριζονται υποκαταλογοι, αλλα δυστυχως οχι long filenames. To τελευταιο προβλημα μπορει να ξεπεραστει με την χρηση tcrt αρχειων που εσωτερικα δεν εχουν αυτο τον περιορισμο. Απο την αλλη, πρεπει κανεις να δημιουργησει tcrt images με τα αρχεια που τον ενδιαφερουν, το οποιο δεν ειμαι σιγουρος πως γινεται. Γενικα δεν υπαρχουν πολλοι που να ασχολουνται με το συγκεκριμενο αθλημα. Τα λιγα (αλλα περιεκτικα) tcrt images που υπαρχουν θα τα βρειτε στο C-64 Scene Database. Το μονο αλλο πραγμα που απαιτειται ειναι να αντιγραψουμε το prg image του browser στο root της καρτας μας.

Αφου φτιαξουμε την καρτα μας, την βαζουμε στην συσκευη την συνδεουμε στον υπολογιστη. Εν δραση στον Commodore 64C.


Αφου αναψει ο υπολογιστης, παταμε Shift-Run/Stop για να φορτωσει ο browser. Αυτο συμβαινει σε λιγα δευτερολεπτα.


Ο browser.


Η οθονη about.


Επιλεγοντας ενα prg image. Μπορουμε να χρησιμοποιησουμε το πληκτρολογιο ή το joystick.



Μερικα δευτερολεπτα αργοτερα παιζουμε Centipede!



Αν επιλεξουμε ενα tcrt image μεταφερομαστε στο menu του.



Αν επιλεξουμε κατι απο εκει βλεπουμε στιγμιαια μια οθονη φορτωσης και μπαινουμε στο παιχνιδι.



Choplifter!



Αλλο ενα tcrt image με πολλα καλουδια.



Το Tapecart SD ειναι για τον αρχαριο στον χωρο που βρηκε εναν C64 και θελει να βρεξει τα ποδια του, αλλα να μην πεσει στα βαθια μονο μιας. Για 25€ ολα μεσα, το ολο πραγμα ειναι πρακτικα impulse buy και δεν θα σας απογοητευσει. Το συγκεκριμενο που προμηθεύτηκα ειναι ετσι κι ετσι απο ποιοτητα κατασκευης, αλλα δουλευει αψογα. Για τον πρωταρη ειναι must have, για ολους τους υπολοιπους ειναι why not?
 
Και για να απαντησω στην ερωτηση που δεν εκανε κανεις: :fafoutis:

Ναι, το Tapecart SD συνεργαζεται αρμονικα και με το 1541 Ultimate II.



Μαλιστα εκανα την ζωη μου ακομα πιο δυσκολη έχοντας φορτωμένο το Jiffydos (κατι που δεν επιτρεπει το φορτωμα απο κασετα). Ετσι εβαλα το prg του Tapecart SD στο usb stick του 1541U2 και το φόρτωσα απο εκει.



Απο κει και περα δουλευει αψογα, τοσο στο φορτωμα των prg, οσο και των tcrt

Green Beret απο prg



και tcrt.



Οντως αυτο το εγχειρημα ηταν ασκοπο, αλλα ειναι απαραιτητο ολες μας οι πραξεις στην ζωη να εχουν καποιο βαθυτερο σκοπο και νοημα; :eviltongue:
 
Ας δουμε τωρα πως μπορουμε να χρησιμοποιησουμε το Tapecart SD με C128DCR.



Πρωτο και βασικο προβλημα ειναι οτι δεν χωραει να το συνδεσουμε στην θυρα του κασσετοφωνου. Για αυτο το λογο δανειστικα το tape extender του 1541 Ultimate II που ειχα τροποποιησει για να χωραει.



Η συμβατικη σοφια λεει οτι το Tapecart SD δεν ειναι συμβατο με υπολογιστες Commodore 128. Και οντως αυτο ισχυει οπως βλεπουμε εδω, αν προσπαθησουμε να το προσπελασουμε απο την Basic V7.0.



Μια λυση ειναι να το χρησιμοποιησουμε σε C64 mode. Ας δουμε ομως μια εναλλακτική λυση που μας επιτρεπει να το προσπελάσουμε σε 128 mode.

Θα χρησιμοποιησω το MMC Replay. Στην αρχικη οθονη φορτωνουμε το MMC Bios.



Φορτωνουμε τον file browser.



Στην SD καρτα του MMC Replay εχουμε προσθεσει τo εκτελεσιμο του browser του Tapecart SD. Το τρεχουμε.



Πλεον φορτωνει κανονικα.



Μπορουμε να τρεξουμε TCRT συλλογες απροβληματιστα.



Ομοιως μπορουμε να τρεξουμε συμπιεσμενα PRG αρχεια σε κλασματα του χρονου που εχουν αλλες λυσεις.



Βεβαιως δεν μπορουμε να το κανουμε αυτο σε 80 column mode και δεν νομιζω οτι υπαρχουν εμπορικα παιχνιδια που να εχουν μετατραπει σε μορφη PRG (αλλα μπορει να κανω και λαθος.

Ας παιξουμε και τιποτα. Renegade απο συμπιεσμενο PRG.


 
Απο την τελευταια φορα που εγραψα για το TapecartSD εχουν προκύψει διάφορες ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

Κατ' αρχην κυκλοφόρησε μια εκδοση του γνωστου sid player, Sidplay64 με υποστήριξη για TapecartSD. Πλεον μπορει κανεις να γραψει το πρόγραμμα του player και την συλλογη του με sid αρχεια, οσο μεγαλη κι αν ειναι, σε μια καρτα microsd και να την βαλει στο TapecartSD του και να απολαύσει SID μελωδίες. Η πιο πρόσφατη εκδοση υποστηρίζει και το Armsid και μπορει να αλλαζει τυπο SID on-the-fly, αναλογα με το τι ειναι προτιμότερο για το καθε κομματι. Σε παλιοτερες εκδοσεις του TapecartSD firmware θα χρειαστει να αλλάξετε την καταληξη των sid αρχειων σε prg, αλλα απο κει και περα ολα λειτουργούν απροβλημάτιστα.



Μιας και λεμε για εκδοσεις firmware, υπαρχει αρκετη κινητικότητα στο χωρο εχουμε φτασει πλεον στην έκδοση 1.4 με πολλες διορθωσεις και βελτιώσεις, οπως την εμφανιση long file names στον browser και την δυνατότητα εγγραφής σε TCRT images, οπως εκανε και το Easyflash 3. Επιπλεον κυκλοφόρησε μια διαφορετικη εκδοχη του firmware που υποστηριζει και TAP αρχεια.

Τελος, εχουν εμφανιστεί διαφορες εκδοσεις hardware με διαφορετικές διαστάσεις και χαρακτηριστικα, οπως πχ μια πολυ βολικη εκδοση με γωνια 90 μοιρων, εκδοσεις με arduino nano και εκδοση wifi, η οποια δυστυχως δεν ειναι διαθεσιμη αυτη την στιγμη.
 
Πίσω
Μπλουζα