Πρόγραμμα για dual boot manager?

Imgema

Alien RetroDatabase
Joined
4 Ιουν 2009
Μηνύματα
5.326
Αντιδράσεις
1.341
Ειπα να ρωτήσω κάποιον εδώ μήπως έχει ξανακάνει κάτι παρόμοιο για να μην κάνω πειράματα σε ξένο PC...

Εχουμε βάλει λοιπόν δύο δίσκους σε ένα PC με ένα διαφορετικό λειτουργικό στο κάθε ένα. Το PC διαβάζει κανονικά και τα δύο λειτουργικά αλλά για να μπαίνουμε σε αυτό που θέλουμε πρέπει να πατάμε F8 στην αρχή και να διαλέγουμε τι να κάνουμε boot. Θα προτιμούσαμε όμως να είχαμε ένα boot menu των Windows, σαν κανονικό dual boot setup δηλαδή. Υπάρχει κάποιος τρόπος να γίνει αυτό σχετικά ευκολα? Οταν λέω εύκολα εννοώ να μην μπλέκουμε με command prompts.

Επίσης γίνεται να κάνουμε backup το bootmgr ώστε αμα γίνει λάθος και δεν μπορούμε να μπούμε σε κανένα setup, να μπορούμε έστω να βάλουμε τον δίσκο σε ένα άλλο PC και να περάσουμε το bootmgr όπως ήταν πριν?
 
Εγω εχω μια μικρη ενσταση με το σχεδιο. Οσο χρησιμοποιεις το ενα λειτουργικο, λειτουργουν και οι δυο δισκοι με αποτελεσμα να "φθειρονται" και οι δυο. Αυτο ειναι αυτονοητο, αλλα αν σκεφτεις οτι φθειρονται 2 δισκοι ενω χρησιμοποιεις τον ενα, ειναι κριμα (φθειρονται δηλ πριν την ωρα τους)

Παντως αμα γινει λαθος, μπορεις να κανεις μπουτ με το cd του λειτουργικου, και με καποιες εντολες να εγκαταστησεις παλι τον bootmgr
 
Μα έτσι κι αλλιώς τους χρειαζόμαστε και τους δύο δίσκους μέσα λόγω έξτρα χώρου, και με ένα μόνο λειτουργικό πάλι και τους δύο δίσκους θα βάζαμε. Απλά η μόνη διαφορά είναι ότι τώρα υπάρχουν δύο λειτουργικά αντί για ένα. Σχεδόν όλα τα παιχνίδια και προγράμματα είναι "portable" οπότε λειτουργούν και στα δύο χωρίς να χρειάζεται να τα έχουμε μία φορά για το κάθε ένα, οπότε δεν χαραμίζεται πολύς χώρος. Εκτός από drivers δλδ όλα τα άλλα μοιράζονται.
 
Αν δεν πατήσεις F8, το PC μπουτάρει από έναν default δίσκο που μπορεί να αλλάξει στο BIOS. Η ερώτησή μου είναι, πόσο συχνά θες να μπουτάρεις και από τον άλλο δίσκο; Αν αυτό θες να το κάνεις 1-2 φορές το μήνα, το F8 είναι η καλύτερη λύση. Αν πας σε λύση boot manager, αυτός πρέπει να εγκατασταθεί σε έναν από τους δύο δίσκους. Αν εγκατασταθεί στο δίσκο Α (ας τον πούμε Α), θα σου δίνει επιλογή να μπουτάρεις από το δίσκο Β. Αν όμως εσύ κάποτε θέσεις το δίσκο Β ως boot, τότε δε θα σου βγάζει boot manager. Με λίγα λόγια, πρέπει ο boot manager να μπει και στους δύο. Αν δε θες να επέμβεις καθόλου στους δίσκους, μιας και είναι ξένο PC όπως λες, τότε μπορείς σε ένα παλιό στικάκι (όσο πιο μικρό μπορείς να βρεις) να εγκαταστήσεις ενα πρόγραμμα που λέγεται GRUB4DOS και το πισί να μπουτάρει από το στικάκι. Θα εμφανίζεται ενα μενουδάκι που μπορείς να το παραμετροποιήσεις σε ένα αρχείο ρυθμίσεων απλού κειμένου. Εκεί μεσα μπορείς να βάλεις 2 γραμμές, η κάθε μία εκ των οποίων θα οδηγεί στον αντίστοιχο δίσκο. Το πισάκι θα μπουτάρει μονίμως από το στικάκι, θα βγάζει μενού και η επιλογή του χρήστη θα τον ανακατευθύνει στον αντίστοιχο δίσκο. Τώρα το πως θα κάνεις κάτι τέτοιο, δεν είναι τόσο απλό, ούτε όμως και πολύ δύσκολο και αυτή τη στιγμή δεν είναι επι του παρόντος, γιατί μπορεί άλλα παληκάρια να έχουν άλλες λύσεις πολύ πιο εύκολες. Απλά η άποψή μου είναι να μην επέμβεις καθόλου στους δίσκους.

EDIT: Παίζει ρόλο βέβαια και πόσο παλιό είναι το πισί. Αν είναι αρκετά παλιό, π.χ. 10ετίας, ίσως να μη μπουτάρει από στικάκι.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ok φίλε μου thanks για την απάντηση.

Το PC είναι του 2011, μπουτάρει και από στικάκι. Θα του προτείνω και αυτήν την λύση. Αν και μου φαίνεται ότι με το F8 δεν θα έχει θέμα στο τέλος αφού έτσι κι αλλιώς τα Windows 10 θα χρησιμοποιεί και τα 7 αν θέλει κάτι συγκεκριμένο μία στο τόσο. Απλά είχε συνηθίσει από μένα που πηδάω από το ένα λειτουργικό στο άλλο 10 φορές την μέρα.
 
Ολίγον off topic:

Αφού τα 7αρια (προσωπικά δεν βλέπω λόγο ύπαρξης 10 & 7 στο ίδιο μηχάνημα) θα τα χρησιμοποιεί μονάχα για ορισμένα πράγματα, γιατί δεν προσθέτει τα Hyper-V features στα 10άρια και νά κάνει ένα P2V τα 7;

Dual boot σημαίνει 2 λειτουργικά να κρατάς up-to-date, διπλός κίνδυνος μόλυνσης απο ιούς και πάντα η πιθανότητα να σου γίνουν overwritten οι bootsectors απο κάποιο update.

Αν είναι για πρόσβαση σε hardware που δεν υποστηρίζεται απο τα 10, υπάρχουν κι άλλες λύσεις virtualisation που επιτρέπουν το hardware pass-through (virtualbox, vmware). O Hyper-V για την ώρα υποστηρίζει μονάχα σκληρούς, αν και όχι 100% bare metal.
 
Συμφωνώ! Απλώς να πω ότι για κάποιον που δεν ξέρει, είναι απλός χρήστης, θα δυσκολευτεί να τα καταφέρει είτε με το hyperv είτε με οποιοδήποτε άλλο virtualization πρόγραμμα. Για το παληκάρι, η ιδανική λύση είναι το F8 για να μην πειράξει τίποτα. Πάντως αν συγκρίνουμε πόσες κινήσεις θες για να μπουτάρεις είτε με boot manager είτε μεσω του F8, δε βελτιώνει σε τίποτα ο bootmanager, ο οποίος θέλει δύο κινήσεις, μία για να πας στην επιλογή του λειτουργικού που θες και μία που θα πατήσεις ΕΝΤΕΡ για να επιλέξεις, ενώ με το F8 θες τρεις, μία που πρέπει να το πατήσεις (ο boot manager εμφανίζεται αυτόματα), μία να επιλέξεις δίσκο και μία τρίτη να πατήσεις ΕΝΤΕΡ.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα