Ρετρό τηλεφωνικοί κατάλογοι

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας paulochelao24
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

paulochelao24

Retro Member
Αντιδράσεις
4.895
Γεια σας και καλή χρονιά με υγεία σε όλα τα παιδιά του φόρουμ. Λόγω οικογενειακού πένθους δυστυχώς δεν μπορώ να συμμετέχω τόσο συχνά όπως παλαιότερα,αλλά με τον καιρό θα αρχίσω να επανέρχομαι.Απλά είναι ένα θέμα που ήθελα καιρό να αναρτήσω αλλά πάντα το ξεχνούσα. Όταν ήμουν στις πρώτες τάξεις δημοτικού,μετά το διάβασμα για το σχολείο,μου άρεσε από περιέργεια το ξεφύλλισμα τηλεφωνικών καταλόγων εκείνης της εποχής (μετά από ανάγνωση εφημερίδων παλιών και καινούργιων που είχαν μαζέψει οι δικοί μου απ' το παλιό σπίτι στην Αθήνα). Πιο πολύ χαζευα τις κίτρινες σελίδες με τις καταχωρήσεις για επιχειρήσεις, εταιρείες και τα διάφορα καλτ μέντιουμ που είχαν καταχώρηση με κάτι απίστευτες φωτογραφίες, σκίτσα κτλ . Χαρακτηριστικά θυμάμαι ένα μέντιουμ με το όνομα Ελεονώρα κάπου προς Χαλκίδα. Αλλά και άλλες καταχωρήσεις πολλές για συνεργεία ή αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών. Πολλές διαφημίσεις για ξενοδοχεία σε Φθιώτιδα, Εύβοια (οι τηλεφωνικοί κατάλογοι ήταν για Στερεά Ελλάδα λόγω Λαμίας που μένουμε). Εσείς είχατε αυτήν την συνήθεια όταν ήσασταν παιδιά η και πιο μετά; Τώρα σπάνια έως καθόλου να τυπώσουν και να στείλουν τηλεφωνικούς καταλόγους.

Καταρχήν, συλλυπητήρια και ζωή σε σας. Την πρόλαβα αυτή τη συνήθεια, έστω και προς τα τελευταία της. Θυμάμαι να μας έρχεται κάθε χρόνο ο νέος κατάλογος, συγκεκριμένα, θυμάμαι να μας τον αφήνουν στο πατάκι της εξώπορτας.

Φυσικά και είχε απίστευτο χάζι, εννοείται πως χαζευα τις διαφημίσεις που είχε μέσα από τοπικούς εμπόρους και επιχειρήσεις και μου φαινόταν τότε εξωπραγματικό ότι απλά γνωρίζοντας ένα όνομα, μπορώ να βρω διεύθυνση και τηλέφωνο. Θυμάμαι έψαχνα τα ονόματα των γνωστών για να βρω διεύθυνση και τηλέφωνο αλλά κυρίως, για να διασταυρώσω αν όντως ήταν αληθή τα στοιχεία, ειδικά σε πολύ κοντινούς μας ανθρώπους. Ήταν μια πρώτη μορφή stalking κατά μία έννοια.

Βέβαια, αν δεν απατωμαι, δεν υπήρχαν τότε οοοολα τα ονόματα, πολλά δεν τα έβρισκα οπότε, μου είχε εξηγήσει ο παππούς ότι πολλοί δεν δίνουν τα στοιχεία τους για να μην μπορούν να τους βρουν, να μη τους ενοχλούν κτλ.

Καταλαβαίνω γιατί καταργήθηκε ως θεσμός, ειδικά με τη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων που έχει ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια αν και πλέον, με τα social media, δεν χρειάζεσαι τηλεφωνικό κατάλογο για να μάθεις ότι θέλεις για τον άνθρωπο που σε ενδιαφέρει η για τον οποιονδήποτε, ειδικά το Facebook, είναι μια σύγχρονη εκδοχή του τηλεφωνικού καταλόγου για μένα, με τη διαφορά ότι έχει και φωτογραφία πλέον του προσώπου.

Πίσω
Μπλουζα