Το θαύμα του σύχρονου υπολογιστή:-)

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Uskoke
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Uskoke

RetroAdept
Αντιδράσεις
6.841
Ένας φίλος μου μου έδωσε μια μητρική που του περίσσευε, και μετά από μια εξέταση από κοντά εντυπωσιάστηκα. Αυτά είναι από τα καλά που μπορεί να φτιάξει ο άνθρωπος άμα θέλει. Για παράδειγμα, ο επεξεργαστής τραβάει γύρω στα 30 Α με τάση 1,50 βολτ η οποία πρέπει να είναι σωστή μέχρι δέυτερο δεκαδικό ψηφίο:-) Το τροφοδοτικό (διακοπτικό) δίνει πολλές δεκάδες Α (πχ 30 Α 3.3 βολτ) πολλές φορές χρησιμοποιόντας το μη ποιοτικό ρεύμα που έχουμε στην Ελλάδα. Η οθόνη TFT ένα μικρό θάυμα κι αυτή. Εκατομύρια πιξελ το καθένα κι ένα τρανζίστορ να μασ δίνουν τν εικόνα του Doom 3 (από τα πολύ αγαπημένα μου, το έχω λιώσει). Ο σκληρός δίσκος για την πραγματοποίηση του οποίου αναμίχτηκαν νομπελίστες (Giant magnetoresistance) και αν τον ανάγαμε σε κανονικές διαστάσεις και ο δίσκος platter έχει την διάμετρο της γής κάνει μια περιστροφή σε 10 δευτερόλεπτα η κεφαλή έχει το ύψος ενός ουρανοξύστη και απέχει από το έδαφος 2 χιλιοστά. Ο επεξεργαστής-το πιο πολύπλοκο βιομηχανικό προϊόν, από τον 4004 στον core 2 duo. Η κάρτα γραφικών-με δυνατότητες αδιανοήτες για την δεκαετία του '80, ακόμη και από έναν υπερυπολογιστή Cray.

Έχεις ένα χάρισμα, ν' ανοίγεις θέματα που τραβάνε την προσοχή μου! :)

Λοιπόν, κατά σύμπτωση, το θέμα είναι περισσότερο επίκαιρο για μένα, από ποτέ. Φέτος στο πανεπιστήμιο, πήρα τα μαθήματα Ψηφιακά Συστήματα Ι & ΙΙ, Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Ι και Μικροεπεξεργαστές. Προς το παρόν (προσπαθώ να) διαβάζω το Ψηφιακά συστήματα Ι, μιας και η πρώτη εργασία που πρέπει να παραδώσω, βασίζεται εκεί!

Έτσι λοιπόν, συζητούσαμε με τον καθηγητή την ηλεκτρονική (κυκλωματική) υλοποίηση των τμημάτων του υπολογιστή. Είναι εντυπωσιακό ότι με μερικά ολοκληρωμένα, έχουμε αντικαταστήσει υπολογιστές που πιάναν ολόκληρα δωμάτια με ένα απλό κουτί! :)

Είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό, πώς γίνεται η διαχείριση της (δυαδικής) πληροφορίας και πώς η απουσία ή η παρουσία σήματος είναι αρκετή για να μεταδώσει δεδομένα!.....

Πολύ ωραίο θέμα - θα φροντίζω να γράφω μερικά πράγματα από το πανεπιστήμιο (μιας και θα τα κάνω φέτος) -προς συζήτηση! :)

D@redevil είπε:
Είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό, πώς γίνεται η διαχείριση της (δυαδικής) πληροφορίας και πώς η απουσία ή η παρουσία σήματος είναι αρκετή για να μεταδώσει δεδομένα!.....
Χρειάζεσαι και κάποιον μετασχηματισμό... όπως για παράδειγμα Fourier!!! Μακριά και αγαπημένη!!! :mad: :cry: :angry:

takis_drm είπε:
Χρειάζεσαι και κάποιον μετασχηματισμό... όπως για παράδειγμα Fourier!!!
Γιατί βρε! Τι έχεις με το Fourier! :D Μια χαρά παλικάρι είναι!

