Πρόταση για αναδιοργάνωση του τομέα ΚΟΜΙΚΣ

Valtasar

RetroWannaBe
Joined
21 Ιουλ 2006
Μηνύματα
75
Αντιδράσεις
16
Πρώτα απ' όλα ξέρω ότι είναι καλοκαίρι και ο χρόνος της διαχείρησης είναι περιορισμένος.

Βάζω λοιπόν εδώ την ιδέα μου προς μελλοντική σκέψη...ίσως προκύψει κάτι καλύτερο για το μέρος μας, ποιός ξέρει ?

Αλλωστε οι διατυπωμένες νέες σκέψεις είναι το αίμα κάθε παρέας...

Σαν αρχή πιστεύω ότι ο περιορισμός για τα '80 πρέπει να αρθεί(τουλάχιστον για τα κόμικς).

Οτιδήποτε έχει κλείσει τον κύκλο του, ασχέτου χρονολογίας, έχει αποκτήσει τους φαν του και σίγουρα υπάρχουν νεώτεροι που θα χαρούν να γυρίσουν λίγο πίσω.

Τα 10+ χρόνια για κάποιον 25άρη, είναι ρετρό. Φυσικά αυτό ισχύει αν θέλουμε να συνδέσουμε τις γενιές ή απευθυνόμαστε καθαρά σε μια γενιά.

Αν θέλουμε νεώτερα μέλη από εμάς, να συμμετέχουν και όχι απλώς να διαβάζουν τις αναμνήσεις μας, πρέπει να ανοίξουμε λίγο τον ορίζοντα....

Σχετικά με την αναδιοργάνωση...

Η τωρινή διάταξη δεν βολεύει. Σκέφτομαι πάντα τα φόρουμ σαν την βιβλιοθήκη μου και όπως είναι τώρα είναι λίγο.....χύμα.

Προτείνω λοιπόν να γίνουν οι εξής κατηγορίες σαν subfolders :

1./ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΑ.

Εκεί ανήκουν τα Μπλεκ(τα πρώτα), το Αγόρι, η Βαβούρα, ο Τζόννυ Λόγκαν,ο Μικρός Ιππότης, ο Αρτσι και γενικά όλα αυτά που είχαν ποικίλους και διαφορετικούς ήρωες στις σελίδες τους.

2./ΔΡΑΣΗΣ.

Εκεί ανήκουν ο Στορμ, το CAMELOT3000, ο Ζορρό, ο Ταρζάν και οποιοδήποτε είχε καθαρή δράση.

3./ΚΩΜΙΚΑ.

Εκεί ανήκουν όλα του Ντίσνεϋ (εκτός τα Μίκυ Μυστήριο), ο Κοκομπίλ, το Μπαγκς Μπάννυ, ο Χοντρός Λιγνός, Αστερίξ, Ιζνογκούντ, Λούκυ Λουκ, Λακυ, Μαυρογένης, Ραντανπλάν και γενικά ότι έφερνε γέλιο με τις ιστορίες του.

4./ΠΟΛΕΜΙΚΑ.

Τα γνωστά Πόλεμος, Κράνος, Δράση κ.λ.π.

5./ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΑ.

Τα Κρόνος, Οδύσσεια του Διαστήματος, Η Μάχη των Πλανητών κ.ά.

6./ΓΟΥΕΣΤΕΡΝ.

Εκεί ανήκουν τα ΡΟΚ, ΡΟΝΤΕΟ κ.α. συναφή

7./ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ.

Εκεί ανήκουν όσες εκδόσεις έχουν καθαρά μυστήριο, όπως οι ιστορίες ΜΙΚΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟ, οι ιστορίες του ΣΕΡΛΟΚ ΧΟΛΜΣ κ.λ.π.

8./ΥΠΕΡΗΡΩΕΣ.

Εκεί πάνε τα αγόρια και κορίτσια με τα κολάν(αστειεύομαι :D ).

Ετσι πιστεύω ότι όλα θα ήταν πιό τακτοποιημένα και οργανωμένα.

Θα πρόσθετα και μια κατηγορία ακόμα με θέμα ΦΙΓΟΥΡΕΣ όπου αυτοί που έχουν κάποια κομμάτια θα έβαζαν ήρωες που τυχόν είναι ξεχασμένοι.

π.χ. ποιοί θυμούνται πως ήταν οι κολητοί του Λοχαγού Μαρκ ή πως ήταν ο Φέλιξ ο γάτος ή πως ήταν οι δισ-δισ-δισ-εκατομμυριούχοι....

