Τα ειδικά εφέ στις ελληνικές ταινίες

misha

RetroActive
Joined
24 Φεβ 2010
Μηνύματα
390
Αντιδράσεις
345
Δεν γνωριζω αν στην Ελλαδα γυριστηκαν ποτε ταινειες που ηταν γεματες ειδικα εφφε αλλα ξερω οτι στον παλιο ελληνικο κινηματογραφο υπηρξαν ταινιες που για λιγο χρησιμοποιηθηκαν σε καποιες σκηνες ειδικα εφε.Η ποιο χαρακτηριστικη ταινια ειναι το "Αλοιμονο στους νεους"

Τα ειδικα εφε χρησιμοποιηθηκαν στις σκηνες εκεινες που ο Χορν διαπραγματευοταν με το διαβολο.Χαρακτηριστικα ο απεναντι καναπες απο αυτον που καθοταν ο Χορν σχηματιζει τη χαρακτηριστικη λακουβα τη στιγμη που ο διαβολος καθεται σε αυτον.Αλλη χαρακτηριστικη περιπτωση ειναι οταν ο μεγαλος τετραθεσιος καναπες αιωρειται.Εσεις τι ξερετε επι του θεματος?Χρησιμοποιηθηκαν ειδικα εφε σε αλλες ταινιες του παλιου ελληνικου κινηματογραφου?Γυριστηκαν ποτε ελληνικες ταινιες εμβριθεις ειδικων εφε?Τα φωτα σας παρακαλω.
 
To μόνο που μου έρχεται στο μυαλό είναι η πληθώρα ηχητικών εφέ στις Ελληνικές κωμωδίες.
 
Κλασικο παραδειγμα που θυμαμαι εγω ειναι στην ταινια ''καμικαζι αγαπη μου'' που στο τελος ο ψαλτης βαζη την φινου πανω στη μηχανη και μετα τους δειχνει και καλα να πετανε και απο κατω να φαινονται οι περιοχες.
 
Είχε αναφερθεί ξανά η ταινία Έξοδος Κινδύνου (1980), όπου πρώτη φορά χρησιμοποίηθηκαν τα εφέ με ψεύτικο αίμα, που πετάγεται στις σκηνές με τους πυροβολισμούς.
 
ωραίο θέμα!

Στην κωμωδία ''Επάγγελμα γυναίκα-Μια ζωή πατίνι'' ο μανάβης φαίνεται να σφάζει μια παράξενη πελάτισσα που δεν της αρέσουν τα καρπούζια που πουλά (στο 21.38 της ταινίας).
 
"Ειδικα εφε" κατα καποιο τροπο βλεπουμε και στην ταινια "Ο Ουρανοκατεβατος" του 1965 με τον Μιμη Φωτοπουλο.
 
"Το κομπιούτερ του θανάτου" μου έρχεται πρώτο. Επίσης στο "Κώτσος και οι εξωγήινοι".
 
Το πεταγμα του ΨΙΤ... :D

ΨΙΤ ο ιππότης της λακκούβας τρομερή ατάκα Βουτσά



EDIT

Και βεβαια το ομιλων ρομποτακι playmobil!!!! :D

[h=1]Playmobil Robot - ΨΙΤ Ο ΙΠΠΟΤΗΣ ΤΗΣ ΛΑΚΟΥΒΑΣ http://www.youtube.com/watch?v=quuLvsSPJCo[/h]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Στις "δουλειές του ποδαριού" ο Μανέλης πάει να περάσει τον δρόμο, και ο "Σταμάτης" που είχε ανάψει κόκκινο του χτυπάει το κεφάλι να σταματήσει. Φοβερή σκηνή!
 
RIO είπε:
Είχε αναφερθεί ξανά η ταινία Έξοδος Κινδύνου (1980), όπου πρώτη φορά χρησιμοποίηθηκαν τα εφέ με ψεύτικο αίμα, που πετάγεται στις σκηνές με τους πυροβολισμούς.
Νομιζω πως απο τη δεκαετια του 70 ηδη σε πολλα (sex)exploitation φιλμ ειχαμε δει τετοια εφε.

Επισης θυμαμαι δυο σπλατεριες. Η μια στο ''Αλαλουμ'' του Χαρρυ Κλυνν οπου βλεπουμε να κοβεται κεφαλι σε μια καρμανιολα. Η αλλη ειναι στο ''Θαναση σφιξε κι αλλο το ζωναρι'' με το Βεγγο οπου καποιος αγανακτισμενος πολιτης μπουκαρει σε γραφειο καποιου υπουργου και του κοβει το χερι με ενα μπαλτα.

Και οι δυο ηταν ακρως ερασιτεχνικες κατ' εμε.
 
Πώς και δεν έχει αναφερθεί κάτι πιο παλιό : το περίφημο "κάδρο" με τον μουστακαλή κύριο, ζωντανεύει και πετάει ρύζι, νομίζω στο "Θησαυρό του Μακαρίτη". Το εφέ αυτό επαναλήφθηκε και σε άλλες ταινίες, με διάφορα πορτρέτα (π.χ. στον "Ιππότη για τη Βασούλα").
 
ΦΖΠ1 είπε:
Πώς και δεν έχει αναφερθεί κάτι πιο παλιό : το περίφημο "κάδρο" με τον μουστακαλή κύριο, ζωντανεύει...
Και στη Νεράιδα και το Παληκάρι όταν η Βουγιουκλάκη γίνεται Σήφης και μοιάζει με τον παππού της ο οποίος συμφωνεί με την απόφαση της εγγονής της.

νεραiδα.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα