Σχέσεις στοργής - Terms of Endearment (1983)

Rinus Cesar

RetroNuts!
Joined
22 Ιουν 2009
Μηνύματα
1.417
Αντιδράσεις
166
Να, λοιπόν, που μετά το "Για μια θέση στην καρδιά" μού ήρθε η ... φλασιά να ανοίξω τόπικ και για την άλλη ταινία που είδα, την ίδια περίπου εποχή [1983 / 1984], ίσως και το ίδιο καλοκαίρι, στο σινέ Μάριελ στο Πόρτο Ράφτη !!! Και τις δύο ταινίες τις είδα με την ίδια ... σύνθεση : Με μητέρα μου, αδελφό μου και (συγχωρεμένη) γιαγιά μου !!! Επίσης, και οι 2 ταινίες με είχανε κάνει, σε εκείνη την ηλικία, να συγκινηθώ πολύ και σχεδόν να κλάψω !!!

Στο παρόν τόπικ, λοιπόν, θα ασχοληθώ με τις "Σχέσεις Στοργής" [Terms Of Endearment], που βγήκε το 1983 !!! Σε αυτήν πρωταγωνιστεί η Σίρλεϊ ΜακΛέην, η οποία είναι καταπληκτική !!! Η ταινία επικεντρώνεται στη σχέση της με την κόρη της, την οποία υποδύεται η Debra Winger !!! Σε εκείνη την ηλικία, η ιδιότυπη άρθρωση της φωνής της Winger [βραχνή και κάπως "βαριά"] με είχε 'ξενίσει" στην αρχή της ταινιας !!! Όμως, όσο προχωρούσε η ταινία, όχι μόνο συνήθισα τη φωνή της αλλά ... έφτασα σε σημείο να την λατρέψω, να τη βρω αρκούντως γοητευτική !!!

Η κόρη της Σίρλεϊ ΜακΛέην παντρεύτηκε με έναν νέο και ωραίο που ... ήταν και μορφωμένος, δλδ καθηγητής σε κολλέγιο !!! Το ζευγάρι πήγε να ζήσει σε κάποια επαρχιακή πόλη [στης οποίας το κολέγιο επρόκειτο να διδάξει ο άνδρας της Winger] και, στην αρχή της εκεί διαμονής τους, τους βλέπουμε να χαίρονται τον έρωτά τους και τη ζωή τους εν γένει !!! Όμως .... ο νέος + ωραίος +μορφωμένος δεν άργησε να ξεμυαλιστεί με άλληνε [παρόλο που με τη γυναίκα του είχανε αποκτήσει 2 παιδιά, αν θυμάμαι καλά 2 αγοράκια ] !!! Αλλά και η Winger έκανε κι αυτή έναν εξωσυζυγικό δεσμό, με έναν πολύ ευγενικό κύριο, αλλά, απ' ό,τι θυμάμαι, ο δεσμός αυτός μάλλον παρέμεινε ... πλατωνικός [κάποιοι που θυμούνται καλύτερα ας με διορθώσουν] ....

Με αυτά και με κείνα, χώρισε το ζευγάρι ... Αλλά και μετά το χωρισμό ακολούθησε μια σειρά από τραγικά γεγονότα, τα οποία ... καλύτερα να μην τα διηγηθώ, επειδή δεν θα είναι καλό για όσους θέλουν να δουν την ταινία [και ... πολύ καλά θα κάνουν΄, την προτείνω ανεπιφύλακτα] !!! Πάντως, όλα αυτά τα τραγικά γεγονότα, που συνέβησαν στην προσωπική ζωή της κόρης, είχαν ως αποτέλεσμα να έρθει πιο κοντά με τη μητέρα της [με την οποία στο παρελθόν αρκετές φορές συγκρούστηκαν], η οποία τής συμπαραστάθηκε !!!

Στα "πολύ θετικά" στοιχεία της ταινίας συμπεριλαμβάνεται, φυσικά, η παρουσία του Τζακ Νίκολσον !!! Αυτός υποδύεται έναν γείτονα της Σ.Μ.Λ., ο οποίος είναι ... συνταξιούχος αστροναύτης !!! Ο Τζ.Ν. είναι μουρντάρης, είναι γυναικάς΄και ... ερωτεύεται τη Σ.Μ.Λ., η οποία έχει μείνει χήρα [αν και η ταινία τον παρουσιάζει ως "επιπόλαιο" και "εσαεί ανώριμο"κύριο, εντούτοις .... κυνηγάει μια κυρία της ηλικίας του,όχι κάποια μικρούλα] !!! Και τελικά .... γίνονται ζευγάρι !!! Κι όχι μόνο αυτό, αλλά στο τέλος επωμίζονται με μια τεράστια ευθύνη .... Αλλά, είπαμε, καλύτερα να μην διηγηθώ περισσότερα ....

Τέλος, ενδιαφέρον έχει να προσέξετε τα 2 παιδάκια, εγγόνια της Σ.Μ.Λ. : πρόκειται για 2 τελείως διαφορετικούς παιδο - χαρακτήρες : ο ένας ευαίσθητος, υπομονετικός, με κατανόηση και ό άλλος "γρουσούζης", αντιδραστικός με όλους και όλα κλπ κλπ .... Αυτό μού φαίνεται ότι συμβαίνει σε πολλές οικογένειες .... Για το τέλος, να και το τρέηλερ της ταινίας :

[video=youtube_share;fsdDeh0M_nk]

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

RIO

Retro Horrormaniac
Joined
12 Νοέ 2009
Μηνύματα
9.790
Αντιδράσεις
18.177
Καλή ταινία. Αν δεν είμαι πολύ του είδους, την συγκεκριμένη την είχα συμπαθήσει. Πολύ Καλή ερμηνεία από τον Νίκολσον ( σπουδαίος ηθοποιός όταν παίζει, χωρίς πολλές γκριμάτσες!) Μου είχε αρέσει και ο Ντε βίτο, σε μικρό ρόλο αλλά διαφορετικό, από τους συνηθισμένους του. Αν θυμάμαι καλά, έκανε έναν υποψήφιο γαμπρό για την κόρη...
 

spirtoulis

RetroMasteR
Joined
17 Ιαν 2010
Μηνύματα
1.287
Αντιδράσεις
119
Αυτή την ταινία δεν την έχω δει ποτέ, αλλά από την περιγραφή του Rinus φαίνεται ενδιαφέρουσα. Ελπίζω να την βάλει κάποτε η τηλεόραση για να τη δούμε.
 
Μπλουζα