Πρόβλημα με την εικόνα σε coleco gemini (atari 2600 κλώνος)

krem13

RetroNuts!
Joined
11 Οκτ 2008
Μηνύματα
1.520
Αντιδράσεις
60
(Προς moderators: αν γίνεται όταν πω ότι το πρόβλημα λύθηκε να μετακινήσετε τα μηνύματα του θέματος αυτού στο thread που έχω κάνει με το όνομα coleco gemini ερωτήσεις και να σβήσετε αυτό)

picture.php


picture.php


picture.php


Αυτές είναι οι φωτογραφίες του εσωτερικού του coleco gemini όταν το άνοιξα για να κάνω αυτό που έχει γράψει ο wally για να διορθώσω την εικόνα του.Τι πρέπει να κάνω όμως? πρέπει να πειράξω κάτι στο rf modulator?
 
To 2600jr ειχε ενα ποντεσιομετρο εξω απο το modulator που εκανε τη δουλεια.

Απο τις φωτογραφιες, δεν βλεπω κατι αντιστοιχο και δεν εχω και τη συγκεκριμενη κονσολα.

Aπο οτι λενε εδω, το AV mod ειναι το ιδιο με αυτο του 2600.

Δεν χανεις λοιπον να δοκιμασεις το S-Video ή το Composite mod να ησυχασεις
 
χχααχα βρε Γουάλλι...τι λες του παιδιού...

το λινκ που του έδωσες είναι για τη μόντα του longhorn...η οποία χρειάζεται ολόκληρη πλακέτα, τσιπάκια, και άλλα "δύσκολα" components...κοινώς..εκτός αν είσαι πολύ καλός ηλεκτρονικός ξέχασέ το!!!

Γενικά οι κλασσικές μόντες δύσκολα θα παίξουν σε αυτό το μηχάνημα...αν και το τσιπ από ότι βλέπω είναι ίδιο με του αταρι...

αν αντέχεις krem13 ..καλύτερα να δοκιμάσεις τη μόντα του benheck ή κάποια άλλη πιο απλή από αυτή που σου δίνει ο Wally...

Εγώ θα δοκίμαζα πρώτα τα ποτενσιόμετρα που είναι επάνω στην πλακέτα και μέσα στο modulator.

λογικά έχει 2 το modulator επάνω του..και βλέπω τουλάχιστον ένα ακόμα μπλε επάνω στην πλακέτα...

Είναι πολύ σημαντικό να σημειώσεις με κάποιο τρόπο την αρχική θέση για να μπορέσεις να επιστρέψεις σε αυτή εάν χρειαστεί.

Σε καμία περίπτωση παίζοντας με τα ποτενσιόμετρα δεν θα έχεις εξασφαλισμένο αποτέλεσμα...

Συνήθως μπορείς να διορθώσεις τον ήχο όταν δεν ακούγεται....αλλά όταν δεν έχει καλό "σήμα" η εικόνα τότε το πιθανότερο είναι ότι έχει αρχίσει να τα παίζει το modulator και όσο και αν πειράξεις τα ποτενσιόμετρα δεν θα διορθωθεί τίποτα...
 
Πως μπορώ να ανοίξω όμως το modulator για να αποκτήσω πρόσβαση στα ποτενσιόμετρα?

το μπλε στρογγυλό εξάρτημα είναι ποτενσιόμετρο? επειδή έχει μία εγκοπή μάλλον θα χρειαστεί κατσαβίδι για να το στρίψω,έτσι δεν είναι?
 
Ναι θέλει κατσαβίδι, κατά προτίμηση σε ποτενσιόμετρα κτλ θέλεις πλαστικό κατσαβιδάκι, αλλά επειδή πιθανόν να μην έχεις επέλεξε κάποιο μικρούλι που όσο γίνεται δεν θα παρεμβάλει. Άμα παίζεις κιθάρα μπορείς να χρησιμοποιήσεις πλαστική πένα ή κάτι παρόμοιο...

