Τηλεφώνημα από το περίπτερο

alkis21

ΚickOff World Champ 2013
Joined
16 Οκτ 2008
Μηνύματα
2.603
Αντιδράσεις
202
Πριν τα κινητά τηλέφωνο, πριν ακόμα και από τα καρτοτηλέφωνα όταν υπήρχε ανάγκη να τηλεφωνήσουμε από το δρόμο αναζητούσαμε περίπτερο. Οι λόγοι πολλοί, ειδικά σε νεαρές ηλικίες: είτε έπρεπε να επικοινωνήσουμε με κάποιον άμεσα και δεν είχαμε υπομονή να πάμε πρώτα σπίτι, είτε δεν θέλαμε να μας ακούσουν οι γονείς μας αφού το μοναδικό τηλέφωνο του σπιτιού ήταν στο σαλόνι και δεν υπήρχε ελπίδα για ελεύθερη συνομιλία, ενώ μπορεί πολύ απλά και να μην είχαμε τηλέφωνο στο σπίτι μας (αρκετά σύνηθες στα φοιτητικά χρόνια, τις εποχές που η τηλεφωνική γραμμή ήταν ακόμα ακριβή και χρονοβόρα υπόθεση). Επίσης μπορεί να μας φιλοξενούσαν κάπου φίλοι ή συγγενείς και να μην θέλαμε να τους χρεώσουμε υπεραστική κλήση.

Δεν ήταν λίγες οι σκηνές απείρου κάλλους που διαδραματίζονταν κατά την τριβή με την συμπαθή κατηγορία των περιπτεράδων. Από το κλασσικό "συντομεύετε" σε ενήλικο μέχρι το πιο βίαιο κλείσιμο της γραμμής με το ζόρι αν επρόκειτο για παιδί. Άλλοι έστηναν αυτί αν η συζήτηση είχε κάποιο πικάντικο ενδιαφέρον. Δεν ήταν τυχαίο που οι ιδιοκτήτες περιπτέρων ήξεραν τα άπλυτα όλης της γειτονιάς.
 
Υπήρχε μια μεταλλική πινακίδα, με ένα χέρι που κρατούσε το ακουστικό, και την αναγραφή "Τηλέφωνον δια το κοινόν". Από κάτω πρέπει να είχε ένα βέλος. Δεν ξέρω αν τη θυμάται κανείς !

Επίσης συμπληρωματικά αναφέρω ότι για πολλούς το τηλέφωνο του περίπτερου ήταν το "οιωνεί" τηλέφωνο του σπιτιού τους, αφού μέσα από κάποια ειδική "σύμβαση" ο περιπτεράς τους ειδοποιούσε. Με αποκορύφωμα φυσικά την extreme σκηνή που η κυρία έχει ένα ταψί κρεμασμένο έξω από το παράθυρο και ο περιπτεράς την ειδοποιεί σημαδεύοντάς το με ένα χαλίκι ! (πρέπει να είναι στο "Τζιπ, Περίπτερο κι αγάπη" της Μαρίας Πλυτά).
 
Και ακόμη πιο κλασσικό, το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς - σαν περίπτερο προστατευμένο από βροχή και εξωτερικούς θορύβους :)
 
Ειναι κι εκεινη η ταινια με το Βεγγο που στο μαγαζι ειχε ενα τηλεφωνο με τεραστιο καλωδιο και "συνέδεε" (δηλ. κουβαλουσε εκει το ακουστικο) οποιονδηποτε ενοικο της γειτονιας :)
 
Και να που ψάχνοντας βρήκα και φωτογραφία από ένα κλασικό κόκκινο τηλέφωνο που είχαν οι περιπτεράδες και τα ψιλικατζίδικα:

kokkinotil.JPG
 
Αυτά με τα κέρματα ήταν πολύ βολικά τηλέφωνα. Είχες ψιλά και κατευθείαν έπαιρνες τηλέφωνο.
 
Πίσω
Μπλουζα