Σκάλα υπηρεσίας (πόσο retro ηταν?)

video80

RetroMasteR
Joined
2 Φεβ 2009
Μηνύματα
1.125
Αντιδράσεις
194
Ανοιγω αυτο το thread με θέμα τις σκαλες υπιρεσίας που ειπήρχαν και ειπάρχουν ακομα στις εναπομειναντες retro πολυκατοικίες.

Αρχές δεκαετίας του 80 ,απο τότε που θυμαμε τη ζωή μου ( 1982 περιπου) και απο το μικρο μπαλκονάκι του διαμερισματος της γιαγιας μου έβλεπα σε όλες τις πολυκατοικίες μεταλικές σκαλιτσες έξω απο τα διαμερίσματα και μου καναν εντύποση.Γιατί κατασκευαζόντουσαν και ποια τελικα ή χρησημοτητα τους? Ρωτησα τη γιαγια μου και μου πε οτι απλα ειταν...άχρηστες!

Ασε που είταν και επικύνδινες ετσι οπως ειταν μετέωρες στο κενό!

Συνύθως κοιτουσαν σε ακάλυπτους χώρους (γνωστους και ώς ημι-υπαιθριους).

Αφορμή να τις θυμυθώ (τι άλλο) οι βιντεοταινίες που βλέπω!
 
Ωραιο θεματακι ,ρετρο.

Χρησιμευαν και σαν εξοδοι κινδυνου.
 
Και σε πολλες ταινιες χρησιμευαν και για σκηνες κυνηγητων ;) !!!!
 
Σε καποια αλλη ταινια τις χρησιμοποιουσαν μονο οι υπηρετριες, γιατι οι κυριες μπαινοβγαιναν μονο απο την κυρια εισοδο
 
Μαζί με το ταυτόχρονο άπλωμα των ρούχων στις ταράτσες, αποτελούσαν σημείο αναφοράς για κουτσομπολιό. (Βλ. παλιές ελληνικές ταινίες). :)
 
caprice είπε:
Μαζί με το ταυτόχρονο άπλωμα των ρούχων στις ταράτσες, αποτελούσαν σημείο αναφοράς για κουτσομπολιό. (Βλ. παλιές ελληνικές ταινίες). :)
Παιδιά μην αναφέρεστε μόνο στις ταινίες ,αλλά και στην καθημερινοτητα σας.

Για το κουτσομπολιο δεν το ξερα! Υποθέτω οτι ειταν ιδεα σκηνοθετών ,τουλάχιστον στα 1980ς και στα 1990ς δεν έτιχε να δώ κάτι τέτοιο.
 
video80 είπε:
Παιδιά μην αναφέρεστε μόνο στις ταινίες ,αλλά και στην καθημερινοτητα σας.Για το κουτσομπολιο δεν το ξερα! Υποθέτω οτι ειταν ιδεα σκηνοθετών ,τουλάχιστον στα 1980ς και στα 1990ς δεν έτιχε να δώ κάτι τέτοιο.
Δυστυχώς ή ευτυχώς εγώ δεν έμενα ποτέ σε πολυκατοικία για να έχω άποψη επ' αυτού. Θεώρησα όμως ότι μπορώ να συνεισφέρω στο συγκεκριμένο θέμα έστω και εγκυκλοπαιδικά.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μα και γώ δεν έμενα σε πολυκατοικία. Τα καλοκέρια μόνο που πηγενα στη γιαγια μου εμενα σε πολυκατοικία (στην Αθήνα).

Δεν θέλω να παρεξυγηθουμε.Η συνυσφορα σου συμαντική (καθώς δεν ετιχε να δω σχεδόν ποτε καποια παλια ελληνική ταινια).

Μπορει τη δεκαετια του 60 να συνέβεναν και στην πραγματικότητα αυτα που αναφέρεις.
 
Δεν ηθελε να πει κατι κακο ο Video80 ,απλως μας προετρεψε να το δουμε και απο μια αλλη πλευρα.

Εγω πιτσιρικας αν και σε μονοκατοικια ειχα γυριστη σκαλα που εβγαζε σε αυλη,θυμαμαι να την ανεβαινω απο την εξωτερικη πλευρα κανοντας ταρζανιες πραγμα επικινδυνο τωρα που το σκεφτομαι!!
 
Οι σκάλες υπηρεσίας ήταν κοινόχρηστες για όλους τους ορόφους και χρησίμευαν στο να μπορεί ο κάθε ένοικος ή ιδιοκτήτης να κάνει χρήση των υπολοίπων κοινόχρηστων χώρων δηλαδή της ταράτσας, του κήπου, των αποθηκών και των πλυσταριών. Συνήθως ξεκινούσαν από τις κουζίνες των σπιτιών. Έχω δει αρκετά δυόροφα και τριόροφα στη ζωή μου με τις σκάλες αυτές. Τώρα πιά δύσκολα τις συναντώ μιας και έχουν γκρεμιστεί τα περισσότερα από αυτά.

Γνωρίζω πολλές περιπτώσεις που οι σκάλες υπηρεσίας ξαφνικά ''εξαφανίζονταν'' από σχέδια αρχιτεκτονικά (πλαστογραφημένα φυσικά) προκειμένου κάποιοι ''εξυπνάκηδες'' να σφαιτεριστούν για ίδιον όφελος τμήματα των οικοδομών από τους άλλους συνιδιοκτήτες, διότι δήθεν δεν είχαν πρόσβαση στην ταράτσα ή στον κήπο.

Μπράβο video80 μου άρεσε πολύ ως θέμα!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
λοιπόν, μάλλον είμαι η πιο κατάλληλη για να απαντήσω, αφού μεγάλωσα σε πολυκατοικία και είχα σκάλα υπηρεσίας και στο σπίτι μου στη ρόδο και στην αθήνα. η πολυκατοικία μας στη ρόδο είναι η πρώτη που χτίστηκε στην πόλη μεταπολεμικά, οι γονείς μου ήταν οι πρώτοι που μπήκαν να μείνουν το 1967. τα κλιμακοστάσια υπηρεσίας ξεκινούσαν από τα δωματιάκια για τις υπηρέτριες (!!!) που βέβαια ήταν κοντά στις κουζίνες (για ευνόητους λόγους). το ίδιο ακριβώς υπήρχε και στην αθήνα, η πολυκατοικία μας είναι του 1953, στο κέντρο, και παρότι μικρή (2 διαμερίσματα ανά όροφο) είχε εξ΄αρχής κλιμακοστάσιο υπηρεσίας, μόνο που εκεί δεν ξεκινούσε ούτε απ΄το δωματιάκι της υπηρέτριας ούτε από την κουζίνα, αλλά από το διάδρομο.

δεν μου πέρασε ποτέ απ΄το νου ότι είναι επικίνδυνες! ίσα - ίσα που είναι πολύ χρήσιμες σαν έξοδοι κινδύνου - άσε που είναι πάντα χρήσιμο να υπάρχει ένας δεύτερος τρόπος διαφυγής! εξυπηρετούν δε απίστευτα γιατί από κει έχουμε πρόσβαση στους διακόπτες του νερού των διαμερισμάτων πχ. για κουτσομπολιό δεν το σκέφτηκα ποτέ, ίσως στη χρυσή εποχή του ελληνικού σινεμά, αλλά και πάλι χλωμό το κόβω ... οι υπηρέτριες πάντως εξαφανίστηκαν παράλληλα με τους θυρωρούς και τα δωματιάκια τους έχουν εδώ και χρόνια εξαφανιστεί και μετατραπεί σε πιο χρήσιμα πράγματα ... το πιο κουλό πάντως είναι το ασανσέρ υπηρεσίας που έχουν κάποιες πολυκατοικίες στο κέντρο της αθήνας, για να κατεβάζουν τα σκουπίδια! ούτε στα νοσοκομεία δεν έχουν λέμε και μεταφέρουν ασθενείς και εμπορεύματα με τα ίδια ... και μιλώ και σε παλιά και σε ολοκαίνουρια νοσοκομεία, σε αθήνα και επαρχία! αλλά οι χάι πολυκατοικίες του '60 είχαν προβλέψει και γι΄αυτό!!!
 
Ναι, ασανσέρ υπηρεσίας είχε μέχρι πρόσφατα και η πολυκατοικία που βρίσκεται η δουλειά του πατέρα μου. Για τον λόγο αυτό στους ορόφους είχε δύο κουμπιά κλήσης. Το ένα καλούσε το "κανονικό" ασανσέρ και το άλλο το "υπηρεσίας". Αλλά το είχαν καταργήσει το δεύτερο κουμπί (δεν έκανε τίποτα όταν το πάταγες) και έτσι ο θάλαμος "υπηρεσίας" απλά πηγαινοερχόταν άσκοπα κρεμασμένος κάτω από τον κανονικό, χωρίς να σταματάει ποτέ σε όροφο.

Σε κάποια φάση πριν λίγα χρόνια το αφαίρεσαν γιατί το επιπλέον βάρος ήταν εντελώς άχρηστο και απλά ταλαιπωρούσε τους μηχανισμούς και τα συρματόσχοινα.
 
cool! του πότε είναι το κτήριο? το ασανσέρ υπηρεσίας που λέω εγώ είναι εντελώς ξεχωριστό (άλλο φρεάτιο) και είναι ακόμα σε λειτουργία!
 
Πίσω
Μπλουζα