Ρετρό Καρναβάλι

thebest20

RetroMuseum GateKeepeR
Joined
24 Ιαν 2008
Μηνύματα
3.961
Αντιδράσεις
452
Επειδή δεν βρήκα θέμα,ξεκινάω...

Κάθε χρόνο από το 92 και μετά πηγαίνω στην Πάτρα τις μέρες του Καρναβαλιού και τώρα ως φοιτητής εδώ!Όταν ήμουν μικρός περίμενα πως και πως το καρναβάλι για να πάρω μπαλόνι,στεναχωριόμουν αν κάποιο μπαλόνι έφευγε στον αέρα!Εσείς πως περνάτε το καρναβάλι!Και από πότε υπάρχει αυτό το έθιμο?Πριν από τη δεκαετία του 70?
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Έχω πάει δύο φορές στο καρναβάλι της Πάτρας. Πρώτη φορά πριν από 11 χρόνια και δεύτερη πέρυσι. Και στις δύο φορές πήρα μέρος στη παρέλαση. Απίστευτος χαβαλές - εμπειρία ζωής. Την πρώτη φορά χόρευες με ένα μπουκάλι μαυροδάφνη στο χέρι, πέρυσι η δημοτική αρχή τα έπαιρνε με την βία.

Κάποιες πληροφορίες σχετικά με το καρναβάλι της Πάτρας.

Aντιγραφή από το carnivalpatras.gr

Αν και δεν είναι ευρέως τόσο γνωστό, όσο κάποια άλλα μεσογειακά και κεντροευρωπαϊκά καρναβάλια, το Πατρινό Καρναβάλι περιλαμβάνεται στα κορυφαία της Ευρώπης. Είναι το πολυπληθέστερο σε συμμετοχή μεταμφιεσμένων ( 40.000 στη μεγάλη παρέλαση) μαζί με αυτό του Νότιγχαμ στο Λονδίνο και είναι αναμφισβήτητα πρώτο στην Ευρώπη σε συμμετοχή νέων και γι' αυτό πρώτο σε κέφι και σε πάθος.

Ξεκίνησε πριν 180 χρόνια περίπου και είχε μια ενδιαφέρουσα ιστορικά διαδρομή και μετεξέλιξη. Αρχικά, από το 1829, ως χοροί μπαλ-μασκε στα σπίτια των ντόπιων μεγαλοαστών. Κάποια στιγμή, από το 1870 και μετά οι ίδιοι χρηματοδοτούν την κατασκευή καρναβαλικών αρμάτων και καθιερώνεται και η παρέλαση. Χοροί και παρέλαση είναι για πολλές- πολλές δεκαετίες το επίσημο και γνωστό πέρα από την πόλη πατρινό καρναβάλι. Στο περιθώριο του, βέβαια, υπάρχει και μια λαϊκή εκδοχή του με γλέντια σε ταβέρνες ή σπίτια και με τις μπούλες ( μεταμφίεση πρόχειρη με ρούχα του αντίθετου φύλλου, ρούχα της γιαγιάς κ.λ.π.). Λαϊκοί τεχνίτες είναι και οι κατασκευαστές των αρμάτων και μασκαρατών κι ανάλογη η τεχνοτροπία τους. Όμως το Καρναβάλι παραμένει η γιορτή των αστών αφού οι φανταχτεροί χοροί τους και η οργάνωση και χρηματοδότηση από αυτούς της παρέλασης και των αρμάτων δίνουν τον τόνο. Κι εκτός από τις μπούλες οι ίδιοι, άλλωστε, δημιουργούν και τα λίγα αλλά χαρακτηριστικά έθιμά του: τον «πόλεμο» με τα κέρινα αυγά, τον σοκολατοπόλεμο, τους χορούς «μπουρμπούλια».

Αυτό το καρναβάλι, άλλωστε, είναι καθαρά ιταλογενές και δεν έχει καμμία σχέση με τα αποκριάτικα παγανιστικά έθιμα στην υπόλοιπη Ελλάδα που έρχονται από τα βάθη του χρόνου, ακόμα κι από τον αρχαίο θεό Διόνυσο, και που με τα με τα φαλικά σύμβολά τους και την ελευθεριότητα μεταμφιέσεων και τραγουδιών αποτελούν αγροτικές τελετουργίες για τη γονιμότητα της άνοιξης, τη παραγωγικότητα της γης και των κοπαδιών.

