Τα χρυσά κόμικς

Uskoke

RetroAdept
Joined
9 Φεβ 2011
Μηνύματα
3.495
Αντιδράσεις
6.239
Θυμάμαι αμυδρά κάποια κόμικς, που μου αρέσαν πολύ ως παιδί, και ήταν μέ ένα αγοράκι το οποίο ήταν υπερφυσικά δυνατό, και το οποίο έχανε την δύναμη του μόνο όταν συναχωνόταν. Δεν θυμάμαι τίποτα άλλο, ούτε καν το όνομα του στα ελληνικά. Στα γερμανικά πάντως είναι, Benny Baerenstark (Κυριολεκτικά:Μπένι δυνατός-σαν-αρκούδα) και το θυμάμαι επειδή στο βιβλιοπωλείο που είχαν η νονά μου και η μάνα μου το είχαν στα γερμανικά και το είχα διαβάσει. Επίσης ήταν ένα κοριτσάκι με ένα θείο (επιστήμονα) που λεγόταν Καραμαζούτ, και ένα με μια αεροσυνοδό που λεγόταν Νατάσσα. Ή λεγόταν Νατάσσα η ανιψιά του Καραμαζούτ; Ξέρει κανένας τίποτα περισσότερο γι'αυτά;
 
νατασα η αεροσυνοδος λεγοταν και το εψαχνα και εγω...περα απο 2-3 που βρηκα στο μοναστηρακι ..τιποτα αλλο..ενω στο οπισθοφυλλο νομιζω δειχνει 6 η 8 τευχη...τα υπολοιπα αφαντα!!!!!!!!!!!!!
 
νατασσα η αεροσυνοδος ειχα καποιο τευχος που ειχε πεσει σε μια φυλη αγριων αν θυμαμαι καλα την εβαζε και το περιοδικο κατερινα σε συνεχειες επισης απο 80 θυμαμαι περιοδικο θαντερκατς και θορ ομως δεν εχω κανενα τευχος πλεον
 
Το αγορακι με υπερφυσικες δυναμεις λεγοταν στα Ελληνικα Πίκος (Benoit Brisefer) και ηταν των εκδοσεων Dupuis οπως και η αεροσυνοδος Νατασα.

Τωρα δεν ξερω αν ανοιγεις το θεμα γενικως για τα κομικς του 80 ή για τα κομικς των συγκεκριμενων εκδοσεων :)
 
Rakeesh είπε:
Το αγορακι με υπερφυσικες δυναμεις λεγοταν στα Ελληνικα Πίκος (Benoit Brisefer) και ηταν των εκδοσεων Dupuis οπως και η αεροσυνοδος Νατασα.
Τωρα δεν ξερω αν ανοιγεις το θεμα γενικως για τα κομικς του 80 ή για τα κομικς των συγκεκριμενων εκδοσεων :)
Για τα συγκεκριμένα κόμικς, και ευχαριστώ πολύ για όλες τις απαντήσεις, δεν υπήρχε περίπτωση να θυμήθω τον Πίκο, καθώς το διάβασα τελυταία φορά πριν απο 25 χρόνια τουλάχιστον! Κρίμα που τα δώσαμε όλα αυτά.
 
Τα χρυσά κόμικς

Για την εν λόγω σειρά κόμικς, που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα περί το 1982 ... όλα άρχισαν από το διαφημιστικό σποτάκι της τηλεόρασης : Αυτό έδειχνε τον αλησμόνητο ηθοποιό μας Σωτήρη Μουστάκα σε μια δημόσια βιβλιοθήκη, περιστοιχιζόμενο από παιδάκια !!! Μόνο που, αντί γα βιβλία, είχανε δανειστεί κόμικς για να διαβάσουνε !!! Και η ανάγνωσή τους διακοπτόταν από ακατάσχετα γέλια !!! Έτσι, εγώ κι ο αδελφός μου, επηρεασμένοι από αυτό το "δελεαστικό" σποτάκι, το αποφασίσαμε : Την επόμενη φορά θα αγοράσουμε ένα τεύχος αυτής της σειράς !!! Και πράγματι, την επόμενη φορά που περάσαμε από ένα σούπερ μάρκετ της Παιανίας, πηγαίνοντας για την "οικογενειακή μας εκδρομή" του Σαββατοκύριακου, αγοράσαμε [ή καλύτερα : πείσαμε τους γονείς μας να μάς αγοράσουν], εντελώς στην τύχη, ένα τεύχος της εν λόγω σειράς που βρήκαμε στο ράφι του σούπερ μάρκετ !!! Ο τίτλος του τεύχους είχε ως εξής : "Τον και Τιφ αχώριστοι φίλοι" και από κάτω ο τίτλος της ιστορίας : "Ο αόρατος άνθρωπος" !!! Και, παρόλο που το κόμικ το διαλέξαμε τυχαία, μάς άρεσε πάρα πολύ, δεν χορταίναμε να το διαβάζουμε ξανά και ξανά !!!

Από τα παραπάνω, μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι τα κόμικς της σειράς ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΚΟΜΙΚΣ ήταν "χωρισμένα" σε "θεματικές ενότητες" !!! Η "θεματική ενότητα" που υπέπεσε στην αντίληψή μας ήταν αυτή που αφορούσε τις περιπέτειες των δύο κολλητών, του Τον και του Τιφ !!! Ο ένας ήταν μουσάτος με μαύρα μαλλιά και ο άλλος φαλακρός !!! Πάντως, οι περιπέτειές τους δεν ήταν κωμικές !!! Θα τις χαρακτήριζα "μυστηρίου" και "δράσης", όπερ σημαίνει ότι κατά την ανάγνωσή τους έπρεπε να έχεις επισταμένη την προσοχή σου για να βάλεις σε σειρά τα γεγονότα που εκτυλίσσονταν στα καρεδάκια !!! Επίσης, τα κόμικ αυτά μάς ερχόντουσαν από Γαλλία !!! Έτσι, αυτό που θυμάμαι είναι ότι κάθε καρεδάκι τους ήταν .... σαν να έκανε η παιδική μας φαντασία ένα ταξίδι στις επαρχίες της Γαλλίας, μαζί με τους "αχώριστους φίλους" !!! Προσωπικά, μού έχει μείνει η εικόνα με ένα σκάφος στα ανοιχτά ενός χωριού που, υποτίθεται, βρισκόταν έξω από τη Μασσαλία !!! Ο σκιτσογράφος είχε αποτυπώσει με τον πλέον αριστοτεχνικό τρόπο τη γραφικότητα του χωριού !!!

Άλλη έκπληξη που μάς περίμενε στο κόμικ : Την επιμέλεια για την απόδοση των διαλόγων την έκανε η Έλενα Ακρίτα, την οποία την γνώριζα από τα κείμενά της στο περιοδικό "Ταχυδρόμος" [όταν ήμουν παιδάκι τα λάτρευα] !!! Όλοι γνωρίζουμε πόσο "άξια χειριστής του λόγου" είναι η κα Ακρίτα !!! Έτσι συνέβη και με τα "συννεφάκια" με τους διαλόγους : σε κέρδιζαν με την ευρηματικότητά τους και με τον "λεκτικό πλούτο" τους !!! Για παράδειγμα, στα πρώτα καρεδάκια βλέπουμε τον Τον και τον Τιφ να ταξιδεύουν με το αυτοκίνητό τους σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό, όπου πρόκειται να μείνουν στη βίλα "κάποιου άγνωστου θαυμαστή τους", ο οποίος τους την παραχώρησε για να τους φιλοξενήσει !!! Και μόλις φτάνουν στο χωριό, ρωτάνε έναν κάτοικο, που είδαν έξω από την αυλή του σπιτιού του, πού πέφτει αυτή η βίλα !!! Θυμάμαι την ατάκα του χωρικού μόλις είδε το αυτοκίνητο των ηρώων μας έξω απ' το σπίτι του : "εμείς σε αυτό το χωριό δεν βλέπουμε και πολύ κόσμο και γι' αυτό κάνουμε αμάν για ψιλοκουβέντα" !!! Όταν, όμως, οι ήρωές μας τού απάντησαν ότι "ψάχνουν να βρουν την τάδε βίλα", ο χωρικός έφυγε άρον άρον για να μπει ξανά στο σπίτι του και τους συμβούλεψε : "εγώ δεν θα πήγαινα ποτέ εκεί" !!! Και τότε ο ένας απ' τους δύο φίλους είπε : "Δεν νομίζεις ότι για κάποιον που κάνει αμάν για ψιλοκουβέντα την κοπάνησε γρήγορα" ??? Με παρόμοιο απολαυστικό τρόπο [πάντα κατά την ταπεινή μου άποψη] εξελίσσονται και οι διάλογοι στα επόμενα καρεδάκια της ιστορίας, φτιαγμένοι "δια χειρός Έλενας Ακρίτα" !!!

Επίσης, θα καταλάβατε ότι η "παραχώρηση της βίλας για φιλοξενία από τον άγνωστο θαυμαστή τους" ήταν παγίδα για τους δύο φίλους, αλλά ... ας μη γράψω περισσότερα, ίσως κάποιοι, διαβάζοντας το κείμενό μου, να επιθυμήσουν να αναζητήσουν το κόμικ, οπότε ... δεν θα ήταν καλό να διηγηθώ την ιστιρία του ;) ;) :sealed: :sealed:!!!! Θα είναι χαρά μου να διαβάσω κι άλλες πληροφορίες από συμφορουμίτες που έχουν στη συλλογή τους κάποιο τεύχος των ΧΡΥΣΩΝ ΚΟΜΙΚΣ, που υπέπεσε στην αντίληψή τους κάποια θεματική ενότητα [εκτός των περιπετειών των Τον & Τιφ} ή κάποια άλλη ιστορία κλπ κλπ .....
 
Θυμαμαι κι εγω αυτα τα κομικς, τα οποια επανεκδιδονταν και σε αλλα περιοδικα :)

Εχει ανοιξει παρομοιο θεμα εδω

Επισης εχει ανοιξει θεμα για τον Πικο και τη Ναταα την Αεροσυνοδο.

Αλλος τιτλος ηταν ο Σάμμυ (εχει ανοιξει θεμα εδω)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ΧΡΥΣΑ ΚΟΜΙΞ: Toν και Τιφ "Η βίλα με τα φαντάσματα"

Καλημέρα.

Ξέθαψα το αλμπουμάκι Toν και Τιφ "Η βίλα με τα φαντάσματα" χτες βράδυ από τη βιβλιοθήκη μου ('εχω μιά μικρή συλλογή με κόμιξ από εκείνη την εποχή αλλά και λίγο παλιότερα) για να το διαβάσω και με μεγάλη λύπη διαπίστωσα ότι στο πέρασμα του χρόνου χάθηκαν οι πρώτες σελίδες (μέχρι την 7...). Φτου!...

Κάνοντας μιά αναζήτηση στο δίκτυο βρήκα ότι εδώ στο retromaniax υπήρξε σχετικό θέμα (http://www.retromaniax.gr/vb/archive/index.php/t-20812.html) αλλά και ότι κάποιος πουλούσε το τεύχος σε γνωστό site (αλλά η δημππρασία είχε λήξει κι έπρεπε να γίνω μέλος για να επικοιννήσω με τον πωλητή :-Ρ...).

Έχω μιά μεγάλη παράκληση: αν αυτός/αυτή που έκανε τότε την ανάρτηση (ή και κάποιος άλλος που έχει το άλμπουμ...) διαβάσει αυτό εδώ το θέμα έχει την καλοσύνη [edit] Να γίνει χρήση πμ [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το συγκεκριμενο νομιζω οτι ηταν το μονο που εχω παει απο τους Τον και Τιφ αλλα δεν παιζει να το εχω ακομα. Αλλες ιστοριες τους ειχα διαβασει στην Αστραπη, οπου και λεγονταν "Τρίχας και Γλόμπος".

[edit] done
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
[edit] Να γίνει χρήση πμ [edit][/quote

Tί σημαίνει "χρήση πμ"; Εννοείτε να στείλω εγώ π ροσωπικό μ ήνυμα και σε ποιόν αν εννοείτε εμένα;
 
Ναι με το πμ εννοούμε το προσωπικό μήνυμα. Και αναφέρομαι σε αυτούς που μπορούν να σε βοηθήσουν. :)

Yγ. Τα οff topic θα διαγραφούν
 
Πίσω
Μπλουζα