Ρετρό χαρτοπαιξία

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας exetlaios
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

exetlaios

Retro PaTRi@RcH
Αντιδράσεις
1.332
Με αφορμή την ανάγνωση του βιβλίου «Οι 52 δαίμονες της χαρτοπαιξίας» ανακάλυψα ένα πλήθος πληροφοριών σχετικά με παλιά –πιθανότατα ξεχασμένα- παιχνίδια με τράπουλα.
Ο συγγραφέας διαχωρίζει τα παιχνίδια σε Τεχνικά, Μικτά και Τυχερά και τα απαριθμεί.

Μάλιστα, η πληροφορία αυτή ξεκλείδωσε στο μυαλό μου μια ξεχασμένη μνήμη : τον εαυτό μου σε πολύ μικρή ηλικία, απολαμβάνοντας τη θερινή ραστώνη στο εξοχικό μας στην ορεινή Ευρυτανία, παίζοντας «Αβησυνία» με τον παππού μου στο μπαλκόνι. Στα μετέπειτα χρόνια, ανακάλυψα ότι ουδείς άλλος γνώριζε τους κανόνες του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Πιθανότατα είναι ένα από τα παιχνίδια-τράπουλας, το οποίο λησμονήθηκε στον χρόνο.
Θυμάμαι επίσης τον παππού μου να αναφέρει ότι «πάω στο καφενείο να παίξουμε καμιά κοντσίνα». Πιθανώς να ήταν πιο διαδεδομένο παιχνίδι, αλλά μετά το θάνατο του παππού μου, ούτε αυτό το παιχνίδι άκουσα ξανά.

Με αφορμή τον παρακάτω κατάλογο που αλίευσα από το βιβλίο, σας καλώ να απαντήσετε εάν έχετε αναμνήσεις από κάποιο από τα ξεχασμένα παιχνίδια της λίστας.

Π.χ. :
  • Παίξατε ποτέ «Λασκενέ» ;
  • Υπήρχε τάση παιξίματος «Φαραώ» σε κάποιο γειτονικό σας καφενείο ;
  • Είχατε κάποιον γνωστό που έπαιξε «Τσογολί» ;
  • Έχετε παιδικές αναμνήσεις από συγγενικό πρόσωπο, εθισμένο στο «Τριτσέτι» ?
  • Γνωρίζετε κάποιο κουτσομπολιό για άτομο που έχασε αρκετά χρήματα παίζοντας μανιωδώς «Πάστρα» ;

Υ.Γ. : Εννοείται ότι το θρεντ αφορά τα πιο άγνωστα παιχνίδια, δεν υπάρχει λόγος να πούμε π.χ. ότι παίζαμε «Ξερή», «Πρέφα», «Κουμ-καν» ή «Αγωνία».

20250308_120912.jpg
20250308_120937.jpg
20250308_121032.jpg
20250308_121054.jpg

Τελευταία επεξεργασία:
Είναι δυνατόν να λείπει από τον κατάλογο το παίγνιο "Θανάσης", του οποίου τους κανόνες δεν έμαθα ποτέ αφού οι μεγάλοι έλεγαν με δέος ότι είναι παράνομο το να παίζεται...

Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα