Το Ίνκαλ (Moebius & Jodorowsky)

Thor

RetroMasteR
Joined
23 Μάρ 2012
Μηνύματα
1.640
Αντιδράσεις
515
Το Ίνκαλ είναι μια γαλλική σειρά κόμιξ επιστημονικής φαντασίας δημιουργημένη από τον γεννημένο στη Χιλή Alejandro Jodorowsky(1929-) και τον Γάλλο Moebius (ψευδώνυμο του Jean Giraud, 1938-2012).

Όταν μιλάμε για ένα σενάριο του Jodorowsky είναι ευνόητο ότι έχουμε να κάνουμε με μια ιστορία που μπορεί να φαίνεται απλή ως απλοϊκή όμως με μια πιο προσεκτική ανάγνωση βρίσκουμε μια πληθώρα από συμβολισμούς προερχόμενους από διάφορα φιλοσοφικά και καλλιτεχνικά ρεύματα. Συνδυάζει την παραδοσιακή όπερα του διαστήματος με τη μεταφυσική και την σάτιρα του ολοκληρωτισμού, της θρησκείας αλλά και του υλισμού. Συνδυασμένο με το αριστοτεχνικό σχέδιο του Moebius, ενός δημιουργού που θεωρείται ο επιδραστικότερος της γαλλοβελγικής σχολής, θεωρήθηκε ένα πρωτοποριακό κόμικ και επηρέασε πλήθος δημιουργών παγκοσμίως.

Με λίγα λόγια: Σε μια μελλοντική δυστοπική μητρόπολή, η οποία αποτελεί κατά κάποιο τρόπο την πρωτεύουσα μιας γαλαξιακής αυτοκρατορίας κυριαρχούμενης από τους ανθρώπους, η αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας του ιδιωτικού ντεντέκτιβ κατηγορίας R Τζον Ντιφούλ δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα σε μια σειρά από γεγονότα που τον φέρνουν να αποκτήσει το Ίνκαλ του Φωτός, το οποίο διεκδικούν μια σειρά από περίεργους χαρακτήρες και ομάδες. Οι εξωγήινοι Μπεργκς που επιθυμούν να ανατρέψουν την κυριαρχία των ανθρώπων και να εγκαθιδρύσουν την δική τους αυτοκρατορία, η παρηκμασμένη και διεφθαρμένη κυβέρνηση της αυτοκρατορίας, οι επαναστάτες Αμόκ και οι Τεχνοπάπες μια θρησκευτική σέχτα από λάτρεις των μηχανών που διαχειρίζεται την τεχνολογία με μια μεσαιωνική θρησκευτικότητα. Οι περιπέτειές του που εξιστορούνται σε έξι άλμπουμ τον οδηγούν από την απάθεια στον ηρωισμό και από την άγνοια στη σοφία.

Οι ήρωες της σειράς είναι:

Τζον Ντιφούλ: Αποτυχημένος ιδιωτικός ντετέκτιβ, μέτριας νοημοσύνης όπως λέει και το όνομά του.

Ντεπό: Τεχνιτός γλάρος από τσιμέντο. Το κατοικίδιο και πιστός σύντροφος του Ντιφούλ , που χάρις στο Ίνκαλ απέκτησε το χάρισμα της ομιλίας. Είναι μάλλον εξυπνότερος από τον ιδιοκτήτη του

Άνιμα: γυναίκα με παραφυσικές δυνάμεις που αποτελεί τον φύλακα του Ίνκαλ του Φωτός

Τανάτα: Δίδυμη αδερφή της Άνιμα, φύλακας του Μαύρου Ίνκαλ και ηγέτιδα των Αμόκ. Θα προσλάβει τον Μεταβαρόνο για να σκοτώσει τον ντιφούλ και να της φέρει το σώμα του με το Ίνκαλ του Φωτός.

Μεταβαρόνος: Ο μεγαλύτερος πολεμιστής του σύμπαντος αρχικά εχθρός του Ντιφούλ στη συνέχεια συνοδοιπόρος του. Θετός πατέρας του Σόλουν.

Σόλουν: Ο Ερμαφρόδιτος Μεσσίας, παιδί της Άνιμα και του Ντιφουλ που τελικά αποκαλύπτεται ότι είναι το ίδιο το Ίνκαλ.

Τα άλμπουμ είναι:

  1. Το Μαύρο Ίνκαλ (1981)

    Προβολή συνημμένου 72548

  2. Το Ίνκαλ του Φωτός (1982)
    Προβολή συνημμένου 72549
  3. Αυτό εκεί κάτω (1984)
    Προβολή συνημμένου 72550
  4. Αυτό εκεί πάνω (1985)

    Προβολή συνημμένου 72551

  5. Η πέμτη ουσία, μέρος ΑΚΌ: Ο γαλαξίας που ονειρεύεται (1988)

    Προβολή συνημμένου 72552

  6. Η πέμπτη ουσία, μέρος Β: Ο πλανήτης Ντιφούλ (1989)

    Προβολή συνημμένου 72553




Καθώς στη σειρά μεγάλο ρόλο παίζει ο δυισμός έτσι και οι τίτλοι των άλμπουμ χωρίζονται σε 3 ζεύγη. Αρχικά δυο τίτλοι που ο ένας δίπλα στον άλλο δημιουργούν αντίθεση (Το Μαύρο Ίνκαλ-Το Ίνκαλ του Φωτός και Αυτό εκεί κάτω-Αυτό εκεί πάνω) και τελικά ένα ζεύγος που αλληλοσυμπληρώνεται (τα δύο μέρη της Πέμπτης Ουσίας)

