Περί εγγύησης εξαρτημάτων laptop

manos426f

The King of Retro®
Joined
9 Οκτ 2006
Μηνύματα
5.388
Αντιδράσεις
156
Μια και laptop δεν έχω αγοράσει ποτέ (το μοναδικό laptop που είχα μέχρι πρότινος,το είχα πάρει από φίλο) και δε ξέρω ακριβώς τι καθεστώς εγγύησης ισχύει σ' αυτά,θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:Η εγγύηση έκαστου εξαρτήματος δεν ισχύει ξεχωριστά,όπως στις περιπτώσεις desktop μηχανημάτων;

Γιατί το ρωτάω αυτό.Διότι πρόσφατα η κοπέλα μου πήγε το laptop της,αγορασμένο πριν 2 έτη (κλεισμένα αυτά) σε γνωστό κατάστημα,κι από 'κει της είπαν ότι είχε χτυπήσει ο δίσκος (Segate 2.5άρης),τον οποίο δίσκο και αντικατέστησαν.Τα λεφτά που ζητήθηκαν ήταν και για την εργασία τους,αλλά και για την αξία του νέου δίσκου...

Μου έκανε εντύπωση το γεγονός,οπότε προτού προβώ σε προσωπική επικοινωνία μαζί τους,ήθελα να ξεκαθαρίσω το παραπάνω,όπως και το μήπως οι 2.5άρηδες δίσκοι έχουν διαφορετική εγγύηση π.χ λιγότερη των 5 ετών που έχουν οι 3.5άρηδες Seagate (εκτός της πασίγνωστης σειράς 7200.11,που είχε 3 χρόνια).

Γνωρίζει κάποιος με σιγουριά κάτι επ' αυτού; :)
 
Ξέρω ότι στα laptop που έχω αγοράσει (HP, compaq, toshiba, acer, multirama), αναφέρεται στην εγγύηση ότι αυτή ισχύει για όλα τα εξαρτήματα για 2 ή 3 έτη, εκτός από την οθόνη που ισχύει για 1 έτος και για τη μπαταρία που ισχύει για 6 μήνες. Ο σκληρός δίσκος δεν αναφερόταν πουθενά ξεχωριστά.
 
Ολα τα εξαρτηματα που βρισκονται μεσα σε επωνυμους υπολογιστες (Toshiba, Dell, HP κλπ) καλυπτονται απο την εγγυηση του κατασκευαστη του υπολογιστη και οχι του εξαρτηματος. Για παραδειγμα, αν ενας υπολογιστης (πχ HP) εχει ενα χρονο εγγυηση, τοτε και ο δισκος του (πχ Seagate) θα εχει ενα χρονο εγγυηση και την αντικασταση θα την κανει η HP και οχι η Seagate.
 
Στα φορητά θεωρούμε το μηχάνημα σαν σύνολο. Γι αυτό το λόγο κάποιες εταιρείες ακόμα και σήμερα έχουν αυτοκολλητάκι που ακυρώνει την εγγύση αν πας να το ανοίξεις. (Λέγε με MSI).

Αν θες μπορείς να αλλάξεις δίσκο, αλλά κρατάς τον παλιό σε θήκη και αν χαλάσει κάτι τον βάζεις πάνω και το πας "συνεργείο".

Οπότε η εγγύηση ισχύει συνολικά σαν μονάδα. Εξαιρούνται οι μπαταρίες. Οι οθόνες έχουν όση εγγύηση έχει και το φορητό πιά. Τα μοντέρνα backlit inverters δεν χαλάνε εύκολα.

Τι φορητό ήταν και γιατί δεν είχε αγοράσει επέκταση εγγύησης; Στο τελευταίο δικό μου έχω 4 χρόνια και δεν πα να πάθει ότι θέλει..........
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
pooky(1) είπε:
Τι φορητό ήταν και γιατί δεν είχε αγοράσει επέκταση εγγύησης;

Καλή ερώτηση!

Δε ξέρω για το πρώτο και...δε γνωρίζω για το δεύτερο! :p
 
masbass είπε:
Στατιστικά, οι επεκτασεις εγγυησης δεν ειναι και τοσο καλη επενδυση παντως.
http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4543418


Από δική μου πείρα, έχω δει μηχανήματα ακριβά να παροπλίζονται στους 13 μήνες και φτηνιάρικα να γίνονται καινούργια στους 33. Αξίζει και παραξίζει.

Φιλικά πάντα, σταματήστε να αναφέρετε τη λέξη "επένδυση" στις αγορές καταναλωτικών προϊόντων. Επένδυση σημαίνει τοποθέτηση των χρημάτων μας σε σημεία που θα μας δώσουν περισσότερα, οτιδήποτε καταναλωτικό ΔΕΝ είναι επένδυση, όπως και το Χρηματιστήριο ΔΕΝ είναι τζόγος.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ο νομος στην Ευρωπαικη ενωση οριζει πως η εγκυηση των ηλεκτρονικων συσκευων ειναι δυο ετη. Ο νομος αυτος αν και υποτιθεται πως εχει εναρμονιστει εδω και χρονια, ερχεται σε συγκρουση με παλαιοτερους δικους μας, πιθανοτατα λογω του οτι το μισο νομικο μας συστημα ειναι στην καθαρευουσα.

Για να μην ξεφευγουμε και πολυ, οι seagate δινουνε το λιγοτερο εγκυηση 3 χρονια. Εισαι μεσα σε αυτη αρα καλυπτεσαι. Αν και υπαρχει καποιος αντιπροσωπος για την seagate στην Ελλαδα, δυστηχως δεν γνωριζω ποιος ειναι..
 
Τα Νέα σου μεταφέρουν είδηση (και αρκετά παλιά κιόλας) απο το Consumer Reports, μεγάλο και έγκυρο περιοδικο με μεγαλη ιστορια και δραση. Το άρθρο στο οποιο αναφερονται είναι εδω

http://www.ctv.consumerreports.org/extended_warranty.html

ειδικά για τα laptops, δείχνουν να έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό βλαβών αν και πολλές είναι από κακή μεταχείριση (λόγω φορητότητας) και δεν καλύπτονται παντα.

Laptops have among the higher repair rates of the products we track. Forty-three percent of three- to four-year-old laptops have needed to be fixed, our subscribers indicate; typical repairs cost between $100 and $400. But many of these problems occurred outside the coverage period of a typical computer extended warranty. Also be aware that extended warranties usually don't cover problems if you drop the laptop or spill something on it. If you're worried about that, you should get accident-damage protection. Typically, though, you must buy an extended warranty first.
Τόσα χρόνια δεν έχω πετύχει κάποια βλάβη σε laptop να εμφανίζεται μετά απο ένα χρόνο, συνήθως είναι αμέσως, με το που το ανάβεις ή το πολύ σε κανά μήνα. Καθώς οι τιμές έχουν ξεφτιλιστεί εντελώς και συμφέρει να παίρνεις ένα καινούργιο low end κάθε 2 χρόνια για απλη χρηση office και web, οι περισσότεροι που παίρνουν τέτοια laptops δε πολυχρειάζονται τετοιες εγγυήσεις. Αν τωρα εχεις παρει το θηριο το ιδιο κι εχεις χωσει λεφτα, ισως ειναι συμφερον αλλα και παλι δεν ξερω ποσο θα παει αυτη η εγγυηση αναλογα με τη τιμη του. Το σιγουρο ειναι οτι τα laptop εχουν πολυ πιο συχνες βλαβες απ οτι οι υπολοιπες συσκευες που καταγραφονται απο το Consumer Report.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Βρε μαζί σου κι εγώ!!!!!

Τα laptops που προσωπικά (και πάντα προσωπικά) παίρνω είναι beasts at best. Για παράδειγμα έχω το Turbo-X με τον i7 και δεν θα μπορούσα για 120 ευρώ να μην πάρω 2 χρόνια επέκταση εγγύησης. Τώρα αν είχα πάρει ένα απλό Iron των 500 ευρώ, και πάλι θα έπαιρνα επέκταση εγγύησης!!!!!!!!!!!!!!!

Άλλοι δεν θέλουν και καλά κάνουν καθείς με το τρόπο του.

Έχω πετύχει βλάβες να εμφανίζονται σε φορητά πολλές φορές ακόμα και στα δύο χρόνια. Πιστεύεις ότι όλοι είναι κολλημένοι σαν και μένα και δουλεύουν τα φορητά τους πάνω σε σταθεροποιητές τάσης; Ή ότι βγάζουν τους μετασχηματιστές από τη πρίζα όταν πέφτουν κεραυνοί στη δίπλα πολυκατοικία;

Τα φορητά απλά εμφανίζουν συχνά βλάβες γιατί τα λειτουργούν πάρα πολλοί άσχετοι. Αυτή τη στιγμή το Furious μου λειτουργεί στην βάση του (πριν λίγο με αυτό τέλειωσα το Dragon's Age) και η θερμοκρασία ακόμα και όταν έλιωνα κρατήθηκε σε πολύ normal επίπεδα, μέχρι 70 βαθμούς έφτασε η κάρτα. Παράλληλα το παλιό μου Gaming laptop που το χάρισα στη γυναίκα μου αυτή τη στιγμή το λειτουργεί πάνω στο καναπέ. Ούτε αέρα δεν παίρνει και η κάρτα γραφικών του σε idle έχει φτάσει 89 βαθμούς.

