Ρετρό κεραίες αυτοκινήτων

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας krios
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

krios

RetroNuts!
Αντιδράσεις
489
Ξαφνικά θυμήθηκα πως τα παλιά αυτοκίνητα υπήρχαν κεραίες αυτοκινήτων που σηκώνονταν χειροκίνητα και κατόπιν αυτόματα μέσα από το αμάξι. Αλλάζοντας η τεχνολογία άλλαξε κι αυτό. Συνεπώς γλύτωσαν οι οδηγοί από το έξοδο της αλλαγής τους μιας και κάτι ''καλά'' παιδάκια σταμάτησαν να τους τις σπάνε. :P

Oι κεραίες αυτές (που συνήθως ήταν στο πίσω φτερό, πάνω από την τάπα ρεζερβουάρ) "σηκώνονταν" με το ON-OFF του ραδιοφώνου. Προφανώς ήταν πολύ επικίνδυνες αν κάποιος πεζός περνούσε εκεί δίπλα, και μοιραία καταργήθηκαν...

Συνομίληκες και το ίδιο "ρετρό" είναι και οι αυτοκόλλητες αντιστάσεις που κολλιούνταν στο πίσω παρμπρίζ για ξεθάμπωμα, και πουλιούνταν στα αξεσουαρ-άδικα. Ήταν φαρδιές ασημί ταινίες, καμιά σχέση με τις σημερινές...

Σε ένα από τα αυτοκίνητά μου, ίσως το πρώτο μας, ΦΙΑΤ 128, η κεραία ήταν στην άκρη του παρμπριζ κολλητά στο αμάξωμα (επομένως ανέβαινε λοξά προς τα πάνω, όχι κατακόρυφα). Δεν κατέβαινε από μόνη της, όταν ήθελες να την κατεβάσεις (π.χ. για να περάσεις από αυτόματο πλυντήριο) ήθελε χέρι. Βέβαια δεν χρειαζόταν να κατέβει τελείως, μόνο μέχρι τη σκεπή του αυτοκινήτου

Θυμάμαι το Opel Ascona μας είχε την κεραία που όταν πατούσες το on off ανέβαινε και κατέβαινε, μέχρι που χάλασε και βάλαμε εσωτερική η οποία δεν πιάνει μπάζα μπροστά στην εξωτερική. Στο επόμενο αυτοκίνητο μας η κεραία είναι χειροκίνητη.

Οι εσωτερικές-αυτοκόλλητες στο παρμπρίζ (πίσω από τον καθρέπτη) , μεγάλη μάπα. Γιατί εκτός που έπρεπε να κατεβάσεις κάπως κρυφά γύρω-γύρω το καλώδιο στο κασετόφωνο, θέλαν και ρεύμα για το ενισχυτάκι τους ! Χώρια που ξεκολλούσαν στον ήλιο... :cry:

Τελικά φτάσαμε στις λαστιχένιες βιδωτές στη μέση πίσω, που κλέβονται κι εύκολα...

ΦΖΠ1 είπε:
Οι εσωτερικές-αυτοκόλλητες στο παρμπρίζ (πίσω από τον καθρέπτη) , μεγάλη μάπα. Γιατί εκτός που έπρεπε να κατεβάσεις κάπως κρυφά γύρω-γύρω το καλώδιο στο κασετόφωνο, θέλαν και ρεύμα για το ενισχυτάκι τους ! Χώρια που ξεκολλούσαν στον ήλιο... :cry:
Τελικά φτάσαμε στις λαστιχένιες βιδωτές στη μέση πίσω, που κλέβονται κι εύκολα...
Ναι όντως ήταν epic fail.

καραρετρό αυτές οι κεραίες. Τις έχω συνδέσει στο μυαλό μου, με κάλυμμα στο πίσω τζάμι του αυτοκινήτου για τον ήλιο και εκείνα τα προστατευτικά για την λάσπη ( που έβαζαν πίσω από τις ρόδες)...

Στην σειρά μαθημάτων ιαπωνικών (της δεκαετίας του '80) που παρακολουθούσα στην εκπαιδευτική τηλεόραση, σε ένα επεισόδιο δείχνει ο φίλος του Γιάννη το πίσω μέρος του αυτοκινήτου τους και φαίνεται η κεραία που ανεβαίνει αυτόματα, γιαπωνέζικη τεχνολογία και καλά, νομίζω ότι λεγόταν Ταρό (φίλος του Γιάννη). Το όνομα της σειράς στα γιαπωνέζικα είναι ヤンさんと日本の人々(yan san to nihon no hitobito-o Γιάννης και οι Ιάπωνες).

Πίσω
Μπλουζα