Προφήτης Νοστράδαμος (και ρετρό φαινόμενα τρομολαγνείας)

Rakeesh

RetroDB Feeder
Joined
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
4.582
Αντιδράσεις
1.737
Πριν αποκτήσω σφαιρική άποψη για τον κόσμο ή ψυχολογικές άμυνες, (και δυστυχώς έχοντας πολλές υπαρξιακές ανησυχίες) είχα την ατυχία να ποτιστώ με το όνομα του συγκεκριμένου Γάλλου κυρίου :p

Βασική μου πηγή ήταν τα... εγκυρότατα γυναικεία ή τηλεοπτικά περιοδικά που έτυχε να πέσουν στα χέρια μου, ή άρθρα εφημερίδων. Το όνομα "Νοστράδαμος" θα το άκουγα ή διάβαζα τουλάχιστον μια φορά το μήνα, ή θα το συναντούσα σε βιτρίνες βιβλιοπωλείων (είχαν κυκλοφορήσει βιβλία με τις προφητείες του). Μάλιστα κυκλοφορούσε και μια ταινία με τίτλο "Ο Άνθρωπος που έβλεπε το Μέλλον" με αφηγητή τον Όρσον Ουέλς. Ένα αφιέρωμα στο Νοστράδαμο είχα διαβάσει μέχρι και στο βιβλίο των Αγγλικών!!

Η αφορμή βέβαια ήταν οι πολιτικές εξελίξεις της εποχής, όπως ο Ψυχρός Πόλεμος, αλλά και η υπόννοια οτι τη δεκαετία του 90 θα ερχόταν ο "Άρχοντας του Τρόμου" από την Ανατολή που θα ξεκινούσε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο! Πολλοί αστρολόγοι και άλλοι "έγκυροι ερευνητές" τα ταύτιζαν με την Κρίση του Κόλπου, ταυτοποιώντας τον Σαντάμ Χουσείν με τον εν λόγω Άρχοντα του Τρόμου. Δεν έλειπαν και τα crossover με άλλες πεποιθήσεις όπως την Αποκάλυψη και την πεποίθηση οτι το 2000 θα ήταν το τέλος του κόσμου, οποτε ο Χουσειν ξαφνικά ταυτιζοταν με τον Αντίχριστο! :cool:

Ομολογώ οτι έφαγα πολλές ψυχρολουσίες εκείνη την ευαίσθητη εποχή, και δεν ήμουν ο μόνος. Είχα ακούσει για θείτσες και μανάδες γνωστών μου που είχαν τρομοκρατηθεί για το τί θα έφερνε το 1999 :xm: Άργησα να καταλάβω οτι τα παραπάνω δεν είχαν καμία σχέση με την Αποκάλυψη ή τη θρησκεία, καθώς και οτι οι προηγούμενες γενιές είχαν περάσει ίδιες φάσεις. Επίσης όπως πολλοί άνθρωποι, αδυνατούσα να καταλάβω οτι οι προφητείες δεν ήταν γεγονότα, αλλά ερμηνείες των "ερευνητών", πολλές φορές αυθαίρετες και τραβηγμένες.

Ο Νοστράδαμος όντως αποτελεί ένα ενδιαφέρον φαινόμενο, αλλά αυτό που δεν μπόρεσα να καταλάβω είναι η τρομολαγνεία και ο μαζοχισμός του κόσμου για να μάθει για μια επικείμενη καταστροφή. Απο τότε θεωρούσα τέτοια φαινόμενα, και συνεχίζω να θεωρώ, διαστροφή.

Το όνομα του Νοστράδαμου πλέον δεν είναι τόσο μοδάτο, που σημαίνει οτι ο κόσμος μάλλον έχει ξυπνήσει, ή τουλάχιστον έχει βρει άλλους πιο προχωρημένους μπαμπούλες. Πάντως το συναντήσαμε κάποιες φορές πρόσφατα, όταν κάποιοι πήγαν να τον συνδυάσουν με την υποτιθέμενη "προφητεία" των Μάγια για το 2012, πράγμα για το οποίο ο Νοστράδαμος μάλλον ποτέ δεν είχε γράψει τίποτα :D

Κρίμα πάντως που ο Νοστράδαμος, ως φαινόμενο των 80ς και 90ς έχει ξεχαστεί τόσο αθόρυβα αντί να... μαθαίνουμε απο τις χαζομάρες μας.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν θα έλεγα ότι έχει γίνει λιγότερο εύπιστος ο κόσμος απλά άλλαξε "προφήτες". Θυμάμαι και εγώ διάφορες προφητείες που άλλοτε αποδιδόταν στον Νοστράδαμο και άλλοτε σε άλλους προφήτες (όπως πχ τον Ιωάννη το Θεολόγο ή τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό) περί του επικείμενου τέλους του κόσμου το 1992.

