Ρετρό βιβλία με κοινωνικά μηνύματα

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας αριαδνη
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

αριαδνη

candy fan
Joined
29 Μάρ 2010
Μηνύματα
16.393
Αντιδράσεις
19.573
Αυτά που θυμάμαι έντονα είναι τέσσερα:

1.Πρωτο και καλύτερο η' φανέλα με το νούμερο 9' του Μενιου Κουμανταρεα για μένα ήταν μια αποκάλυψη κυριολεκτικά, μάλιστα είχε ένα απόσπασμα και το βιβλίο μας της α' γυμνασιου από εκεί ηρθα σε επαφή με το βιβλίο για πρώτη φορά! στημένα παιχνίδια, μεγαλοπαράγοντες του ποδοσφαίρου που κάνουν βρωμικο παιχνίδι και ένα εικοσάχρονο παιδί που νομίζει οτι μπορεί όλα αυτά να τα αντιμετωπίσει, μόλις όμως αγγίξει το όνειρο, αυτό εξαφανίζεται! όχι μόνο δεν στεφεται βασιλιάς της κυριακής αλλά το ποδοσφαιρικό κατεστημένο και τα οικονομικά συμφέροντα τον συντρίβουν! και το 'πριν το τερμα' της Γαλατειας Σουρελη θίγει το ίδιο ζήτημα!

2. Το' ταξίδι που σκοτώνει' του Μάνου κοντολέων και η ιστορια του εφήβου Στεφανου που μπλέκεται με τα ναρκωτικά για χάρης μιας αγάπης, τελικά όμως το παλικάρι θα καταφέρει να ξανακοιτάξει το φως του ήλιου και να ξαναχαμογελάσει στην ζωή! και η 'γευση πικραμυγδαλου' πάλι του ιδιου συγγραφέα ασχολείται με το θέμα και των ερωτικών νεανικών σχεσεων! βεβαια και ΄το τσιμεντένιο δάσος' και το ' το 16 καλοκαίρι' ασχολουνται πάλι με το θέμα των ναρκωτικών!

3.Το 'μου μαθαίνετε να χαμογελάω σας παρακαλώ' της Ελένης Δικαίου που ασχολείται με το θεμα των γενικών εξετάσεων και πως αυτό επηρεαζει νεανικές ψυχές οταν γίνεται σκοπός και αυτοσκοπός! αυτό και αν το έχει νιώσει η γεννιά μας στο πετσί της και έχει κατα κάποιο τρόπο υποφέρει! λες και εκεί όλα εξαντλούνταν και τελείωναν, να κυνηγάμε την επιτυχία στο πανεπιστήμιο, χωρις να γνωριζουμε καν τον μοναδικό, αυθεντικό μας εαυτό!

4. τελευταίο το' αυγό της έχιδνας ' αχ, δεν θυμάμαι την συγγραφέα που πάλι ασχολείται με το καυτό θέμα των σχεσεων μεταξύ εφήβων! Τι γίνεται όταν ο Στεφανος, φοιτητής της αγγλικής φιλολογίας , μαθαίνει οτι είναι φορεας, τι αλλαγές γινονται στην ζωή του; πως θα το αντιμετωπίσει και τι κακό έκανε για να πληρωνει τόσο! από τις ενοχές θα τον βγάλει πάλι ο έρωτας και η γνησια αγάπη!

Αυτά να θυμόσαστε και σεις άλλα ,με χαρά θα ακούσω!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Νίκος Καζαντζάκης - Αντώνης Σαμαράκης - Wilhelm Reich
 
Παπανουτσος. Ο αρχοντας των κοινωνικων μηνυματων. Βασικα πρωτα βγηκε το ονομα Παπανουτσος και μετα εφευρεθηκαν τα κοινωνικα μηνυματα. Ο Τσακ Νορρις και ο Elvis των κοινωνικων μηνυματων. The KING. Τελος. Το θεμα μπορει να κλειδωθει ως απαντημενο 100%.
 
