Ρετρό Παρτίδες Σκακιού

Hrysaor

RetroWannaBe
Joined
20 Δεκ 2011
Μηνύματα
88
Αντιδράσεις
9
Νομίζω είναι το πιο δημοφιλές θέμα ρετρό παγκοσμίως! Εκατομμύρια φανς, εκατομμύρια βιβλία έχουν τυπωθεί, δεκάδες σάϊτς στο ίντερνετ φιλοξενούν τις παρτίδες! Οι δε προτιμήσεις συγκλίνουν σε ορισμένα πρόσωπα, κυρίως Μπόμπυ Φίσερ και Πωλ Μόρφυ! Άλλοι παιχταράδες θεωρούνται ο Αλεξάντρ Αλιέχιν (η προσωπική μου προτίμηση), ο Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα (ο μόνος μαύρος Πρωταθλητής Κόσμου), ο Μιχαήλ Ταλ, ο Άντερσον, ο Γκρέκο, ο Ρούϊ Λοπέζ, ο Νίμτσοβιτς, ο Ρουμπινστάϊν, ο Νάϊντορφ, ο Γλίγκοριτς, ο Μάρσαλ, ο Τσούκερτοτ, ο Στάϊνιτς, ο Έφιμ Γκέλλερ, ο Κορτσνόϊ (που "ρίχνει ξύλο" ακόμα στα 80 του), και πολλοί άλλοι!

Επίσης δεν έχω νομίζω καμία παρτίδα από τους μεγάλους Έλληνες θρύλους Τριαντάφυλλο Σιαπέρα και Κόκκινο, αν μπορεί να μας δώσει κάποιος μία! Άλλοι σπουδαίοι Έλληνες είναι ο Κοτρωνιάς, ο Μπανίκας (που κέρδισε τον "ανίκητο" υπερυπολογιστή Ντηπ Τζούνιορ 7), κλπ...

Τα υπόλοιπα πείτε τα εσείς φίλοι!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
φαντάζομαι ότι για τους πολλούς κλασσικότερα γεγονότα που αφορούν το σκάκι θα είναι οι πολλές μονομαχίες μεταξύ Κασπάρωφ και Καρπωφ εκεί στα τέλη της δεκαετίας του 80
 
Ήθελα να αποφύγω να βάλω τον Κασπάροφ στους "βετεράνους", αλλά οι παρτίδες αυτές σίγουρα είναι ρετρό και πολύ ωραίες!

Ούτε ο Χριστόδουλος Μπανίκας είναι βετεράνος, αλλά η παρτίδα που νικάει τον υπολογιστή είναι κλασική! #)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ονόματα όπως Αλιέχιν, Νίμζοβιτς, Μποτβίνικ (ο πατριάρχης του σοβιετικού σκακιού και πνευματικός πατέρας τόσο του Καρπόφ όσο και του Κασπάροφ), Zίγμπερτ Τάρρας, Εμανουέλ Λασκέρ, Μίκαελ Ταλ (η καθαρή επιθετική μαγεία!), Τίγκραν Πετρόσιαν (η αλλιώς η "αδιαπέραστη άμυνα") έχουν οριοθετήσει τον χώρο που ονομάζεται σκάκι...

Στον Ανατόλι Καρπόφ αναφέρομαι λίγο παραπάνω, καθώς για πολλούς που ασχολούνται με το σκάκι πολλά χρόνια -μεταξύ αυτών και εγώ- θεωρείται ως ο κορυφαίος παίκτης που πέρασε από τις σκακιέρες. Απίστευτη ανάλυση, μεγάλο βάθος σκέψεως και μία λογική που πάνω από όλα έβαζε την τακτική ανάλυση και την συγκροτημένη ανάπτυξη έναντι της επιθετικογενής σκέψεως και "μεγάλων" χτυπημάτων.

