Ταινίες μπροστά από την εποχή τους

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας RIO
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

RIO

Retro Horrormaniac
Αντιδράσεις
81.757
Ταινίες που για διάφορους λόγους όπως σκηνοθεσία, φωτογραφία, μουσική ή σεναριακή ιδέα, δεν θύμιζαν τις υπόλοιπες ταινίες που γυρίστηκαν την ίδια δεκαετία...

The Birds (1963) Αντί για "κωμικές" ταινίες του θέματος "η φύση εκδικείται", με γιγάντιες αράχνες, μυρμήγκια και κατσαρίδες που έβγαιναν μέχρι τότε με το κιλό, για πρώτη φορά ο Χιτς καταφέρνει να τρομάξει τον θεατή...

Night Of the Living Dead (1968) Τα ζόμπι δεν είναι τα κωμικά και ατσούμπαλα των 50ς ταινιών, αλλά άκρως απειλητικά και τρομακτικά. Η σκηνοθεσία ρεαλιστική ( σαν ντοκιμαντέρ ), ο πρωταγωνιστής είναι αφροαμερικανός ( σπανιότατο για εκείνη την εποχή) και το φινάλε μόνο 60ς δεν το λες...

Aguirre the wrath of God (1972). Μορφές που μοιάζουν σαν να έζησαν πραγματικά τον 16ο αιώνα ( σε αντίθεση με τους μόνιμα "τέλειους" εμφανισιακά ήρωες ιστορικών ταινιών), δυνατή σκηνοθεσία και μια εκπληκτική μουσική από τον Popol Vuh, που πάντα μου έφερνε πιο πολύ σε ήχους της επόμενης δεκαετίας...

Αssault on Precint 13 (1976) Και μόνο λόγω μουσικής...

Hallloween (1978) Η αρχή των σύγχρονων ταινιών τρόμου...

Midnight Express (1978) Εκτός των άλλων, πάντα μου έκανε εντύπωση η μουντή φωτογραφία της σε αντίθεση με τις άλλες 70ς ταινίες.

Αlien (1979) Διαστημόπλοια χωρίς "μπλιμπλίκια" και φωτάκια με σκοτεινή ατμόσφαιρα και εικόνα...

Βlade Runner (1982) Νομίζω δεν χρειάζονται σχόλια...

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Προφανως εννοεις σεναριακα, ετσι?

Οι τρεις πρωτες που μου ερχονται στο μυαλο:

2001:A Space Odyssey. Nαι κι ομως γυριστηκε το 1968!

Ποιος μπορει να πιστεψει οτι προβληθηκε το 1968?

Solaris Η Ρωσσικη "απαντηση". Ακομα νομιζω πως το μελλον θα ειναι καπως ετσι ή καπως ετσι (Stalker)

Metropolis. Το προφανες...

Μολις βρω λιγο χρονο, θα σταθω σε καθε μια απο αυτες για να δικαιολογησω το ποστ μου.

Μεχρι τοτε ας δουμε το υπεροχο σεκανς της "αστροπυλης" απο το 2001:A Space Odyssey

[edit] dead picture [edit]

They live (1988)

Ημουν εφηβη οταν το πρωτοειδα και μου ειχε κανει τεραστια εντυπωση.

Τελικα αποδειχτηκε προφητικο.

The boys from Brazil (1978): γιατί έχει σαν θέμα την προσπάθεια δρα Μένγκελε να δημιουργήσει κλώνους του Χίτλερ.

Τα 3 πρώτα Star Wars (1977 - 1980 - 1983) φυσικά! Όχι μόνο πιο μπροστά από την εποχή του, αλλά ακόμα και σήμερα δεν νομίζω να έχουν ξεπεραστεί οι 3 αρχικές ταινίες, και ίσως είναι και από τις λίγες που μπορεί να τις δει άνετα ο οποιοδήποτε και όχι μόνο οι "ψαγμένοι" η οι "της εποχής".

Τhe Cabinet of Dr. Caligari (1920) . Μια βουβή, εξπρεσιονιστική δημιουργία, με ένα φινάλε που το μιμήθηκαν στις επόμενες δεκαετίες, άπειρες ταινίες...

Μιας και ανέφερες Rio το εξαιρετικό Τhe Cabinet of Dr. Calligari, με τον ταλαντούχο Conrad Veidt, μου θύμισες και την άλλη μου αγαπημένη ταινία τρόμου του βουβού κινηματογράφου Τhe Student of Prague (1913), με τον εκπληκτικό Paul Wegener. Πιστεύω ότι η ιδέα του doppelganger, του πανομοιότυπου του εαυτού μας δηλαδή, ήταν πολύ πρωτοποριακή για εκείνη την εποχή και ομοίως τη μιμήθηκαν πολλές μεταγενέστερες ταινίες.

Δεν το ήξερα το The student of Prague, αλλά από την υπόθεση φαίνεται αρκετά ενδιαφέρον...

Οι μοντέρνοι καιροί του Τσάρλι Τσάπλιν είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ταινίας μπροστά από την εποχή της!

Πάντως το θέμα είναι πολύ γενικό αφού ο όρος "μπροστά από την εποχή του" θα μπορούσε να χαρακτηρίσει οποιαδήποτε διαχρονική ταινία που βλέπεται εύκολα ακόμα και σήμερα ή κάποια ταινία με μελλοντολογικό περιεχόμενο που οι προβλέψεις της αποδείχθηκαν σωστές!

Με αυτή την λογική οι ταινίες που βασίστηκαν στα 1984 του Όργουελ και το Θαυμαστός νέος κόσμος του Χάξλευ ήταν μπροστά από την εποχή τους.

RIO είπε:
Δεν το ήξερα το The student of Prague, αλλά από την υπόθεση φαίνεται αρκετά ενδιαφέρον...
Πιστεύω θα σου αρέσει. Θεωρείται η πρώτη ταινία τρόμου στην ιστορία του κινηματογράφου (τουλάχιστον η πρώτη που διασώζεται) και έχει πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση. Επίσης ο Γερμανός Wegener ήταν πραγματικά πολύ καλός ηθοποιός. Νόμιζα ότι θα μου αρέσει μόνο στον βουβό κινηματογράφο, αλλά όταν τον είδα μετά στον ομιλώντα πάλι σε τρόμου, ήταν εξίσου ταλαντούχος.

Πίσω
Μπλουζα