Τον δυτικότροπο χαρακτήρα του ενισχύει το γεγονός ότι εκτός από την αρχικά κοσμοπολίτικη σύνθεση της τοπικής αστικής τάξης ( έλληνες από τις παροικίες, αλλά και Άγγλοι, Γερμανοί κ.α ως αντιπρόσωποι ή επιχειρηματίες οι ίδιοι στο εμπόριο της σταφίδας) και η λαϊκή συμμετοχή στο καρναβάλι εκπροσωπείται κυρίως από την πολυάριθμη στη πόλη ιταλική παροικία ( φυγάδες από τη πατρίδα τους λόγω πολιτικών διωγμών) και από τους επτανήσιους που έχουν εγκατασταθεί σε αναζήτηση εργασίας στη Πάτρα.

Το Πατρινό καραναβάλι πορεύθηκε με αυτά τα ιταλικά, αστικά και «ευπρεπή» του χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο δυναμικό κι άλλοτε πιο υποτονικό, ανάλογα με τα συγκαιρινά του κάθε φορά πολιτικά και οικονομικά γεγονότα, ως το 1940. Στα χρόνια 1940 έως και το 1950 δεν έγινε καρναβάλι εξ αιτίας του πολέμου, της εχθρικής κατοχής και του εμφύλιου πολέμου που ακολούθησε στην Ελλάδα την απελευθέρωση από τους χιτλερικούς. Θα επαναλειφθεί από το 1951 με μια οργανωτική μόνο διαφοροποίηση: από εδώ και πέρα οργανωτής του είναι ο Δήμος της Πάτρας.
 
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες!Οι πατρινοί πορώνονται πολύ με το καρναβάλι!Εμένα δεν με τρελαίνει τόσο,πηγαίνω μόνο και μόνο για να δω τους γνωστούς μου που είναι σε γκρουπ!Οι στολές πάντως είναι ακριβές γενικά γύρω στα 100e και τα γκρουπς αλλάζουν όνομα και στολή κάθε χρόνο
 
Εμένα με τρελένει πάντως αν είμαι εκεί με καλή παρέα και ας είμαι Αθηναίος! Τα κουστούμια ναί είναι ακριβά και όσα είχα δει δεν άξιζαν σε καμία περίπτωση σαν ποιότητα καρναβιλικών φορεσιών. Από την άλλη βέβαια αν θυμάμαι καλά πέρυσι είχα πληρώσει 40 ευρώ για την στολή (αλήτης - το γκρούπ ήταν λαίηδη και αλήτης). Και αν αρέσει σε κάποιον όλος αυτός ο χαβαλές ε μια φορά τον χρόνο είναι. Αν του περισσέυουν ας τα δώσει τα χρήματα για να περάσει καλά έστω δύο ημέρες. Εδω σε τόσα πράγματα πετάμε τα λεφτά μας.
 
Υπάρχουν και πιο φτηνές στολές, αλλά η ποιότητά τους είναι χαμηλή και σαν εμφάνιση και σαν υλικό... Βέβαια, όσο περισσότερα τα παρελκόμενα (καπέλο κλπ.) τόσο αυξάνεται το κόστος...

Μεγάλη ιστορία το Πατρινό Καρναβάλι. Τι να πρωτοαναφέρω (θετικά και αρνητικά)...

Τις καταπληκτικές στολές κάποιων πληρωμάτων

Τα πολυάριθμα γκρουπ που βγαίνουν τελευταία

Τα καταπληκτικά άρματα

Το άρμα με τα λουλούδια (κυρίως τα παλιά χρόνια)

Τις αρπαχτές κάποιων "πονηρών" αρχηγών πληρωμάτων

Την παρέλαση με μαυροδάφνη και ουίσκυ στα χέρια

Τα δρώμενα στην πόλη κατά τη διάρκεια της Καρναβαλικής περιόδου

Τον Κρυμμένο Θησαυρό

Τον Ζωρζ Μεσσάρα

Το γάμο της Γιαννούλας της Κουλουρούς (τον καταργήσανε οι άχρηστοι)

Το "κουτούπωμα" μες την πόλη, τα βράδια (hardcore καταστάσεις)

Το "χέρι" που τρως στο στριμωξίδι στην τελετή λήξης

Το συνοθύλευμα σε κάποια γκρούπ όπου παρελαύνουν ανακατεμένοι ή και χωρίς στολές (!)

