Ρετρό συνήθειες που σήμερα διώκονται ποινικά

Crimson Moonlight

RetroActive
Joined
13 Ιουλ 2015
Μηνύματα
524
Αντιδράσεις
322
Είναι ενδιαφέρον πώς κάτι που στο παρελθόν θεωρούνταν απολυτα φυσιολογικό σήμερα έχει μετατραπεί σε παράνομο. Οι εποχές όμως αλλάζουν και μαζί τους και οι συνήθειες και οι πρακτικές που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή, ειτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο.

 


Ας δούμε ορισμένες καταστάσεις στις οποίες πρίν το '80-'90 κανείς δεν έδινε ιδιαίτερη σημασία και σήμερα μας απωθεί και μόνο η ενθύμισή τους:


 


Το ξύλο στο σχολείο. Από την πλευρά του δασκάλου φυσικά. Οι γονείς γνώριζαν ότι ο δάσκαλος θα βαρούσε το παιδί τους, συνήθως με την βέργα, και συμφωνούσαν, επικροτούσαν ορισμένες φορές, γιατί έλεγαν ότι έτσι θα μάθει. Ας τολμήσει σήμερα δάσκαλος όχι να χτυπήσει, να φωνάξει σε κάποιο μπουμπούκι. Οι γονείς θα τον φάνε ζωντανό.

 


Το ξύλο απ' τους γονείς. Πολλοί θα το θυμούνται από τα παιδικά τους χρόνια καθώς θεωρουνταν ο κατ' εξοχήν τρόπος τιμωρίας.

 


Δεν τα επαιρνε τα γράμματα! Παιδιά, στην επαρχία κυρίως, σταμματούσαν το σχολείο μόλις έβγαζαν το δημοτικό με την δικαιολογία ότι "δεν τα επαιρναν τα γράμματα". Σήμερα πρέπει να τελειώσουν τουλάχιστον το γυμνάσιο.

 


Η παιδική εργασία. Συνήθως ηταν το παιδί για τα θελήματα, μερικές φορές όμως παιδιά κατω των 15 προσλαμβάνονταν καί από βιομηχανιες. Τότε δεν θεωρούνταν καθόλου επιλήψιμο τα παιδιά να βγάζουν μόνα τους ένα χαρτιλίκι, κι ας ήταν 11-12 χρονών.

 


Οι γάμοι με πολύ μεγάλη διαφορά ηλικίας. Δεν πιάνουμε τις περιπτώσεις που ήταν του έρωτος γραφτό (για να παραμείνουμε ρομαντικοί!), ειδικά πριν το '70 όμως δεν ήταν σπάνιο ανήλικα κοριτσια 16 και 17 ετών να παντρεύονται άντρες στην ηλικία του πατέρα τους. Ήταν αποδεκτό και συνηθισμένο. Έλεγαν ότι πρέπει ο άντρας να είναι οικονομικά ανεξάρτητος και ώριμος. Συν ότι θεωρούνταν δεδομένο ότι θα είναι μεγαλύτερος.

 


Οδήγηση χωρίς την ζώνη ασφαλείας. Η σιγουριά του οδηγού που επιμένει πως είναι καλός και τίποτα δεν θα συμβεί σ' αυτόν (τόσα άλλαξαν, κι αυτό ακόμα ν' αλλάξει!) που μερικές φορές προσβάλλονταν κιόλας έτσι και συνεπιβατης πήγαινε να βάλλει τη ζώνη, και η έλλειψη ζωνών ασφαλείας στις πίσω θέσεις σε μερικά μοντέλα αυτοκινήτων ήταν σίγουρα κακοί οιωνοί.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το καπνισμα σε κλειστους χωρους.

Τα παλια τα χρονια υπηρχε μεγαλυτερη ανοχη στο ελευθερο/παρανομο εμποριο (ασχετως αν υπαρχει ακομα επειδη οι ελεγκτικοι μηχανισμοι δεν λειτουργουν)

Επισης σημερα υπαρχει ο αντιρατσιστικος νομος.

Ακομα, δεν ξερω αν αφορα "ποινικη διωξη", αλλα η τηλεοραση ειναι πολυ προσεκτικη στο τι δειχνει (πχ. προσωπα παιδιων, ατομα που χανουν την αξιοπρεπεια τους στην τηλοραση, σοκαριστικες εικονες κλπ). Καποιες εκπομπες trash ή ριαλιτυ του '90, με τιποτα δεν θα περνουσαν σημερα. Ευτυχως.

