Ρετρό εκθέσεις κι εκδηλώσεις βιντεοπαιχνιδιών στην Ελλάδα

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Getta Robo
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Getta Robo

RetroNuts!
Αντιδράσεις
410
Στην Ελλαδα απο παλια γνωριζαμε για εκθεσεις και λοιπες εκδηλωσεις σε προιοντα τεχνολογιας και πληροφορικης. Φυσικα, δεν θα μπορουσανε να λειπουν και οι αντιστοιχες για τα βιντεοπαιχνιδια και τις παιχνιδομηχανες.

Σε αυτο το θεμα λοιπον, ας συζητησουμε τις αναμνησεις και βιωματα μας, πανω στις ρετρο εκθεσεις/εκδηλωσεις οπου παραβρεθηκαμε και ακουγαμε για αυτες.

Η παλαιοτερη εκδηλωση παιχνιδιου οπου ημουν παρων, πιθανοτατα ηταν το χειμωνα του 1994, στο Donkey Kong Country οπου ειχε πραγματοποιηθει στο τοτε θρυλικο Μινιον. Πολλα snes με το παιχνιδι, με αναδιαμορφωμενο τον οροφο στα προτυπα του παιχνιδιου αλα ζουκλα σε καποια σημεια, και ως βυθος σε αλλα. Πολυ ομορφη προσπαθεια και απο τις πιο πετυχημενες στην Ελλαδα.

Απο τις μεγαλυτερες εκθεσεις που ειχαν πραγματοποιηθει ως τοτε, ηταν σε καποιο ξενοδοχειο στους Αμπελοκηπους αν θυμαμαι καλα, σε διοργανωση του περιοδικου games με ονομα Games festival, τον χειμωνα του 1997. Πρωτο πραγμα που μου ειχε κανει εντυπωση, οι πολλες συγκεντρωμενες οθονες οπου εδειχναν παιχνιδια να τρεχουν, και ο πραγματικα απειρος κοσμος. Διαφορα καταστηματα ειχαν παιχνιδια και περιφερειακα προς επιδειξη, με το Mario 64 οπου ειχε το console club να κερδιζει τις εντυπωσεις. Θυμαμαι επισης φυσικα τον θρυλικο διαγωνισμο, πανω στο υπερτατο και απολυτο παιχνιδι ξυλου στα 32bit, το fighters megamix, πολλα διασπαρτα saturn/playstation, και υπολογιστες να τρεχουν το blood.

Ενα η δυο χρονια αργοτερα, η εκθεση ειδε και δευτερη συνεχεια σε εκθεσιακο χωρο οπου μου διαφευγει το ονομα του, αλλα με μικροτερη προσελευση. Δυστηχως, το δευτερο δεν ειχε την οργανωση και το πληθος του κοσμου οπου ειχε η πρωτη εκθεση, ωστοσο ομως δεν ελειψαν οι διαγωνισμοι σε διαφορα παιχνιδια, κυριως του playstation, ουτε τα καταστηματα οπου εκθεταν το εμπορευμα τους.

Μια τριτη εκθεση απο το περιοδικο, ακυρωθηκε εις διπλουν λογω διαφορων προβληματων, και επειτα την οριστικη παυση του περιοδικου τελειωσαν και γενικοτερα,

Θυμαστε εσεις, αλλες αντιστοιχες εκθεσεις, διαγωνισμους και εκδηλωσεις;

Μα φυσικά τα Grand Prix του Pixel! :D

Λογω επαρχιας και μακρινης αποστασης απο μεγαλες πολεις δεν ειχαμε την ευκαιρια να παρεβρεθουμε σε τετοιες εκδηλωσεις .Μετα το 2005 σε events στην θεσσαλονικη σε εκδηλωσεις σε γνωστες αλυσιδες καταστηματων τεχνολογιας .Κατι ειναι και αυτο ! Ειναι προνομιο των κατοικων των μεγαλουπολεων ;)

Σαν χθες θυμάμαι το Games Festival '97 και '98, ειδικά του '97 που ήταν κάτι τελειώς πρωτόγνωρο και μαγικό για μένα που δεν είχε ξαναπάει σε έκθεση βιντεοπαιχνιδιών. Κι η συγκεκριμένη έκθεση ήταν άξιας αναφοράς για τα ελληνικά δεδομένα. Ειδικά όταν σου δίνεται η δυνατότητα να παίξεις το Mario Kart 64 και το Star Fox 64 που μόλις είχαν βγει στην Ιαπωνία (εξού και το γεγονός ότι ήταν οι ιαπωνικές εκδόσεις) και δεν είχαν βγει ακόμα στον υπόλοιπο ήταν άλλο αίσθημα. Επίσης ήταν απίστευτη φάση του διαγωνισμού που γινόταν στο Fighters Megamix και στο Soul Blade με προτζέκτορες. Τότε ήταν κι η πρώτη μου επαφή με το Soul Blade που αποτελούσε κι ένα από τα αγαπημένα μου fighting games της εποχής που για μένα υπερτερούσε άνετα του Tekken τ' οποίο αν κι επίσης εντυπωσιακό τότε το έβαζα σε δεύτερη θέση μετά το Virtua Fighter. Στον εν λόγω διαγωνισμό έπαιζες ένα γύρο με άλλο διαγωνιζόμενο κι ο νικητής κέρδιζε ένα demo της επιλογής του. Δεν θυμάμαι ποιές ήταν οι επιλογές αλλά επειδή τότε δυστυχώς δεν είχα ούτε Playstation oύτε Saturn διάλεξα το demo του Virtua Fighter Remix για το PC μιας και εκείνη την περίοδο θα μου έπαιρνε σύντομα ο πατέρας μου ένα PC.

Θα συμφωνήσω ότι το Games Festival '97 ήταν καλύτερο επειδή ήταν πιο φαντασμαγορικό και μεγαλύτερο σε έκταση. Το Games Festival '98 αν κι είχε καλύτερη προώθηση (μέχρι κι ο Πύρος Δήμας είχε έρθει με την οικογένειά του) ήταν πολύ μικρότερο σε έκταση και με πολύ λιγότερα παιχνίδια.

Μια διόρθωση μόνο Getta Robo: το Games Festival '97 είχε γίνει 7-8-9-10 Μαϊου το 1997 στο Εκθεσιακό Κέντρο Αθηνών στην Λεωφόρο Κηφησίας 124 (ναι, το 'χω μπροστά μου το εν λόγω τεύχος του Games που το διαφήμιζε το event). To Games Festival '98 έγινε την επόμενη χρονιά (προφανώς, αφού λέγεται "'98") κι αν θυμάμαι καλά είχε πραγματοποιηθεί κι αυτή την άνοιξη.

Πίσω
Μπλουζα