Σύνδεση AMSTRAD PC με υπολογιστή Windows

cauldron

RetroActive
Joined
9 Αύγ 2007
Μηνύματα
419
Αντιδράσεις
12
ΣΥΝΔΕΣΗ AMSTRAD PC ΜΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ WINDOWS

Τελικά βρήκα χρόνο για να περιγράψω πως μπορείτε να μεταφέρετε αρχεία από και προς τον AMSTRAD PC (και άλλους συμβατούς) μέσω της σειριακής θύρας. Έτσι γίνεται εφικτό να μεταφέρετε αρχεία από δισκέτες ή να χρησιμοποιήσετε προγράμματα και παιχνίδια για MS DOS που βρίσκετε στο ίντερνετ.

Τι θα χρειαστείτε:

1. Έναν Η/Υ με σειριακή θύρα 9pin και εγκατεστημένο το πρόγραμμα DOSBOX. Διαθέσιμο από εδώ: http://www.dosbox.com/download.php?main=1.

2. Ένα καλώδιο σειριακό null modem 25-to-9. Στην μία άκρη του έχει θηλυκό 25πινο βύσμα (σύνδεση με το SERIAL INTERFACE του AMSTRAD) και στην άλλη 9πινο βύσμα. Αν δεν το βρείτε μπορείτε να το κατασκευάσετε και μόνοι σας.

3. Το πρόγραμμα FASTLYNX 2.0 (έκδοση 1992 για MSDOS). Αναζητήστε το στο google...

attachment.php


Figure 1. Null modem καλώδιο 25-9.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ AMSTRAD PC

Υποθέτοντας ότι έχετε μια δισκέτα εκκίνησης MS DOS version 3.2 (ή νεώτερο), κάντε φορμάτ σε μία νέα δισκέτα και στη συνέχεια αντιγράψτε το αρχείο συστήματος mode.exe στην άδεια δισκέτα. Για παράδειγμα,

Α>FORMAT B: (διαμόρφωση άδειας δισκέτας στο drive B)

A>COPY MODE.EXE B: (αντιγραφή του αρχείου mode.exe στην άδεια δισκέτα)

Α>Β:

Συνδέστε το καλώδιο στη σειριακή θύρα.

attachment.php


Figure 2. Σύνδεση του καλωδίου με το SERIAL INTERFACE.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ WINDOWS

Δημιουργείστε ένα νέο φάκελο στο C: και ονομάστε τον dos. Αντιγράψτε εκεί μέσα τα όλα το αρχεία του FASTLYNX. Στη συνέχεια διατηρείστε μέσα σε αυτό το directory μόνο τα αρχεία FX.EXE και FX.HLP. Τα υπόλοιπα τοποθετήστε τα μέσα σε έναν νέο φάκελο. Τελικά ο φάκελος dos πρέπει να περιέχει μόνο τα δύο αυτά αρχεία.

Εγκαταστήστε το DOSBOX, πηγαίνετε στον αντίστοιχο φάκελο του Program Files και βρείτε το αρχείο dosbox.conf. Επιλέξτε το και με δεξί κλικ ανοίξτε το με το Notepad (σημειωματάριο).

Εντοπίστε τις σειρές με τα παρακάτω πεδία και αλλάξτε τα σε αυτές τις τιμές.

machine=cga


memsize=0.64



...



cputype=386_slow



...



serial1=directserial comport:1 realport:com1 defaultbps:115200 parity:N bytesize:8 stopbit:1



serial2=disabled



serial3=disabled



serial4=disabled



...



[autoexec]



# Lines in this section will be run at startup.



ECHO OFF



mount c c:\dos



c:


Τέλος, ρυθμίστε τις παραμέτρους σειριακής θύρας μέσα από το Ο Υπολογιστής μου> Διαχείριση Συσκευών> Θύρες> COM1> Δεξί κλικ> Ιδιότητες> Ρυθμίσεις. Επιλέξτε τις τιμές μου φαίνονται στην εικόνα.

attachment.php


Figure 3. Ρύθμιση παραμέτρων σειριακής θύρας

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ FASTLYNX ΣΤΟΝ AMSTRAD PC

Ξεκινήστε το DOSBOX και δώστε την εντολή FX για να ξεκινήσει το FASTLYNX. Επιλέξτε από το μενού “Upload”. Ακολουθήστε τις οδηγίες και πληκτρολογήστε στον AMSTRAD τις εντολές μεταφοράς.

attachment.php


Figure 4. Εκτέλεση του FASTLYNX στο DOSBOX

Μετά τη μεταφορά των αρχείων, τρέξτε στον AMSTRAD το FX.EXE και από το μενού επιλέξτε “Split Screen Mode”. Αν έχουν γίνει όλα σωστά, στην οθόνη του AMSTRAD θα δείτε τα περιεχόμενα του φακέλου dos του άλλου υπολογιστή. Στην οθόνη του άλλου υπολογιστή θα δείτε το μήνυμα SLAVE MODE.

