Ρετρό ονομασίες οδών και πλατειών

Dimitrissss

Closed
Joined
19 Mαϊ 2009
Μηνύματα
674
Αντιδράσεις
97
Ανοίγω αυτό το thread για να θυμηθούμε παλιές ονομασίες κεντρικών δρόμων και πλατειών των μεγάλων πόλεων, και για τους νεώτερους, να μάθουν πώς λεγόταν κάποτε οι δρόμοι που συχνά σήμερα περπατάνε.

Ξεκινάω με την Θεσσαλονίκη μιας κι εκεί ζω, θα με ενδιέφερε όμως να γράψουν κι άλλοι φίλοι ρετρό ονομασίες κεντρικών δρόμων μεγάλεων πόλεων, ή μεγάλων δήμων αν πρόκειται για μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα.

Θεσσαλονίκη λοιπόν:

Τότε: Μεγάλου Αλεξάνδρου - Τώρα: Νίκης

Τότε: Πρίγκηπος Νικολάου - Τώρα: Αλεξάνδρου Σβώλου

Τότε: Νέα Εγνατία - Τώρα: Κωνσταντίνου Καραμανλή

Τότε: Ανθέων - Τώρα: Γεωργίου Παπανδρέου

Τότε: Βασιλίσσης Σοφίας - Τώρα: Εθνικής Αμύνης

Τότε: Γράμμου-Βίτσι - Τώρα: Εθνικής Αντιστάσεως

Τότε: Πλατεία Ιωάννου Μεταξά - Τώρα: Πλατεία Δημοκρατίας

Τότε: Κεμάλ Ατατούρκ - Τώρα: Αποστόλου Παύλου (πολλή συζήτηση έγινε σχετικά πρόσφατα γι αυτόν τον δρόμο)

Τότε: Κονίτσης - Τώρα: Γρηγορίου Λαμπράκη

Η Γρηγορίου Λαμπράκη, κεντρικότερη αρτηρία της Άνω Τούμπας, παλιότερα όπως γράφω λεγόταν Κονίτσης, αλλά ακόμη παλιότερα λεγόταν Νοσοκομείου. Ο λόγος είναι ότι περνάει μπροστά από το Νοσοκομείο Λοιμωδών, το οποίο κάποτε λειτουργούσε ως γενικό νοσοκομείο και όχι ειδικών παθήσεων.

Αυτά και περιμένω κι άλλους φίλους, κυρίως από Αθήνα, που έχει το χαρακτηριστικό να αλλάζουν μεν οι ονομασίες κεντρικών δρόμων και πλατειών, αλλά όπως μου είχε πει χαρακτηριστικά Αθηναίος φίλος, σπάνια χρησιμοποιούν τις νέες ονομασίες και αναφέρουν τις παλιές (π.χ. Πανεπιστημίου - Ελευθερίου Βενιζέλου κλπ.)
 
Τρανά παραδείγματα από την Αθήνα η

Ελευθερίου Βενιζέλου που εξακολουθεί να είναι γνωστή ως Πανεπιστημίου

(χαριτωμένη ιστοριούλα, ένας βαφτισιμιός του πατέρα μου από τη Σουηδία που έρχεται ένα καλοκαίρι στην Ελλάδα και θέλει να δει τον νονό του. Χωρίς να το σκεφτεί ο πατέρας μου του δίνει τη διεύθυνση του γραφείου του "Πανεπιστημίου τάδε νούμερο". Το παιδί έψαχνε μισή ώρα πάνω - κάτω Ομόνοια - Σύνταγμα μέχρι να τον βγάλει από την πλάνη ένας περαστικός που ρώτησε ότι άλλα λέει η ταμπέλα κι άλλα εννοούμε εμείς :) )

 


και η 28η Οκτωβρίου που είναι η γνωστότατη Πατησίων.

 


Επίσης



Πλατεία Αγάμων - νυν Αμερικής (οι γονείς μου και η γενιά τους κρατάνε το πρώτο, αλλά πια έχει περάσει το δεύτερο)



Το πάλαι ποτέ εκεί δίνονταν ραντεβουδάκια λόγω ερημικής τοποθεσίας. Εξ ου και το "Αγάμων". Μετά τον Πόλεμο και το Σχέδιο Μάρσαλ, τιμήθηκε η σύμμαχος χώρα.



Πλατεία Προσκόπων - νυν Μάνου Χατζιδάκι (στο Παγκράτι αλλά όλος ο κόσμος με το παλιό της όνομα την ξέρει)



Υπάρχει ακόμα το κτίριο της οργάνωσης προσκόπων. Αλλά υπάρχει και ο "Μαγεμένος Αυλός", το εστιατόριο - στέκι του συνθέτη. Έτσι προήλθε η αλλαγή.


 


Και μια βεβαιότητα ότι στις μισές οδούς "Εθνικής Αντιστάσεως", "Γρηγορίου Λαμπράκη" και κάποιου "Παπανδρέου", αν σκαλίσουμε λίγο θα βρούμε "Βασιλιά Παύλο" και "Βασίλισσα Φρειδερίκη". Ιδίως η δεύτερη νομίζω ότι επισήμως δεν έχει πια ούτε μία οδό
:) .

 


Και δυο καθιερωμένοι αναχρονισμοί στον τονισμό. Η "Βασιλίσσης Σοφίας" που κανείς δεν σκέφτεται να την πει "Βασίλισσας Σοφίας" και η "Κηφισίας" που κανείς δεν σκέφτεται να την πει "Κηφισιάς".
 
Αμαν πια, ολες Ελευθεριου Βενιζελου γινονται! Εκτος απο την Πανεπιστημιου, Ελευθεριου Βενιζελου εγινε και η λεωφορος Θησεως που διασχιζει την Καλλιθεα.

Πολυ με εκνευριζει αυτη η μανια να τα αλλαζουν ολα. Το τι μπερδεματα εχουν γινει και συνεχιζουν να γινονται μ' αυτες τις διπλες ονομασιες, δεν περιγραφεται.

Αντι να ασχοληθουν με τα προβληματα του Ελληνα, καθονται και σκεφτονται πως θα αλλαξουν τα ονοματα γνωστοτατων και καθιερωμενων οδων για να μας ταλαιπωρησουν περισσοτερο απο οτι μας ταλαιπωρουν ηδη τοσα χρονια.
 
Η αλήθεια είναι ότι μετονομάζονται δρόμοι ανάλογα την δημοτική αρχή και την πολιτική συγκυρία της εποχής. Συγκεκριμένη περίοδο στην Θεσσαλονίκη καταργήθηκε η «εμφυλιοπολεμική» οδός Γράμμου-Βίτσι, καθώς και δρόμοι με ονόματα βασιλέων και πριγκίπων του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Την γλύτωσε ο βασιλιάς Γεώργιος, αν θυμάμαι καλά διότι δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη κι έτσι παρέμεινε η οδός για το ιστορικό γεγονός. Επίσης την γλύτωσε η βασίλισσα Όλγα (στην πραγματικότητα Βασιλίσσης Όλγας και Βασιλέως Γεωργίου είναι ο ίδιος δρόμος, που απλά από ένα σημείο κι έπειτα αλλάζει ονομασία).

Σημειώστε ότι η βασίλισσα Όλγα ήταν σύζυγος του βασιλιά Γεωργίου. Σημειώστε επίσης ότι ο βασιλιάς Γεώργιος ήταν Δανός και η βασίλισσα Όλγα Ρωσίδα...
 
Πλατεία Κέννεντυ (Χαλάνδρι) > Πλατεία Φλύας (=φλαμουριάς) μετά το 2000. Η παλιά στρογγυλή πλατεία βεβαίως εξαφανίστηκε για λόγους κυκλοφορίας.

Πλατεία Κυριακού > Πλατεία Βικτωρίας
 
panp είπε:
Πλατεία Κέννεντυ (Χαλάνδρι) > Πλατεία Φλύας (=φλαμουριάς) μετά το 2000.
Ούτε που το ήξερα!!! Ακόμα πλατεία Κέννεντυ τη λέω. :animlaugh:
 
Ναι, όσο γινόταν η "μετατροπή" είχαν βάλει μέσα στο γκαζόν της στρογγυλής πλατείας μια ταμπέλα που ακριβώς έγραφε "Πλατεία Κέννεντυ > Πλατεία Φύας". Φλύα είναι το αρχείο όνομα του Δήμου του Χαλανδρίου. Ο κόσμος πρακτικά δεν ξέχασε βέβαια ποτέ το "Πλατεία Κέννεντυ", ακόμα και αν...δεν υπάρχει πλέον πλατεία ! Και μια που είμαστε στην περιοχή, το τέλος της οδού Δουκίσηης Πλακεντίας προς το Έθνος, εκεί που έγινει τώρα ο σταθμός Μετρό, είχε ένα μικρό καφενεδάκι και λεγόταν...Μεταμόρφωση, μάλλον από κάποιο εκκλησάκι που θα έπρεπε να υπήρχε εκεί.
 
..αν μπουκαρω,θα καταπατησω ολους τους κανονισμους συν αυτους που προκειται να θεσπιστουν για 2 δεκαετιες..

θου Κυριε..

παω να σκαλισω το θρεντακι για τους Venom
 
retrofan είπε:
Και δυο καθιερωμένοι αναχρονισμοί στον τονισμό. Η "Βασιλίσσης Σοφίας" που κανείς δεν σκέφτεται να την πει "Βασίλισσας Σοφίας" και η "Κηφισίας" που κανείς δεν σκέφτεται να την πει "Κηφισιάς".
Το οποίο άλλωστε ήταν πάντα το σωστό, ακόμη και την εποχή της καθαρεύουσας. Αφού η περιοχή λεγόταν πάντα "Κηφισιά", δεν υπάρχει κανόνας που να δικαιολογεί τη γενική "Κηφισίας". Βέβαια η αρχή της λεγόταν κάποτε "Ιωάννου Μεταξά" αλλά κανείς δεν χρησιμοποιούσε αυτό το όνομα έτσι κι αλλιώς. Παλιότερα η Κηφισίας έφτανε ως το Σύνταγμα, μετά βαφτίσανε το πρώτο της κομμάτι "Βασιλίσσης Σοφίας" και σε αντίθεση με άλλες αλλαγές αυτή έπιασε.

Μεταπολεμικά είχαν ξαναβαφτίσει και τη Σταδίου και την Ακαδημίας. Μια από τις δύο έγινε Τσώρτσιλ, η άλλη Ρούζβελτ (που νομίζω τον έλεγαν Ρόζεβελτ οι ταμπέλες), αλλά φυσικά δεν επικράτησαν τα ονόματα και τελικά ξανάλλαξαν. Μόνο η Πανεπιστημίου έμεινε Βενιζέλου.

Η Κλαυθμώνος άλλαξε διάφορα ονόματα, αμφιβάλλω αν ποτέ υπήρξε επίσημο το Κλαυθμώνος (τώρα τη λένε Εθνικής Συμφιλιώσεως ή κάπως έτσι?)
 
Η Βασιλέως Γεωργίου στην Νεάπολη Θεσσαλονίκης, τώρα λέγεται Ανδρέα Παπανδρέου..
 
elephadas είπε:
Το οποίο άλλωστε ήταν πάντα το σωστό, ακόμη και την εποχή της καθαρεύουσας. Αφού η περιοχή λεγόταν πάντα "Κηφισιά", δεν υπάρχει κανόνας που να δικαιολογεί τη γενική "Κηφισίας".
Όντως όσα γράφεις είναι σωστά. Το "Κηφισίας" αν δε κάνω λάθος επικράτησε την εποχή της δικτατορίας, όπου υπήρχε μια τάση προς τη βαρύγδουπη καθαρεύουσα. Δε ξέρω αν έχει ειπωθεί αλλά άλλος ένας δρόμος είναι η Θησέως στη Καλλιθέα, όπου ονομάζεται επισήμως Ελ. Βενιζέλου.

Επίσης ο δρόμος στο Χαλάνδρι που είναι προέκταση της Εθν. Αντιστάσεως, από Βασ. Παύλου μετονομάστηκε πριν κάποια χρόνια σε Ανδρέα Παπανδρέου. Οι πιο παλιοί δεν την έλεγαν ποτέ με τη νέα ονομασία!
 
οι επαναλαμβανομενες συμπτωσεις της ελλ.ιστοριας με πολυ χιουμορ..

ρησπεκτ στο συντροφο elephadas..
 
Ντοκενιδη τοσες μερες που ειχαμε να σε δουμε, ετοιμαζομασταν να δωσουμε το ονομα σου σε πλατεια :p
 
Μια παρατήρηση μόνο στις ονομασίες που είπε ο φίλος Dimitrisss. Η Μεγάλου Αλεξάνδρου ονομάστηκε όντως σε Λεωφόρο Νίκης αλλά μόνο από το λιμάνι μέχρι τον Λευκό Πύργο. Από εκεί και μετά, παραμένει Μεγάλου Αλεξάνδρου, σε μεγάλο μήκος, μέχρι και το Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο.
 
Dimitrissss είπε:
Σημειώστε ότι η βασίλισσα Όλγα ήταν σύζυγος του βασιλιά Γεωργίου. Σημειώστε επίσης ότι ο βασιλιάς Γεώργιος ήταν Δανός και η βασίλισσα Όλγα Ρωσίδα...
Το σημείωσα, πες μας τώρα και για ποιο λόγο!
 
οι μερες ειναι δυσκολες,διαγουμε προεκλογικη περιοδο,ισχυει η απαγορευση για τα γκαλλοπ κλπ..

παρ ολα αυτα,χωρις διαθεση πολιτικολογιας,να προσυπογραψω οτι το pedigree του Ελλ.Βασιλικου Οικου,δεν εχει

Ελληνες γεννητορες..αισθανεστε καλυτερα τωρα?

Σε οσους Οικους ανα την Ευρωπη υπηρχαν δεσμοι αιματος,υπηρχε και στενοτερη σχεση που αλλοτε ηταν ευχη και αλλοτε καταρα(Κωνσταντινος,ο παππους του Κοκκου..)

Το κουιζ ειναι ευκολο,ποιος πρωθυπουργος της Ελλαδος(οχι Ελλην,προσεχω τι λεω..)

ειχε μονο εναν Ελληνα παππου?(απο γιαγιαδες αστο)

Το οτι πρεπει να τιμωνται αμφιπλευρα ολες οι πολιτικες προσωπικοτητες ειναι θεμιτο και σεβαστο..

Το ποτε αρχισε να ξαναγραφεται η ιστορια (διαγραφωντας ολοκληρα κεφαλαια)ε,ειναι γνωστο..

ΥΓ.για να μην παιρνουν θαρρος μερικοι,οπως εχω ξαναγραψει,τον αποκαλω ετσι γιατι τον ξερω..
 
Όποιος έχει μια μικρή ιδέα του πώς παντρεύονταν οι διάφοροι γόνοι των βασιλικών οικογενειών για να κρατάνε τα δικαιώματά τους και τη θέση τους ξέρει ότι μπορεί μεν να ήταν όλοι συγγενείς μεταξύ τους, αλλά με τις χώρες στις οποίες βασίλευαν δεν είχαν ιδιαίτερη σχέση ποτέ. Να αναφέρω απλά για παράδειγμα το πώς και γιατί άλλαξαν το όνομα της οικογένειας οι βασιλιάδες της Αγγλίας; Αυτό που δεν κατάλαβα είναι τι σχέση έχει η καταγωγή κάποιου που έναν ρόλο στην ελληνική ιστορία τον έπαιξε, θέλουμε δεν θέλουμε, με τις αλλαγές στις ονομασίες των δρόμων. Αντί να προσπαθούμε συνέχεια να σβήνουμε το παρελθόν μας θα ήταν ίσως πιο χρήσιμο να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο το μέλλον μας, αν και σαφώς πιο δύσκολο.
 
Γνωριζει κανείς πως ονομάζοταν παλιά η οδός Καραολή & Δημητρίου στον Πειραιά?
 
ermis85 είπε:
Γνωριζει κανείς πως ονομάζοταν παλιά η οδός Καραολή & Δημητρίου στον Πειραιά?
Για ρίξε μία ματιά εδώ και εδώ . Ενδιαφέρουσες πληροφορίες γενικότερα για τον Πειραιά αλλά και ειδικότερα γι' αυτό που ρωτάς ;)
 
Πίσω
Μπλουζα