Ε λεω να το κρατησουμε ανοιχτο λιγο ακομα.
 
Καλα, δε το κλειδωνω τοτε :) Αν και σαν τον Παπανουτσο κανεις.
 
Μακαρι να ειχα εστω και μικρη σχεση (οχι πολιτικη) με τον Παπανουτσο - τουλαχιστον αυτον που εννοω εγω. Αλλα απο την αλλη - το thread μιλαει για βιβλια με κοινωνικα μηνυματα. Δεν ανεφερες κανενα ακομα. ;-)
 
δεν έχω διαβάσει πολύ Παπανουτσο και δεν ξερω ακριβώς το στυλ του συγγραφέα :o απλώς θελω να μιλήσουμε για βιβλία στην δεκαετία του 80 και στις αρχές του 90΄που στιγμάτησαν γεγονότα κοινωνικά της τοτε εποχής, προβλήματα εντονα της τοτε δεκαετίας όπως π.χ. υπήρξε η αστυφιλία για το 60', η βια στα γήπεδα ήταν φαινόμενο που εξαπλώθηκε το 80' περισσότερο! δεν ξερω αν γίνομαι κατανοητή απλώς φαινόμενα κοινωνικά συσχετιζόμενα με τις 2 τελευταίες δεκαετίες περισσότερο χωρις την στειρα ηθικολογια κάποιων συγγραφεων αλλά με τις ωραιες διατυπώσεις τους και κρίσεις τους!

και προς Θεου καθόλου να μην θίξουμε πολιτικά ή αλλα ζητήματα!

Το άνοιξα σαν θεμα γιατί διαβάζοντας συγχρονα βιβλία αυτης της δεκαετίας βλέπω οτι άλλα πράγματα απασχολούν το μυαλό των ηρωων, πιο πολύ οι σχέσεις μεταξύ των δυο φύλων , το επαγγελματικό, το οικολογικό πάρα πολύ κ.τ.λ. ενω μεσα από την ανάγνωση ρετρο βιβλίων βλέπω οτι λίγο τα προβλήματα των νεων διαφοροποιουνταν τότε στο παρελθόν! π.χ. οι δεσμες όπως τις γνωρίσαμε εμείς σήμερα δεν υπάρχουν και για την γεννιά μας ήταν πρωτιστη προτεραιότητα ενώ οι σύγχρονοι νεοι έχουν και αλλες διεξόδους σήμερα, δεν είναι το άπαν το πανεπιστήμιο! ή όπως το φαινόμενο της αντιπαροχής οι νεες γεννιές σίγουρα ουτε καν θα γνωρίζουν την λέξη, όμως σαν φαινόμενο το συναντάμε σε παλαιοτερα βιβλία!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Για τα άπαντα Παπανούτσου εδώ

Το ηθικοπλαστικο στυλ του ειναι χαρακτηριστικοτατο σα να κατεχει την απολυτη ηθικη αληθεια και απαντηση σε οποιοδηποτε προβλημα με το οποιο καταπιανεται. Οποιδηποτε βιβλιο του και να διαβασει κανεις θα το καταλαβει. Εγω εχω πετυχει δοκιμια του (ηταν αγαπημενος μερικων φιλολογοεκθεσαδων της εποχης που πηγαινα γυμνασιο-λυκειο, δεκαετια 80)
 
ευκολο να δίνεις οδηγίες και θεωρίες και να κάνεις υποδείξεις, δυσκολη η πράξη και η εφαρμογή της και κει την πατάνε οι περισσοτεροι ηθικοδιδάσκαλοι, καλύτερα απλά να δίνεις το γεγονός όπως το αντιλαμβάνεσαι παρά να γραφεις κατεβατά επί κατεβατων με σωρεια υποδείξεων! αλλά χρειαζεται να διαβάσω ενα ολοκληρωμένο έργο του , μονο αποσπάσματα του ξερω από τους καθηγητές της έκθεσης!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Καποτε δουλευα σε εκδοτικο οικο/βιβλιοπωλειο με αποτελεσμα εκεινη τη περιοδο να διαβαζω συνεχω βιβλια που αφου δεν εμεναν στην βιβλιοθηκη μου εχω χασει τη μπαλα περι τιτλων.

