Ρετρό εφαρμογές "γραφείου"

alkis21

ΚickOff World Champ 2013
Joined
16 Οκτ 2008
Μηνύματα
2.603
Αντιδράσεις
198
Από την εποχή ακόμα που οι περισσότεροι PCάδες παιδεύονταν με εφαρμογές DOS, στην Amiga μου απολάμβανα μια αρκετά μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων γραφείου.

Ένα από τα πιο παλιά προγράμματα βάσης δεδομένων που θυμάμαι είναι το Softwood File II:

picture.php


picture.php


ενώ ο πρώτος πλήρης επεξεργαστής κειμένου που χρησιμοποίησα ήταν ο ProWrite. Η Ελληνική γραμματοσειρά που βλέπετε στην εικόνα είναι φτιαγμένη με τα χεράκια μου!

picture.php


Ένα εκπληκτικό πρόγραμμα λογιστικών φύλων που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από το Excel και φυσικά ήταν πολύ μικρότερο σε μέγεθος και απαιτήσεις ήταν το Procalc:

picture.php


picture.php


το οποίο έκανε και γραφικές παραστάσεις παρακαλώ:

picture.php


Για προγραμματισμό πάντως προτιμούσα τον απλό editor CygnusEd:

picture.php


Αρκετά αργότερα, το εξαιρετικό Wordworth 7 μου έγινε δεύτερη φύση:

picture.php
 
Μπράβο ρε Άλκη,ωραίο thread και....(καρα)retro συνθέσεις της AEK !!! :p

σ.σ Είσαι σίγουρος για τη Blade fury fatality του Baraka ;;Νομίζω ήθελε 2 φορές πίσω... :p
 
Και οχι μονο ρετρο εφαρμογες, αλλα και ρετρο greek text adventure διακρινω στον editor!! Το τελειωσες ποτε αλκη? Μου θυμιζει πολυ το στυλ GFA Basic που ειχα φτιαξει το text adventure "Space Lord".
 
manos426f είπε:
σ.σ Είσαι σίγουρος για τη Blade fury fatality του Baraka ;;Νομίζω ήθελε 2 φορές πίσω... :p
Αν με ρωτούσες για οποιονδήποτε άλλον δεν θα έπαιρνα όρκο, αλλά ειδικά ο Baraka ήταν ο χαρακτήρας που επέλεγα οπότε τον θυμάμαι καλά. Το Blade Fury δεν είναι fatality, είναι κίνηση μες στο παιχνίδι και ναι, το combo είναι σωστό.

phil_vr είπε:
Και οχι μονο ρετρο εφαρμογες, αλλα και ρετρο greek text adventure διακρινω στον editor!! Το τελειωσες ποτε αλκη? Μου θυμιζει πολυ το στυλ GFA Basic που ειχα φτιαξει το text adventure "Space Lord".
Το text adventure που βλέπεις εξελίχθηκε στο graphic adventure Other Worlds.
 
Hey alkis21, μήπως γνωρίζεις που μπορώ να βρώ πληροφορίες για Ελληνικά στην Amiga;
 
Όταν λες πληροφορίες, τι ακριβώς εννοείς;
 
Πως μπορώ να γράψω σε ελληνικά, σε word processing τουλάχιστον στην Amiga. Υπάρχει κάτι αντίστοιχο με το language switching των windows;
 
Εξαρτάται για ποιον word processor μιλάς.

To Prowrite που βλέπεις πιο πάνω χρησιμοποιεί τα στάνταρ fonts του Workbench. Αν σου αρκεί κάτι τέτοιο, μπορώ να σου δώσω αυτά που έχω φτιάξει εγώ, όμως να ξέρεις πως δεν είναι μεταβλητού μεγέθους.

