Σειρά "15" [Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ]

Juanita

Retro PaTRi@RcH
Joined
23 Οκτ 2007
Μηνύματα
4.263
Αντιδράσεις
336
Τέλη του '70 ή αρχές του '80 κυκλοφόρησε από τις (λατρεμένες :) ) μου εκδόσεις "ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ" η σειρά "15".

Επρόκειτο για 15 μικρές ιστορίες συγκεκριμένης θεματολογίας ανά (δερματόδετο) βιβλίο, μία εξ' αυτών "στόλιζε" το (έξτρα) εξώφυλο κάθε βιβλίου.

Από τη σειρά είχα τα εξής βιβλία:

15 Μεσαιωνικές Ιστορίες

15 Διάσημες Γυναίκες

15 Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες.

Σήμερα απέκτησα και το: 15 Αινίγματα της Ιστορίας.

Άλλοι τίτλοι της ίδιας σειράς:

15 Ιστορίες Φιλίας

15 Ιστορίες Τέχνης

15 Μεγάλες Ανακαλύψεις

15 Κυνήγια Θησσυρών

15 Ιστορίες Σωματοφυλάκων

15 Ιστορίες Κουρσάρων

15 Αρχαιολογικές Περιπέτειες

15 Μεγάλοι Αγωνιστές.

Η Σειρά ήταν αρκετά καλογραμμένη και μάλλον μεταφρασμένη από τα γαλλικά.
 
Κοίτα τώρα :)

Ό,τι είχα στον νου μου ν' ανοίξω θέμα με τη σειρά "15" και ανακαλύπτω ότι ήσουν κι εσύ φαν juanita;)

 


Τα δύο πρώτα βιβλία μου τα είχαν χαρίσει στο πάρτι που είχα κάνει για τη γιορτή μου στην ΣΤ δημοτικού. Ήταν οι "15 μεσαιωνικές ιστορίες" και οι "15 ιστορίες φιλίας".

Παρόλο που αναζήτησα και τα υπόλοιπα, αυτά τα δύο παρέμειναν τα αγαπημένα μου.

Συνολικά πρέπει να είχα:

15 μεσαιωνικές ιστορίες

15 ιστορίες φιλίας

15 χριστουγεννιάτικες ιστορίες

15 διάσημες γυναίκες

15 μεγάλοι αγωνιστές

Σίγουρα μεταφρασμένη από τα γαλλικά και αρκετά γαλλικού περιεχομένου. Στις "15 χριστουγεννιάτικες ιστορίες" π.χ. είχαν ένα διήγημα για έναν βασιλικό "αντάρτη" την εποχή της γαλλικής επανάστασης που τον είχαν συλλάβει στρατιώτες γιατί η καθολική εκκλησία ήταν υπό διωγμό κι εκεί που τον πηγαίνουν στην κοντινή πόλη για σίγουρη εκτέλεση, στέκονται να ξεκουραστούν κι ακούνε τις καμπάνες από ένα διπλανό χωριό να χτυπάνε μια και είναι παραμονή Χριστουγέννων. Οι στρατιώτες έχουν χρόνια να τις ακούσουν (λόγω διωγμού του κλήρου που λέγαμε, το διπλανό χωριό όμως είναι στα χέρια των βασιλικών εξ ου και η χριστουγεννιάτικη λειτουργία), συγκινούνται, θυμούνται τα παιδικά τους χρόνια κι αφήνουν ελεύθερο τον αντάρτη.

Βιβλία για γαλλάκια λοιπόν να τους μιλάνε για την πατρίδα, την θρησκεία, την οικογένεια :p και τις αξίες της προσφοράς και της εργασίας! Καλογραμμένα όμως. Και καλομεταφρασμένα.

Θυμάμαι:

1.Διήγημα για τον Οδυσσέα Ανδρούτσο :sealed: στο "15 μεγάλοι αγωνιστές". Συγκεκριμένα για τη δολοφονία του από τον Γκούρα στην Ακρόπολη. Μεγάλο σουξέ η ελληνική επανάσταση στη φιλέλληνα Γαλατία :cool:

2.Μια ιστορία για μια σαρακηνή πριγκίπισσα που ερωτεύεται έναν Γάλλο σταυροφόρο στις "15 μεσαιωνικές ιστορίες". Την είχα ξεσκίσει ... Μ' άρεσε τρελά το ρομάντζο :flower: .

3.Μια ιστορία για μια νεαρή κοπέλα - καπετάνισσα σ' ένα νησί στη βόρεια Γαλλία (νομίζω το Ολερόν) και την προσπάθειά της να σώσει ένα παιδί μεταφέροντάς το στο νοσοκομείο στην απέναντι ξηρά, παρέα μ' έναν Γαλλοκαναδό νεαρό γιατρό, γιο της οικογένειας που έχει αγοράσει τον πατρογονικό της πύργο.

Το τελευταίο ήταν από τις "15 ιστορίες φιλίας", το βιβλίο που νομίζω ότι συγκέντρωνε τα πιο όμορφα διηγήματα ή, τουλάχιστον, αυτά που μου έχουν μείνει περισσότερο.
 
Φυσικά και τα θυμάμαι και εγώ, ήταν πολύ ωραια, θυμάμαι και την ιστορία με τον αντάρτη! Εντύπωση μου ειχε κάνει το ποσο πρωτότυπα ήταν και στις επιλογές και στον τρόπο γραφἠς. Θυμάμαι αυτό με τους αγωνιστές αλλά οχι αυτό με τον Ανδρούτσο! Εκπληκτικό όντως. Θυμάμαι επίσης και το 15 Γυναίκες, με ειχε μαγέψει. Η ιστορία της Ζαν Ντ Ἀρκ σε ποιό ήταν; ειχα λυπηθεί πολύ όπως και σε αυτό με την Μαρί Κιουρί. Και εμένα μου άρεσαν οι μεσαιωνικές ιστορίες αν και τις έχω ξεχάσει τελείως. Εγώ όμως τα θυμάμαι σε άλλη έκδοση, νομίζω με μαλακο εξώφυλλο.
 
Η Ζαν ντ' Αρκ πρέπει να ήταν η πρώτη ιστορία στο "15 διάσημες γυναίκες". Με τον ερχομό της στην πολιορκία της Ορλεάνης δεν ξεκινάει;

Στο ίδιο βιβλίο νομίζω ότι ήταν και η Μαρία Κιουρί αλλά και η κόρη της, η Ιρέν Ζολιό-Κιουρί.

Και μόλις θυμήθηκα ότι έχω και το "15 αινίγματα της ιστορίας". Με πολλή Ρωσία, αν θυμάμαι καλά :) . Κάτι τσαρόπουλα που είχαν και καλά χαθεί κάπου στο Μεσαίωνα, τη μικρή κόρη του τελευταίου τσάρου Αναστασία και τον Μπόρις Γκουντούνοφ.

Ο Ανδρούτσος υπήρχε στάνταρ ως τελευταίο διήγημα στους "15 μεγάλους αγωνιστές". Τον αναφέρουν μάλιστα ως "το λιοντάρι της Ρούμελης" (κι όντως, έτσι τον αποκαλούσαν οι οπαδοί του στην Επανάσταση).

Στις "15 μεσαιωνικές ιστορίες" υπήρχαν αποσπασματικά και δυο επεισόδια από τα μεγαλύτερα "μεσαιωνικά έπη" "Τριστάνος και Ιζόλδη" και μια ιστορία από το Κάμελοτ με τον Μέρλιν και την Μοργκάνα.

Αν ήμουν γαλλάκι, θα την είχα λατρέψει την σειρά. Ως ελληνάκι όμως, αρκετά γεγονότα και πρόσωπα μου ήταν παντελώς άγνωστα και η ανάγνωση γινόταν πιο βαρετή. Τελικά είναι σημαντικό το παιδικό βιβλίο να μιλάει στη γλώσσα του παιδιού για πράγματα που του είναι οικεία ...
 
Ναι η Μαρία Κιουρι που βρήκε το ράδιο και πέθανε ολη η οικογένεια από καρκίνο. Και ο πατέρας! Η κόρη της Κιουρι που επιβίωσε έγραψε τις βιοφραφίες ολων των άλλων! Τις μεσαιωνικές ιστορίες τις θυμάμαι. Ωστε εκεί ηταν ο Τριστάνος και η Ιζόλδη; και έψαχνα να βρω ποιος φταίει και ανακάλυψα τον Βαγκνερ. Το έχω δει και σε οπερα στο Βερολινο. Εισιτήριο 15 ευρώ το φοιτητικό για 5 (ναι 5) ώρες συνεχόμενου ουρλιαχτού. Τζάμπα. Αριστούργημα μεν, μονο που νομιζα πως το έβλεπα σε λούπα. Μπήκα μέρα και βγηκα νύχτα.

Πολύ θα ήθελα να ξαναπετύχω τον Ανδρούτσο. Εμένα μου άρεσε και μου φαινόταν αρκετά οικείο.Τώρα από που και ως που οικειο στην Σύρο δεν ξέρω!
 
Πίσω
Μπλουζα