Ασχετο, αλλα στο ποστ σου εχει βαλει ετικετα "νάνοι" αντι για "νομοι".
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τρείς φορές έχω γράψει ΝΟΜΟΙ και μόλις πατάω δημοσίευση το άτιμο εμφανίζεται νάνοι! :banghead: Έχουν και τα φόρουμ βιτσια φαίνεται, τί να κάνουμε!

 


Προσωπικά θεωρώ ότι η τηλεόραση το έχει ξεφτυλίσει και αυτά που δείχνει είναι πολύ χειρότερα από παλια. Όντως υπάρχουν κάποιοι νέοι νόμοι σχετικά με το τί επιτρέπεται να δείχνουν (πχ για τις διαφημήσεις με παιδικά παιχνίδια, επιτρέπονται μόνο στις ζώνες που δεν παρακολουθούν τα παιδιά), αλλά άν παρ' όλα αυτά θεωρούν λογικό να δείχνουν αληθινές δολοφονίες για να πουλήσουν, δεν μπορούν να πέσουν πιό κάτω. Προτιμω την trash tv από αυτή τη φρίκη.
 
Crimson Moonlight είπε:
Τρείς φορές έχω γράψει ΝΟΜΟΙ και μόλις πατάω δημοσίευση το άτιμο εμφανίζεται νάνοι! :banghead: Έχουν και τα φόρουμ βιτσια φαίνεται, τί να κάνουμε!
Α ναι μη δίνετε σημασία, είναι τα βίτσια της πλατφόρμας όταν δεν λειτουργούν σωστά τα tags, κάποιες φορές βγάζει default παρόμοιες λέξεις και δεν δέχεται άλλες, όπως σε μένα κάποτε έβγαζε "όγκος" αντί για άγιος". Moonlight σου αφαίρεσα εντελώς τους νάνους :P

Όσο για το θέμα, πολύ εύστοχα τα παραδείγματα. Τουλάχιστον αν πάρουμε μόνο την Ελλάδα, γιατί ανά τον κόσμο κάποια παραμένουν φυσικά το ίδιο, ανάλογα τη χώρα. Αλλά σίγουρα, αν μιλήσουμε γενικά, στην εποχή της κυριαρχίας του "politically correct" πολλά από αυτά δεν θεωρούνται πλέον αποδεκτά. Μέχρι ενός σημείου αυτό είναι καλό, ειδικά στο θέμα της βίας, του ρατσισμού και της παιδικής εκμετάλλευσης. Το ξύλο από γονείς και δασκάλους με το οποίο έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές παιδιών είναι απαράδεκτο, και πολλές φορές έχει οδηγήσει τα άτομα στο να υϊοθετήσουν την ίδια συμπεριφορά και να γίνουν το ίδιο βίαιοι ως ενήλικες, γιατί έτσι έμαθαν. Το φαινόμενο της βίας από τους δασκάλους προσωπικά το θυμάμαι να σταμάτησε αρκετά αργά. Ο τελευταίος βίαιος δάσκαλος που είχα ήταν κάπου αρχές 90's, και αν και είχαν αρχίσει παράπονα από τους γονείς, το θέμα αντιμετωπιζόταν ακόμα αρκετά χαλαρά, ενώ σήμερα θα είχε γίνει χαμός με τα χαστούκια που έριχνε. Και τότε έπιασαν τόπο κάπως τα παράπονα, και τον μετέθεσαν σε μακρινά νησιά, αλλά μέχρι εκεί. Και η γενική τάση των δασκάλων να ταπεινώνουν τα παιδιά και να λένε ό,τι τους κατέβει φυσικά άλλαξε, ενώ θυμάμαι π.χ στην πρώτη δημοτικού τη δασκάλα μας να μας απειλεί ότι αν δεν καθήσουμε φρόνιμα θα μας βάλει δίπλα στο προβληματικό παιδί της τάξης, και αυτά τα λόγια της θεωρούνταν απόλυτα φυσιολογικά τότε. Και πόσες άλλες προσβολές και βρισίδια προς τα παιδιά, που σήμερα πολλοί γονείς θα τα πήγαιναν νομικά όλα αυτά.

Όλα αυτά τυπικά θεωρούνται ασφαλώς βελτίωση, αλλά και πάλι αν το σκεφτώ δεν μπορώ να αποφασίσω αν ήταν καλύτερα τότε που επιτρέπονταν ή τώρα, γιατί κλασικά στην εποχή μας έχουν περάσει στο άλλο άκρο, και αυτό είναι εξίσου βλαβερό για μένα. Το να περάσεις από τη βία, το ρατσισμό και την ταπείνωση των άλλων στο να θεωρείται "bullying", ρατσισμός και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέχρι και το παραμικρό, και να σε παραμονεύουν κάθε στιγμή έτοιμοι να παρεξηγήσουν τα πάντα, για μένα κάνει τη σημερινή κοινωνία το ίδιο αρρωστημένη και λάθος όπως παλιά, απλά τώρα έχει περάσει στην άλλη όχθη. Η Ελλάδα βέβαια ευτυχώς ακόμα δεν βιώνει όλα αυτά με την ίδια υπερβολή που υπάρχει σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου, αλλά ακολουθεί κι αυτή από κοντά, αυτές οι τάσεις εξαπλώνονται πολύ γρήγορα.

Για παράδειγμα, όπως έχω αναφέρει κι άλλη φορά στη Μ.Βρετανία μπορεί να βρεις τον μπελά σου νομικά αν χαϊδέψεις ή έστω αγγίξεις παιδί, κι αυτό κάνει τους δασκάλους και όλους όσους δουλεύουν γενικά με παιδιά να τρέμουν και να τους συμπεριφέρονται ψυχρά. Κάθονται σαν μούμιες απέναντι στα παιδιά, λες και αν αγγίξουν θα πάθουν ηλεκτροπληξία, και όλη η στήριξη που έχουν να προσφέρουν πρέπει να περιορίζεται στα λόγια. Σίγουρα η κυρία Σιμένα του Καρουζέλ με το οποίο μεγάλωσε η δική μου γενιά, σήμερα θα σερνόταν στα δικαστήρια σε τέτοιες χώρες! Ή π.χ μπορεί ένα τηλεοπτικό κανάλι να βρει τον μπελά του με το παραμικρό αν δείξει πράγματα πριν τις 9 το βράδυ, ας πούμε μέχρι και εξαιτίας κάποιου αποκαλυπτικού φορέματος μίας γυναίκας.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

1@perlastar[/USER]

Εχω την εντυπωση οτι οταν ερχεται ενα καινουργιο καθεστως, αυτο ερχεται πολυ εντονα, με υπερβολες. Ειναι μεταβατικη περιοδος και λογικα πρεπει να κατασταλαξει καπου.

καποια πραγματα δεν τα καταλαβαινω ομως. Σε ανεπτυγμενη χωρα να θεωρειται σκανδαλο οταν εμφανιστει αποκαλυπτικο φορεμα πριν τις 9; Το 2016, ή το 1956;; :| /emoticons/mellow@2x.png 2x" width="20" height="20" />

 
Μακάρι να είναι μεταβατικό στάδιο όπως λες Rakeesh, και να κατασταλάξει κάπου καλύτερα, χωρίς τόσες υπερβολές.

Ναι, αυτό με το φόρεμα είναι άλλο ένα παράδειγμα του άλλου άκρου στο οποίο έχουν φτάσει τα πράγματα. Για να μην αναφερθώ στο άλλο ακόμα πιο ακραίο παράδειγμα, που καθώς θεωρείται παράνομο να πουλήσεις αλκοόλ σε άτομα κάτω από μία ηλικία, αλλού είναι τα 18, αλλού τα 21 χρόνια, και αλλού ακόμα και τα 25, ο ίδιος κανόνας ισχύει για οτιδήποτε άλλο περιέχει αλκοόλ, και δεν μπορούν άτομα κάτω από αυτό το ηλικιακό όριο να αγοράσουν ούτε καν σοκολατάκια με λικέρ ή κρουασάν με γέμιση σαμπάνια! Άρα αυτά που τρώγαμε εμείς άφοβα ως παιδιά, για να μην πω για τα σπιτικά λικέρ που πίναμε, σε τέτοιες χώρες κάτι τέτοιο θα θεωρούταν παράνομο. Και φυσικά αν μικροδείχνεις πρέπει να έχεις μαζί ταυτότητα και να τη δείχνεις για εξακρίβωση ηλικίας, ακόμα κι αν πρόκειται απλά για τέτοιες λιχουδιές. Και το ειρωνικό της υπόθεσης είναι ότι όλα αυτά τα ακραία μέτρα δεν έχουν βοηθήσει στη μείωση του προβλήματος αλκοολισμού, όποιος θέλει έχει πολλούς τρόπους να βρει, αλλά τις χώρες αυτές τις νοιάζει μόνο να κάνουν το τυπικό τους καθήκον για να μην κατηγορηθούν μετά. Εύχομαι να μην τους μιμηθεί ποτέ η Ελλάδα.
 
Αν μου επιτρεπεται και ενα σατιρικο σχολιο, πλεον ποινικοποιείται η κατοχή ακινητων (ΕΝΦΙΑ) και η επιχειρηματικότητα (γραφειοκρατία, φόροι) :sealed:
 
Στα γρήγορα ότι μου ήρθε στο μυαλό:

Κάπνισμα στο αυτοκίνητο με μικρά παιδιά μέσα.

Κάπνισμα στο αεροπλάνο

(Νομίζω) βασανισμός ζώων

και στο μέλλον η διατήρηση ιδιωτικών κήπων και οικόσιτων ζώων
 
Και στον αντίποδα, "ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΤΟΙΧΟΚΟΛΛΗΣΙΣ - Ν.2147", και σήμερα επιτρέπεται όχι μόνο η τοιχοκόλληση, αλλά και η μουτζουρογραφία (καλλιτεχνιστί : γκράφιτι...)
 
Απίστευτο! Δεν το είχα ακούσει ποτέ. Το κάπνισμα απαγορεύεται τώρα πια και στα τρένα (ΟΣΕ).
 
Εγώ πάντως θυμάμαι κάτι πτήσεις της Virgin το '96 Αθήνα Λονδίνο απίστευτα ντουμάνια από Ελληνες φοιτητές....
 
Crimson Moonlight είπε:
 


Οι γάμοι με πολύ μεγάλη διαφορά ηλικίας. Δεν πιάνουμε τις περιπτώσεις που ήταν του έρωτος γραφτό (για να παραμείνουμε ρομαντικοί!), ειδικά πριν το '70 όμως δεν ήταν σπάνιο ανήλικα κοριτσια 16 και 17 ετών να παντρεύονται άντρες στην ηλικία του πατέρα τους. Ήταν αποδεκτό και συνηθισμένο. Έλεγαν ότι πρέπει ο άντρας να είναι οικονομικά ανεξάρτητος και ώριμος. Συν ότι θεωρούνταν δεδομένο ότι θα είναι μεγαλύτερος.
Αν δεν κάνω λάθος, επιτρέπεται ο γάμος με ανήλικο με τη συγκατάθεση του κηδεμόνα.
 
Δεν νομίζω να υπάρχει γονεας που να άφηνε δεκαεξάχρονο να παντευτεί κάποιον πάνω από 30-και πολλά βάζω! Έχει αλλάξει η εποχή.

 


Και με τα σκουπίδια έχουν αλλάξει τα πράγματα. Παλιά πήγαινε όποιος ήθελε και πετούσε μπάζα όπου τον βόλευε. Πλέον απαγορεύεται. Να μου πείς ποιός το ελέγχει...
 
Ο ρατσισμός. Ακόμα και άν είναι ακούσιος. Παλιά υπήρχαν χλευαστικές φράσεις ή φράσεις μίσους συνδεδεμένες με συγκεκριμένες εθνικότητες. Και κανείς δεν παρεξηγούσε όσους τις έλεγαν, ή -πιό ακραίο- όσους φέρονταν υποτιμητικά σε ξένους από κράτη που δεν θεωρούνταν "καλά".
 
Η αγένεια και τα "μούτρα" των δημοσίων υπαλλήλων. Πλέον η νέα γενιά είναι πιο ευγενική και εξυπηρετική. Βεβαίως δεν τίθεται θέμα νομικό αλλά ήταν καθιερωμένο...
 
Πίσω
Μπλουζα