Η μεγάλη επιτυχία της σειράς οδήγησε στην έκδοση και άλλων σειρών που σχετίζονται με το Ίνκαλ, όπως τα Πριν το Ίνκαλ (6 άλμπουμ 1988-1995), Μετά το Ίνκαλ (1 άλμπουμ, 2000), Το τελευταίο Ίνκαλ (20 άλμπουμ, 2008-2011), Οι Μεταβαρόνοι (3 σειρές με 11 άλμπουμ συνολικά, 1992-2013) και οι Τεχνοπάπες (8 άλμπουμ 1998-2006). Στο ίδιο σύμπαν (το σύμπαν του Ίνκαλ ή των Μεταβαρόνων ή το Jodoverse) διαδραματίζεται και το Megalex (3 άλμπουμ 1999-2008), όμως μόνο στο Ίνκαλ και το Μετά το Ίνκαλ συνεργάζεται ο Moebius. Στην Ελλάδα η σειρά εκδόθηκε από την Μαμούθ Κόμιξ, η οποία έχει εκδώσει και τα 2 πρώτα άλμπουμ από το Πριν το Ίνκαλ και τα 2 πρώτα από το Megalex. Η ελευθεροτυπία είχε εκδώσει στο ένθετο 9 αρκετές ιστορίες από τους Μεταβαρόνους (την κύρια σειρά το Έπος των Μεταβαρόνων) κάποιες από τις οποίες είχε εκδώσει και σε αυτόνομα άλμπουμ.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τώρα μάλιστα.....μας έβαλες στο τρυπάκι να ψάξουμε και γι'αυτόν το τίτλο.. αχ λεφτουδάκια μου που είστε να σας χαλάσω σε κόμικ;;;
 
Σκέψου ότι είναι μόνο 6 άλμπουμ. Το πριν το Ίνκαλ δεν είναι και τόσο καλό, οι Μεταβαρόνοι είναι καλοί αλλά κάθε άλμπουμ είναι αυτόνομο (οπότε δεν είσαι αναγκασμένος να τα διαβάσεις όλα) και το Megalex είναι πολύ καλό αλλά με το να έχουν βγει μόνο τα 2 άλμπουμ η ιστορία μένει ημιτελής :)
 
Το είχα διαβάσει, κάπως βιαστικά. Στην αρχή φαίνεται μια ιστορία ΕΦ με κάμποσο μυστήριο, μετά όμως γίνεται πολύ σουρεαλιστικό και γερό τριπάρισμα. Πρέπει να πω οτι δεν έκατσα να ασχοληθώ ενδελεχώς με το τί παρουσιάζει και τί σατιρίζει. Στη συνεχεια η πλοκή, η αγωνία και η δράση μάλλον περνάνε σε δεύτερο ρόλο και γινεται απλα μια φιλοσοφικοσουρεαλιστικοσυμβολική αφήγηση που δεν κατάφερα να παρακολουθήσω. :)

Θορ, έχω διαβάσει τους δυο τομους του Megalex και απο παντα ειχα απορια (εκτος θεματος): τί τεχνική σχεδίου είναι; Αδυνατώ να φανταστώ οτι αυτες οι εκπληκτικές λεπτομέρειες και τα χρώματα έγιναν με το χέρι. Κάποια τοπία φαίνονται να είναι 3δ!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το Megalex είναι σχεδιασμένο σε υπολογιστή από τον Γάλλο Fred Beltran (1963-)

http://www.humanoids.com/album/267

Το παραπανω λινκ παραπέμπει στη σελλήδα του εδότη του Megalex στα αγγλικά όπου υπάρχουν 4 σελίδες σαν δειγμα.

...ενώ εδώ αντίστοιχα για το Ίνκαλ http://www.humanoids.com/album/297

Σημείωση: το Megalex διαδραματήζεται στο σύμπαν του Ίνκαλ αλλά δεν έχει άμεση σχέση με αυτό.
 
Εξαιρετική σειρά!!! Είμαι φανατικός οπαδός του Jodorowsky και λατρεύω τις δουλειές του, τόσο στο χώρο των κόμικς όσο και στον κινηματογράφο (μέχρι και το Borgia μου άρεσε με τον Manara), αλλά εδώ μιλάμε για τεράστια συνεργασία με τον Moebius. Από τους καλύτερους τίτλους που έχω διαβάσει
 
Γενικα ο Αλεξ ειναι ''καπως''.Στις ταινιες του δεν μπορω να τον παρακολουθησω αλλα στα κομικς ειναι πολυ καλος.Βεβαια οι ιστοριες του εχουν παρει σαρκα και οστα απο δυνατες πενες.Εδω εχει Μοebius και στους Μεταβαρωνους εχει τον αργεντινο παιχταρα Juan Gimenez.Ευκαιρια να το ξαναδιαβασω μιας κι ενας φιλος μου τα ειχε δανεισει για διαβασμα.Το Μegalex δε μου αρεσε καθολου.Σεναριο πολυ ρηχο και σχεδιο κομπιουτεριστικο και αψυχο.

Ωραια και κατατοπιστικη παρουσιαση οπως παντα θεε του κεραυνου :thumbup: .
 
εγω θεωρω οτι και το before the incal ειναι εξαιρετικο , νταξει απο πλευρας σχεδιου δεν πιανει επιπεδα του θεου Μοεμπιους ( και πως να τα πιασει?) αλλα σεναριακα ειναι πολυ δυνατο .
 
Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε πέθανε και ο Juan Gimenez από επιπλοκές του κορωνοϊού, o άλλος μεγάλος σχεδιαστής του κόσμου του Ινκάλ που μαζί με τον Alejandro Jodorowsky είχαν δημιουργήσει το Έπος των Μεταβαρόνων. Το σκυλί το μαύρο ο Jodorowsky έχει χτυπήσει τα 91 αλλά δεν μασάει.
 
Πίσω
Μπλουζα