Στάρι για τους παπαγάλους

Bambinella

Extra Galactic RetroEntity!
Joined
18 Mαϊ 2010
Μηνύματα
16.499
Αντιδράσεις
28.053
Προτου αναφερθω στο συγκεκριμενο ραδιοφωνικο θεατρικο, θα ηθελα προηγουμενως να πω λιγα λογια για τον ηρωα του, τον Κιμωνα Γαλατη.

Οι περισσοτεροι συγγραφεις αστυνομικων εργων εχουν ηρωα εναν αστυνομο, ιδιωτικο συνηθως, που δινει τις λυσεις στα διαφορα μυστηρια που παρουσιαζονται. Ο Αρθουρ Κοναν Ντοϋλ ειχε τον Σερλοκ Χολμς, η Αγκαθα Κριστι τον Ηρακλη Πουαρο, ο Ρεϊμοντ Τσαντλερ τον Φιλιπ Μαρλοου, ο δικος μας Γιαννης Μαρης τον Γιωργο Μπεκα. Ενας αλλος δικος μας λοιπον, πολυ λιγοτερο γνωστος του Μαρη και συγγραφεας του εν λογω εργου, ο Μαριος Βαλερης, ειχε ηρωα τον Κιμωνα Γαλατη.

Ο Κιμων Γαλατης υπηρξε αξιωματικος της αστυνομιας, αλλα ενας τραυματισμος την ωρα του καθηκοντος στεκεται απαγορευτικος για την συνεχιση της καριερας του. Ετσι ο Γαλατης, ως ειθισται πολλες φορες σε τετοιες περιπτωσεις, ανοιγει ενα γραφειο εμπιστευτικων υποθεσεων και ο ιδιος αναλαμβανει χρεη ιδιωτικου ντετεκτιβ. Μαζι του η γραμματεας του και πολυτιμη βοηθος του, Λιανα, μια γυναικα νεα, εξυπνη και δυναμικη που αρεσκεται στο να αναλαμβανει πρωτοβουλιες, ειναι και αυτη που θα συντροφευσει τον Γαλατη στις περισσοτερες υποθεσεις του.

Στο Σταρι για παπαγαλους ο Κιμων Γαλατης καλειται απο την γνωστη και μεγαλη οικογενεια Αδαμογλου να αναλαβει μια παλια υποθεση που εμεινε εκκρεμης. Ο ντετεκτιβ ειναι απροθυμος να σκαλισει το παρελθον, αλλα η Λιανα εχει πολυ διαφορετικη αποψη και τελικα περναει το δικο της.

Οι δυο τους επισκεπτονται το σπιτι των Αδαμογλου, ενα σπιτι γεματο απο μια σπανια ποικιλια πουλιων της Νοτιου Αμερικης, τα τσιταουαχα, που κελαηδουν σαν καρδερινες και μοιαζουν σαν παπαγαλοι. Τον Γαλατη και την βοηθο του υποδεχεται ο υιος Αδαμογλου, Ριρης, επειδη η μητερα του ειναι αδιαθετη και πρεπει να παραμεινει στο δωματιο της. Εξηγει πως τα οικονομικα της οικογενειας βρισκονται πλεον σε αθλια κατασταση και μιλαει και στους δυο για ενα μεγαλο χρηματικο ποσο που χαθηκε πριν απο εξι χρονια. Ενα ποσο 5.000 χρυσων λιρων που αν μπορουσε να βρεθει θα εσωζε την κατασταση.

Το ποσο αυτο ηταν κλειδωμενο απο τον πατερα Αδαμογλου, ο οποιος δεν ζει πια, σε ενα χρηματοκιβωτιο υψιστης ασφαλειας που βρισκοταν εντοιχισμενο μεσα στη σαλα του σπιτιου. Καποια στιγμη το σεκρεταιρ της μητερας Αδαμογλου επαθε βλαβη και επρεπε να επισκευαστει. Η επισκευη ηταν πολυπλοκη και υπηρχε κινδυνος να καταστραφει το επιπλο της οικοδεσποινας η οποια δεν εμπιστευοταν ευκολα κανεναν τεχνιτη. Ετσι η οικογενεια Αδαμογλου κατεληξε στον καλυτερο, καποιον Μπιρμπιλη ονομαστο για τις ικανοτητες του. Αυτο που δεν γνωριζε κανεις τους ηταν πως ο Μπιρμπιλης ειχε μερικες καταδικες στην πλατη του για διαρρηξεις.

Το σεκρεταιρ μεταφερθηκε απο το υπνοδωματιο της κυριας Αδαμογλου μεσα στη σαλα, εκει δηλαδη οπου βρισκοταν και το χρηματοκιβωτιο, για να επισκευαστει με περισσοτερη ανεση. Ο Μπιρμπιλης εμεινε καμποσο χρονο μονος του μεσα στον χωρο της επισκευης η οποια κρατησε σχεδον τρεις ωρες. Τελειωσε την δουλεια του παραδιδοντας το σεκρεταιρ αριστα επισκευασμενο και εφυγε. Υστερα απο μερικες ωρες, και συγκεκριμενα τα μεσανυχτα, ο συναγερμος του χρηματοκιβωτιου αρχισε να χτυπαει και ο ακοιμητος κηπουρος και φρουρος των Αδαμογλου συνελαβε στον κηπο τον Μπιρμπιλη που ξαναγυρισε για να κανει την διαρρηξη του. Ο ενοχος παραδοθηκε στην αστυνομια και καταδικαστηκε, αλλα οι 5.000 λιρες δεν βρεθηκαν ποτε οσο κι αν εψαξαν παντου στην βιλα Αδαμογλου.

Ετσι ο Κιμων Γαλατης ειναι αυτος που θα πρεπει να ανακαλυψει το που μπορει να βρισκονται κρυμμενες οι χρυσες λιρες που θα σωσουν την ονομαστη οικογενεια απο την οικονομικη καταστροφη.

Το πανεξυπνο θεατρικο εργο εχει ημιωρη διαρκεια και ακουγονται οι ηθοποιοι:

Θεοδουλος Μωρεας - Κιμων Γαλατης

Πιτσα Αντωνιαδου - Λιανα

Γιωργος Ζενιος - Ριρης Αδαμογλου

Γιωργος Βαχλιωτης - Μανουσος

Ανδρεας Κυρου - Δημητριου
 
Μια διόρθωση μόνο ο ληστής ( που στην πορεία  της ζωής του πριν συλληφθεί άλλαξε πολλές δουλειές και ήταν τσακαλι)λέγεται Μπιρμπασης και όντως το αστυνομικό αυτό είναι πανέξυπνο καθώς στις λεπτομερειες της ληστείας και στο" στάρι  για παπαγάλους "κρύβεται όλη ή υποθεση αλλά σίγουρακι κανείς δεν πρόκειται να το μαντέψει.

Στην αρχή μαθαίνουμε κάποια πράγματα για τον Γαλατη και τον άσχημο τραυματισμό του ενώ το μυαλό του ,του δίνει τα ατού πια που χρειάζεται να βρει τις λιρες!

Όπως του λέει και ο Ριρις για να λυθεί το αίνιγμα μετα από έξι χρόνια απραγιας , αυτό που χρειάζεται είναι ένας αστυνομικος- ποιητής και όχι ο καθημερινός, πρακτικός , κοντοφθαλμος αστυφύλακας! Ο Γαλατης λοιπόν έχει φαντασία μπολικη και ευρηματικότητα και είναι ο μόνος που θα κατατροπώσει τον παμπόνηρο Μπιρμπαση. Είναι ποιητής και ή Λιανα το ξέρει γι αυτό και επιμένει το αφεντικό της να αναλάβει την υπόθεση αυτή και να μην μένει σε ψιλο- υποθέσεις.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα