Σύνδεση εξωτερικού 3 1/2" floppy σε Sinclair QL

cyberknight

RetroActive
Joined
1 Mαϊ 2009
Μηνύματα
220
Αντιδράσεις
8
Λοιπόν έχω όπως αναφέρω σε άλλο θέμα , αποκτήσει έναν QL με το Cumana disk interface, Tοοlkit II και 512kb RAM expansion. Το πρόβλημα μου είναι πως προσπαθώντας να συνδέσω ένα εξωτερικό floppy στο interface το λαμπάκι του drive είναι μονίμως αναμένο και φυσικά το drive δεν εμφανίζεται στον QL ( χρησιμοποιώ την εντολή DIR flp1_). Ιδέες κανείς ;;;;;:what:
 
Λαμπάκι αναμμένο συνεχώς σε drive κάτι στραβό παίζεται με τη τροφοδοσία.

Καθάρισε επαφές με μπατονέτα και καθαρό οινόπνευμα και ξαναπροσπάθησε.
 
Δυστυχώς δεν είναι αυτό. Το drive τροφοδοτείται από εξωτερικό psu το οποίο δοκίμασα με το ίδιο αλλά και με άλλο drive στον 6128 μου και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Για να είμαι όμως σίγουρος δοκίμασα τώρα και ένα ATX μήπως και ... αλλά δεν. Περιττό να σου πω ότι δοκίμασα 4-5 drives και 2-3 ταινίες αλλά τζίφος.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μπορείς να τσεκάρεις το βύσμα τροφοδοσίας του drive με την πλακέτα; Όχι τη τροφοδοσία της συσκευής με το μετασχηματιστή.

Το ότι ένας εξωτερικός μετασχηματιστής λειτουργεί καλά με μια συσκευή και όχι με άλλη δεν λέει κάτι από μόνο του. Διαφορετικές συσκευές μπορεί να έχουν διαφορετικές απαιτήσεις σε τροφοδοσία.....
 
Το δοκίμασα και αυτό λοιπόν και πάλι τζίφος :( . Θα σκάσω αν δεν βρω τι συμβαίνει !!!!
 
Οπότε πάμε σε hardware fail. Δεν μπορώ να φανταστώ τι άλλο μπορεί να συμβαίνει.

Υπόψη μπορεί το fail να είναι από τη μεριά του υπολογιστή....
 
Ίσως. Το μόνο μου πρόβλημα είναι πως το σύνολο του εξοπλισμού (και ο QL μαζί) είναι από RWAP Software και περίμενα όλες τις γιορτές να τα παραλάβω προκειμένου να τα κάνει test. Ο τύπος γενικά από ότι έχω δει θεωρείται αξιόπιστος και γι'αυτό με εκπλήσει λίγο. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις ...
 
Επειδή όντως είναι αξιόπιστος, του ανέφερες το πρόβλημα πριν ρωτήσεις εδώ που κατά 98% ΚΑΝΕΙΣ δεν εχει την εμπειρία αυτου του συστήματος;;;; Κι εγώ σκέφτομαι για floppy interface και μ'ενδιαφέρει να μαθω πριν αγοράσω, οπότε καλό ειναι να τον ρωτήσεις.
 
Του άφησα μήνυμα εχτές και μόλις ήρθε απάντηση. Θα δοκιμάσω τις συμβουλές του και θα σας ενημερώσω.

Λοιπόν βρήκα λίγο χρόνο ανάμεσα σε πελάτες και δοκίμασα τις συμβουλές του τύπου. Τελικώς έβγαλα άκρη από έναν συνδυασμό συμβουλών του, δοκιμών μου και αρκετής τύχης. Καταρχήν ο τύπος μου είπε να βεβαιωθώ ότι το drive είναι πρωτεύων (DS0) με switch ή με αντιστροφή ταινίας.

picture.php


Βασικά αυτό που έκανα όπως φαίνεται και στην φώτο είναι να χρησιμοποιήσω την μέση της ταινίας πριν την αντιστροφή. Αυτό το έκανα γιατί, ενώ είχα drive με switch για DS0 ή DS1 το drive αρνούνταν πεισματικά να συνεργαστεί και το λαμπάκι του παρέμενε αναμένο. Αφού δοκίμασα 3-4 ταινίες πάλι, μήπως και ... αλλά τζίφος δοκίμασα και ένα αρκετά παλιό drive που βρήκα στο στόκ μου (έχω μαγαζί με Η/Υ). Μιλάμε για drive του '97 - '98 (το εικονιζόμενο). Ως εκ του θαύματος το drive ζωντάνεψε και κατάφερα να διαβάσω κανονικά την 1 δισκέττα που έχω φτιάξει και μάλιστα ως flp1_ . Δοκίμασα την ίδια συνδεσμολογία σε 1 -2 άλλα drive πιο καινούργια ... τζίφος πάλι. Βρήκα ένα δευτερο πάλι 10ετίας και άνω και ως δια μαγείας και πάλι το drive ζωντάνεψε. Συνεπώς (φίλε Rygar που το σκέφτεσαι να αποκτήσεις το interface) χρειάζεται ένα drive κάποιας ηλικίας, η μάρκα δε που λειτούργησε άψογα και τις δύο φορές ήταν Mitsumi και τέλος μέσω ταινίας ή switch αν υπάρχει βεβαιωθείτε ότι το drive είναι στην θέση DS0. Αυτά και ελπίζω να βοήθησα αλλά και ευχαριστώ όσους με βοήθησαν.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Χαίρομαι που βρήκες λύση. Καλόπαιχτο το μηχανάκι σου!!!!!!!!!!
 
Ευχαριστώ φίλε pooky και για την βοήθεια σου.
 
Μα δεν έκανα τίποτε!!!! Περιμένω και πλήρη φωτό του συστήματος σε λειτουργία!!!!!!!!!!! (και ότι άλλο παλιό ρετρό σύστημα διαθέτεις!!!!!!! )
 
Για τα άλλα ρετρό κάνε μια βόλτα από το άλμπουμ μου και πές μου εντυπώσεις. Για τον QL σε λίγο (παλεύω να μεταφέρω αρχεία από PC :D ).
 
cyberknight είπε:
Συνεπώς (φίλε Rygar που το σκέφτεσαι να αποκτήσεις το interface) χρειάζεται ένα drive κάποιας ηλικίας,
Ναι ε; Αυτό δε μΕ αρέσει. :( Αν και εγώ έχω μπολικο στοκ εκεί που εργάζομαι (και δεν ειναι καταστημα υπολογιστών) ;) , δεν ξέρω εάν θα τα καταφέρω να βρω κατι τόσο παλιό, κι αν βρω, θα είναι θεοσκονισμένο και ταλαιπωρημένο. Ας παρω το interface και βλέπουμε.

Εντωμεταξύ, επειδή είναι σημαντική η κουβεντα αυτή, την κανω Υπόμνημα παραλλάσσοντας και λίγο τον τίτλο, αφου το πρόβλημά σου λύθηκε. :D
 
Εάν χρειαστείς drive φίλε Rygar έχω τώρα τρία ( βρήκα και δοκίμασα επιτυχώς ένα τρίτο drive με switch και κάποιας ηλικίας - 720kb για την ακρίβεια :biglaugh:) και μπορώ να σου δώσω ένα. Αν θες μου λες και το βάζω στην άκρη για όταν το χρειαστείς.
 
Μιλησα με τον τύπο και μαλλον θα χτυπήσω κι εγώ ενα τετοιο floppy interface αν και μου εβαλε κι αλλες ιδέες που ακουν στο όνομα Gold Card κλπ κλπ, αλλα είναι too much. Τεσπα, οταν το παρω θα επανελθω. Και ναι, ο τύπος μου είπε ότι θελω φλοπι ρυθμισμένο ως DS0, αρα αρκετά παλιό.
 
Πίσω
Μπλουζα