Σκληρός δίσκος που ζωντάνεψε?

Imgema

Alien RetroDatabase
Joined
4 Ιουν 2009
Μηνύματα
5.327
Αντιδράσεις
1.343
Πριν από κάτι μήνες, ένας γνωστός μου χάρισε μία σακούλα με 5-6 δίσκους παλιούς ή χαλασμένους, μπας και μπορέσω να τους κάνω κάτι αλλιώς να τους πετάξω, ή να πάρω τα μαγνητάκια από μέσα.

Οντως οι περισσότεροι δεν αναγνωρίζονταν ποτέ από το σύστημα (τους δοκίμασα με διαφορετικά κουτιά USB, σαν εσωτερικούς, κλπ) και απλά κόλλαγε ο explorer όσο ήταν συνδεδεμένοι. Κάποιοι ήταν απλά παλιοί, IDE, κάτω απο 100GB με χαμηλή υγεία.

Ο ένας όμως από αυτούς που δεν δούλευαν καθόλου ήταν ενας 4ΤΒ sata. Κρίμα τόσο μεγάλος δίσκος να βρίσκεται εκει. Βλέπω μάρκα HGST, δεν την ξέρω, τέλος πάντων.

Πριν από μία εβδομάδα μετακόμισα για να φτιάξω ένα ωραίο man cave. Και είχα μαζέψει ότι χύμα δίσκους έχω από διάφορα παλιά PC σε μία σακούλα, καμιά 20αριά δίσκοι. Μεσα στην σακούλα έβαλα και ότι χαλασμένους είχα που βαριόμουν να τους ανοίξω. Αφού λοιπόν έγινε η μετακόμιση, είπα να ασχοληθώ λίγο και άρχισα να συνδέω έναν έναν τους δίσκους και να βλέπω αν έχουν τίποτα αρχεία μέσα και να μετρήσω την υγεία τους, ώστε να αποφασίσω τι να τους κάνω.

Αφού ηρθε η σειρά του HGST είπα να τον βάλω (αφού είχα πάρει φόρα) ώστε να κάνω confirm πάλι ότι δεν δουλεύει και να τον σημειώσω με μαρκαδόρο... Και μόλις τον έβαλα είδα το σηματάκι του USB και άκουσα τον ήχο των Windows όταν συνδέεται κάτι. Αυτό δεν το θυμόμουν πριν. Ο δίσκος πάλι δεν φαινόταν στον Explorer αλλά το πρόγραμμα δεν κόλλαγε. Οπότε ανοίγω το disk management να δω τι βλέπει και ο δίσκος ήταν εκει, unallocated partitions από 2TB o καθένας. Τον κάνω GPT για να έχει ένα μεγάλο partition 4ΤΒ και τον κάνω format. Μια χαρά τον βλέπει ο explorer τώρα. Βάζω και το HD sentinel να δω τι λέει. 100% health status και μάλιστα λιγότερες από 100 μέρες λειτουργίας. Περνάω και μερικά αρχεία μέσα να δω αν κολλήσει, τίποτα. Τα περνάει όλα με καλή ταχύτητα και δεν υπάρχει τίποτα corrupted.

Τι παίζει εδώ? Πως γίνεται να ζωντάνεψε έτσι από μόνος του? Οχι ότι με χάλασε, απέκτησα 4ΤΒ από το πουθενά. Αλλά δεν ξέρω αν μπορώ να τον εμπιστευτώ ακόμα και αν έχει 100% health.
 
Βλέπω μάρκα HGST, δεν την ξέρω, τέλος πάντων.
Εν αρχη ειναι IBM. To 2004 πουλησε το τμημα δισκων στην Hitachi και ονομαστηκε Hitachi Global Storage Technologies (HGST). Το 2012 πωληθηκε στην Western Digital, οπου συνεχισε να λειτουργει μεχρι το 2018 οπου εκλεισε οριστικα.

Πως γίνεται να ζωντάνεψε έτσι από μόνος του?
Εχουν συμβει και πιο περίεργα πράγματα, αλλα πολυ σωστα κανεις να μην τον εμπιστεύεσαι.
 
Η ιστορία είναι αληθινή είχα ένα δίσκο My Book 1 TR WD τον οποίο δεν αναγνώριζε με τίποτα το pc ένας τεχνικός μου είπε το εξής παράδοξο να το βάλω στην κατάψυξη για κάποιες ώρες , τον έβαλα λοιπόν σε μια πλαστική σακούλα για 6 ώρες στην κατάψυξη , και ως εκ θαύματος ξεκίνησε , αφού αντέγραψα περίπου τον μισό έπαψε να τον αναγνωρίζει , τον ξαναβάζω στην κατάψυξη και εν συνεχεία αντιγράφω και τον υπόλοιπο , είχα και άλλους 8 χτυπημένους πλην όμως δεν μου αναγνώρισε κανένα μόνο τον Book
 
Τελευταία επεξεργασία:
Εχουν συμβει και πιο περίεργα πράγματα, αλλα πολυ σωστα κανεις να μην τον εμπιστεύεσαι.
Συμφωνω. Μου εχει τυχει με παλαιους HDD (IDE) με διαφορα προβληματα, να δουλεψουν μετα απο deep format. Καποιοι ξαναπαρουσιασαν προβλημα μετα απο καιρο καποιοι οχι. Για σοβαρη αποθυκη π.χ. ταινιες , μουσικες, φωτο, συλλογες, σοβαρα ενγραφα κτλ ειναι κορωνα-γραμματα. Θα χρησιμοποιουσα εναν τετοιο δισκο, για καποιο παιχνιδι, ισως που θαπαιζα κανα δυο μηνες και θα το εσβυνα μετα
 
Οπότε λέω να τον χρησιμοποιήσω ώς 2ο backup για αρχεία που τα έχω ήδη ένα backup αλλά ας έχουν άλλο ένα έτσι για το καλό.
 
Να προσθεσω οτι σε 2 περιπτωσεις με προβλημα σκληρων, δεν εφταιγε ο δισκος, αλλα το καλωδιο sata. Μπορει αυτα τα καλωδια να ειναι βολικοτατα, ταχυτητα, ευκαμπτα, λεπτα, αλλα τα βυσματα τους μαλλον κακης ποιοτητας γιατι ξεχαρβαλονονται ευκολα, δεν κανουν καλη επαφη, με αποτελεσμα να δημιουργουν προβληματα. Καλο ειναι να υπαρχει ενα spare για δοκιμη πριν απο καθε αλλο ψαξιμο.
 
Παιδια εχω δισκο ssd 256 και καποιες φορες παω π.χ να ανοιξω ενα αρχειο στο λαπτοπ και κανει κατι σαν μινι επανεκκινηση στην οθονη. πχ με πεταει εξω απο ολα και μενει μονο σκετη η επιφανεια εργασιας. Μετα σιγα σιγα εμφανιζονται παλι ολα στην οθονη ξαναπαταω το αρχειο και ανοιγει. Μου το κανει εδω και 2 μηνες ισως περισσοτερο. Υποψιαζομαι οτι φταιει ο σκληρος??
 
Aν εχεις υπομονη και πιανουν λιγο τα χερια σου ( εγω μια φορα ειδα λαπτοπ ανοικτο και πηρα μαυρο δρομο, ετσι οπως ειδα τα εξαρτηματα το ενα πανω στο αλλο ), λοιπον πρωτα κοιταξε καλωδιο σατα, μηπως δεν κανει καλα επαφη, μετα δοκιμη του ssd σε αλλο μηχανημα, να δεις αν κι εκει δημιουργει το ιδιο προβλημα, δοκιμη της μνημης σε αλλο μηχανημα, ωστε να βεβαιαωθεις οτι δεν δημιουργει καποιο προβλημα, τελος περιμενε 1-2 μερες μηπως καποιος απο τους τεχνικους μας εδω δει το ποστ σου και σου δωσει καποια πιο σωστη ιδεα. Σαν ερασυτεχνης εγω αυτα θα κοιτουσα, αλλο σε ντεσκτοπ ποτε σε λαπτοπ
 
Πίσω
Μπλουζα