Εγώ τώρα έχω close-ups με τον Boole. Τουλάχιστον στα 2 πρώτα μαθήματα που μελετάμε το σχεδιασμό & την απλοποίηση των κυκλωμάτων, πιο πολύ μας "καίει" ο Boole, ο De Morgan, ο χάρτης Karnaugh και άλλα τέτοια "έμορφα"! :D

takis_drm είπε:
Μακριά και αγαπημένη!!! :mad: :cry: :angry:
Εγώ ή οι μετασχηματισμοί?! :biglaugh:

Boole και χάρτες Karnaugh πάνε πακέτο για απλοποίηση στο δυαδικό (και ειδικα στα κυκλώματα), είναι εύκολα και ευχάριστα. Αλλά όσο αφορά τον μετασχηματισμό σημάτων, αυτός ο Fourier και ειδικά "Χρήση Μιγαδικής Εκθετικής Συνάρτησης για την Επίλυση ∆ιαφορικών Εξισώσεων ως προς την Απόκριση Σταθερής Κατάστασης" μου έχει φάει τα νιάτα!!! Δύο εξεταστικές, από 3 στην κάθε μία!!! ΔΕΝ ΠΑΛΕΥΕΤΑΙ ΣΟΥ ΛΕΩΩΩΩΩΩΩΩ!!! Είναι ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ κεφάλαιο που περιλαμβάνει τα παντα (Μονόπλευρα και Αµφίπλευρα Γραµµικά Φάσµατα, Τριγωνοµετρική και Εκθετική Σειρά κ.τ.λ.). Στην Πυρά!!! Την γλίτωσε στην εποχή του από τους παπάδες και τώρα ποιός τον πιάνει!!! Για να φανταστείς, ότι ούτε οι δικοί τον πίστευαν με αυτά που έγραφε, και αποφάσισαν να τον μελετήσουν μεταγενέστεροι επιστήμονες μετά από έναν αιώνα και να πουν ότι "Δεν ήταν τρελός, δίκιο είχε""!!!

Πολύ με προβλημάτισες! :D Κάτι με λέει ότι θα επανέλθουμε στο θέμα συζήτησης!

Θα τσιμπήσω μερικά κομματάκια από το βιβλίο μου (που πλέον είναι σχεδόν ρετρό! Τα βιβλία του ΕΑΠ γράφτηκαν το 1998! :P ) και θα τα ποστάρω προς συζήτηση! ;)

Να σου ποστάρω και καμιά ασκηση μπας και μου βρείς λύση??? :tongue:

Διαβάζοντας το παρόν θέμα (περί Fourier) θυμήθηκα το εξής.

Κάποτε, περίπου το 2001 νομίζω, βρέθηκα στου Παπασωτηρίου (τότε το κατάστημα ήταν στην Εθν. Αμύνης).

Είδα κατά τύχη το κλασσικό βιβλίο "Τhe Fourier Transform and its applications" του R. Bracewell.

Mέχρι τότε ήξερα ελάχιστα πράγματα από Fourier.

Μου φάνηκε καλό και το αγόρασα, θυμάμαι κόστιζε τότε 15.000 δρχ., ουκ ολίγα για την τσέπη μου.

Είχα την συνήθεια αυτή τότε, να κάνω επιδρομές σε τεχνικά βιβλιοπωλεία και να αγοράζω ότι βιβλία

μου άρεζαν χωρίς να ξέρω αν και πότε θα τα διαβάσω.

Έκανα περίπου 7 μήνες να το μελετήσω όλο αλλά έμαθα πολλά.

Παρόλο που το βιβλίο είναι σχετικά παλιό και με κάπως ασυνήθιστο συμβολισμό, η προσέγγισή του είναι

από εφαρμοσμένη σκοπιά και αποτελεί άριστο ανάγνωσμα, υπάρχει δε σε όλες τις βιβλιοθήκες.

Είχα λύσει σχεδόν όλες τις ασκήσεις του, κάποιες εξ αυτών είναι πολύ ενδιαφέρουσες.

Όποιος θέλει λύσεις από ασκήσεις αυτού του βιβλίου μπορεί να μου ζητήσει.

Δυστυχώς, από όλο αυτό το υλικό θυμάμαι πλέον ελάχιστα πράγματα. Δυστυχώς...

-

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Είχα διαβάσει κάπου για τον πρώτο cd recorder, είχε μέγεθος πλυντηρίου ρούχων, κόστιζε $ 30,000 (του '91!), έγραφε φυσικά μόνο σε ταχύτητα 1Χ, και όλα αυτά δεν περιλαμβάνουν τον δίσκο SCSI, το μηχάνημα που έδινε την κωδικοποίσηση κάτα ISO, και φυσικά τον υπολογιστή που θα σήκωνε όλα αυτά! Και τώρα, όπως όλοι ξέρουμε, ένα DVD-RW κοστίζει 30 ?, και είναι SATA και ο υπολογιστής κάνει χίλιες άλλεσ δουλειές, ενώ γράφει με ταχύτητα 48Χ!

Το πιο εντυπωσιακό είναι το πόσο γρήγορα έχει εξελιχθεί η τεχνολογία των υπολογιστών, τόσο που ξέρεις οτι ένας σημερινός supercomputer κάποιου οργανισμού τύπου NASA που κοστίζει κάτι εκατομμύρια και πιάνει έναν όροφο, σε 15 χρόνια περίπου θα βρίσκεται μέσα στον επεξεργαστή του υπολογιστή σου που θα αγοράσεις για 600-700 ευρώ...

Είχα κάτσει μία φορά και προσπάθησα να ψάξω για τις διαφορές σε υπολογιστική ισχύ των επεξεργαστών διαφόρων εποχών και πως συγκρίνονται με υπερυπολογιστές εκατομμυρίων του παρελθόντος. Μέχρι στιγμής έχω μαζέψει αυτά τα στοιχεία (τα οποία είναι και δεν είναι ακριβή):

ENIAC - 5.000 (πράξεις το δευτερόλεπτο)

4004 - 92.000 (το πρώτο τσιπάκι που βγήκε στην αγορά είχε ήδη πολλαπλάσια ισχύ από τον ENIAC!)

8088 - 300.000

286/12 - 1.800.000

386/33 - 11.400.000

486/66 - 55.000.000

Cray 1 - 80.000.000

Pentium/100 - 188.000.000

Cray 2 - 1.900.000.000 (Ο περίφημος Cray 2 που διάβαζα γι αυτόν στα περιοδικά και εντυπωσιαζόμουν, μετά από αρκετά χρόνια απέκτησα τον δικό μου υπολογιστή Pentium 3 που ήταν ισχυρότερος! Σήμερα και τα 2 είναι κειμήλια και ακόμα ένα παιδάκι του δημοτικού έχει κάποιο φτηνό κινητό τηλέφωνο πολύ ισχυρότερο για να κάνει post στο facebook) :xm:

Pentium 3/600 - 2.054.000.000

Pentium 4/3.0 - 8.000.000.000

XBOX360 CPU - 19.200.000.000

Intel Core i7 920 - 82.300.000.000

Intel Core i7 3960X - 177.730.000.000 - (35.546.000 φορές πιο ισχυρός από τον ENIAC) :P

Για φαντάσου να έκανες ένα time travel καμιά 25αριά χρόνια πίσω και να είχες μαζί σου ένα ισχυρό PC με σύγχρονες εφαρμογές και παιχνίδια και ένα Smartphone. και να τα έδειχνες σε έναν ταλαίπωρο που έδωσε μια περιουσία να αγοράσει την Amiga του πχ με τον πανίσχυρο 68000.....

Θυμηθείτε λίγο τον εαυτό σας σε εκείνη την εποχή και μετά σκεφτείτε πόσα μηχανήματα, χιλιάδες φορές ισχυρότερα, βρίσκουμε στα σκουπίδια ή στην ανακύκλωση....

:wait2:

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
V.I.Smirnov είπε:
Έκανα περίπου 7 μήνες να το μελετήσω όλο αλλά έμαθα πολλά.

