Ρετρό απαγορευμένες ταινίες τρόμου στην Ελλάδα

Getta Robo

RetroNuts!
Joined
27 Οκτ 2007
Μηνύματα
2.280
Αντιδράσεις
400
Ειναι κατι που σκεφτομουν αυτες τις μερες και δεν μπορω να βρω περισσοτερες πληροφοριες. Υπηρξαν στο παρελθον απαγορευμενες ταινιες τρομου στη χωρα μας; Στο παρελθον ειχα μιλησει με εναν απο τους ιδιοκτητες γνωστης αλυσιδας videoclub, οπου μου ειχε πει πως για καποια χρονια ειχαν απαγορευτει οι ταινιες "Rosemary's Baby" και το "Cannibal Holocaust". Αν και ειχανε κυκλοφορησει κανονικα στη χωρα μας, υποτιθεται πως απο καποιο σημειο και μετα ειχαν ανακληθει/αποσυρθει οι ταινιες αυτες απο τα ραφια. Ακομα, θυμαμαι καποια εκδοση της ταινιας "Hellraiser" οπου στο Ελληνικο εξωφυλλο ελεγε κατι σαν "το επι για χρονια απαγορευμενο στην Ελλαδα"¨, αλλα δεν ειμαι σιγουρος κατα ποσο ηταν διαφημιστικο κολπο η οντως ειχε απαγορευτει επισης..

Γνωριζεται κατα ποσο ισχυουν τα παραπανω, η αντιστοιχες ταινιες οπου ειτε απαγορευτηκαν, ειτε λογοκριθηκαν;
 
Από όσο ξέρω, δεν υπήρξαν απαγορεύσεις στην Ελλάδα. Το φαινόμενο παρατηρήθηκε κυρίως στην Αγγλία, με την περιβόητη λίστα των Video Nasties....
 
Πολυ καλο ντοκυμαντερ για τα video nasties ειναι το περσινο

VIDEO NASTIES: MORAL PANIC, CENSORSHIP AND VIDEOTAPE






αναφερει και το Island of Death
 
δεν ειναι retro αλλα θυμαμαι οτι ειχε απαγορευτει μετα την κυκλοφορια του το cradle of fear με τον dani filth και νιωθω τυχερος που προλαβα να το αποκτησω πριν το αποσυρουν γενικα τα video nasties μπορω να πω πως την δεκαετια του 80 κυκλοφορησαν πολυ ελλαδα καθως δεν υπηρχε ελεγχος και η καθε εταιρια διανομης εβγαζε οτι ηθελε και ετσι πολλα ιταλικα θριλερ με κανιβαλλους βγηκαν unrated στην ελλαδα τωρα πια βεβαια ειναι δυσκολο να βρεθουν
 
Με τον ορο απαγορευση δεν ειναι απαραιτητο να εγινε σε επισημο, κυβερνητικο επιπεδο. Συγκεκριμενα πχ, ηθελα καπου αρχες του 90 να νοικιασω το μωρο της ροζμαρι. Δεν το βρηκα σε κανενα απο τα δεκαπεντε (!) βιντεοκλαμπ της περιοχης μου αλλα και αλλων περιοχων σε Αθηνα και Πειραια. Λιγα χρονια αργοτερα που μιλησα με ανθρωπο πισω απο πολυ γνωστη αλυσιδα βιντεοκλαμπς, μου ειχε πει πως υπηρξε τεραστια λογοκρισια για την ταινια, και οι περισσοτεροι τοτε καταστηματαρχες βιντεοκλαμπ την απεσυραν απο ενοικιαση. Γιαυτο και ξανακυκλοφορησε ποτε ευραιως σε κασετα, παρα μονο σε dvd. Κατι αντιστοιχο πρεπει να ειχε συμβει και με το hellraiser, αλλα δεν γνωριζω περισσοτερα.
 
Το Hellraiser είχε κυκλοφoρήσει σε vhs αναγράφοντας στο πίσω μέρος "Προσοχή η ταινία μπορεί να θίξει τα προσωπικά σας πιστεύω". Είχα ποστάρει την εικόνα σε κάποιο αρχαίο thread μια φορά και έναν καιρό.
 
ΧΑ! Εχω ποστάρει παρόμοιο μήνυμα σε αλλα 2 θρεντς. :D Οχι τη φωτό, αλλα το μήνυμα που αναγραφόταν πανω στην κασετα. Νομίζω όμως ότι αναγραφόταν "Προσοχή το περιεχόμενο της ταινίας μπορεί να επηρρεάσει τα θρησκευτικά πιστεύω του θεατή".

ΥΓ. Χαθηκες ρε!!!

EDIT: Καλα δε μπαιζόμαστε!!! Εκανα αναζήτηση μ'αυτούς τους όρους και πρώτο πρώτο εβγαλε το θρεντ που λες Μάριε! Και βρήκα και τις 2 φωτό που αναφέρεις. Ανεβασμενες στο imageshack αλλα είναι ακόμα "ζωντανές":D. Τις ανέβασα στο προφιλ μου για να τις εχουμε.

attachment.php


attachment.php


Τελικά το μήνυμα περιέχει τα επίθετα "προσωπικά" και "θρησκευτικά". Θα το ξαναπώ κι εδώ ότι πρόκειται περί μιας πολύ αρρωστημένης ταινίας :D . Εν ετει 1987! Τεσπα....
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
telonio είπε:
Το Hellraiser είχε κυκλοφoρήσει σε vhs αναγράφοντας στο πίσω μέρος "Προσοχή η ταινία μπορεί να θίξει τα προσωπικά σας πιστεύω". Είχα ποστάρει την εικόνα σε κάποιο αρχαίο thread μια φορά και έναν καιρό.

Καλώς ήρθες πίσω Μάριε.

Να γράφεις όσο συχνά μπορείς :)
 
Παλιές καλές εποχές! Μαζευόμασταν όλα τα ρεμάλια Παρασκευή βράδυ, μπύρες 3-4 βιντεοκασέτες τρόμου (ότι να 'ναι) και... ολονυχτία. Όποιος κοιμόταν πλήρωνε τους καφέδες της Κυριακής...
 
Πίσω
Μπλουζα