Εγώ όπως ξέρετε είμαι ξένος σ' αυτή την περιοχή (των παλαιοηλεκτρονικών όχι των δασών) αλλά είδα λέξη-κλειδί και μπήκα να ρωτήσω. Δεν θυμάμαι αν το έξω ξαναρωτήσει, αν ναι και μου απαντήθηκε ας όψεται η καλπάζουσα ως φαίνεται Αλτσχάιμερ, και συγγνώμην που ρωτάω για κάτι άσχετο me Amstrad.
Όταν ζούσα Ελλάδα από τη χημεία ήξερα το "καλάι" ως εναλλακτικό λαϊκό όνομα του κασσίτερου. Επίσης κάπου κάποτε έμαθα για συγκολλήσεις με ένα πράμα που το λέγανε φωνητικά "κολλάει", πώς γραφότανε δεν ξέρω, τι και πώς το κάνανε δεν ξέρω, αλλά ήξερα πολύ καλά ότι δεν το λέγανε - εγώ δεν το έλεγα, είπαμε δεν ήξερα τι ήταν - καλάι, άρα δεν ήταν κασσίτερος.
Ήρθα Αμερική, πήρα και τα μάστερς μου και τα διδακτορικά μου και τα μεταδιδακτορικά μου ως χημικός μηχανικός, αλλά τίποτε παραπάνω περί αυτών δεν έμαθα. Τι να το έκανα?
Και μετά έπιασα δουλειά σε ένα εργαστήριο έρευνας διεργασιών στην ηλεκτρονική βιομηχανία... και την πρώτη μέρα μου δείξανε μεταξύ άλλων ένα πράμα με πολλά μπαλλάκια απο κάτω του και μου είπανε "αυτό είναι ένα "flip chip" κι αυτά είναι "solder bumps" (καλά ως εδώ) και πριν το σούπερυπερμηχάνημά μας το βάλει να κάτσει σε μια κάρτα το βουτάει σε "flux". Παρντόν? Τι εννοεί?(*) Οπότε μάζεψα όλο το θράσος μου και ρώτησα "Συγγνώμην, τι είναι flux?" Περιέργως δεν με απέλυσαν πάραυτα, μου εξήγησαν και έμαθα και για flux και για solder και για όλα αυτά και τα παίζω στα δάχτυλα, αν κι εξακολουθώ να μην μπορώ να χρησιμοποιήσω κολλητήρι διότι όλο το soldering το κάνω σε reflow oven και το desoldering σε rework machine, όχι παίζουμε. Αλλά ποτέ μου δεν έμαθα πώς λέμε το solder ελληνικά, κατάλαβα ότι ήταν το "κολλάει" αλλά δεν ήτανε καλάι αφού είχε και 37% μόλυβδο (και οψέποτε 2% άργυρο και μικρή ποσότητα αντιμονίου) διότι μιλάμε για 1990'ς, πριν γίνουν της μόδας τα lead free.
Και βλέπω εδώ ότι γράφεις
καλάι εννοώντας
solder. Επί τέλους ένας γνώστης της ορολογίας! Άρα λάθος με έμαθαν στη χημεία μου? (Δεν θα ήταν πρώτη φορά.) Το καλάι δεν είναι συνώνυμο του κασσίτερου? Κι αυτό που λέγανε "κολλάει" ήταν τελικά παραφθορά του καλάι, λογική μια που το χρησιμοποιούσαν να κολλήσουν με κολλητήρι?
Είναι μια γνώση τελείως άχρηστη που δεν θ' αλλάξει σε τίποτε τη ζωή μου. Ακριβώς γι' αυτό δεν μπορώ να ησυχάσω αν δεν την αποκτήσω.
________________________________________________________________________________________________________________________________
(*) Διότι ήξερα πολύ καλά τι είναι fluχ από τα μεταπτυχιακά μου χρόνια που ασχολιόμουνα με φαινόμετα μεταφοράς. Όπως όλοι ξέρουμε, συμβολίζεται με j και ως διανυσματικό πεδίο ορίζεται από το

Στοιχειώδες και πασίγνωστο.
Αλλά πώς βουτάς ένα εξάρτημα σε ένα διανυσματικό πεδίο?