Α, επίσης για να ανοίξεις τον modulator, λογικά το "κουτί" του θα έχει καπάκι που κουμπώνει από πάνω. Άμα το τραβήξεις προσεκτικά ανοίγει.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ακριβώς..

στο modulator...λογικά πρέπει να έχει δύο σαν βίδες μέσα από τις τρύπες που φαίνονται...
 
είδα το εσωτερικό από τις τρύπες αλλά δεν πρόσεξα κάτι που να μοιάζει με βίδα,νομίζω ότι είδα κάτι σαν "φακές" και δεν ρίσκαρα να βάλω το κατσαβίδι μέσα
 
Πολυ πιθανον το καπακι του modulator να εχει ξανανοιχθει και να εχει κλεισει σε αναποδη θεση, για αυτο δεν βλεπεις βιδες ρυθμισης. Αν δεν ανοιξεις το καπακι να δεις τι εχει μεσα ολα τα αλλα ειναι απλες εικασιες και μαντεια. Παντως στα VCS η βιδα ρυθμισης ηταν σε πολυ διαφορετικη θεση απο τα JR και πολυ μακρια απο το modulator. Ελπιζω να μην ειναι ετσι στο Gemini, γιατι δεν βλεπω κατι αναλογο στην πλακετα οποτε...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
αυτό ακριβώς έχει,δηλαδή όταν καταφέρω να το ανοίξω (πολυ σφιχτό,δεν βγαίνει με τίποτα,τι πρέπει να κάνω?) θα στρίψω αυτό που είναι στο μεταλλικό τετραγωνάκι? και ποιό άλλο όμως? δεν βλέπω κάτι παρόμοιο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Βασικά έχει δίκιο ο phil_vr πρέπει να το ανοίξεις πρώτα για να δείς τι έχει μέσα.

Αυτό που σου έστειλα στην photo έιναι το um1285, εσύ έχεις το 1286 οπότε υπάρχει περίπτωση το εσωτερικό να είναι αρκετά διαφορετικό.

Δοκίμασε προσεκτικά με το κατσαβίδι να του χαλαρώσεις τις άκρες για να το σηκώσεις..
 
Σήμερα που αποφάσισα να δω τι φταίει στην κονσόλα έγινε κάτι κουλό,πριν την ανοίξω για να πειράξω το ποτενσιόμετρο έψαξά το σήμα για να ξέρω σε τι συχνότητα είναι.Μετά από λίγο ξαφνικά έπιασα σήμα αλλά δεν ήταν γεμάτο παράσιτα όπως περίμενα,αντιθέτως η εικόνα ήταν πεντακάθαρη λες και έπαιζα σε emulator! τι μπορεί να άλλαξε και τώρα δείχνει τέλεια?

Έχω όμως ακόμα δύο θέματα

1 αντί για ήχο εξακολουθώ να ακούω παράσιτα,τι πρέπει να κάνω? να πειράξω το ποτενσιόμετρο? και αν ναι υπάρχει κίνδυνος να χαλάσει η ποιότητα της εικόνας?

2 το yars' revenge δείχνει άθλιο,τα χρώματα είναι χάλια! η ασπίδα του αντιπάλου είναι πράσινο χακί και ο αντίπαλος έχει μία πιό ανοιχτή πράσινη απόχρωση,ενώ η ζώνη προστασίας έχει μόνο μπλε και πράσινο χακί αντί της πολυχρωμίας και το yar είναι γκρι!

Υπάρχει τρόπος να αλλάξω τη χρωματική παλέτα?

Μήπως φταίει που κατά πάσα πιθανότητα είναι γαλλική κονσόλα?(έχει αγγλικά και γαλλικά πάνω από κάθε διακόπτη,γι'αυτό υποθέτω ότι είναι γαλλική)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ειχα αναφερει παλι οτι αν οντως το συστημα σου ηταν προορισμενο για την εγχωρια αγορα της Γαλλιας (διατηρουσα επιφυλαξη λογω του οτι τα Gemini δεν τα πηγαν καλα γενικως στην Αμερικανικη αγορα), τοτε κατα 99.9% το σημα που βγαζει ειναι SECAM.

