Ρετρό διαδηλώσεις

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας stakovios
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

stakovios

Human RetroDatabase
Αντιδράσεις
1.005
Με αφορμή την γενική απεργία, που είναι σε εξέλιξη, θυμήθηκα ότι έχω συμμετάσχει σε κινητοποίηση και μάλιστα με το σχολείο μου, το 1992. Ήταν 5/5/1992 (σαν σήμερα, πριν 18 χρόνια) όταν έλαβα μέρος στο πρώτο συλλαλητήριο για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, που έγινε στο Δίον. Η σημαία που είχαμε είναι αυτή και δυο χρόνια μετά ξαναχρησιμοποιήθηκε σε αγροτικές κινητοποιήσεις.

Προσοχή: Ξεκαθαρίζω ότι δεν :nono: στοχεύω στο να γίνουν πολιτικές-κομματικές και αντιρετροϊκές κουβέντες. Απλώς, σε αυτό το νήμα ίσως μπορούμε να μιλήσουμε για ρετρό αναμνήσεις από κινητοποιήσεις (π.χ. καταλήψεις σχολείων ή συμμετοχές σε παρόμοιες διαδηλώσεις). Απλώς θέλω να μοιραστώ μια φωτογραφία της σημαίας με το σύμβολο της ιδιαίτερης πατρίδας μου.

τη θυμάμαι, νομίζω είχα συμμετάσχει και εγώ, αν και είχα την εντύπωση ότι ήταν το΄'93.. τεσπά.

ρετρό καταλήψεις σχολείων λοιπόν...

δεκέμβριος '89, μία από τις πρώτες (αν όχι η πρώτη) καταλήψεις σε όλα τα σχολεία του σχολικού συγκροτήματος γκράβα. μία από τις αιτίες (η σημαντικότερη μαζί με την αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία) ήταν η έλλειψη κεντρικής θέρμανσης.

μαθήματα stop από αρχές δεκέμβρη, παράδοση ελέγχων μετά τις γιορτές, εγώ αποκτώ μέσα δεκέμβρη τον 520stfm (το πακετάκι με τα 20 games).

κάθε μέρα μετά την πρωινή βόλτα στο σχολείο κατευθείαν στουρνάρη και πέριξ με ένα φίλο για games, τα απογεύματα μπάσκετ στο 8ο/32ο νικοπόλεως (ωραία εποχή τότες να είσαι 15χρονος...) όπου όλα τα παιδιά μας ρωτούσαν για το πως να οργανώσουν και εκείνοι κατάληψη στα σχολεία τους.

οι καταλήψεις από την επόμενη χρονιά εξαπλώνονταν σε όλα τα σχολεία.

υ.γ: οι έλεγχοι δόθηκαν τον ιανουάριο, οι καθηγητές μας έδειξαν εμπράκτως-αριθμητικώς την "εκτίμησή" τους, τον stfm τον ψιλοέχασα μέχρι τους επόμενους ελέγχους το πάσχα...

κάθε μέρα μετά την πρωινή βόλτα στο σχολείο κατευθείαν στουρνάρη και πέριξ με ένα φίλο για games, τα απογεύματα μπάσκετ στο 8ο/32ο νικοπόλεως (ωραία εποχή τότες να είσαι 15χρονος...)

Ακριβώς το ίδιο! Στις καταλήψεις του '98, είχαμε τρελαθεί να πηγαίνουμε για ηλεκτρονικά το πρωί και για μπάσκετ το απόγευμα. Ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού, είχε βρει την χαρά του :D . Όταν στο σχολειό, κλείδωναν την πόρτα(για να συμμετέχουν όλοι στην κατάληψη) εμείς είχαμε βρεί ένα σπασμένο παράθυρο του πρώτου ορόφου και την "κάναμε" απο εκεί :D . Ωραίες εποχές. Μια άλλη φορά, είχαμε κάνει αποχή γιατί και καλά δεν μπορούσαμε να ανασάνουμε, απο τα τσιγάρα που είχαν καπνίσει τα παιδιά της άλλης βάρδιας, μέσα στην τάξη(τελικά άμα θες να βρείς αφορμή ;) ). Στις κινητοποιήσεις του '92 δυστυχώς δεν πήγα, γιατί η αδερφή μου δεν ήθελε, να έχει την ευθύνη να με προσέχει (ήμουν μόλις 9 χρονών) Θυμάμαι όμως, ότι όλοι οι γνωστοί μου είχαν κατέβει στην διαδήλωση. Αληθινός ξεσηκωμός!

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
1983 πορεία στο κέντρο για την ανύπαρκτη θέρμανση του σχολικού συγκροτήματος, την ελλειπή φύλαξη, τη διακίνηση ουσιών. 27 χρόνια μετά το πρόβλημα παραμένει ίδιο κι απαράλλακτο.

Ως μαθητής, είχα συμμετάσχει τόσο στις μεγάλες κινητοποιήσεις για την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας,

όσο και στις πρώτες μαθητικές καταλήψεις.

Τότε ακολουθούσα απλώς το νεανικό μου ένστικτο.

Τώρα, "σοφότερος" ων, βλέπω περισσότερο ώριμα και ρεαλιστικά κάποια πράγματα,

αξιολογώντας καλύτερα πρόσωπα, καταστάσεις και συμπεριφορές.

Τα αποτελέσματα ; Είναι σίγουρα εκτός θέματος.

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θυμάμαι κι εγώ τις καταλήψεις του '98. Η χαρά μας. Βόλτες με τα μηχανάκια, ηλεκτρονικά και μπάσκετ όπως έχει ήδη αναφερθεί.

Πίσω
Μπλουζα