Συμμαθητές με ίδιο όνομα και επίθετο

johnny19818

Retromaniax Thread Excavator!
Joined
18 Απρ 2010
Μηνύματα
7.711
Αντιδράσεις
1.934
Ναι συνέβαινε και αυτό στην τάξη μας όλο το γυμνάσιο και λύκειο. Και όχι δεν ήταν ξαδέρφια ίσως ούτε καν συγγενείς, αλλά απλή συνωνυμία. Τους ξεχωρίζαμε από το όνομα του πατρός τους. Κάποια στιγμή πήγε να συμβεί και στην Α' Λυκείου με άλλο ένα "ζευγάρι" παιδιών αλλά το ένα από αυτά άλλαξε σχολείο από τις πρώτες κιόλας μέρες. Είχατε εσείς κάτι παρόμοιο;
 
Σε εμάς 3 αγόρια με το ίδιο όνομα και επίθετο στο ίδιο τμήμα πάντα. Οι 2 μάλιστα είχαν και το ίδιο όνομα πατρός (οι πατεράδες πρώτα ξαδέρφια) οπότε γινόταν χαμός μέχρι να τους ξεχωρίσουν οι καθηγητές και εμείς ρίχναμε το ανάλογο γέλιο :wink:
 
Απο το δημοτικο μεχρι και την τριτη λυκειου αφου ειχαμε παρει την ιδια ειδικοτητα στο τοτε T.Ε.Λ ημασταν μαζι με τον πρωτο μου ξαδερφο.Ιδιο ονομα,ιδιο επιθετο μονο το πατρωνυμο αλαζε.
 
Άθλιο έθιμο να παίρνουν όλα τα πρωτότοκα το όνομα του ίδιου παππού και της ίδιας γιαγιάς, πολύ χαίρομαι που τείνει να εξαλειφθεί. Εγώ τουλάχιστον θα αφήσω ευχή και κατάρα να μη "μπει" το κανονικό μου όνομα.
 
εχω την τυχη το επωνυμο μας να μην ειναι τοσο συνηθισμενο και οσοι το εχουν να ειναι σιγουρα συγγενεις απο το χωριο του πατερα μου (το εχω ψαξει) οποτε δεν ειχα καποιο τετοιο θεμα μεγαλο θεμα γινοταν με το παπαδοπουλος καποια στιγμη ειχαμε 3 διαφορετικους στην ταξη οι οποιοι δεν ειχαν καμια σχεση μεταξυ τους
 
Εγώ ευτυχώς δεν είχα θέμα με το όνομά μου, γιατί τόσο το όνομα όσο κ το επώνυμό μου ήταν περίεργα. Στην τάξη όμως της παιδικής μου φίλης, στο λύκειο υπήρχαν δύο αγόρια τα οποία, είχαν το ίδιο όνομα, αλλά καμιά σχέση μεταξύ τους. Οι καθηγητές τους ξεχώριζαν από τα πατρώνυμα: τους έλεγαν ο Παππάς Κωνσταντίνος του Αργυρίου και ο Παππάς Κωνσταντίνος του Χαριλάου. Εμείς τους λέγαμε ο Κώστας και ο Ντίνος αντίστοιχα.
 
Ξέρω ότι δεν ενδιαφέρει κανέναν σας αλλά θα το γράψω για να τιμήσω τον έναν από τους συμμαθητές μου του 1ου ποστ που είχαν το ίδιο ονοματεπώνυμο καθώς μόλις πριν λίγο πληροφορήθηκα τον ξαφνικό θάνατό του χθες από ανακοπή. Πολύ κρίμα για ένα τόσο νέο άνθρωπο. Καλό ταξίδι Μιχάλη .
 
Στην επαρχια ο παππους εβαζε τα αγορια του το πρωτο τους παιδι αν παρει το ονομα του, φανταστειτε τωρα εσεις πχ σε εναν με 5 αγορια το τι γινοταν,οταν στο σχολειο φωναζε ο δασκαλος στο προαυλιο πχ Γεωργιου Θανασης σηκωναν το χερι 5 αγορια και μετα ειχαμε πχ του "Κωνσταντινου" και μονον τοτε δινοταν λυση. Στα χωρια υπηρχε προβλημα και με την αλληλογραφια πχ Βασιλειου Γιωργος μα ελα μου ντε που ηπηρχαν 2-3 και ο ταχυδρομος τραβαγε μεγαλο λουκι εαν στα ενδιαμεσα δεν ηταν το αρχικο του πατερα.
 
Ειχα δυο συμαθητες με ιδιο ονοματεπωνυμο και πατρονυμο Σωτηριος Δημας του Νικολαου. Οι δασκαλοι εκαναν χρηση του μητρονυμου τους, π.χ. να σηκωθει στον πινακα ο της Αννης, η ο της Αναστασιας. Με τον καιρο αυτο εγινε κατι σαν παρατσουκλι και ανφερομασταν σε αυτους σαν ο Αννης η ο Αναστασιας
 
Μια φίλη μου μεγάλωσε σε χωριό μέχρι τα 18 της. Ένα μικρό χωριό λιγότερο των 150 κατοίκων, με τη συντριπτική πλειοψηφία να φέρει το επίθετο Ρούσσος. Φυσικά συγγενείς όλοι αναμεταξύ τους γιατι παλιά συνηθιζόταν η ενδογαμία μεταξύ των συγχωριανών. Στα 80s λοιπόν, όταν πηγαίνε στο Δημοτικό, στο σχολείο του χωριού, από τα 30 περίπου παιδιά που ήταν σύνολο όλο το σχολείο, πάνω από τα 20 είχαν το επίθετο Ρούσσος (σ.σ. όλες οι ταξεις να κάνουν μάθημα μαζί στη μεγάλη αίθουσα με ένα δάσκαλο). Πρωτοξάδερφα, δευτεροξάδερφα, τριτοξάδερφα, που σημαίνει οτι εκτός από το ίδιο επίθετο πολλοί είχαν κι το ίδιο όνομα, το ίδιο πατρώνυμο πχ Ρούσσος Γεώργιος του Ιωάννη. Ο δάσκαλος τους ξεχώριζε απο το μητρώνυμο ή από τις τάξεις (ηλικία).
 
Πολλες φορες οι καθηγητες διαχωριζαν τα ξαδερφια με την ηλικα πχ Κωστας Ευαγγελου ''ο μικρος'' για να ξεχωρισει απο τον Κωστα Ευαγγελου τον ''μεγαλο'' (λιγοι μηνες εκαναν την διαφορα πχ ιανουαριο γεννηθεις ο ενας και νοεμβριο ο αλλος).
 
Πίσω
Μπλουζα