Δεν νομίζω ότι χρειάζονται άλλα subfolders εκεί. π.χ. δεν έχει νόημα ο Στορμ να έχει δικό του φάκελο....πόσα ανεξάρτητα ποστ μπορούν να γίνουν για αυτό το θέμα ? Σε ένα καλύπτουμε και την ιστορία του και τις αναμνήσεις μας...

Διατυπώνω τις απόψεις καθαρά με πρόθεση βοήθειας. Εύχομαι να μην παρεξηγηθώ και να δημιουργήσω μια όμορφη ανταλλαγή απόψεων..

Valt
 
Όσο πιο επιγραμματικά:

Α) Τα λες σωστά για τον χρόνο της διαχείρισης.

Β) Μετά τον 15 Αύγουστο θα γίνουν όσες αλλαγές χρειαστεί να γίνουν (δεν πιστεύω ότι είναι τρομερός χρόνος αναμονής).

Γ) Η ιδέα για θεματική κατηγοριοποίηση είναι μεν καλή, αλλά οι κατηγορίες που ανέφερες θεωρώ ότι α) αφενός δεν αρκούν, β) αφετέρου μπορούν να δημιουργήσουν εν μέρει σύγχυση. Θα μπορούσε π.χ. άνετα να υπάρχει επιπρόσθετα μια που να λέγεται Επιστημονικής Φαντασίας κι άλλη μια επίσης Φαντασίας (με την έννοια του Fantasy κλπ). Το "Δράσης" είναι περιεκτικό μεν αλλά μάλλον γενικόλογο και όχι ιδιαίτερα κατατοπιστικό. Τα πιο μονοσήμαντα τύπου "Γουέστερν" ή "Πολεμικά" είναι σαφώς καλύτερα. Εν πάσει περιπτώσει, δεν είμαι ενάντια της ιδέας (αν και κάποιος θα μπορούσε για αντίλογο να ισχυριστεί ότι οι ονομασίες των κόμικς από την πρώτη κιόλα σελίδα δρουν καθεαυτές ως κράχτης και διαθέτουν μεγαλύτερη αμεσότητα), αλλά θέλει αρκετή σκέψη, προτάσεις και αντιπροτάσεις μέχρι να καταλήξουμε σε έναν επιτυχημένο και όσο το δυνατόν πληρέστερο διαχωρισμό.

Ένα θέλω να γίνει κατανοητό προς άπαντες: Δεν βιαζόμαστε, γιατί απλούστατα ότι κάνουμε το κάνουμε για διασκέδαση και για να ξεφύγουμε λίγο από την ρουτίνα. Αν είναι να πιεστούμε, αγχωθούμε ή στεναχωρηθούμε, ακόμα και για ένα τέτοιο φόρουμ, ζήτω που καήκαμε. Ο χρόνος είναι σύμμαχός μας και όχι αντίπαλος (αν εξαιρέσουμε τη φθορά στις μνήμες και στα αγαπημένα μας περιοδικά που θέλουμε να αποτρέψουμε). Όταν ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια ομολογώ ότι δεν ήμουν ιδιαίτερα αισιόδοξος, κυρίως γιατί δεν πίστευα ότι θα προθυμοποιηθεί πολύς κόσμος (να και γιατί ένα subfolder π.χ. για το Storm δεν θεωρούνταν πρόβλημα να βρίσκεται τότε να χάσκει αφεαυτού). Τώρα που διαπιστώνω ότι και ευαισθησία υπάρχει και ενδιαφέρον, αλλά και πραγματικά πολλοί άνθρωποι που μοιράζονται το ίδιο μεράκι, δεν ανησυχώ πια. Συνεπώς θα δρομολογήσω όσες βελτιστοποιήσεις κριθούν ή συμφωνηθούν απαραίτητες.

Σίγουρα καθένας μας επιθυμεί το φόρουμ διαμορφωμένο και βάσει των δικών του προτιμήσεων ή νοσταλγικών αναφορών. Θα προσπαθήσουμε σταδιακά να συγκεράσουμε τον μέσο όρο των προτιμήσεων και συνεπώς να βρούμε μια χρυσή τομή. Αλλά πάντα "one step at a time", τουλάχιστον σε ότι αφορά τα δομικά και οργανωτικά.

Πιστεύω να σε κάλυψα σε πρώτη φάση Valtasar. Eννοείται ότι μόνο ως καλοπροαίρετες θα μπορούσες να εκλάβω τις προτάσεις σου, όπως επίσης και τον χρόνο που αφιέρωσες για αυτές.
 
Σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.

Ειλικρινά χαίρομαι που η διαχείριση ακούει, δείχνει ευαισθησία και ποιότητα σκέψης.

Με τέτοιους leaders είναι πολύ δύσκολο να μην πετύχει η οποιαδήποτε προσπάθεια.