Aυτο με λιγα λογια σημαινει οτι σαν συστημα διαθετει μονο 8 χρωματα. Και για να δωσω λιγο τι σημαινει αυτο, κοιταξε λιγο τις αναλογιες σηματος/χρωματος στον απολο πινακα για την πλατφορμα του 2600, και θα καταλαβεις γιατι βλεπεις περιεργα χρωματα στο συστημα σου, και δεν υπαρχει κατι που να μπορεις να κανεις για αυτο (εκτος αν κανεις φυλλο και φτερο ολο το συστημα και προπαντως να ξερεις τι κανεις).

-NTSC - 128 unique colors.

-PAL - 104 unique colors

-SECAM - 8 unique colors

Οποτε, θα αρκεστεις σε οτι καταφερνει να βγαλει το συστημα στην τηλεοραση σου και θα πρεπει να ζησεις με αυτο. Ισως θα επρεπε να το ψαξεις λιγο στην αρχη και να μην πεσεις σε ευρωπαικα variations. Αν διαβαζει ο wally και ο plink (που εχει τριφτει με τα PAL), θα σου πουν μονο μια φραση: NTSC rules στο 2600.

Τωρα για το θεμα του σηματος εικονας και ηχου που εχεις προβλημα.. απο την στιγμη που δεν εχεις πειραξει καθολου το ρυθμιστη (αν υπαρχει τετοιος τελικα στο συστημα σου) δεν μπορουμε να ξερουμε. Οπως και να εχει, εχεις ενα δυσλειτουργικο συστημα που θα παραμεινει ετσι εως οτου να παρεις την κατασταση στα χερια σου και να αρχισεις το elimination των πιθανοτητων.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
τελικά πρέπει να είναι ευρωπαική έκδοση και όχι γαλλική γιατί δεν έχει τις αποχρώσεις που δείχνει για την secam palette (πχ δεν έχει κίτρινο ή γαλάζιο πουθενά) η wikipedia σε κανένα από τα παιχνίδια που έχω αλλά αντιθέτως έχει τα μουντά χρώματα της pal palette (κυριαρχούν το χακί,το μπλε και το καφέ ανοιχτό).

Όταν έλεγα να αλλάξω παλέτα χρωμάτων εννοούσα αν γίνεται να σταθεροποιήσω ένα χρωματικό συνδυασμό από τους πολλούς που αλλάζει κάθε παιχνίδι μέχρι να πατήσεις το fire button για να το ξεκινήσεις,κίνηση με την οποία γυρίζει στην default επιλογή.

(μόλις και αν απαντηθεί αυτή η τελευταία ερώτηση θα σταματήσω τις ερωτήσεις γιατί έχω γίνει κουραστικός νομίζω)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σήμερα μετά από αρκετή προσπάθεια κατάφερα να ανοίξω το κουτί του rf modulator και παρατήρησα το εξής

είναι χωρισμένο σε δύο τμήματα,στο ένα είναι οι ''βίδες'' που μπορείς να γυρίσεις και στο άλλο τμήμα,όπου καταλήγει και η υποδοχή για το καλώδιο rf,έχει κάτι κόκκινα συρματάκια και ένα πυκνωτη? κυλινδρικό.Στο πάτο όμως αυτού του τμήματος υπάρχει μία λευκή ουσία (μοιάζει με μαλλί της γριάς) παντού.Μήπως έχει σκάσει κάτι εκεί μέσα και είναι ο υπαίτιος της απώλειας του ήχου?
 
ώρα για ανασκαφή...

λοιπόν,σήμερα πέτυχα ένα ntsc coleco gemini στα 20 ευρώ και το αγόρασα,δεν είχε όμως φορτιστή... τώρα τι κάνω; μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα μετασχηματιστή που έχω με πολλά βύσματα ή πρέπει να βρω αναγκαστικά αμερικάνικο φορτιστή με τέτοιο βύσμα;

( για να το κάνω πιο λιανά :D ,να χρησιμοποιήσω ευρωπα'ι'κό μετασχηματιστή ή όχι ; )
 
Πίσω
Μπλουζα