Θυμαμαι ενα γερμανικο μυθιστορημα, μαλλον βιογραφικο που παρουσιαζε τις περιπετειες μιας κοπελας στην (Ανατολικη?) Γερμανια των αρχων του 80 με τα ναρκωτικα και με ειχε ψιλο-σοκαρει.

Αν θυμαμαι καλα ο τιτλος περιειχε ενα 'X'.

Γνωριζει κανεις για ποιο ομιλω και ποιος ο τιτλος του?
 
προσωπικά δεν το γνωρίζω, ουτε μου θυμίζει κάτι wally..

ένα άλλο που θυμήθηκα πάλι είναι 'ο φύλακας στη σίκαλη' πάλι μιλά για εναν έφηβο και την επαναστασή του αλλά πάλι η μνημη μου με γελά!
 
Wally είπε:
Καποτε δουλευα σε εκδοτικο οικο/βιβλιοπωλειο με αποτελεσμα εκεινη τη περιοδο να διαβαζω συνεχω βιβλια που αφου δεν εμεναν στην βιβλιοθηκη μου εχω χασει τη μπαλα περι τιτλων. Θυμαμαι ενα γερμανικο μυθιστορημα, μαλλον βιογραφικο που παρουσιαζε τις περιπετειες μιας κοπελας στην (Ανατολικη?) Γερμανια των αρχων του 80 με τα ναρκωτικα και με ειχε ψιλο-σοκαρει.

Αν θυμαμαι καλα ο τιτλος περιειχε ενα 'X'.

Γνωριζει κανεις για ποιο ομιλω και ποιος ο τιτλος του?
μήπως εννοείς αυτό?

http://www.books.gr/ViewShopProduct.aspx?Id=5534669

Ήταν σουηδέζα, αλλά πολύ μου θυμίζει την ιστορία όπως την περιέγραψες :sealed:

ΧΑΜΕΝΑ ΝΙΑΤΑ
blank.gif
Τα Χαμένα Νιάτα δεν είναι ένα συνηθισμένο μυθιστόρημα για τη νεολαία, και αυτό επιβεβαιώνεται από την επιτυχία που σημείωσε τόσο στη Σουηδία όσο και στις άλλες χώρες όπου μεταφράστηκε. Γράφτηκε από μια πολύ πρώιμη συγγραφέα (η Αννίτα Σκόγκλουντ στα δεκαέξι της είχε ήδη γράψει τρία βιβλία) και είναι η ιστορία μιας κοπέλας από τα 14 ως τα 18 της χρόνια, που παρουσιάζει μια ζωντανή εικόνα, χωρίς προκαταλήψεις, των κινδύνων που απειλούν τη νεολαία της Δύσης και γενικά της Μεσογείου.

Οι ελπίδες, οι απογοητεύσεις, τα λάθη της πρωταγωνίστριας έχουν τη σφραγίδα μιας αληθινής ιστορίας, που ο κάθε νέος και η κάθε κοπέλα την παραδέχονται σαν αυθεντική εξομολόγηση μιας συνομήλικής τους και που πάνω σ'' αυτήν μπορούν να κάνουν διάφορες κρίσεις και σκέψεις.

Το τόσο τούτο βιβλίο, που μας παρουσιάζει την τραγική ζωή της Μαρίας Λ., είναι επίσης και το πρώτο κείμενο που μιλάει θαρραλέα στους νέους για το μεγάλο κίνδυνο των ναρκωτικών. Χωρίς περιφράσεις και υπονοούμενα, τους αποκαλύπτει μια δραματική εικόνα της ζωής, όπως την παρουσιάζει το τραγικό δρομολόγιο των ναρκωτικών και των καταστροφικών συνεπειών τους. Αυτό το σύγχρονο και τόσο καυτό πρόβλημα συζητιέται ελεύθερα, με μορφή πρακτική και περισσότερο αντιληπτή στους νέους, σε μια σειρά συμπερασμάτων του Λουϊτζι Κανκρίνι, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Ρώμης και συγγραφέα βασικών κειμένων πάνω στα προβλήματα των νέων και των ναρκωτικών.
http://www.e-shop.gr/show_bks.phtml?id=BKS.0062717
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
"Η ζωή εν τάφω" του Μυριβίλη. Μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση!
 
Wally είπε:
Καποτε δουλευα σε εκδοτικο οικο/βιβλιοπωλειο με αποτελεσμα εκεινη τη περιοδο να διαβαζω συνεχω βιβλια που αφου δεν εμεναν στην βιβλιοθηκη μου εχω χασει τη μπαλα περι τιτλων. Θυμαμαι ενα γερμανικο μυθιστορημα, μαλλον βιογραφικο που παρουσιαζε τις περιπετειες μιας κοπελας στην (Ανατολικη?) Γερμανια των αρχων του 80 με τα ναρκωτικα και με ειχε ψιλο-σοκαρει.

Αν θυμαμαι καλα ο τιτλος περιειχε ενα 'X'.

Γνωριζει κανεις για ποιο ομιλω και ποιος ο τιτλος του?
Μήπως εννοείς αυτό;

http://www.greekbooks.gr/BookDetails.aspx?id=64464

Η Αλίκη στη χώρα του LSD-Αλίκη Χ.

Είναι το ημερολόγιο ενός κοριτσιού 15 χρονών που μπλέκει με ναρκωτικά, φεύγει από το σπίτι της και μετά από χίλιες δυο περιπέτειες ξανακαταλήγει εκεί, όλοι νομίζουν ότι καθάρισε, αλλά μετά από λίγες μέρες τη βρίσκουν νεκρή μέσα στο ίδιο της το σπίτι...

Το είχα διαβάσει όταν ήμουν στα 12-13 και είχα πάθει σοκ!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κατα 99% ειναι αυτο! Thanx Serano!
 
Νομίζω πως αναφέρεστε στο περίφημο ᾽᾽Κριστιάνε Φ. - 13 ετών πόρνη και τοξικομανής᾽᾽ το οποίο γυριστηκε και ταινία που ειναι και πολύ καλή και κυκλοφορεί σε dvd. Το ειχα λατρέψει το βιβλίο το οποίο έχει και φωτος της Κριστιάνε και της παρέας της. Είναι στην πρώην Δυτική Γερμανία και ακουν τα τραγούδια του Ντέιβιντ Μπάουι. Η Κριστιάνε είναι θρύλος στην Γερμανία. Βιβλίο σοκ και καμμία (μα καμμία!) σχέση με την δικιά μας εφηβεία. Το βιβλίο του Μένη Κουμανταρέα λέγεται ᾽Ἠ φανέλα με το 9᾽᾽και συνιστώ και την ομώνυμη ταινία του Παντελή Βούλγαρη. Ελπίζω να βοήθησα με την Κριστιάνε. Στην Ανατολική Γερμανία δεν σήκωναν ναρκωτικά,ροκ μουσικές και ανἠλικη πορνεία! Σε εξαφάνιζαν απλά!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Να αναφέρω και το βιβλίο της Γαλάτειας Γρηγοριάδου-Σουρέλη με τίτλο ''Εμένα με νοιάζει'' με θέμα τη μόλυνση του περιβάλλοντος...
 
Οριάνα Φαλάτσι, "Γράμμα σ'ένα παιδί που δε γεννήθηκε ποτέ" --->> Το απόλυτο ψυχοπλάκωμα με θέμα την άμβλωση

"Το Τσιμεντένιο δάσος " Πέτροβιτς - Ανδρουτσοπούλου Λότη, με θέμα τα ναρκωτικά.
 