Φυσικά και δεν υπάρχει βιασύνη. Το τοποθέτησες σε πολύ σωστή βάση. Προπαντός να μην ξεχνάμε ότι είμαστε για διασκέδαση εδώ.

Εγώ απλώς έσπειρα ένα σπόρο....τι φυτό θα βγει, θα φανεί στον δρόμο :D

Το βασικό είναι να περνάμε όμορφα, όσο περισσότεροι άνθρωποι γίνεται του ίδιου "φυράματος"

V
 
Επισης μια αλλη κατηγορια ειναι τα κλασσικά αφηγηματικά ή εικαστικά, ρετρο κομιξ απο κλασσικούς καλλιτέχνες π.χ. ο Κορτο Μαλτεζε του Ουγκο Πρατ, ο Ενκι Μπιλαλ, ο Ντινο Μπατάλια, η Ρεβεκκα της Αννα Μπαρτολι κ.α. καθως και τα ερωτικά ή ερωτικες περιπέτειες π.χ. η Ντρουνα του Σερπιερι, τα εργα του Μιλο Μαναρα, η Βαλεντινα του Κρεπαξ κ.α. Επισης και η ηρωική φαντασια θα μπορουσε να εχει δική της ενοτητα (ο Κοναν, ο Ελρικ του Φιλιπ Κραιγκ Ρασελ κ.α.). Εκτος απο τα κωμικα υπάρχουν και τα σατυρικά που έχουν μεγαλυτερη σχεση με πολιτική και ρετρό επικαιρα π.χ. ο Αλτάν. Την πρωτη κατηγορια την βαλαμε στο θρεντ της Βαβελ και Παρα Πεντε γιατί δεν βρηκε ανταποκριση αλλά σε περιπτωση που φτιαχτουν κατηγορίες σιγουρα αξιζει δική της ενοτητα και ξεχωριστα θρεντ για καθε καλλιτέχνη. Σας βάζω δυσκολα τώρα ε; Τα ελληνικά επισης θα επρεπε να ειναι σε ενοτητα απο μόνα τους. Βεβαια δεν υπάρχει ακομα αρκετο υλικο για να γινουν ολα αυτά αλλά καλο θα ηταν να υπάρχει ως σκέψη. Ας πουμε εγώ για τον Κορτο Μαλτεζε θα έγραφα διατριβη αν υπήρχαν κατηγορίες αλλά μια και δεν βλέπω ανταποκριση στο θρεντ της Βαβελ λέω μην γεμιζουμε με θρεντ...
 
Ακομα δεν εχουμε φτασει την "κρισιμη μαζα" για να τα σπασουμε σε υποκατηγοριες. Κατα τα αλλα δεν διαφωνω. Πιστευω οτι μετα το καλοκαιρι θα δωσουμε μια "ωθηση" στο κομματι αυτο.
 
Εγώ θα το προχωρήσω ένα βήμα παραπέρα...

Θέλει όμως δουλειά...

Προτείνω κάτι ανάλογο της έξαιρετικής δουλειάς που έχει γίνει με τη RetroDB.

Μια database, με εξώφυλλο για κάθε κόμικ και πληροφορίες (εκδοτική εταιρία, ημερομηνία κυκλοφορίας, ημερομηνία που σταμάτησε, ήρωες κλπ.)

Θέλει όμως δουλειά, όπως προείπα, και αφοσίωση....

Όποτε και αν αποφασιστεί, είμαι μέσα...
 
Πολύ ωραίες οι προτάσεις των Dino & Domenica.
 
Θα προσεθετα στα παραπανω, χωρις να θελω να περιπλεξω τη συζητηση, οτι τη δεκαετια του 80 ειχε γινει μεγαλη 'εισαγωγη' Γαλλο-βελγικων κομικς, που θα μπορουσαν να αποτελουν κατηγορια, αλλα και θεματικη ενοτητα, απο μονα τους. Καλυπτουν τιτλους αλλα και κυκλοφοριες οπως Στρουμφ, Στρουμφ-παρεα, Λουκυ Λουκ, Αστεριξ, Ιζνογκουντ, Αχιλλεα Ταλον, Λεοναρντο, Τον και Τιφ, Αστραπή (πολυθεματικο), Τεντεν κλπ.

Υπηρξαν εκδοσεις ή σειρες που ασχοληθηκαν κυριως με αυτα, οπως τα Χρυσά Κόμικς και φυσικα οι εκδόσεις Τάσος Ψαρόπουλος και Μαμούθ.

Αυτο φυσικα περιλαμβανει κατηγοριες οπως 'Κωμικα', μερικα 'Πολυθεματικα' κλπ
 
Πίσω
Μπλουζα