Παρόλο που το βιβλίο είναι σχετικά παλιό και με κάπως ασυνήθιστο συμβολισμό, η προσέγγισή του είναι

από εφαρμοσμένη σκοπιά και αποτελεί άριστο ανάγνωσμα, υπάρχει δε σε όλες τις βιβλιοθήκες.

Είχα λύσει σχεδόν όλες τις ασκήσεις του, κάποιες εξ αυτών είναι πολύ ενδιαφέρουσες.

Όποιος θέλει λύσεις από ασκήσεις αυτού του βιβλίου μπορεί να μου ζητήσει.

-
Χαράς το κουράγιο σου!!! Βλέπω ότι αναφέρεις "η προσέγγισή του είναι από εφαρμοσμένη σκοπιά", εννοείς χωρίς χρήση ολοκληρωμάτων και μιγαδικών???!!!

Υπήρχαν λύσεις των ασκήσεων από τη εφαρμοσμένη σκοπιά (με γραφήματα και πιο ελαφριά μαθηματικά) ή απο full μαθηματικά???

Imgema είπε:
Το πιο εντυπωσιακό είναι το πόσο γρήγορα έχει εξελιχθεί η τεχνολογία των υπολογιστών, τόσο που ξέρεις οτι ένας σημερινός supercomputer κάποιου οργανισμού τύπου NASA που κοστίζει κάτι εκατομμύρια και πιάνει έναν όροφο, σε 15 χρόνια περίπου θα βρίσκεται μέσα στον επεξεργαστή του υπολογιστή σου που θα αγοράσεις για 600-700 ευρώ...
Είχα κάτσει μία φορά και προσπάθησα να ψάξω για τις διαφορές σε υπολογιστική ισχύ των επεξεργαστών διαφόρων εποχών και πως συγκρίνονται με υπερυπολογιστές εκατομμυρίων του παρελθόντος. Μέχρι στιγμής έχω μαζέψει αυτά τα στοιχεία (τα οποία είναι και δεν είναι ακριβή):

ENIAC - 5.000 (πράξεις το δευτερόλεπτο)

4004 - 92.000 (το πρώτο τσιπάκι που βγήκε στην αγορά είχε ήδη πολλαπλάσια ισχύ από τον ENIAC!)

8088 - 300.000

286/12 - 1.800.000

386/33 - 11.400.000

486/66 - 55.000.000

Cray 1 - 80.000.000

Pentium/100 - 188.000.000

Cray 2 - 1.900.000.000 (Ο περίφημος Cray 2 που διάβαζα γι αυτόν στα περιοδικά και εντυπωσιαζόμουν, μετά από αρκετά χρόνια απέκτησα τον δικό μου υπολογιστή Pentium 3 που ήταν ισχυρότερος! Σήμερα και τα 2 είναι κειμήλια και ακόμα ένα παιδάκι του δημοτικού έχει κάποιο φτηνό κινητό τηλέφωνο πολύ ισχυρότερο για να κάνει post στο facebook) :xm:

Pentium 3/600 - 2.054.000.000

Pentium 4/3.0 - 8.000.000.000

XBOX360 CPU - 19.200.000.000

Intel Core i7 920 - 82.300.000.000

Intel Core i7 3960X - 177.730.000.000 - (35.546.000 φορές πιο ισχυρός από τον ENIAC) :P
Είναι αλήθεια!!! Η εξέλιξη της τεχνολογίας αυξάνεται εκθετικά. Όπως είπες ότι μέτα από 15 χρόνια είχαμε τον Η/Υ της NASA στο σαλόνι μας. Και επειδή η εξέλιξη είναι ταχύτατη, θα μειώνονται τα χρόνια μεταξύ NASA και σαλονιού. Από το '72 (με τον 4004) μέχρι τώρα έχουν περάσει 40 χρόνια, και έχουμε αύξηση της επεξεργαστικής ισχύος κάτι δεκάδες εκατομύρια. Μετά από 40 χρόνια ποιά θα είναι η αυξηση της ισχύης με βάση το 2012??? Πιστέυω... πάρα πολυ μεγαλύτερη!!! Δεν είναι λίγο τρομακτικό σαν σκέψη και σαν μέγεθος???

