Σποτάκια με κοινωνικά μηνύματα από το Νίκο Πιλάβιο

katerinak

Expert
Joined
26 Ιουλ 2010
Μηνύματα
19.182
Αντιδράσεις
2.886
Τυχαια βρηκα το παρακατω βιντεο και θυμηθηκα οτι στην παιδικη ζωνη της κρατικης τηλεορασης εδειχνε καθε τοσο διαφορα τετοια σποτακια με κοινωνικο περιεχομενο.Πριν ξεκινησει το καθε σποτακι εδειχνε αυτα τα συννεφακια που χτυπανε παλαμακια

85860.jpg85861.jpg85862.jpg

https://player.vimeo.com/video/36715203



Δεν ξερω γιατι αλλά τα ειχα συνδυασει κατα καποιο τροπο με την εκπομπη "Το καλαθι με τα λαθη"
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Νομίζω ότι αυτά τα έδειχνε ακόμα και γύρω στο 2000, πριν ξεκινήσουν συγκεκριμένα παιδικά στη μεσημεριανή ζώνη της ΕΤ1!

Θυμάμαι το "Όχι, όχι, όχι", το "Γι'αυτό τα φάρμακα να τα τρως μονάχα όταν λέει ο γιατρός", το αγόρι που ήταν λαίμαργο και πήγαινε να σκάσει από το πολύ φαΐ...

Γενικά ήταν προσεγμένη δουλειά και αρκετά "πιασάρικα" ρυθμικά τραγουδάκια, με σαφείς στίχους και εξαιρετική οπτικοποίηση στα σκίτσα.

Σαν θεματικές είχαν να κάνουν με γενικές συμβουλές, από τρόπους καλής συμπεριφοράς μέχρι προσωπική ασφάλεια-υγεία και περιβάλλον.
 
nwntas είπε:
το αγόρι που ήταν λαίμαργο και πήγαινε να σκάσει από το πολύ φαΐ...

Που το θυμήθηκες αυτό; Ίσως το πιο χαρακτηριστικό, από εκείνα τα σποτάκια... :D
 
και τα δυο παρακατω βιντεο (αν και δεν εμφανιζονται τα συννεφακια που χτυπανε παλαμακια) πρεπει να ανηκουν στην ιδια κατηγορια.Δεν ξερω ομως αν προβληθηκαν την ιδια περιοδο

https://player.vimeo.com/video/37058497
 
Ευρηκα!!ναι και τα δυο παραπανω βιντεακια ανηκουν στην ιδια κατηγορια :)

Επισης βρηκα οχι μονο αυτα που θυμοταν ο Νωντας αλλά και καποια εξτρα :hurrah: :hurrah:

Απο το μπλογκ του "παραμυθα" κ.Νικου Πιλαβιου:

"Κάπου εκεί γύρω στα 1984, παρατηρώντας στα παιδικά πάρτι ή σε επισκέψεις σε σπίτια φίλων που είχαν παιδιά, ότι τα περισσότερα παιδιά ήταν είτε ανάγωγα, είτε λαίμαργα ή λέγανε χοντρά ψέματα και άλλα πολλά αντιαισθητικά, μου ήρθε μια ιδέα: να φτιάξω μερικές γρήγορες ταινίες μικρές σαν διαφημιστικά, που μέσα από ένα διασκεδαστικό τρόπο θα περνούσαν στα παιδιά που έβλεπαν παιδικό πρόγραμμα – σε σας δηλαδή μωρά μου – μηνύματα σχετικά με τη συμπεριφορά τους, τη διατροφή τους κ.λπ. Έφτιαξα μια ομάδα από: μία παιδοψυχολόγο (δεν τη θυμάμαι, συγνώμη), μία σεναριογράφο-στιχουργό, την Ειρήνη Λεβίδη, ένα μουσικό τον Δημήτρη Λέκκα (τραγουδάει κιόλας) κι ένα σκηνοθέτη-παραγωγό, τον Νίκο Γκίνη. Όπως πάντα δεν μπόρεσα να πάρω τα χρήματα που ζήτησα από την Ε.Ρ.Τ. για να κάνω 100% κινούμενο σχέδιο, αλλά αρκετά λιγότερα οπότε καταλήξαμε στην τεχνική του «cut-out». Ο γενικός τίτλος αυτών των μικρών ταινιών ήταν: «ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ»".

Σ αυτη τη σελιδα http://www.paramithas.gr/minimata_01/ (πατηστε καλυτερα εκει που γραφει "υψηλη αναλυση" ) βλεπουμε σ ενα βιντεο 3 ταινιακια με μηνυματα κοινωνικης συμπεριφορας:

«Αντώνης Καπερώνης» με θέμα την παχυσαρκία

«Βάσω» με θέμα τα ψέμματα

«Τάκη»με θέμα την αγένεια να διακόπτεις τους άλλους όταν μιλάνε.

Το ταινιακι με τα "ΟΧΗΜΑΤΑ" (το ειδαμε εδω) : "Μιλάει για όλα όσα ονομάζουμε, «οχήματα» και ότι πρέπει να προσέχουμε όταν είμαστε στο δρόμο"

Το ταινιακι με τη "ΓΙΟΥΛΗ" (το ειδαμε στο ιδιο ποστ με τα "ΟΧΗΜΑΤΑ" ) : " Έως τώρα, είχαμε γνωρίσει μόνο ένα παχουλό αγοράκι, τον Αντώνη Καπερώνη, που του άρεσε το πολύ φαί, τόσο πολύ που μια μέρα, «έμεινε χωρίς βρακί». Ε, σήμερα, θα γνωρίσουμε και ένα παχουλό κοριτσάκι, τη Γιούλη. Και θα ήθελα, να το αφιερώσω σε όλες τις παχουλές φίλες που έχω -μεταξύ 20 και 40 χρονών- κι ελπίζω να μην μου κακιώσουν, γιατί το ΜΗΝΥΜΑ αυτό, είναι αισιόδοξο στο τέλος".

Το ταινιακι με τιτλο "ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ" (θα το δειτε εδω ) : "Θέλει να δείξει στα παιδιά, ότι υπάρχουν και πράγματα που δεν είναι παιχνίδια".

Το ταινιακι με τιτλο "ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ" (θα το δειτε εδω )

Το ταινιακι με τιτλο "Η ΜΑΙΡΗ" ή "ΣΕ ΛΙΓΟ" (θα το δειτε εδω ) : "Έχει ως θέμα την αναβλητικότητα – ή αλλιώς, ψυχολογική τεμπελιά – τόσο για πρακτικά όσο και για ψυχολογικά θέματα. Αλήθεια, έχετε προσέξει ότι τρώμε περισσότερη ενέργεια στην προσπάθεια να αναβάλουμε να κάνουμε κάτι από όση χρειάζεται για να το κάνουμε αμέσως";

Κι αλλα δυο ταινιακια με τιτλο "Ο ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ" : "Μιλάει για το αίσθημα της ιδιοκτησίας" και

"Ο ΓΙΑΝΝΗΣ" : "Μιλάει για την αρνητικότητα στη συμπεριφορά και στα αισθήματα" ,θα τα δειτε και τα δυο στο βιντεο
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ωραία βιντεάκια, δεν τα θυμόμουν, σίγουρα ανήκουν στη δεκαετία του 80, είχαν προβληθεί και τη δεκαετία του 90;
 
Να 'σαι καλά Κατερίνα!!!!!!! :thanx2: :d@redevil

Να 'ναι καλά κι ο Παραμυθάς, βέβαια, που έσωσε αυτό το εκπληκτικό πρόγραμμα!

Σουπερ τέλεια τα βιντεάκια, τα οποία τα θυμάμαι τελικά. Πολύ καλή πρωτοβουλιά, και ευτυχώς που της έκοψε της ΕΡΤ να τα ξαναδείξει κάποτε.

Μακάρι να υπήρχε κάτι αντίστοιχο και σήμερα, γιατί αν τότε υπήρχε θέμα συμπεριφοράς στα παιδιά, σήμερα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα...
 
συμφωνα με το ενθετο του τηλεοπτικου προγραμματος τα "μηνυματα κοινωνικης συμπεριφορας" ηταν μερος της εκπομπης "ουρανιο τοξο" και προβαλλονταν αμεσως μετα την επαναληψη της πρωινης εκπομπης "γυρω γυρω ολοι"

24101986.JPG

ΥΓ: αν τα βιντεακια στα ποστς 1 και 4 δεν εμφανιζονται ,πατηστε εκει που λεει "watch on vimeo" για να τα δειτε
 
ο αντωνης καπερωνης ηταν το καλυτερο που εχω δει και το να σου πω να σου πω ωραια τραγουδακια

 
θανο στο βιντεο που προσθεσες στο ποστ σου βλεπουμε μονο 3 απ τα 10 συνολικα σποτακια με κοινωνικα μηνυματα,συγκεκριμενα τα: "Αντωνης Καπερωνης","Βασω" και "Τακης"

Αυτο με τον τιτλο "Αντωνης Καπερωνης" θα ελεγα οτι ειναι απ τα πιο χαρακτηριστικα
 
Ενα μικρο αποσπασμα απο συνεντευξη του Νικου Πιλαβιου...

Αλήθεια, πως ξεκίνησε αυτή η ιδέα μ' έναν ιπτάμενο Παραμυθά;

Όταν έγινα Προϊστάμενος του Τμήματος Παιδικών εκπομπών στην Ε.Ρ.Τ. το 1978, ήθελα να κάνω και μια εκπομπή που να με ευχαριστεί προσωπικά και να είναι πέρα από τα Διοικητικά μου καθήκοντα. Έτσι, λέγοντας ένα βράδυ παραμύθι στην κόρη μου που ήταν 3 χρονών, σκέφτηκα να κάνω μία εκπομπή που ένας μπαμπάς θα λέει παραμύθια και θα ήταν αυτά που της έλεγα εγώ και θα την ονόμαζα, "Ο ΠΑΡΑΜΥΘΑΣ". Τελικά, για διάφορους τεχνικούς λόγους, δεν γινόταν να είναι μπαμπάς με μαύρα μαλλιά κι έτσι φόραγα μια περούκα με άσπρα μαλλιά κι έγινα παππούς. Τώρα: Ο Παραμυθάς δεν πετούσε από την αρχή. Κάποια στιγμή αργότερα, βλέποντας ότι τεχνικά μπορούσε να γίνει το πέταγμα στο στούντιο, αποφάσισα να πραγματοποιήσω ένα παιδικό μου όνειρο και να πετάξω.

Η υπολοιπη συνεντευξη ΕΔΩ.
 
Στην εκπομπη "χιλιοποδαρουσα" που εδειξε σημερα η ΕΡΤ2 για την επετειο "50 χρονια ΕΡΤ" μαθαινουμε οτι τα σποτακια αυτα πρωτοπροβληθηκαν στην εκπομπη αυτη με τον τιτλο "ενα τραγουδι μια συμβουλη" που οπως μας λεει η "χιλιοποδαρουσα" : "Με ενα συντομο κινουμενο σχεδιο θα πουμε ενα πολυ ωραιο τραγουδι που θα ειναι και μια συμβουλη αλλοτε κρυμμενη κι αλλοτε φανερη.Σημερα το τραγουδι που θα ακουσουμε μας μιλαει για τα φαναρια της τροχαιας"

fetch
fetch
fetch


"κοκκινο" : κοκκινο προσωπο,κοκκινο μπουφαν

οποιοι τον βλεπουνε ευθυς σταματαν

κοκκινα ρουχα,κοκκινο παιδι

σαν τον αντικρισεις στασου προσοχη

κοκκινο κοκκινο κοκκινο ...

"πρασινο" : ψηλα πανω απ την πολη

εχει ενα αδερφο με πρασινο σκουφο,πρασινο παλτο

πρασινα ρουχα,πρασινο παιδι

γρηγορα τρεξε σαν αστραπη

πρασινο πρασινο πρασινο ...

δυο αδελφια χρωματιστα

κοκκινο,πρασινο,κοκκινο

διδυμα μα διαφορετικα

πρασινο,κοκκινο,πρασινο

κοκκινος :ο Σταματης

πρασινος :ο Γρηγορης

με τον ενα σταματας

με τον αλλο ξεκινας

τρεχεις γρηγορα,πετας"
 
Αντε τωρα να εντοπισει καποιος αυτο τον δισκο :(
 
Αντε τωρα να εντοπισει καποιος αυτο τον δισκο :(
Σε κανένα Μοναστηράκι μόνο Wally ... επανέκδοση δύσκολο το βλέπω να γίνεται ...ούτε καν σε cd δεν είχε επανεκδοθεί όταν οι ανατυπώσεις σε cd αρχές 90 ήταν στα πάνω τους 
 
Πίσω
Μπλουζα