Με τις διάφορες επιλογές του FASTLYNX μπορείτε να μεταφέρετε αρχεία και προς τις δύο κατευθύνσεις. Π.χ. με το F3 επιλέγετε ένα αρχείο για αντιγραφή, κλπ.

attachment.php


Figure 5. Εκτέλεση mode στον AMSTRAD PC.

attachment.php


Figure 6. Δοκιμαστική μεταφορά του mode.exe

attachment.php


Figure 7. Σύνδεση με laptop Compaq ARMADA E500 Windows XP

attachment.php


Figure 8. My 1512.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

angel_grig

KAT Resurrector
Joined
11 Οκτ 2008
Μηνύματα
3.161
Αντιδράσεις
390
Eυχαριστουμε cauldron!! :bow: Αριστη παρουσιαση ως συνηθως!!
 

cutlaroc

RetroActive
Joined
10 Φεβ 2011
Μηνύματα
287
Αντιδράσεις
7
Άψογο!!! Άντε να δούμε αν φταίει ο Amstrad!!! :)
 

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιουλ 2006
Μηνύματα
7.971
Αντιδράσεις
2.376
Αυτός ο άμσταρντ εχει αρχίσει να μου καλοαρέσει.....
 

ChrisD

RetroWannaBe
Joined
5 Ιουν 2013
Μηνύματα
73
Αντιδράσεις
4
Ευγε για τη δουλεια και την παρουσιαση οπως παντα!

Ακομα ενα χρησιμο εργαλειο για τους XT-ακηδες!!!!

Εχω μια ερώτηση:

Αυτο το χρησιμοποιουμε μονο για μεταφορα αρχειων απο και προς το σκληρο του Amstrad ή μπορούμε να τον χρησιμοποιησουμε σαν τερματικο και να τρεξουμε αρχεια απο τον αλλο υπολογιστή; (ισως με αλλο προγραμμα; )
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

geoanas

Commodore Vampire
Διαχειριστές
Joined
14 Ιαν 2006
Μηνύματα
2.225
Αντιδράσεις
262
Μπράβο ! Συγχαρητήρια για την παρουσίαση !
 

cauldron

RetroActive
Joined
9 Αύγ 2007
Μηνύματα
419
Αντιδράσεις
12
geoanas είπε:
Μπράβο ! Συγχαρητήρια για την παρουσίαση !
angel_grig είπε:
Eυχαριστουμε cauldron!! :bow: Αριστη παρουσιαση ως συνηθως!!
Ευχαριστώ!

ChrisD είπε:
Ευγε για τη δουλεια και την παρουσιαση οπως παντα!Αυτο το χρησιμοποιουμε μονο για μεταφορα αρχειων απο και προς το σκληρο του Amstrad ή μπορούμε να τον χρησιμοποιησουμε σαν τερματικο και να τρεξουμε αρχεια απο τον αλλο υπολογιστή; (ισως με αλλο προγραμμα ;)
Χρήστο με το FASTLYNX μπορείς να ξεκινήσεις προγράμματα στον υπολογιστή που είναι σε SLAVE MODE, που είναι ήδη αποθηκευμένα εκεί. Δηλαδή στο παράδειγμα μου, δίνεις εντολή από τον AMSTRAD να εκτελεστεί στο λαπτοπ ένα πρόγραμμα που βρίσκεται στο c: του DOSBOX. Άρα δεν δίνεται η δυνατότητα να λειτουργήσει σαν terminal.

Αυτό που λες εσύ νομίζω ότι μπορεί να γίνει με το XTreeLINK. Το χρησιμοποιούσα κι αυτό για μεταφορά αρχείων, πριν ανακαλύψω το FASTLYNX (το οποίο είναι πολύ πιο εύχρηστο!). Ωστόσο έχω πολύ καιρό να το τρέξω και έτσι δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν είχα πετύχει να τρέξω πρόγραμμα από τον server υπολογιστή ή αν είχα πρόβλημα... Θα το δοκιμάσω σύντομα και θα απαντήσω.

attachment.php
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

ChrisD

RetroWannaBe
Joined
5 Ιουν 2013
Μηνύματα
73
Αντιδράσεις
4
Μάλιστα! Απλα ενημερωτικα το ρώτησα, πιο πολύ για το αν θα μπορούσε καποιος που δεν εχει σκληρο δισκο στον Amstrad του να εχει την δυνατότητα να τρεχει έστω κι ετσι καποια προγραμματα που δε χωρανε σε μια δισκέτα.

Πάντως για μεταφορα αρχειων βολευει αφανταστα οπως και να εχει
 

cutlaroc

RetroActive
Joined
10 Φεβ 2011
Μηνύματα
287
Αντιδράσεις
7
Λοιπόν:

Μέχρι το σημείο που επικοινωνούν οι δυο τους και στέλνει το λάπτοπ τα αρχεία FX.exe kai FX.hlp στον Amstrad , όλα καλά τα δέχεται μια χαρά!

Ανοιγώ μετά το fx.exe από τον Amstrad διαλέγω Split Screen και δε βλέπει δεξιά το λάπτοπ not connected και τα σχετικά να κοιτάξω το καλώδιο κτλ κτλ. σημειωτέον οτι το καλώδιο μου είναι null modem 9pin to 9pin και στη μια άκρη έχει αντάπτορα ο οποίος το μετατρέπει στο 25pin και το οποίο χρησιμοποιούσα για να μεταφέρω απ το pc στην Amiga 500 adf files σε δισκέτα. Άρα δουλεύει. (Δουλεύει ;)

Στη συνέχεια έτρεξα και τα diagnostics του fx στα οποία στην COM1 θύρα δε στέλνει το text που υποτίθεται οτι στέλνει και στο πίσω dosbox παραθυράκι γράφει γραμμές με το "serial errors κτλ κτλ (αν θέλετε αναλυτικά να σας τα γράψω γιατί είμαι σε άλλο pc)

Και ρωτάω λοιπόν: Τι παίζει;

Αν είχε γενικό πρόβλημα θα έστελνε τα αρχεία fx.exe και fx.hlp;;;
 

cauldron

RetroActive
Joined
9 Αύγ 2007
Μηνύματα
419
Αντιδράσεις
12
Αν τρέξεις το FX με τα diagnostics στο λαπτοπ τι γίνεται?
 

cutlaroc

RetroActive
Joined
10 Φεβ 2011
Μηνύματα
287
Αντιδράσεις
7
το ίδιο μου δείχνει τα αρχεία του folder του και απ την άλλη not connected...

edit: δεν έτρεξα diagnostics στο λάπτοπ...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

cauldron

RetroActive
Joined
9 Αύγ 2007
Μηνύματα
419
Αντιδράσεις
12
Μάλλον φταίει η θύρα του AMSTRAD. Αν τρέξεις τα diagnostics από το laptop βγάζει ίδιο αποτέλεσμα?
 

cutlaroc

RetroActive
Joined
10 Φεβ 2011
Μηνύματα
287
Αντιδράσεις
7
θα τα τρέξω κι απ το λάπτοπ και θα επανέλθω...
 

cauldron

RetroActive
Joined
9 Αύγ 2007
Μηνύματα
419
Αντιδράσεις
12
Κατά πάσα πιθανότητα θα βγει θετικό το τεστ. Αυτό σημαίνει ότι ο AMSTRAD δέχεται σήμα αλλά δεν μπορεί να στείλει ,δεν μπορεί να παράγει παλμό. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν δέχεται το ρεύμα που χρειάζεται από το τροφοδοτικό.
 

cutlaroc

RetroActive
Joined
10 Φεβ 2011
Μηνύματα
287
Αντιδράσεις
7
Λοιπόν σημερα Κυριακή που κάθομαι τα άνοιξα και τα δυο και έτρεξα το diagnostics από το λάπτοπ και το έστειλε κανονικά στον Amstrad. Σε Split Screen βλέπονται κανονικά και έγινε και η μεταφορά (δε μπορώ να καταλάβω γιατί πριν δε βλεπόντουσαν). Ευχαριστώ πολύ Λάζαρε!!! :)
 

cauldron

RetroActive
Joined
9 Αύγ 2007
Μηνύματα
419
Αντιδράσεις
12
χαχαχαχαχα κάτι τέτοια συμβαίνουν πάντα. Ωραία χαίρομαι!
 

cutlaroc

RetroActive
Joined
10 Φεβ 2011
Μηνύματα
287
Αντιδράσεις
7
Αυτό όμως με βάζει σε σκέψεις γιατί δε δουλεύει το zip drive... Η παράλληλη παίρνει από αλλού (άλλο pin) ρεύμα; Η δεν παίρνει αρκετό για να δουλεψει το zip?
 

cauldron

RetroActive
Joined
9 Αύγ 2007
Μηνύματα
419
Αντιδράσεις
12
Κάτι θα τρέχει με το zip.Μπορείς να μου το στείλεις να το τσεκάρω στο δικό μου για να μάθουμε σίγουρα.
 
Μπλουζα