Τη βραδυνή παρέλαση όπου όλα σχεδόν τα γκρουπ "ξεχνούν" να αυτοφωτιστούν (αυτό είναι το θέμα της βραδυνής παρέλασης του Σαββάτου)

Τα Μπουρμπούλια

Το καρναβάλι των μικρών

Τον χορό του Δημάρχου

Τους χορούς στα σπίτια (αλά παλαιά)

Τους μασκαράδες που τρέχουν από πόρτα σε πόρτα

Τις "συμμορίες" αγοριών και κοριτσιών που κυνηγιούνται μες στην πόλη με ρόπαλα και σπρέι

Τους μπάστακες στην Αγίου Νικολάου

Και άλλα πολλά...

Κατά τη γνώμη μου, η κατάσταση είναι κάθε πέρισυ και καλύτερα...

Και δεν το λέω αυτό επειδή είμαι ρετρό, αλλά αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
telonio είπε:
Από την άλλη βέβαια αν θυμάμαι καλά πέρυσι είχα πληρώσει 40 ευρώ για την στολή (αλήτης - το γκρούπ ήταν λαίηδη και αλήτης)
Κοίτα,40e δεν είναι πολλά,αλλά φέτος οι στολές στην Πάτρα είχαν 100e το λιγότερο
 
Για να το ζωντανέψουμε λίγο το thread. Καθώς περιδιάβαινα τον σωλήνα μου, έπεσα πάνω σε αυτό:

Από οτι είδα στο ίδιο κανάλι υπάρχουν και του 86 και 90 και άλλων ετών.
Στο συγκεκριμένο που δίνω λινκ είναι η Νικολούλη συμπαρουσιάστρια.
 
Πολύ ενδιαφέρον κανάλι.Από ότι φαίνεται έχει από όλες τις χρονιές.Το είχα ζήσει το Πατρινό Καρναβάλι στα παιδικά μου χρόνια,και έχω αρκετά καλές αναμνήσεις,αν και τα τελευταία χρόνια δεν με συγκινεί τόσο.
 
Ναι είναι το επίσημο κανάλι του καρναβαλιού. Μου έκαναν εντύπωση οι στολές και τα παλιά άρματα.
 
Είμαι ασυγχώρητος!

Στην προηγούμενη λίστα μου, δε συμπεριελαβα τον ΤΕΡΑΣΤΙΟ Άλκη Στέα!

Damn!

BTW, φέτος επανήλθε ο ιστορικός θεσμός του baby rally και ο γάμος της Γιαννούλας της κουλουρούς (με άλλο όνομα).
 
Πατρινό καρναβάλι φυσικά για πολλά-πολλά χρόνια και μέχρι που δεν θα μας βαστάνε τα πόδια μας!!! Δημιουργία, Κρυμμένος Θησαυρός, τρέξιμο, χορός, γέλιο, έρωτας και τόσα άλλα. Πάντως έχουν ειπωθεί καποιες ανακρίβειες σε αυτό το ομολογουμένως λιλιπούτειο thread. Τις στολές με τα 100 ευρώ που τις είδατε; Έ-λ-ε-ο-ς! Όποιος θέλει να μάθει από πρώτο χέρι έδω θα είμαι... :vbwave:
 
εμενα γενικα οι αποκριες δεν μου αρεσουν,οποτε και οτι εχει σχεση με αυτες

αλλα επειδη ενας φιλος μου σπουδαζε χρονια στην πατρα εχω παει μερικες φορες,αλλα με τοσο κοσμο τις περισσοτερες φορες δεν ειδα καν το καρναβαλι
 
Πίσω
Μπλουζα