Ο "Πολύς" Μ.Ταλ είχε πει: "Οι προθέσεις του Καρπόφ γίνονται αντιληπτές στους αντιπάλους του μονάχα όταν η σωτηρία δεν είναι πια εφικτή"

Ωραίο θέμα (λίγο "δύσκολο"), χαίρομαι που κάποιος το άνοιξε και άρα ενδιαφέρεται, οπότε μπορούμε να ποστάρουμε και κάποιες κλασικές παρτίδες.

και για αρχή Alekhine Vs Nimsowitch (1930):

 
Φίλε μού κάνει εντύπωση που θαυμάζεις τον Κάρποφ και λες ότι ξέρεις και άλλους που τον θαυμάζουν! Εγώ ακούω μόνο αρνητικά σχόλια! Αν και πιστεύω το 1984 είχε παίξει εκπληκτικά εναντίον του Κασπάροφ, από κει και έπειτα πέφτει συνέχεια, και είναι αναρρίθμητα τα σχόλια που διαβάζω ότι "γίνεται διαρκώς ρόμπα", "να σταματήσει το σκάκι να μην εκτίθεται" κλπ... Ο Μακρόπουλος ήταν αυτός που κορόϊδευε στην Ελευθεροτυπία, νομίζω...

Επιπλέον, πρόσφατα ένας φίλος μού χάρισε ένα συλλεκτικό πια βιβλίο για τον Τελικό Κόσμου Καρπόφ-Κορτσνόϊ, όπου ο συγγραφέας, το λέει ευθέως, κατά την γνώμη του ο υπνοτιστής πράκτορας που βάλανε οι Ρώσσοι έπαιξε τον ρόλο του στο να χάσει ο "καλύτερος " Κορτσνόϊ το ματς!

Το στυλ του Καρπόφ πάλι είναι όπως το λες ιδιαίτερο, πάει σιγά-σιγά και φτάνει απλά στην νίκη, χωρίς "τρελλές" θυσίες... Ίσως και ο Μποτβίνικ να είχε παρόμοιο στυλ! Έχει όντως μελετηθεί, αλλά δεν είχα συναντήσει οπαδό του, με το συμπάθιο κιόλας... ;)
 
^^

Δεν αναφέρομαι στις σημερινές επιδόσεις του σκακιστή καρπόφ που δεν αποτελεί ρετρό προσωπικότητα.

Μπορεί σήμερα να μην θυμίζει την καλή του εποχή και να λέει πολλά αμφισβητίσιμα αλλά δεν αναιρεί το γεγονός ότι ήταν ένας σκακιστής με διάρκεια και κορυφαία τακτική ανάλυση.

Προτιμήσεις είναι λογικό να υπάρχουν. Ο Β.Κορτσνόι είναι μία δική μου, τον θεωρώ μεγάλο σκακιστή (http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1081478&kpage=2) αλλά τα περί υπνωτισμού που έχουν λεχθεί προσωπικά τα αφήνω ασχολίαστα...

Ε.Lasker vs H.R.Capablanca (1914):

 
Δεκτά όλα, και ευχαριστούμε και για τα λινκ! :)
 
Ε.Bogoljubov vs A.Alekhine (1922): http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1012099

πολλές-μα πολλές κινήσεις τακτικής (βρισκόμαστε και στο '22 ακόμα :) ), περίεργο άνοιγμα από τον Alekhine ο οποίος όμως προς το τέλος είχε "μετρήσει" πολύ καλύτερα τα τετράγωνα, πήρε την opposition και εν τέλει το παιχνίδι.
 
M.Tal vs B.Larsen (1965): http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1139729

ο Mikhail Tal καταλαμβάνει με προβλεπόμενο άνοιγμα γρήγορα το κέντρο και αναγκάζει την αντίπαλη βασίλισσα να κλειστεί στην 10η κίνηση στο b8. Από εκεί και έπειτα, θαυμάστε τον πιο επιθετικό παίκτη στην ιστορία του παιχνιδιού!
 
Πίσω
Μπλουζα