krios
RetroNuts!
- Αντιδράσεις
- 489
Το κέντρο της Αθήνας τη νύχτα με γοήτευε για πολλά πολλά χρόνια (μέχρι πριν μια δεκαετία). Ίσως επειδή τη μέρα είχε άπειρο κόσμο ενώ το βράδυ όχι. Ίσως επειδή έλειπε η τρέλα της βιασύνης, του θορύβου και των πολλών αυτοκινήτων. Έχω μια πολύ αγαπημένη εικόνα στο μυαλό μου από μια βραδιά στην Αθήνα. Τριών χρονών και θα πήγαινα για πρώτη φορά στο κέντρο βράδυ. Μαγεμένη από την διαδρομή ως την Ιπποκράτους, μαγεμένη από τις εικόνες που περνούσαν γρήγορα μπροστά μου, γεμάτες κιτρινόασπρο φως από τις επιγραφές των καταστημάτων και των θεάτρων που ήταν φτιαγμένες από νέον και αναβόσβηναν ρυθμικά. Ήταν ένα ''ταξίδι'' καταπληκτικό που με οδήγησε σε ένα ρετιρέ με κούνια στο μπαλκόνι!!! και μπαρ στο σαλόνι!!! Για πρώτη φορά έβλεπα την Αθήνα από τόσο ψηλά, μια Αθήνα ζωγραφιά, μαύρος καμβάς με λευκά φωτάκια. Στα μάτια ενός μικρού παιδιού εύκολα γίνονται όλα μαγικά. Αργότερα πήγαμε προς την αγορά, ήταν αργά κι όμως η αγορά ήταν ανοιχτή. Η οδός Αθηνάς έσφυζε από κόσμο. Χαρούμενο, χαμογελαστό κόσμο. Και μια Ομόνοια απίθανη, πανέμορφη, ζωντανή. Την επόμενη φορά θα πηγαίναμε με το τραίνο, το ξύλινο τραίνο που έτριζε αλλά ήταν υπέροχο.
Στην ταινία ''Η Αθήνα τη νύχτα'' (1962) στα λεπτά 0.03.14 έως 0.04.54 ίσως βρείτε στις αρχικές εικόνες λίγη από την αίσθηση που προσπάθησα να μοιραστώ μαζί σας.
Σημείωση: Το νέον αντικαταστάθηκε (όχι πλήρως φυσικά, υπάρχουν ακόμα επιγραφές) από το φθορισμό λόγω κυρίως της επικινδυνότητάς του για έκρηξη και πρόκληση πυρκαϊάς.
Στην ταινία ''Η Αθήνα τη νύχτα'' (1962) στα λεπτά 0.03.14 έως 0.04.54 ίσως βρείτε στις αρχικές εικόνες λίγη από την αίσθηση που προσπάθησα να μοιραστώ μαζί σας.
Σημείωση: Το νέον αντικαταστάθηκε (όχι πλήρως φυσικά, υπάρχουν ακόμα επιγραφές) από το φθορισμό λόγω κυρίως της επικινδυνότητάς του για έκρηξη και πρόκληση πυρκαϊάς.
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή: