Το κάστρο του Διαβόλου - Le manoir du diable (1896)

Freud

Retro Member
Joined
24 Νοέ 2011
Μηνύματα
207
Αντιδράσεις
137
Ένα από τα σημαντικότερα έργα του Γάλλου κινηματογραφιστή Georges Melies, ενός από τους πρώτους σκηνοθέτες στην ιστορία του κινηματογράφου, ήταν το Le Manoir du diable (γνωστό και ως Τhe Haunted Castle, Τhe Devil's Castle ή Μanor of the Devil) γυρισμένη στα τέλη του 19ου αιώνα.H συγκεκριμένη μικρού μήκους ταινία (διαρκούσε μόλις 3½ με 4 λεπτά, αν και μέχρι σήμερα δεν είμαστε σίγουροι αν σώζετε ολόκληρη) εξαφανισμένη για χρόνια, θεωρείτε από πολλούς σαν η πρώτη ταινία τρόμου όλων των εποχών.


Βλέποντας την σήμερα, σχεδόν 120 χρόνια μετά, διακρίνουμε διαφορές από τις ταινίες τρόμου όπως τις έχουμε μάθει, αλλά η εμφάνιση σκελετών, νυχτερίδων, βαμπίρ, φαντασμάτων, μαγισσών και του Διαβόλου (παιγμένο από τον ίδιο τον
Mελιέ) την καθιστούν την πρώτη ταινία με ανάλογο περιεχόμενο.


Παίχτηκε την παραμονή Χριστουγέννων του 1896 στο θέατρο Houdin, και περισσότερο ενθουσίασε παρά τρόμαξε το κοινό, καθώς διέθετε πολλά κωμικά στοιχεία (το πρώτο horror comedy ίσως?),κινήσεις παντομίμας και ταχυδακτυλουργικών.


 


Μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο παρακάτω λινκ:






[edit] dead picture [edit]


Λίγα λόγια για τον Ζορζ Μελιέ (
Maries-Georges-Jean Melies 8 Δεκεμβρίου 1861 - 21 Ιανουαρίου 1938):


Θεωρείται ένας από τους πρώτους σκηνοθέτες στην ιστορία του κινηματογράφου και συνέβαλε σημαντικά στην μετεξέλιξη του από τεχνική σε μία νέα μορφή τέχνης.Γεννήθηκε στο Παρίσι, όπου η οικογένειά του διατηρούσε υποδηματοποιείο. Πριν την ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο, ήταν θαυματοποιός και ταχυδακτυλουργός στο Θέατρο Ρομπέρ Χουντίν, πραγματοποιώντας εμφανίσεις επί σκηνής. Το ενδιαφέρον του για τον κινηματογράφο ξεκίνησε με την προβολή ταινιών από τους αδελφούς Λυμιέρ, το 1895. Ένα χρόνο αργότερα, άρχισε να σκηνοθετεί ο ίδιος ταινίες, παρουσιάζοντας σε πολλές από αυτές ταχυδακτυλουργικά θεάματα. Εκτιμάται ότι συνολικά σκηνοθέτησε 531 ταινίες από το 1896 μέχρι το 1914, κυμαινόμενης διάρκειας από ένα έως σαράντα λεπτά. Η πιο δημοφιλής ταινιά του Μελιέ είναι το Ταξίδι στη Σελήνη (Le voyage dans la lune), όπου περιγράφεται κινηματογραφικά για πρώτη φορά ένα διαστημικό ταξίδι, αποτελώντας μία πρώτη μορφή ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Ο Μελιέ φέρεται επίσης ως ο δημιουργός της πρώτης ταινίας τρόμου, Το Κάστρο του Διαβόλου (Le Manoir du Diable, 1896) καθώς και των πρώτων έγχρωμων ταινιών, τις οποίες κατάφερε να δημιουργήσει χρωματίζοντας τα κινηματογραφικά καρρέ με το χέρι.Το 1897 σκηνοθέτησε και γύρισε ταινίες μικρού μήκους με θέμα την Ελλάδα, όπως η Ναυμαχία στην Ελλάδα και Σφαγές στην Κρήτη.


Το 1913, η κινηματογραφική εταιρεία που είχε ιδρύσει πτώχευσε, γεγονός που τον απομάκρυνε από τον χώρο του κινηματογράφου ενώ μεγάλο μέρος των έργων του καταστράφηκε. Η συνεισφορά του επανεκτιμήθηκε αργότερα από την ομάδα των υπερρεαλιστών ενώ το 1931 του απονεμήθηκε το Βραβείο της Λεγεώνας της Τιμής. Πέθανε το 1938 στο Παρίσι.


Από το 1946 έχει θεσμοθετηθεί στη Γαλλία η ετήσια απονομή του Βραβείου Μελιέ, στην καλύτερη γαλλική κινηματογραφική παραγωγή.

 


http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%96%CE%BF%CF%81%CE%B6_%CE%9C%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%AD


http://en.wikipedia.org/wiki/Georges_M%C3%A9li%C3%A8s


http://en.wikipedia.org/wiki/Le_Manoir_du_diable

 


Έχει ασχοληθεί με όλα τα κινηματογραφικά είδη και στην φιλμογραφία του διακρίνουμε και πάρα πολλές ταινίες τρόμου όπως τα The Monster, A Terrible Night, The Bewitched Inn, Damnation of Faust, The Treasures of Satan, Bluebeard και πολλές ακόμη, τις περισσότερες από όσες έχουν διασωθεί μπορείτε να τις παρακολουθήσετε στο youtube.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολύ καλή παρουσίαση! Είναι από τις ταινίες που έχω δει αρκετές φορές και δεν τη βαριέμαι (δεν είναι και μεγάλη αλλά τέλος πάντων :) ). Γενικά, το έργο του Μελιές είναι από τα σπουδαιότερα του πρώιμου κινηματογράφου καθώς καθιέρωσε τον όρο "κινηματογράφο" όπως τον ξέρουμε σήμερα, εν αντιθέσει με του αδερφούς Λυμιέρ, που έχουν επίσης σπουδαίο έργο.

διέθετε πολλά κωμικά στοιχεία (το πρώτο horror comedy ίσως?
Πιθανώς να μην είναι "τρόμου" αλλά περισσότερο "γέρνει" προς την κωμωδία. Ίσως, παρωδία-τρόμου θα ήταν πιο σωστή ονομασία για την ταινία.
 
Πίσω
Μπλουζα