D@redevil είπε:
Έχεις ένα χάρισμα, ν' ανοίγεις θέματα που τραβάνε την προσοχή μου! :)
Λοιπόν, κατά σύμπτωση, το θέμα είναι περισσότερο επίκαιρο για μένα, από ποτέ. Φέτος στο πανεπιστήμιο, πήρα τα μαθήματα Ψηφιακά Συστήματα Ι & ΙΙ, Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Ι και Μικροεπεξεργαστές. Προς το παρόν (προσπαθώ να) διαβάζω το Ψηφιακά συστήματα Ι, μιας και η πρώτη εργασία που πρέπει να παραδώσω, βασίζεται εκεί!

Έτσι λοιπόν, συζητούσαμε με τον καθηγητή την ηλεκτρονική (κυκλωματική) υλοποίηση των τμημάτων του υπολογιστή. Είναι εντυπωσιακό ότι με μερικά ολοκληρωμένα, έχουμε αντικαταστήσει υπολογιστές που πιάναν ολόκληρα δωμάτια με ένα απλό κουτί! :)

Πολύ ωραίο θέμα - θα φροντίζω να γράφω μερικά πράγματα από το πανεπιστήμιο (μιας και θα τα κάνω φέτος) -προς συζήτηση! :)
Γράψε μας, Μαριάνα γιατί εγώ αρχικά ήθελα να περάσω υπολογιστές Θεσσαλονίκη αλλά τελικά κατέληξα ηλεκτρολόγος Κοζάνη:-) Έτσι, έγραψα ότι μου κάνεί εμένα εντύπωση από τους υπολογιστές (και χωρίς καν να αναφερόμαστε σε λαπτόπ, netbook, smartphones, κονσόλες και λοιπά). Όσο για μιγαδικούς και φουριέ, σε προχωρημένα μαθήματα ηλεκτρολογίας καθαρά, έχουμε και διαφορικές εξισώσεις, και πινακες, και μιγαδικό λογισμό. πχ η φαινομένη ισχύς είναι μιγαδικός, και φυσικά μπορεί να εκφραστεί είτε με καρτεσιανή είτε με πολική μορφή. Και σ'αυτήν την περίπτωση επιτρεπεται η χρήση επιστημονικού κομπιουτερακιού στιε εξετάσεις γιατί αλλοιώς δεν λύνεται η άσκηση.

Έχω πολύ υλικό!... Χρόνο δεν έχω, να πάρει η ευχή! :(

Θα ήθελα να μπορούσα να ποστάρω όλο το πρώτο κεφάλαιο του "Εισαγωγή στην πληροφορική", από το πρώτο έτος!!! :(

Εκεί να δεις τι θεωρούσαν advanced στους υπολογιστές!....

Επιφυλάσσομαι! Κάτι θα έχω μες στο Σ/Κ!

Να δω τι θα πρωτοκάνω αυτό το Σαββατοκύριακο! :biglaugh:

Μέχρι στιγμής, έχουμε κάνει μιγαδικούς, γραμμική άλγεβρα (ή αλλιώς, ο "τυφλοσούρτης"! Αυτές τις ασκήσεις, μέχρι να τις καταλάβω, τις έλυνα εντελώς τυφλοσούρτη: αν με άλλαζες τα γράμματα, δε μπορούσα να λύσω την άσκηση! :D ), λογισμό & πιθανότητες - στατιστική!.....

Φέτος, είναι πιο ρεαλιστικά τα πράγματα: δίτιμη άλγεβρα (Boole), πίνακες Karnaugh, απλοποίηση κυκλωμάτων!

Ο Τάκης απ' ότι κατάλαβα, είναι μεγαλύτερο έτος από μένα! Κάτσε ν' απαντήσει κι εκείνος! ;)

Ναι, ωραία Μαριάνα! Επίσης οι εκτυπωτες ινκτζέτ, πετάνε το μελάνι από την κεφαλή και αυτό σαν βροχή προσγειώνεται ακριβώς στο σωστό σημείο πάνω στο χαρτί, υπολογίζοντας την κίνηση της κεφαλής και την κίνηση του χαρτιού! Σαν τους διηπηρωτικούς πύραυλους ένα πράγμα, μόνο που οι εκτυπωτές είναι αποκλειστικά ειρηνική εφαρμογή! Επίσης τα optical drive που βρίσκουν την σωστή θέση στο δισκάκι με ακρίβεια νανόμετρου, και φτιάχνουν όσα cd θέλουμε! Τώρα, δεν ξέρω αν είναι οφτοπικ, αλλά παραθέτω μια άσκηση ηλεκτρολογίας για μια μικρή γέυση:

Έχουμε γραμμή μεταφοράς 150 kV, αντίδραση είναι ας πούμε 12 mH ανά χιλιόμετρο, χωρητικότητα 20 pF ανά χιλιόμετρο,Us 150 kV, Is 500 A, παράλληλη χωρητικότητα 15 pF ανά χιλιόμετρο, η μιγαδική φαινομένη ισχύς του φορτίου είναι 5+j8. Να βρείτε το Ir, Ur, την φαινομένη ισχύς της γραμμής, την σταθερά μετάδοσης γ, την πραγματική ισχύ καθώς και τη άεργο ισχύ.

(Δεν ξέρω αν τα θυμάμαι καλά, πήρα πτυχίο το 2003 και το βιβλίο ήταν δανειζόμενο και φυσικά το επέστρεψα. Για να λύσεις την άσκηση θέλει 2 σελίδες πράξεις,κι ένα λάθος στο 4ο δεκαδικό ψηφίο κάνει όλη την άσκηση λάθος, και πρέπει σε κάθε τύπο να βάλεις τισ σωστές μονάδες).

Σκέφτομαι πολύ σοβαρά να σ' εκμεταλλευτώ στην απλοποίηση λογικών παραστάσεων κυκλωμάτων! :D

Μη με δίνεις ιδέες! :)

Αθέτησα την υπόσχεσή μου για το Σ/Κ - συγνώμη! :(

Εξαφανίστηκα λόγω δουλειάς και δεδομένου ότι έχω να παραδώσω κι εργασία, δεν προμηνύονται πολύ ελπιδοφόρα τα πράγματα!....

Δεν το ξεχνάω αυτό που έταξα, αλλά δεν υπόσχομαι για το πότε θα το ποστάρω! #)

P.S. Όσο για την άσκηση - δεν το 'χω! Το αφήνω στα έμπειρα και ικανά χέρια, κάποιων που γνωρίζουν! ;)

Μαριάνα, τελικά βρήκα μια φωτοτυπία της άσκησης, μέσα στο βιβλιο των ΠΜΔΗΕ 2, και τελικά είναι πολύ δυσκολότερη απ'ότι θυμόμουν. Για να περάσω αυτό το μάθημα,διάβαζα επί 15 μέρες 8 ώρες κάθε μέρα, οργανωμένα, με σημειώσεις, υπογραμμίσεις κλπ. Τελικά το πέρασα με 9, χωρις να περιαυτολογήσω, αλλά η σκληρή δουλειά αμοίβεται. Δεδομένα ενεργός ισχύς στο λαμβάνον άκρο, 721 MW, cos φ=1

Τα στοιχεία της γραμμής είναι R'=30,70 mΩ/km, L'=0,795 mH/km,G'=0,02 μS/km, C'=14,5nF/km, ω=100π/sec.Να βρεθεί το ρέυμα του αποστέλλοντος άκρου Ιr ο συντελεστής ισχύος στην αρχή και η ισχύς του άκρου S.όπως και οι απώλειες της γραμμής. Πάντως και η ηλεκτρολογία είναι απαραίτητη για τους υπολογιστές, γιατί χωρίς ρεύμα ...νιξ υπολογιστής! Επίσης, μνειας αξίζει η σύγχρονη τεχνολογία DSL που ...σπρώχνει μεγάλες ταχύτητες ιντερνετ από τα κοινα τηλεφωνικά δίκτυα με ζεύγη χαλκού. Και τα οικιακά δίκτυα με UTP, φυσικά.

Πίσω
Μπλουζα