Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Σημείωση: This feature may not be available in some browsers.
Κάνω copy/paste απο το πρώτο μου λινκ νωρίτερα μήπως και χαθούν οι πληροφορίες:Sxandy είπε:Ο Κωνσταντινοπολίτης αγωνιστής της επανάστασης, πολιτικός και συγγραφέας, έγραψε 6 κωμωδίες ηθών που καταγράφουν την παθολογία της εποχής της Βαυαροκρατίας στην Ελλάδα. Ο Χουρμούζης με εκπληκτική οξυδέρκεια απαριθμεί τα αδιέξοδα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και προφητικά σχεδόν αποκαλύπτει τα χρόνια έλκη της πολιτικής μας ζωής. Στα έργα του παρωδούνται ο νεοπλουτισμός, η ξενομανία, ο τυχοδιωκτισμός, η μανία του τζόγου, οιπελατειακές σχέσεις των κομμάτων με τους ψηφοφόρους τους, το πάθος για εξουσία.
Ο ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ
Τις τελευταίες εβδομάδες του Ιανουαρίου και στις αρχές Φεβρουαρίου το Δημοτικό Θέατρο της Πάτρας φιλοξένησε την Άννα Συνοδινού και τους πολύτιμους συνεργάτες της, οι οποίοι ανέβασαν το αξιόλογο έργο του Σπύρου Γαλαίου βΟ ΦΩΤΑΓΩΓΟΣβ. Το έργο τολμηρό και συγχρόνως καίριο στα μηνύματά του, διδακτικό και τελικά αισιόδοξο, μπορεί να γίνη κτήμα του λαού, γιατί ακριβώς ασχολείται με τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, τα οποία αγγίζουν κάθε σύγχρονο άνθρωπο.
Μπορεί επίσης το έργο να γίνη κτήμα κάθε γενιάς. Παρουσιάζει τις αξίες και το ήθος των παλιών, που είναι φορείς της αλώβητης παραδόσεως, την ανία και την έλλειψη ενδιαφερόντων της νέας γενιάς, η οποία είναι βαθιά επηρεασμένη από τον ξένο, ανούσιο, τρόπο ζωής και τέλος την πονηριά και την απληστία που διακρίνει ένα τμήμα της μεσαίας γενιάς. Η τελευταία στην προσπάθειά της να απολαύση τις ανέσεις που στερήθηκε, πουλά στους νέους ψεύτικους παραδείσους και υπόσχεται μʼ αυτούς μια ζωή απομακρυσμένη από τα προβλήματα. Παρουσιάζεται, λοιπόν, το πρόβλημα των ναρκωτικών, τα οποία, αντί να λύνουν τα προβλήματα, φορτώνουν κιʼ άλλα στον άνθρωπο και τον λυγίζουν. Κιʼ όλα αυτά, γιατί πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να ξεφύγουν από την πραγματικότητα.
Ένα παραθυράκι, λοιπόν, που έβλεπε στον φωταγωγό γίνεται η αιτία να έρθη αντιμέτωπη η γριά ελληνίδα μάνα με τον αλλοτριωμένο καθημερινό τρόπο ζωής και δράσης. Η κυρία Άννα Συνοδινού με το επιβλητικό και τρυφερό της ύφος, το ύφος της μάνας που πονά για τα παιδιά της, αλλά και για τα παιδιά όλου του κόσμου, με την απλότητα και την μεγαλοπρέπειά της, ανεβάζει το θεατή στη σκηνή και τον φέρνει αντιμέτωπο με την πραγματικότητα, η οποία όσο πικρή κιʼ αν είναι πρέπει να γίνη συνείδηση όλων. Τότε ίσως όλα γίνουν πιο εύκολα και πιο ευχάριστα. Πιο εύκολα, γιατί απλά η ζωή του καθενός δεν θα εξαρτάται από κτίσματα αλλά από τον Κτίστη.
Το έργο ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους. Αξίζουν, λοιπόν, πολλά συγχαρητήρια στους πρωτεργάτες του και φυσικά στο Δημοτικό Θέατρο της Πάτρας, που πήρε την πρωτοβουλία να φιλοξενήση ένα τόσο σπουδαίο έργο.
πηγή
- Ο ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ του Σπύρου Γαλαίου
Η Παράσταση παίχτηκε από το «Μελίσσι» στην Κύπρο το 1998, το 2005 και το 2006, και στο Λονδίνο τον Μάιο του 1999 στο Θέατρο Τέχνης, με μεγάλη επιτυχία.
Σε ένα μικρό διαμέρισμα της Αθήνας, ζει μια ηλικιωμένη γυναίκα καρφωμένη στο αναπηρικό καροτσάκι. Δύο φορές την εβδομάδα την επισκέπτεται ο υιός της ο οποίος έχει μια μικρή βιομηχανία παπουτσιών. Στο διπλανό διαμέρισμα δύο φίλοι πλήττουν καθώς είναι Σαββατόβραδο και δεν ξέρουν πώς να περάσουν την ώρα τους. Ο ένας από τους δύο είχε την ιδέα να πάνε στο διαμέρισμα της γριούλας και να κάνουνε ότι είναι κλέφτες, έτσι απλά για να τρομάξουν τη γυναίκα. Μπαίνουν κρυφά από το φωταγωγό και το έργο εξελίσσεται μέσα από πολλά κωμικά γεγονότα. Στο διαμέρισμα της γριάς τα παιδιά βλέπουν μια φωτογραφία που τους ήτανε γνωστή και με αφορμή τη φωτογραφία αυτή τα πράγματα παίρνουν νέα τροπή. Τα παιδιά υποψιάζονται ότι η γριά είναι ανακατεμένη σε υποθέσεις ναρκωτικών. Σε λίγο έρχεται και ο υιός της και βρίσκει τα ναρκωτικά σκορπισμένα στο πάτωμα. Το τέλος ήτανε τραγικό για όλους.