Θυμάμαι κάποιον ο οποίος είχε καταλύσει σε ένα ξωκλήσι κοντά στο χωριό μου το 1991 (το θυμάμαι γιατί ήταν οι μέρες της απογραφής). Αυτός το έπαιζε ασκητής (αν και δεν ήταν καλόγερος) και προφήτευε τη δευτέρα παρουσία και τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο που θα ξεκινούσε το 1992, με ένα παραλήρημα που συνέδεε προφητείες του Κοσμά του Αιτωλού, Παλαιοημερολογίτικα κείμενα, την αποκάλυψη του Ιωάννη και διάφορα άλλα, που είχαν προκαλέσει μια υστερία στις γριές της περιοχής που τις εκμεταλλευόταν για να τις ευλογήσει. Τελικά πέρασε το 1992, εξαφανίστηκε αυτός (μάλλον και με ενέργειες της τοπικής αρχιεπισκοπής) πεθάνανε οι γριές και άρχισε να πουλιέται το τέλος του κόσμου το 2000.

Η λεγόμενη προφητεία των Μάγιας που είναι το πιο πρόσφατο φαινόμενο θα ήταν εντελώς άγνωστη αν κάποια ΜΜΕ (αρχικά στο εξωτερικό καθώς εδώ ούτε μια μαζική υστερία δεν μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας) τα τελευταία 2-3 χρόνια δεν είχαν αρχήσει να μας πιπιλίζουν το μυαλό. Και όσο πλησίαζε η αποφράδα μέρα να το κάνουν με μεγαλύτερη ένταση και πουλήθηκε μεγάλος όγκος περιοδικών, βιβλίων, ντοκιμαντέρ κτλ κάποια από τα οποία προερχόταν και από θεωρητικά έγκυρες πηγές.
 
Όσον αφορά το 1992 δεν περίμεναν το Τέλος αλλά έπαιζε κάτι άλλο: μια προφητεία της Γραφής έλεγε οτι θα μεσολαβούσαν 7 χρόνια πολέμου-δικτατοριας-τυρανίας-σκοταδιού, μεταξύ της έλευσης του Αντιχρίστου και της Δευτέρας Παρουσίας. Όταν ο κόσμος άρχισε να πιστεύει οτι το 99 ή το 2000 θα ερχόταν το Τέλος, λογικά το 92-93 αναμενόταν να γίνει το μεγάλο μπαμ, με το οποίο θα ερχόταν ο Αντίχριστος ή θα ξεκινούσε ο 3ος ΠΠ, ή και τα δύο.

Συμπτωματικά, εκείνη την εποχή είχε ξεκινήσει η Κρίση του Κόλπου. Από την άλλη, το 1992 έγινε η συνθήκη του Μάαστριχτ και η ίδρυση της ΕΕ, το οποίο οι λεγάμενοι το εκλάμβαναν σαν το πρώτο βήμα της παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Και πριν ρωτήσετε, όχι, μη νομίζετε οτι μωρό παιδί ασχολιόμουν με αστρολογίες, πολιτικές εξελίξεις, Μάαστριχτ κλπ. Πολύ αργότερα τα συνέδεσα όλα στο μυαλό μου για να δω γιατί ακριβώς με τρομάζανε :D

Και έχω παρατηρήσει αυτό το αστείο: στη μυθολογία του Σταρ Τρεκ, τη δεκαετία του 90 και καλά έγιναν οι αιματηροί Eugenics Wars που ξεκίνησε ο ανατολίτης υπεράνθρωπος δικτάτορας Khan. Μάλλον διαβάζανε Νοστράδαμο οι σεναριογράφοι; Ή οι συνωμοσιολόγοι έβλεπαν πολύ Σταρ Τρεκ; :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα