Πινακας με κοριτσι που διαβαζει

Rakeesh

RetroDB Feeder
Joined
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
4.581
Αντιδράσεις
1.731
Ηταν μια stock εικονα με ενα κοριτσι 'εποχής' σε προφιλ καθισμένο που διαβάζει ένα βιβλίο.

Την εικονα αυτη την εβλεπα σχετικα συχνα σε σπιτια που πηγαιναμε επισκεψεις οταν ημουν μικρος. Ποτε την εβλεπα σε πινακα, ποτε σε ταπετσαρια, ποτε σαν πατρόν για κέντημα.

11-184l.jpg


Ξερει κανενας την προέλευσή του; :)
 
Η εικονα ειναι πινακας του Φραγκοναρ (Alexandre –Evariste Fragonard) που μετά χρησιμοποιήθηκε απο το εργοστάσιο Γκομπλεν που εφτιαχνε τα ετοιμα προς κεντημα κεντηματα που εκτοτε λεγονται ετσι. Κανονικά το εργοστασιο εφτιαχνε ταπετσαριες για την γαλλική βασιλική οικογενεια.

Πολύ δημοφιλη κεντηματα στα 80ς η μαμα μου εχει φτιαξει δεκάδες και μου αρεσουν τρελλά αλλά δεν μου δινει κανένα!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ναι την έχω δει σε πολλά σπίτια και εγώ, επίσης μια άλλη με μια ωραία τσιγγάνα, με σκούρα μαλλιά που πέφτουν στους ώμους, φοράει ένα άσπρο φόρεμα που πέφτει λυτά στους ώμους της!

είναι απίστευτο τι εικόνες έχει ένας άνθρωπος από την παιδική του ηλικία, ακόμα και πίνακες που αποθηκεύει η μνήμη και τις ξεβραζει μετά απο χρόνια!
 
Παντως σε τουλαχιστον ενα σπιτι την ειχα δει σαν πινακα. Και μαλιστα ηταν καπως ανατριχιαστικος

Εδω υποθετω ειναι ο πρωτοτυπος πινακας:

fragonard-a-young-woman-reading-1776.jpg
 
Κυκλοφορει και ως πινακας και ως κέντημα, εξάλλου τα πρωτα γκομπλεν ηταν απο γνωστούς πίνακες. Γιατί ανατριχιαστικός όμως; Νομιζα πως ο Φραγκοναρ γενικώς βγάζει καλά (ως και γλυκερά) συναισθηματα. Το συγκεκριμένο δε ειναι πολύ χαρωπή σκηνή με ευκατάστατη κοπέλα να διαβάζει και να χαλαρώνει. Θες να μας εξηγησεις γιατί σου φαίνεται ανατριχιαστικὀ; Επειδή ειναι μονη της ίσως; Πάντως δεν μοιαζει λυπημένη ή κατι τετοιο.

Η μαμά μου εχει κεντησει μια τσιγγανα και εχω ανεβασει φωτο στο θρεντ με τα ρετρό καδρα και κεντήματα.
 
αυτο υπαρχει σπιτι μου σε κετημα οπως και το αλλο με την τσιγγανα που αναφερθηκε οντως και εγω το εβρισκα αρκετα τρομαχτικο
 
Domenica είπε:
Γιατί ανατριχιαστικός όμως;
Νομιζω ο πινακας που θεωρουσα ανατριχιαστικό δεν ηταν ο πρωτοτυπος, αλλα φαινοταν σαν αντιγραφο, ισως βασισμενο πανω στο πατρον. Ο χρωματισμος και η σκιαση ηταν αφυσικα καπως, τα μαγουλα της σαν φουσκωμενα.

Γενικως ειχα απο μικρος ενα θεμα με αγαλματα και πινακες :Ρ
 
Υπάρχει και ένα άλλος ανατριχιαστικός πίνακας, με ένα παιδάκι πολυ σεμνό και ντροπαλό με μια κιτρινισμένη φορεσιά, παλτό το θυμάται κανείς; το βλέμμα τα λέει όλα!
 
Πίσω
Μπλουζα