Οι ποιο προχωρημένοι word processors (Final Writer, Wordworth etc.) χρησιμοποιούν Outlined Fonts τα οποία μπορείς να διαχειριστείς όπως ακριβώς και στο PC. Αν δουλεύεις με κάτι τέτοιο, υπάρχει μια πλήρης συλλογή Ελληνικών γραμματοσειρών στο Aminet, θυμάμαι όμως ότι η εγκατάστασή τους ήταν απάνθρωπα δύσκολη. Είχα επικοινωνήσει μάλιστα τότε με το παιδί που τις σχεδίασε, ποιος ξέρει που να βρίσκεται τώρα ο άνθρωπος....
 
Thanks a million alkis21!

Σκεφτόμουν για το Wordworth (αυτό που ήταν πακέτο με την Α1200). Θα δοκιμάσω τη τύχη μου με τις γραμματοσειρές από το aminet και αν δεν πετύχω τίποτα θα εγκαταλείψω τελείως τα Ελληνικά.
 
Φιλαράκι ένιωθα τύψεις για την τεμπέλικη απάντηση που σου έδωσα το απόγευμα και είπα να αφιερώσω λίγη ωρίτσα απόψε για να σε βοηθήσω. Συγκέντρωσα όλα τα αρχεία που χρειάζεσαι, μπορείς να τα κατεβάσεις από εδώ.

Υποθέτοντας ότι έχεις Workbench 3.0, χρησιμοποιείς Wordworth7 και ο σκληρός σου ονομάζεται HD (σε διαφορετική περίπτωση νομίζω εύκολα καταλαβαίνεις που διαφοροποιούνται οι οδηγίες), τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις είναι τα παρακάτω:

1) Αντιγράφεις όλα τα περιεχόμενα του φακέλου FONTS στον φάκελο Wordworth7/WwFonts/PostScript

2) Στο Workbench, πας στο Wordworth7/WwTools και τρέχεις το πρόγραμμα "InstallFonts"

3) Βρίσκεις τον φάκελο Wordworth7/WwFonts/PostScript και πατάς Install. Οι γραμματοσειρές θα εγκατασταθούν.

4) Αντιγράφεις τα αρχεία ELOT928 & USAELOT στον φάκελο HD:Devs/Keymaps

5) Αντιγράφεις το αρχείο greek.language στον φάκελο HD:Locale/Languages

6) Στο Workbench, πας στο HD:prefs/Input, επιλέγεις ELOT928 και πατάς Save

Πλέον στο Wordworth μπορείς να επιλέξεις μια από τις ΜΡ γραμματοσειρές με το αποτέλεσμα που βλέπεις (στην Amiga φαίνεται καλύτερα, η εικόνα είναι από το WinUAE):

Wordworth_Greek.jpg


Βέβαια για να ξαναγράψεις Αγγλικά πρέπει να αλλάξεις εκ νέου την κωδικοποίηση από το Input. Σίγουρα υπάρχει κάποιος ποιο απλός τρόπος αλλά δεν μου έρχεται αυτή τη στιγμή! Θα το βρω και θα επανέλθω.

EDIT: To βρήκα, γίνεται με το commodity FKey. Αν καταφέρεις όλα τα άλλα θα σου πω κι αυτό.

Ελπίζω να τα καταφέρεις, αν χρειαστείς βοήθεια μου λες.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σαν νέος αμιγκάς πάω και ξεθάβω τέτοια πολύ ωραία θεματάκια που είναι απορίες του στυλ "Μετα το Whdload, τι;".

Λοιπόν, εγκατέστησα το WordWorth και όντως πρέπει να ήταν εξαιρετικό για την εποχή του. Βέβαια αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι έχει μια μόνο γραμματοσειρά... Πώς παίζει το θέμα με τις γραμματοσειρές στην Amiga γενικά. Που μπορώ να βρω γραμματοσειρές και πως να τις εγκαταστήσω; Το κάθε πρόγραμμα θέλει τις δικές του γραμματοσειρές ξεχωριστά; Δεν υπάρχει όπως στα Windows ενας αντίστοιχος φάκελος Fonts με γραμματοσειρές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε λογισμικό;

Καλά, για τα ελληνικά δεν τολμάω καν να μπω στη διαδικασία από το λίγο που διάβασα παραπάνω...
 
Πίσω
Μπλουζα