Πρόβλημα με έναν ολοκαίνουργιο WD Velociraptor 600 GB

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας iliekater
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

iliekater

RetroMasteR
Αντιδράσεις
223
Μόλις άνοιξα τον ολοκαίνουργιο Velociraptor 600 GB και πήγα να τον μορφοποιήσω . Το επιχείρησα με το CD των Windows XP SP2 (boot από CD κτλ) . Αρχικά δοκίμασα ένα fast format , αλλά μου εβγαλε μύνημα πως δεν είναι δυνατή η μορφοποίηση . Μετά δοκίμασα ένα κανονικό format , αλλά ενώ ίσα που ξεκίνησε , έμεινε στο 0% , και μετά από λίγα δεπτερόλεπτα ακούστηκαν κάτι ήχου Τσίου ίου και ο υπολογιστής έκλεισε . Αφού τον επανέφερα προσπάθησα να του κάνω μορφοποίηση (γρήγορη) μέσα από τα Windows (XP SP2) , αλλά και εδώ έβγαλε μύνημα ότι τα Windows δεν μπορούν να μορφοποιήσουν το δίσκο ... Είναι αναμενόμενη η συμπιφορά αυτή ;

Αυτή τη στιγμή του κάνω μορφοποίηση (κανονική , όχι τη γρήγορη) πάλι μέσα από τα Windows και έχει φτάσει γύρω στο 50 % . Ακόμα και αν με αυτή , την 4η μέθοδο , ολοκληρωθεί η διαδικασία , θα είναι αξιόπιστος ο δίσκος ;

Συλπήρωση 1 :

ΚΑΙ αυτή η μέθοδος απέτυχε ... Μόλις έφτασε τα 100% έβγαλε μύνημα πως τα Windows δεν μπορούν να ολοκληρώσουν την μορφοποίηση ... Απ'όλους το περίμενα , αλλά να χαλάσει ένας Velociraptor ; Και μάλιστα να είναι χαλασμένος από την αρχή ; Υπάρχει επίδα γι'αυτό ;

Συλπήρωση 2 :

Μυστήρια πράγματα ... Με τα Win7 τον μορφοποίησα αμέσως . Και είναι και προσβάσιμος στα WinXP . Πώς δικαιολογείται αυτό ;

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το πρωτο πραγμα που πρεπει να κανεις ειναι να τρεξεις το διαγνωστικο της Western Digital. Διαλεξε την εκδοση που σε βολευει:

Data Lifeguard Diagnostic for DOS (CD)

Data Lifeguard Diagnostic for Windows

Απο κει και περα, μην τρελαινεσαι. Οι δισκοι χαλανε εξισου με τους φτηνους και οι ακριβοι. Και τα περισσοτερα προβληματα οι δισκοι τα βγαζουν οταν ειναι πολυ καινουριοι (κατασκευαστικα ελαττωματα και ζημια απο την μεταφορα) και οταν ειναι πολυ παλιοι (φυσιολογικη φθορα απο την χρηση και την ηλικια). Εδω που τα λεμε, στην εποχη των ssd οι raptor δεν εχουν ιδιαιτερο λογο υπαρξης. Εχουν περασει απο τον υπολογιστη μου ολα τα μοντελα raptor με τα χρονια, αλλα ηρθε ή ωρα να αποσυρθουν μια για παντα.

Δε λέω , ωραίοι οι SSD , αλλό όχι μόνο είναι ακόμα πιο ακριβοί από τους ράπτορες , αλλά δεν διατίθονται και στη χωρητικότητα που τους έχω ανάγκη !

Απο αυτα που γραφεις φαινεται οτι ο δισκος δεν εχει κανενα προβλημα - και η ολη "ανωμαλια" εντοπιζεται στην windows XP εγκατασταση σου.

Έτσι βλέπω και εγώ . Γιατί όμως ; Τι το λιγότερο έχουν τα WinXP όσο αφορά τους ράπτορες ;

Μπορει να κανουν τα υπερδιπλασια λεφτα, αλλα εχουν υπερδιπλασιες (και λιγα λεω) επιδοσεις. Εξαλλου οι raptor δεν ειναι πλεον και τοσο πιο γρηγοροι απο τους πιο μοντερνους δισκους 7200rpm μεγαλων χωρητικοτήτων. Και στην τελικη αν μιλαμε για desktop υπολογιστη, ποσο χωρο χρειαζεται να εχει κανεις για το λειτουργικο + προγραμματα (οπου ειναι και η βασικη χρηση raptor και ssd);

Οσο για το προβλημα που εχεις, επειδη φαινεται οκ δεν παει να πει οτι ειναι κιολας. Τρεξε το διαγνωστικο για να σιγουρευτεις. Οταν αγοραζω δισκο για να μπει μονιμα στον υπολογιστη μου, παντα τον περναω μια με το διαγνωστικο για να εχω το κεφαλι μου ησυχο.

Μα υπάρχουν SSD 600 GBs ; Εγώ δεν βρήκα πουθενά .

Έτρεξα και το προγραμματάκι της WD και λέει εντάξει .

Μωρε υπαρχουν ssd πολυ παραπανω απο 600gb. Ενας ocz agility 2 180gb κοστιζει οσο ο velociraptor 600gb. Παρε τρεις σε raid0 και θα εχεις την ιδια χωρητικοτητα με 7-10 φορες τις επιδοσεις του raptor. Αλλα τι να τα κανεις τα 600gb για δισκο συστηματος;

Ετρεξες το extended test στον δισκο;

Έχεις SP2; Tα ΧΡ δεν είχαν native υποστήριξη για SATA συσκευές. Δεν ξέρω, αλλά μάλλον με το πέρασμα των SP3 θα λυθεί το πρόβλημα.

Αν δεν βρεις άκρη βάλε το Acronis disk director και κανε add και format μέσα από το πρόγραμμα αυτό.

Πες μου σε παρακαλώ σε ποια motherboard πας να τον τοποθετήσεις;

Συμπλήρωση:

Αφού τον μορφοποίησες με τα 7άρια άστον στην ησυχία του. Τρέξε ένα surface scan καλού - κακού και έχε το νου σου τις πρώτες μέρες μην αρχίσει και πετάει bad sectors.

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Έτρεξα τη δοκιμή και μάλιστα έκανε κάτι περίεργους θορύβους που ποτέ μου δεν έχω ξανακούσει ! Αν χαλάσει ποτέ θα ξέρω πως εξαιτίας σας χάλασε που με βάλατε να του κάνω τέτοιες δοκιμές ! Αφού έφυγα για κάμποσες ώρες για να μην τον ακούω !

Δεν θα επρεπε να κανει κανεναν περιεργο θορυβο. Εγω θα σου ελεγα να τον πας για αντικατασταση. Το extended test λεει οκ;

Δεν πρόκειται να σου χάλασε από τα tests, είναι σαν να πήρες αυτοκίνητο και να έκανες test drive και να πάθει ζημιά από αυτό. Αν κάνει περίεργους θορύβους, ίσως αυτή να ήταν η αιτία που δεν ολοκλήρωνε το format από μιας αρχής... :/ /emoticons/unsure@2x.png 2x" width="20" height="20" />

Δεν υπάρχει περίπτωση να έπαθε ζημιά από τα tests, μάλλον το κομμάτι που πήρες ήταν εξαρχής ελαττωματικό.

Μη μου πεις ότι είναι πανάκριβο και τα λοιπά, εδώ σε αμάξι που κόστιζε όσο ένα αξιοπρεπές διαμέρισμα κάηκε η ηλεκτρονική σε μια εβδομάδα, ο λόγος που έχεις την εγγύηση είναι πρακτικά και ουσιαστικά αυτός: Για να καλύπτεσαι από κατασκευαστικές ατέλειες. Οτιδήποτε βγαίνει από γραμμή παραγωγής έχει accepatable fail rate περίπου 2% τουλάχιστον, εξ'ου και ο όρος D.O.A.

Αν έσκαγα για τους ελαττωματικούς δίσκους που έχουν πέσει στα χέρια μου θα είχα πάει σε άσυλο τώρα, (αν και έχω πάει για άλλο λόγο, πιο σοβαρό thank God.... )

Ναι , και το EXTENDED test έδωσε τα ίδια αποτελέσματα (ΟΚ) . Πάντως , οι περίεργοι εκείνοι θόρυβοι , ακουγόντουσαν από το Quick Test , όχι από το Extended . Τώρα όποτε θέλω να κάνω πλάκα σε κάποιον , του βάζω ένα Quick Test !

Χωρίς να βάζω το χέρι μου στην φωτιά, πιστεύω ότι είναι το εξής πρόβλημα:μέχρι και τα windows XP, οι σκληροί είχαν logical blocks των 512 bytes. Τα τωρινά λειτουργικά και σκληροί δίσκοι έχουν logical blocks με 4096 bytes. Είναι αδύνατον να χρησιμοποιήσεις "ως έχει" ένα καινούριο σκληρό σε ΧΡ, είτε πρέπει να χρησιμοποιήσεις ειδικό utility για να το φορμάρεις ή να βάλεις ένα τζαμπεράκι, που θα επιτρέπει φορμάρισμα σε 512....

Uskoke είπε:
Χωρίς να βάζω το χέρι μου στην φωτιά, πιστεύω ότι είναι το εξής πρόβλημα:μέχρι και τα windows XP, οι σκληροί είχαν logical blocks των 512 bytes. Τα τωρινά λειτουργικά και σκληροί δίσκοι έχουν logical blocks με 4096 bytes. Είναι αδύνατον να χρησιμοποιήσεις "ως έχει" ένα καινούριο σκληρό σε ΧΡ, είτε πρέπει να χρησιμοποιήσεις ειδικό utility για να το φορμάρεις ή να βάλεις ένα τζαμπεράκι, που θα επιτρέπει φορμάρισμα σε 512....
Οι velociraptor εχουν 4kb sectors. Μονο η σειρα EARS εχει 512b sectors.

Πίσω
Μπλουζα