Το ''Γράμμα σε ένα παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ᾽᾽ υποτίθεται πως αναφέρεται σε αποβολή μετά από καυγά με τον Α. Παναγούλη απλά δεν αναφέρεται ξεκάθαρα. Σιγουρα δεν σου φτιάχνει την μέρα όντως! (Πολύ 80ς η Ο.Φαλάτσι ειχα διαβάσει και το αξέχαστο ᾽Ἐνας άντρας᾽᾽για τον Παναγούλη). Το ᾽Ἐμένα με νοιάζει᾽᾽το εχω στα ᾽᾽βιβλία που μισήσαμε᾽᾽οχι τοσο γιατί το ειχα εγώ αχτι οσο ο σύζηγος μου που το ξαπόστειλε στο Μοναστηράκι! Την Λοτη Πετροβιτς εγώ δεν την συμπαθούσα λογω του ᾽᾽Σπιτι για πέντε᾽᾽ που αν δεν απατώμαι ειναι δικό της, αφελής απόπειρα με θέμα τις εναλακτικές οικογένειες που πάντως πρέπει να της αναγνωρίσουμε πως ήταν θέμα ταμπού όταν γράφτηκε.

Οσο για τα ναρκωτικά ειχα διαβάσει και αυτό του Μάνου Κοντολέων αλλά τι να σου κάνει ο Στέφανος μπροστά στον οδοστρωτήρα Κριστιάνε Φ.; Εμοιαζε αρκετά γραφικός!

Γενικά πάντως δεν καταλαβαίνω γιατί γράφονται βιβλία που μοιάζουν σαν να ειναι παραγγελίες για να ᾽᾽ἐκπαιδεύσουν᾽᾽ και ᾽᾽ευαισθητοποιήσουν᾽. Αν ο συγγραφέας είναι καλός μπορεί να περάσει τα κατάλληλα κοινωνικά μυνήματα ακόμα και αν γράφει έπος που διαδραματίζεται στο διάστημα! Κάποια από τα ελληνικά βιβλία που αναφέρουμε μπορούν να ενταχτούν σε αυτή την κατηγορία.

π.χ. το ''Brokeback Mountain'' (και το διήγημα και η ταινία) δεν σου κάνουν κυρηγμα περί αποδοχής του διαφορετικού. Διηγούνται απλά μια συγκηνητική ερωτική ιστορία και ο θεατής /αναγνωστης βγάζει τα συμπεράσματα του. Σχεδόν όλα τα λογοτεχνικά έργα εξάλλου έχουν κοινωνικά μυνήματα απλά οσο καλύτερος ο συγγραφέας τοσο πιο διακριτικό το μύνημα. Ας πούμε στο αριστουργηματικό ᾽᾽Η φανέλα με το 9᾽᾽ η βασική ιστορία ειναι μια ιστορία απώλειας, πτώσης και χαμένων ονείρων. Ο αναγνώστης μπορεί να οργίζεται με το σκηνικό με τα στημένα παιχνίδια και τη διαθφορά, ο Κουμανταρέας ομως δεν χρησιμοποεί ποτέ καταγγελτικό λόγο.

Βέβαια τα βιβλία καταγγελίας και εκπαίδευσης που ᾽᾽φωνάζουν᾽᾽ έχουν πιο πολύ πλάκα!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τώρα που είπες Μάνος Κοντολέων, είχα διαβάσει το "Γεύση Πικραμύγδαλου" που μιλούσε για το AIDS. Αρκετά καλό για παιδικό-εφηβικό βιβλίο και σε μπάζει ομαλά στο θέμα... Το είχα διαβάσει γύρω στα 11-12.

Εσύ Domenica ποιο εννοείς του Κοντολέων με τα ναρκωτικά; Θυμάσαι τον τίτλο; Γιατί κάτι μου λέει ότι το είχα διαβάσει κι αυτό...
 
Πίσω
Μπλουζα