[ΣΥΖΗΤΗΣΗ] Κατανάλωση ενέργειας:Oθόνες CRT & TFT

Παιδιά αθελά σας ξύνετε πληγές. Για τις LG και το tv-tuner τους έχω ακούσει καλά λόγια. Αλλά εγώ την πάτησα άσχημα. Εδωσα την sony crt μου 20αρα στο μαγαζί της μητέρας μου(τι το θελά???) και λέω θα αλλάξω οθόνη pc(που έιχα crt) και συνάμα θα παίζω και τις κονσόλες μου σ'αυτήν. Άρα 2 σε 1.

Και έτσι πηρα την lcdtv monitor Samsung Syncmaster 941 mp
DSC00136.jpg


Κατενθουσιασμένος εγώ απ'την φινέτσα και την λεπτοτητά της και το remote control της. Όλα αυτά όμως μέχρι να δοκιμάσω πάνως της κάποια κονσόλα.

Τα games του PS1 μέσα στο sharpness και στα πιξελιασμάτα(χειρότερα από αυτά της 1ης γενιάς του jaguar lol). Του ps2 ,xbox,cube,dc ή πολυ φωτεινά ή μες στη θολούρα. Ας μην σχολιάσω για την απεικόνηση του Νιντεντο 64 ή to lag σε όλες τις κονσόλες.

Ευτυχώς μετά απο μήνες μάζεψα λεφτά και πήρα την tv ενός φίλου και βρήκα ξανά την υγειά μου :D :D :D

P1080464.jpg


Εξάλλου η πανάκριβη wide σας απεικονίζει 1000 φορές χειρότερα το PS2 απ'την TV του 80 Telefunken του παππολυ ή της γιαγιάς σας :p

Φιλική συμβουλή παιδιά : Όσες κ όσοι σκοπεύετε να παίζετε παλίοτερες κονσόλες (εξαιρούνται τα PS3,Wii,Xbox360) κρατήστε μια crt ή αγοράστε μία από κάποιο γνωστό-φίλο σας(πολλόι θέλουν να της ξεφορτωθούν) για να μην βρεθείτε σε παρόμοια δυσάρεστη θέση με τη δική μου :eek:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
(Βγήκαμε εντελώς off-topic, μήπως να μεταφερθούμε σε άλλο thread?)

Βασικά θυμήθηκα και κάτι άλλο που με ενοχλεί στην LG, και μάλλον πρόκειται για άλλο ένα "feature" ( :xm: ):

Στο σπίτι μου για διάφορους λόγους δεν έχω τόσο καλή λήψη. Το αποτέλεσμα είναι κάποια κανάλια π.χ. ενώ φαίνονται καλά να έχουν λίγο παράσιτο στον ήχο μια στο τόσο, αλλά όχι κάτι που δεν υποφέρεται. Η LG όμως που νοιάζεται για μένα θέλει να με προστατέψει από το παράσιτο, έτσι αντί να παίξει τον ήχο με το ελαφρύ περιστασιακό παράσιτο όπως τον λαμβάνει, προτιμάει όταν διακρίνει παράσιτο να τον κόβει τελείως. Έτσι κανάλια που ήταν μια χαρά με την παλιά τη Philips να μου είναι άχρηστα πλέον ή να είναι τόσο ενοχλητικές οι συχνές διακοπές στον ήχο που να μην μπορείς να παρακολουθήσεις με ανοιχτό ήχο. Για παράδειγμα, για να δω ΕΤ1 με την LG έχω δύο επιλογές: ικανοποιητική εικόνα χωρίς ήχο ή τέλειο ήχο χωρίς εικόνα, ενώ η παλιά τηλεόραση με την πρώτη επιλογή είχε καλό αποτέλεσμα. Αν σας πω ότι ΕΤ1 γενικά βλέπω στη συχνότητα που δείχνει εικόνα και όποτε κρίνω ότι είναι απαραίτητος ο ήχος το γυρνάω στην άλλη συχνότητα που έχει μόνο ήχο να ακούσω λίγο ώστε να πάρω μια ιδέα για τί πράγμα μιλάει και μετά το ξαναγυρίζω στην εικόνα... :p

Και άλλα κανάλια, π.χ. το MTV δεν μπορείς να το παρακολουθήσεις από τις διακοπές στον ήχο (είναι και μουσικό κανάλι το ρημάδι!)
 
Εγώ πάλι με την καινούργια μου LG Scarlet δεν έχω κανένα πρόβλημα, ούτε σε ήχο ούτε σε εικόνα.
 
jumaru17 είπε:
Τα games του PS1 μέσα στο sharpness και στα πιξελιασμάτα(χειρότερα από αυτά της 1ης γενιάς του jaguar lol). Του ps2 ,xbox,cube,dc ή πολυ φωτεινά ή μες στη θολούρα. Ας μην σχολιάσω για την απεικόνηση του Νιντεντο 64 ή to lag σε όλες τις κονσόλες.
Δεν ξέρω για το lag (???!!!), αλλά το θέμα της ποιότητας απεικόνισης έχει ώς εξής: όσο καλύτερη οθόνη, τόσο περισσότερο φαίνονται οι ατέλειες... γι αυτό και οι υπότιτλοι DVD, πχ, σε οθόνη υπολογιστή φαίνονται τελείως jagged αλλά σε TV είναι μια χαρούλα...
 
Gryzor , νομίζω πως έχεις δίκιο . Αυτό που λες εξηγεί πολλά πράγματα .

Εγω όπου και αν δοκίμασα CD του PS1 μου φαινόντουσαν πιξελιασμένα . Ε δε στην οθόνη μου , χειρότερα από παντού . Βέβαια , μάλλον συμβαίνει και κάτι άλλο : παλιά ήμασταν περισσότερο συνηθισμένοι σε κάτι τέτοιο . Σήμερα με Antialliasing και Anti-δε-ξέρω-γω-τι , έχουμε "κακομάθει" !
 
Για παλια κονσολα εχουμε πει πολλες φορες οτι οι CRT ειναι μονοδρομος.

Επισης οσο πιο καλη και συγχρονη CRT εχεις, οταν παιζεις με πολυ παλιες κονσολες και υπολογιστες,τοσο πρεπει να χαμηλωνεις το Sharpness της TV...
 
Αν ενδιαφέραι πάντως κανείς να "ξεφορτωθεί" καμιά παλιά CRT Eizo ή Mitsubishi >22 ιντσών , προσφέρομαι να τον βοηθήσω !!!!!
 
[edit] έμμεση αγγελία [/edit]

Μια καλη προταση για tft monitor που να πλησιαζει σε αποδοση τα παλαιας τεχνολογιας crt, μπορειτε να διαβασετε ποιο κατω, απο την <<καθηγητρια>> :p Αλισον. Τα συμπερασματα της, τα εχει βγαλει μετα απο αρκετη ερευνα ως προς την ποιοτητα εικονας σε χαμηλες αναλυσεις, σε οτι τελευταιο κυκλοφορει στην αγορα. Βεβαια ποιος θα δωσει περιπου 300 ευρω για ενα 19" monitor, αυτο ειναι μια αλλη ιστορια. Για να δειτε τις εικονες πρεπει να εγγραφειτε στο site.

http://atari-forum.com/viewtopic.php?f=15&t=15614&sid=0f5cc849ad10a606c526c3fe915c1d6d&start=0
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Maddog είπε:
...Ίσα-ίσα, στις CRT λόγω του τρόπου που λειτουργούν σε standby, παίζει ακόμα και να της επιμηκύνεις τον χρόνο ζωής κλείνοντας την από τον διακόπτη.
Επιβάλλεται να τις κλείνετε πρώτα από όλα για να απομαγνητίζεται ο φώσφορος και να επεκταθεί η διάρκεια της ζωής της. Επίσης στις μεγάλες οθόνες των τελευταίων ετών παραγωγής τους, υπάρχουν τροφοδοτικά και ενισχυτές ήχου που μένουν στην αναμονή και με το να τις κλείσετε παύουν να τραβάνε ρεύμα. Χώρια που αρκετές από αυτές έχουν γίνει αιτία μετά από διακοπή και επαναφορά του ρεύματος από το δίκτυο, να καεί το τροφοδοτικό αλλά μαζί του να πάρει και όλο το σπίτι. Όταν φεύγετε από το σπίτι να κλείνετε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από το power off και όχι από το stand by. Και ρεύμα γλιτώνετε (μικροποσότητα ίσως) και την ζωή τους επεκτείνετε και το κεφάλι σας έχετε ήσυχο θα έλεγα.