Ποιο από τα δύο άραγε θα πάθει γρηγορότερα ζημιά;

Απάντηση: Δεν με νοιάζει έχουν και τα δύο επέκταση εγγύησης μάλιστα το Multarama μου έχει και εγγύηση αντικατάστασης. Δεν πα να καούν αύριο, δεν πα να τα φτύσουν σε δυο χρόνια.......

Τα φορητά είναι μηχανήματα που αν ξέρεις να τα χειριστείς δεν θα σε προδώσουν (εκτός από τις αναπόφευκτες αστοχίες υλικού) αν όμως τα λειτουργείς off specs είναι λογικό να πάθουν βλάβη......
 
Βεβαιως και ισχυουν αυτα. Στις Ηνωμενες πολιτειες φυσικα. Εδω ειναι Ευρωπαικη ενωση ομως. Εχουμε αλλους νομους που ισχυουν. Στη Βραζιλια επισης εχουν κατα μεσο ορο απο τρεις εως εξη μηνες, εγκυηση πληρως νομικη απο τους τοπικους τους νομους. Για λαπτοπ τωρα, ενας γνωστος ξηλωσε τον χαλασμενο σκληρο του απο το λαπτοπ του (αγορασμενο απο εδω) εψαξε και βρηκε να του το αλλαξουνε. Μιλαμε ομως για τοπικη αγορα και οχι εξωτερικου, και δεν το πηγε στο καταστημα αγορας.
 
masbass είπε:
Στατιστικά, οι επεκτασεις εγγυησης δεν ειναι και τοσο καλη επενδυση παντως.
http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4543418
Η εμφαση του αρθρου ειναι σε consumer electronics συσκευες και οχι υπολογιστες. Οι CE συσκευες εχουν μονοψηφιο ποσοστο βλαβων. Οι υπολογιστες διψηφιο. Επιπλεον πολλα απο αυτα που λεει ειναι για εγγυησεις τριτων (πχ του καταστηματος που εγινε η αγορα) και οχι του κατασκευαστη. Οντως οι εγγυησεις τριτων ειναι πανω-κατω αχρηστες, οχι ομως αυτη του κατασκευαστη.

Getta Robo είπε:
Ο νομος στην Ευρωπαικη ενωση οριζει πως η εγκυηση των ηλεκτρονικων συσκευων ειναι δυο ετη. Ο νομος αυτος αν και υποτιθεται πως εχει εναρμονιστει εδω και χρονια, ερχεται σε συγκρουση με παλαιοτερους δικους μας, πιθανοτατα λογω του οτι το μισο νομικο μας συστημα ειναι στην καθαρευουσα. Για να μην ξεφευγουμε και πολυ, οι seagate δινουνε το λιγοτερο εγκυηση 3 χρονια. Εισαι μεσα σε αυτη αρα καλυπτεσαι. Αν και υπαρχει καποιος αντιπροσωπος για την seagate στην Ελλαδα, δυστηχως δεν γνωριζω ποιος ειναι..
Σαν τεχνικος Η/Υ αυτο το περι 2 ετων το ακουω συχνα, αλλα ακομα και αν ισχυει δεν υπαρχει τροπος να βρει κανεις το δικιο του. Τουλαχιστων κανενας απο τους πελατες της εταιριας που δουλευω δεν τα καταφερε, παρολο που εχω ακουσει κατα καιρους λογια μεγαλα.

Και αυτα περι εγγυησης seagate κλπ, απλα δεν ισχυουν. Οι δισκοι στα φορητα μεγαλων κατασκευαστων δεν ειναι seagate, ειναι ΟΕΜ seagate. Αυτο κανει ολη την διαφορα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
.....πολύ σωστά, και έχουν εγγύηση όση το σύνολο πάνω στην οποία θα μπουν. Αν είναι ACER έχουν και αυτοί 1 χρόνο.
 
freaktmp είπε:
Σαν τεχνικος Η/Υ αυτο το περι 2 ετων το ακουω συχνα, αλλα ακομα και αν ισχυει δεν υπαρχει τροπος να βρει κανεις το δικιο του. Τουλαχιστων κανενας απο τους πελατες της εταιριας που δουλευω δεν τα καταφερε, παρολο που εχω ακουσει κατα καιρους λογια μεγαλα.
Εχοντας κανει προσωπικα αλλα και αρκετα φιλικα προσωπα μου καταγγελιες επι του παροντος μια χαρα ακρη βγηκε. Απλα το ολο ζητημα δεν κατεληξε "θα δειτε ποιος ειμαι εγω, θα δειτε τι θα παθετε", αλλα σε καταγγελιες και εξωδικα. Καταλαβαινω εν μερη πως οι εγχωριοι εισαγωγες/εμποροι κτλ, πατανε πανω στον τοπικο νομο (ο οποιος υποτιθεται πως θα πρεπει να ξεκαθαριστει διοτι ειναι ασαφεις) για τον χρονο που οριζει ο κατασκευαστης. Ωστοσο ομως, ειμαστε μερος της ευρωπαικης ενωσης και απλουστατα οφειλουμε να εναρμονιστουμε με την κοινοτικη οδηγια τους!

Υποψην το παραπανω ζητημα δεν ειναι τοπικο. Υπαρχει ζητημα και στην μεγαλη βρετανια, ωστοσο παιρνει και αλλη τροπη επι του θεματος..

freaktmp είπε:
Και αυτα περι εγγυησης seagate κλπ, απλα δεν ισχυουν. Οι δισκοι στα φορητα μεγαλων κατασκευαστων δεν ειναι seagate, ειναι ΟΕΜ seagate. Αυτο κανει ολη την διαφορα.
Αν και δεν το εψαξα, παρα μονο ειχα παρει μερος στη συζητηση, βρηκα αυτο εδω:

http://www.seagate.com/support/warranty-and-replacements/oem-warranty/

How Long Does the Coverage Last? Seagate will publish a warranty period for each product (the “Product”) as part of the Product and price list. The warranty period for each Product begins on the date of shipment to the OEM customer. For Product sold to a Seagate OEM customer (“OEM”), the standard warranty period is three (3) years for Notebook and Desktop drives and five (5) years for Enterprise and Nearline drives.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Tελικά ρε παιδιά δηλαδή,επειδή ψιλομπερδεύτηκα,ο Seagate του laptop καλύπτεται από δική του,ξεχωριστή,εγγύηση,ή όχι;
 
Όχι.

Getta δηλαδή τι έκανες και σε ποιες περιπτώσεις;
 
Sony hellas, καταγελια για αρνηση επισκευης ps2 μεσα στο χρονο και ενα μηνα που παρουσιασε προβλημα. Πηρα ανακατασκευασμενη κονσολα το 2006 πισω. Δεν ειμαι ο μονος, μπορεις να βρεις με google search παρα πολλα παιδια που βγηκανε κερδισμενοι.
 
Πολύ καλά νέα, αλλά πάντα παίρνω επέκταση εγγύησης στα φορητά για να έχω τα νεύρα μου ήσυχα.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν είχα κανένα πρόβλημα, όποτε χρειάστηκα επισκευή, ήταν μια χαρά εμπειρία.
 
Getta Robo είπε:
Απλα το ολο ζητημα δεν κατεληξε "θα δειτε ποιος ειμαι εγω, θα δειτε τι θα παθετε", αλλα σε καταγγελιες και εξωδικα.
Καταγγελιες και εξωδικα προυποθετουν χρονο και χρημα (ή να εχεις δωρεαν απεριοριστη προσβαση σε εναν δικηγορο!).

Getta Robo είπε:
For Product sold to a Seagate OEM customer (“OEM”), the standard warranty period is three (3) years for Notebook and Desktop drives and five (5) years for Enterprise and Nearline drives.
Αν και εμενα αυτο μου λεει οτι η seagate δινει στους κατασκευαστες υπολογιστων 3 χρονια εγγυηση, αλλα αυτο δεν σημαινει οτι και οι κατασκευαστες θα περασουν αυτα τα 3 χρονια στον τελικο καταναλωτη. Αλλα ακομα και να το καταλαβαινω λαθος, αυτη ειναι μια εγγυηση που μονο η seagate θα καλυψει, πραγμα που σημαινει οτι πρεπει να στειλεις το drive στo εξωτερικο, δηλαλη τελικα μαλλον δεν θα αξιζει τον κοπο να ασχοληθεις. Αν αγορασεις ενα φορητο απο πχ quest και μετα την εγγυηση του φορητου στειλεις μονο τον δισκο στην quest, απλα θα στον επιστρεψουν ετσι. Αυτο μπορω να στο πω με 100% βεβαιοτητα.
 
Πίσω
Μπλουζα