Τα Ξύλινα Σπαθιά [Παντελής Καλιότσος]

Juanita

Retro PaTRi@RcH
Joined
23 Οκτ 2007
Μηνύματα
4.263
Αντιδράσεις
336
Η ιστορία μας ξεκινάει λίγο μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στη Μανωλίτσα, μιά μικρή πόλη κάπου στην Ελλάδα, ο καλοκάγαθος φαρμακοποιός κος Γουργούρης έρχεται σε αντιπαράθεση με τον κουτοπόνηρο εμποράκο μπάρμπα Γάντζο όταν ο δεύτερος προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη του βάζει στη βιτρίνα του μαγαζιού στρατιωτάκια, τανκς και λογής λογής πολεμικά παιχνίδια. Όλα τα παιδιά -ακόμη και ο δάσκαλός τους - γοητεύονται από τη βιτρίνα χωρίζονται σε δύο στρατόπαιδα και ξεκινούν φανατισμένα τις μάχες μεταξύ τους. ΄Οταν τραυματίζεται ο άμαχος πληθυσμός αρχίζουν να σκέφτονται τις πράξεις τους και τους δύο δρόμους που ανοίγονται μπροστά τους.

Το πολύ όμορφο βιβλίο του Παντελή Καλιότσου, τα μηνύματα του οποίου είναι πάντα επίκαιρα, κέρδισε το βραβείο του Διαγωνισμού Παιδικού Βιβλίου στην Κόστα Ρίκα το '97 αλλά είχε κυκλοφορήσει 25 χρόνια πριν.

picture.php
 
Aγαπημενο βιβλιο. Το ειχα διαβασει παρα πολλες φορες. Το συναρπαστικο ειναι ο τροπος που το βιβλιο καθοδηγει το παιδι. Αρχικα σε συναρπαζουν ολα αυτα τα παιχνιδια πολεμου που αναφερονται. Και ποιος δεν θα ηθελε να δινει τετοιες μεγαλες μαχες, χωρισμενους στρατους, ξυλινα σπαθια, παγιδες και τακτικες να εφαρμοζονται στην ανοικτη υπαιθρο γυρω απο απο ενα χωριο. Στην συνεχεια ομως αρχιζεις να βλεπεις οτι ξεφευγει το πραγμα και οταν τελικα χοντραινει με τον τραυματισμο του Σαλιγκαρα, ο ''σπασικλας'' κος Γουργουρης φαινεται λογικοτατος.
 
Δεν το εχω διαβασει μικρος αλλα πρεπει να ειναι πολυ ωραιο βιβλιο!

Ποτε δεν ειναι αργα ομως :) και προβλεπω αυτες τις μερες να πηγαινω σε καποιο βιβλιοπωλειο να το αγορασω !
 
Το βιβλίο είναι εκπληκτικό και με απολαυστικό χιούμορ, ενώ ακόμα και όταν τα πράγματα σοβαρεύουν στο τέλος, δεν γίνεται ποτέ κουραστικό. Το είχα όταν ήμουν παιδί και πρέπει να το είχα διαβάσει καμμιά 15ρια φορές τουλάχιστον.

Αν δεν το έχετε διαβάσει, νομίζω ότι ακόμα και σαν ενήλικες θα το ευχαριστηθείτε, ενώ αν κάποιοι έχετε παιδιά στην κατάλληλη ηλικία, αγοράστε το τους οπωσδήποτε!
 
Πίσω
Μπλουζα