Και επειδή βγαίνουμε που βγαίνουμε off topic... όποιου πιάνουν τα χέρια και ξέρει από ηλεκτρονικά, υπάρχουν 3 19" CRT οθόνες (Sony/Philips/Hitachi) που για κάποιον λόγο απλά μία μέρα έπαψαν να δουλεύουν. Το τροφοδοτικό δεν είναι γιατί καμία δεν μύρισε... Εάν ενδιαφέρεται κανείς μου το λέει και του τις χαρίζω, αλλιώς θα τις ανακυκλώσω αργά ή γρήγορα, όποτε με βγάλει ο δρόμος προς το κατάλληλο μέρος.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Eιμαι απο τους λιγους πλεον που εξακολουθουν να δουλευουν σε CRT. Επανω στο γραφειο μου εξακολουθει να φιγουραρει μια Lacie electron blue IV. Πολλοι με ρωτανε γιατι εχω ακομα αυτο το μπαουλο. Λογω δουλειας η σωστη απεικονιση των χρωματων ειναι βασικος παραγοντας. Η συγκεκριμενη οθονη ηταν μια απο τις πρωτες επιλογες επαγγελματιων εικονας. Η τιμη της αρκετα υψηλη. Σιγουρα δεν ηταν οθονη για το σπιτι.

Αυτη την στιγμη κανει δεν κανει αν πουληθει 300 ευρω. Ομως αν χρειαστει να την αντικαταστησω, θα δωσω απο 1500 εως 2000+ ευρω για να παρω μια οθονη νεας τεχνολογιας που θα κανει οτι το μπαουλο. Για να το κανω πιο παραστατικο απο πλευρας τιμης (μονο) με συμφερει η apple cinema 30''.

Μπορει λοιπον να εχουμε προσιτες τιμες και πολλες ιντσες στην διαθεση μας ως καταναλωτες, αλλα η ποιοτητα εξακολουθει να ειναι ακριβη αν οχι περισσοτερο απο πριν.
 
Δεν είσαι ο μόνος, εγώ έχω στο PC μια Sony 19" CRT και δεν σκοπεύω να την αλλάξω αν δεν χαλάσει. Αν το ρυθμίσεις σωστά (έχω κατάλληλο πρόγραμμα), η εικόνα είναι μάλλον καλύτερη από κάθε TFT που έχω δει. Και αλλάζεις και αναλύσεις αέρα-πατέρα. :)
 
H Lacie μαζι με τις Mitsubisi diamontron (βασικα εχουν πολλα κοινα σε σημειο να ειναι σχεδον rebrand) ειχαν μια απολυτα flat επιφανεια σε σχεση με τα ''palantir'' που κυκλοφορουσαν στην CRT αγορα. Αν τις εχεις σωστα καλιμπραρισμενες τις πανε κοντρα μονο μοντελα ανω των 2000 ευρω. Βεβαια απο την πρακτικη πλευρα ειναι μπαουλα. Το βαρος ειναι απιστευτο, μια φορα χρειαστηκε να την παω για σερβις (εκαψε τροφοδοτικο και τελικα μου εστειλαν αλλη απο την Γαλλια) και εφτυσα αιμα κυριολεκτικα. Επισης κουραζουν περισσοτερο λογω του flickering οσο ψηλα και να βαλεις την ανανεωση.
 
Ευτυχώς ή δυστυχώς πάντως για μένα δεν υπάρχει πισωγύρισμα. Ευτυχώς είμαι από τους χρήστες που δεν ενδιαφέρονται για τέλεια απεικόνιση χρωμάτων, μια και το μόνο που με ενδιαφέρει είναι τα παιχνίδια.

Ευτυχώς δεν μπορώ να ανεχθώ μεγάλη οθόνη, (με ζαλίζει αφάνταστα η 22άρα που έχω και τη χρησιμοποιώ ελάχιστα) και οι 19 ίντσες wide screen έχουν τελικά αποδειχτεί η χρυσή τομή από όλες τις πλευρές.

Σήμερα μια 19άρα LG κοστίζει 90 ευρώ (μια τέτοια έχω μπροστά μου) και δεν με αφήνει σε τίποτε παραπονεμένο. Ένας gamer που χρησιμοποιεί οθόνη 19 με ανάλυση 1440 Χ 900 πάντως, έχει πολλαπλά οφέλη. Αν δεν ενδιαφέρεται για κάτι μεγαλύτερο, (λόγω κόστους, λόγω περιορισμού χώρου ή απλά λόγω προσωπικής τρέλας) τη βγάζει καθαρή με φτηνή κάρτα γραφικών, και πραγματικά παίζει τα πάντα με gaming pc που δεν κοστίζει τρελά.

Για επιστροφή στις CRT δεν το σκέφτομαι καν. Ούτε αν μου χάριζαν την ακριβότερη CRT του κόσμου δεν ξαναγυρίζω, δεν μπορώ με τίποτε πια να ανεχθώ ένα μπαούλο μπροστά μου. Άσε που από τότε που απέκτησα την πρώτη 15άρα TFT μου μπόρεσα να φχαριστηθώ παιχνίδι σερί ακόμα και 6ωρο. Οι CRT με ζάλιζαν αφάνταστα και οι καλές, πραγματικά ξεκούραστες CRTs κόστιζαν πάντα μια περιουσία, που έτσι κι αλλιώς δεν είχα να τη διαθέσω........
 
θα συνοψίσω κάποια πραγματάκια:

iliekater είπε:
Οπότε έκανα ένα ένα μέγα καλό στον εαυτό μου που αντικατέστησα όλες μου τις οθόνες !
Πρώτα απ'όλα στα μάτια σου έκανες καλό...

Pooky είπε:
Η λύση είναι πολύμπριζο με διακόπτη και σβήσιμο όποτε δεν χρειάζεται.
Ότι πιο πρακτικό... Μ'ένα κουμπί κλείνεις τα πάντα και ησυχάζεις.

jumaru17 είπε:
Παιδιά αθελά σας ξύνετε πληγές. .............
Και έτσι πηρα την lcdtv monitor Samsung Syncmaster 941 mp ...............

Κατενθουσιασμένος εγώ απ'την φινέτσα και την λεπτοτητά της και το remote control της. Όλα αυτά όμως μέχρι να δοκιμάσω πάνως της κάποια κονσόλα.

Τα games του PS1 μέσα στο sharpness και στα πιξελιασμάτα(χειρότερα από αυτά της 1ης γενιάς του jaguar lol). Του ps2 ,xbox,cube,dc ή πολυ φωτεινά ή μες στη θολούρα. Ας μην σχολιάσω για την απεικόνηση του Νιντεντο 64 ή to lag σε όλες τις κονσόλες.

Ευτυχώς μετά απο μήνες μάζεψα λεφτά και πήρα την tv ενός φίλου και βρήκα ξανά την υγειά μου :D :D :D ................

Εξάλλου η πανάκριβη wide σας απεικονίζει 1000 φορές χειρότερα το PS2 απ'την TV του 80 Telefunken του παππολυ ή της γιαγιάς σας :p

Φιλική συμβουλή παιδιά : Όσες κ όσοι σκοπεύετε να παίζετε παλίοτερες κονσόλες (εξαιρούνται τα PS3,Wii,Xbox360) κρατήστε μια crt ή αγοράστε μία από κάποιο γνωστό-φίλο σας(πολλόι θέλουν να της ξεφορτωθούν) για να μην βρεθείτε σε παρόμοια δυσάρεστη θέση με τη δική μου :eek:
Get a VGA Box

Παραθέτω σχετικά μια "τυχαία" συζήτηση σε ένα "τυχαίο" φόρουμ... ;)

Rygar είπε:
Αλλωστε πάντα είμαι της άποψης ότι στις οθόνες ό,τι πληρώνεις, παίρνεις.
'Nuff said...
 
Pooky είπε:
Για επιστροφή στις CRT δεν το σκέφτομαι καν. Ούτε αν μου χάριζαν την ακριβότερη CRT του κόσμου δεν ξαναγυρίζω, δεν μπορώ με τίποτε πια να ανεχθώ ένα μπαούλο μπροστά μου. Άσε που από τότε που απέκτησα την πρώτη 15άρα TFT μου μπόρεσα να φχαριστηθώ παιχνίδι σερί ακόμα και 6ωρο. Οι CRT με ζάλιζαν αφάνταστα και οι καλές, πραγματικά ξεκούραστες CRTs κόστιζαν πάντα μια περιουσία, που έτσι κι αλλιώς δεν είχα να τη διαθέσω........
Είχα δώσει 280.000 δρχ το 1999 αν θυμάμαι καλά για μια Hitachi 769ET , 19άρα CRT , τεράστια για την εποχή. Δούλευε μέρα νύχτα μέχρι το 2005. Δουλεύει ακόμη όπως την πρώτη μέρα , χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το 2005 έδωσα 560? , για τη Philips Brilliance 202P7 , 22άρα CRT από τις τελευταίες. Δουλεύει συνέχεια από τότε , άψογα. Όταν θα την αντικαταστήσω θα πάρω μάλλον όχι TFT , αλλά ... προβολέα ολογραμμάτων που θα έχουν καθιερωθεί μέχρι το 2015 που θα αρχίσω να το σκέφτομαι.

Θα μπορούσα να έχω τεράστια εικόνα και την ίδια ... ψυχική υγεία με TFT/LCD για τόσα χρόνια με λιγότερα χρήματα πιστεύεις;

Υ.Γ. Τώρα πήρα ένα monitor/tv 23ίντσες LG , για το ιατρείο.Θα δω τι ψάρια πιάνει.
 
Η 15άρα μου TFT λειτουργεί από το 2005. Την χάρισα στην αδερφή μου γιατί έτυχε να πέσει στα χέρια μου μια 19άρα LG φυσικά bonus από σύστημα που έστησα για πελάτη.

Όλα αυτά τα 4 χρόνια δεν έπαιζα παρά στην 15άρα, συμπεριφέρθηκε άψογα. Τη 19άρα (που αν την πλήρωνα θα είχα δώσει 90 ευρώ) θα τη κρατήσω όσο πάει. Ήδη έχω παίξει σαν μουρλός (τελειώσα το Shivering Isles, DIRT, GRID, και κοντεύω να τελειώσω το FEAR II για άλλη μία φορά) και δεν την αλλάζω με τίποτε.

Ναι, με κόστος 30.000 δραχμές είμαι σίγουρος ότι θα είμαι καλυμένος για χρόνια. Όταν τα φτύσει θα πάρω καινούργια, αλλά μέχρι 20 ίντσες. Δεν πάω παραπάνω γιατί ευτυχώς με ζαλίζουν οι μεγάλες οθόνες. Και λέω ευτυχώς, γιατί σε αναλύσεις μέχρι 1440 Χ 900 δεν χρειάζομαι τέρατα κάρτες γραφικών.

Είδα εχθές την ASUS στις 21,5 ίντσες σε full HD σε πελάτη που του έστησα μηχάνημα για παιχνίδια. Μπορώ να πω ότι ενώ η δική μου LG με ζαλίζει στο 10 λεπτο, (η 22άρα) η ASUS μετά από μία ώρα δεν με πείραξε καθόλου. Το panel απίστευτο. Το κόστος, περίπου 160 ευρώ. Μια τέτοια οθόνη, για μένα που δεν έχω απαιτήσεις, θα ήταν ίσως ιδανική. Τα επόμενα χρόνια, να είμαστε καλά, μπορεί και να σκεφτώ να αποκτήσω μια αντίστοιχη. Βέβαια τότε θα την πάρω 50 ευρώ, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία.........
 
Pooky είπε:
Οι CRT εκτός από το ρεύμα που καίνε, το καλοκαίρι βγάζουν απίστευτα ποσά θερμότητας στο χώρο που λειτουργούν. Οπότε υπολόγισε ότι το κλιματιστικό στο δωμάτιο θα ανάβει περισσότερο..
λοιπόν ο Pooky έχει 100% δίκιο...μερικοί ίσως να γνωρίζετε οτί για ΄1 χρόνο (Μαίο 2006 εώς Μαρτιου 2007) μαζί με ένα φίλο μου είχαμε πάρει ένα franchise internet station (webbiz) στο Παλαιό Φάληρο, δίπλα από τα Starbucks. Κάποια στιγμή θα ήθελα να θίξω το θέμα περί νομοθεσίας, αδειες λειτουργίες καταστηματων διαδικτύου, μισθωμένες γραμμές κ.λ.π αλλά σίγουρα δεν είναι το θέμα του παρόντος thread και ίσως οχι και του foroum..αν θέλει καποιος administrator ας μου στείλει ενα pm αν θέλετε να αναφέρω τις εμπειρίες μου ως internet station ιδιοκτήτης (μέχρι και φυλάκη-αυτόφωρο πήγα)

Στο θέμα μας τώρα.. Το μαγάζί είχε 55 υπολογιστές (σε δυο ορόφους ισόγειο και πατάρι), όλοι με CRT οθόνες 22'', γιατί θεωρούσαμε και εμείς και η μητέρα- εταιρεία είναι αυτές που προτιμούν οι gamers. Παιδιά, η ζέστη το καλοκαίρι ειδικά στον πάνω όροφο ήταν ΑΝΥΠΟΦΟΡΗ!!! καύσωνας πραγματικός! το aircondtion ήταν συνέχεια ανοιχτό 24 ώρες το 24 ώρό (λίγες ώρες τα ξημερώματα το κλείναμε). Τον χειμώνα ειλικρινά δεν ανοιγαμε το airco σχεδόν ποτέ επάνω γιατί ήταν επαρκής η ζέστη που έβγαζαν οι οθόνες :)

Κάποια στιγμή αλλάξαμε γύρω στις 20 οθονες με TFT δοκιμαστικά (και τζάμπα βέβαια) για λόγο εξοικόνόμισης χώρου. Περιτό να σας πω οτί η ΔΕΗ έρχοταν έκτοτε γύρω στα 15% κάτω.
 
Πίσω
Μπλουζα