Ρετρο φυλακτά

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Wally
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Wally

Retired Admin
Αντιδράσεις
4.523
Μαλλον ο τιτλος επρεπε να λεει και ταλαιπωρημενα :)

Παρτε μια φωτο

picture.php

Ωραιο thread! Καπουυ εχω και εγω τα δικα μου απο μικρος, θα προσπαθσω να τα βρω να βαλω και εγω φωτο.

Αυτό το φυλακτό μας λέγανε ότι ειχε μέσα τίμιο ξύλο ή κάποιο ύφασμα ή τέλος πάντων κάτι άγιο. Εγώ σκεφτόμουν όμως ότι είχε κυκλοφορήσει πολύ και που έβρισκαν τόσο πολύ που δεν τελείωνε για να γεμίσουν τόσα φυλακτά;

picture.php

Το χαϊμαλί ραμμένο στο φανελάκι! όσο πιο κοντά στο σώμα τόση μεγαλύτερη η εμβέλεια του φυλαχτού!

krios είπε:
Αυτό το φυλακτό μας λέγανε ότι ειχε μέσα τίμιο ξύλο ή κάποιο ύφασμα ή τέλος πάντων κάτι άγιο. Εγώ σκεφτόμουν όμως ότι είχε κυκλοφορήσει πολύ και που έβρισκαν τόσο πολύ που δεν τελείωνε για να γεμίσουν τόσα φυλακτά;
Την ίδια απορία είχα κι εγώ... Φαντάζομαι και πολλοί άλλοι...

Χμ εμενα ενας θειος μου παπάς μου είχε χαρίσει ένα φυλακτό απο έναν παπα-νεομάρτυρα και σε ένα γυαλάκι είχε ενα μικροσκοπικό ύφασμα απο το ράσο του. Δεν το βρισκω απιθανο παντως ("σε περιορισμενο αριθμο αντιτυπων" :) )

krios είπε:
Ήταν πολλά στρέμματα μιλάμε..δεν τον σταύρωσαν στον Γολγοθά, φήμες, στα δάση του Αμαζονίου τον σταύρωσαν .:Ρ

Λοιπον δεν ειναι καθολου ρετρο! Γεννησα πέρυσι και ολοι με γέμισαν φυλακτα γεμιστά με τιμιο ξυλο,ματάκια και παναγίτσες ακόμα και νέοι άνθρωποι.

Καταρχήν να είναι γερο το Αγγελούδι σου!

Λοιπόν όσο για αυτό που λες σχετικά με τα φυλακτά ναι υπάρχουν ακόμα αλλά δύσκολα βρίσκεις και νομίζω ότι αυτά με το τίμιο ξύλο δεν βγαίνουν πια γιατί απαγορεύτηκαν απο την Ιερουσαλήμ.

Ευχαριστω!δεν ηξερα πως ήταν τοσο σπάνια τα ῾᾽τίμιο ξυλο῾᾽! Εχω μπει στον πειρασμο να ανοιξω κανενα να δω τι έχει μέσα αλλά δεν το κάνω!

Εγώ θυμάμαι ότι είχα ανοίξει μερικά αλλά ξύλο δε βρήκα. Ένα βαμβάκι σαν αυτά που βάζουμε για θερμομόνωση είχε και τίποτα άλλο :P

Ναι, κάπως έτσι ήταν! Το φυλακτό με το άσπρο κορδελάκι πρέπει να είναι το λεγόμενο Αγιοκωνσταντινάτο. Αν δείτε είναι χαραγμένοι επάνω του οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη. Έχω κι εγώ ένα πολύ πιο μαυρισμένο και ταλαιπωρημένο. Αυτά πρέπει να υπάρχουν από τη Βυζαντινή εποχή λογικά.

Σχετικά με αυτό που ονομάζουμε "τίμιο ξύλο" η απάντηση είναι απλή, μη κρυφή, αν και όχι ιδιαίτερα γνωστή.... Πέρα φυσικά ότι πάρα πολύ από αυτό που κυκλοφορεί λένε ότι είναι "τίμιο ξύλο" δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με το πραγματικό "τίμιο ξύλο".

Λοιπόν.. Το "τίμιο ξύλο" που υπάρχει στα περισσότερα φυλαχτά δεν έχει σχέση με τον πραγματικό σταυρό του Χριστού, αλλά είναι ξύλο από κουτιά και θήκες που είχαν μέσα πραγματικά κομμάτια από τον πραγματικό σταυρό ( ;) (Προσωπικά αμφιβάλω αν αυτό που είχε βρει ο μέγας Κωνσταντίνος είναι και πραγματικά ο σταυρός του Χριστού,αλλά τέλος πάντων.. Δεν είναι αυτό το θέμα.). Και αυτά τα κουτιά συνήθως αλλάζονται μετά από 100+ χρόνια.

Τώρα για τον σταυρό της εικόνας, αυτός συνήθως ήταν άδειος (Είχα αρκετούς..), όμως τον πουλούσαν και καλά για να βάλεις "τίμιο ξύλο" (Η ότι άλλο..).

πάντα σε περιόδους εξετάσεων είχα ένα φυλακτό στην τσέπη μου...

krios είπε:
Αυτό το φυλακτό μας λέγανε ότι ειχε μέσα τίμιο ξύλο ή κάποιο ύφασμα ή τέλος πάντων κάτι άγιο.
Τωρα ειδα το θεμα, ειχα τετοιο σταυρο. Ισως να ειναι σε κανενα κουτι....

Μικρός είχα ένα από αυτά τα τριγωνικά φυλαχτά με τις χαντρίτσες. Δεν ξέρω τι έγινε.

Όταν ήμουν Τετάρτη Γυμνασίου είχα πάει τραινοταξίδι από τη μικρή επαρχιακή πόλη που μέναμε στην Αθήνα όπου έμενε η αδελφή μου, ήδη φοιτήτρια τότε. Ήταν η πρώτη φορά που πήγαινα ταξίδι μόνος μου και μάλιστα πολύωρο. Η μητέρα μου, χωρίς να το ξέρω, είχε βάλει στη βαλιτσούλα μου μια μικρή κονκάρδα με τη φωτό του Αγίου Νεκταρίου (επειδή όμως θα σκέφτηκε ότι τι να πρωτοκάνει κι ο άγιος, όταν είδε ότι θα συνταξίδευα με μια μακρινή γνωστή μας με παρέδωσε στην κηδεμονία της). Και (από τότε ήμουνα γκαντέμης) το τραίνο αποφάσισε να εκτροχιαστεί! Δεν έπαθα τίποτε, ήμουνα σε βαγόνι που δεν έπαθε πολλές ζημιές (το τελευταίο βαγόνι του τραίνου είχε αρκετούς νεκρούς). Μόνο ένα χαρτοκιβώτιο με αγροτικές προμήθειες για την αδερφή μου από το ράφι πάνω από τα καθίσματα μου ήρθε κατακέφαλα, αλλά το κεφάλι μου δεν έπαθε τίποτε, το κιβώτιο βούλιαξε διότι πάντα ήμουν ξεροκέφαλος. Η μητέρα μου αργότερα μου αποκάλυψε το κρυμμένο φυλαχτό και αποφάνθηκε: "Ο Άγιος Νεκτάριος σε έσωσε." Ποτε μου δεν κατάλαβα (1) Γιατί ο άγιος δεν εμπόδισε τον εκτροχιασμό του τραίνου και (2) αν έκανε μόνο προσωπικά ρουσφέτια σ' όσους είχαν την κονκάρδα του, γιατί κανείς από τους συνεπιβάτες μου στο βαγόνι δεν έπαθε τίποτε επίσης. Όλοι φυλαχτό με τον άγιο Νεκτάριο (ή ίσως κάποιον άλλον άγιο) είχαν?

Πίσω
Μπλουζα