Το καναρινί ποδήλατο

BETTY BOOP

Official *GOD* of RetRo
Joined
25 Απρ 2010
Μηνύματα
9.285
Αντιδράσεις
6.161
Ελληνικη ταινία παραγωγής 1999 σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σταύρακα, με τους Δημήτρη Αλεξανδρή, Γιώργο Χάλαρη, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Μάνο Βακούση, Νίκο Γεωργάκη, Γιώργο Καλαντζή και άλλους ηθοποιούς.

Ένας νέος δάσκαλος από την επαρχία, ο Άρης Σιούτης (Δημήτρης Αλεξανδρής), αναλαμβάνει την έκτη τάξη σε κάποιο δημοτικό σχολείο της Αθήνας. Από την πρώτη κιόλας μέρα, την προσοχή του τραβάει ο Λευτέρης (Γιώργος Χάλαρης), ένας μαθητής με πολλές αδυναμίες και κενά στα μαθήματα. Ο δάσκαλος ανακαλύπτει ότι ο Λευτέρης είναι πολύ ευαίσθητο παιδί και δεν πρέπει να τον αντιμετωπίζουν ως καθυστερημένο. Μάλιστα ο Λευτέρης κατάφερε να συναρμολογήσει μόνος του ολόκληρο το καναρινί ποδήλατό του. Παρά την αντίθετη γνώμη του διευθυντή του σχολείου, αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντος, αποφασίζει να τον βοηθήσει. Αρχίζει να του κάνει ιδιαίτερα μαθήματα, του μαθαίνει αριθμητικές πράξεις και ανάγνωση, και τον ορίζει ταμία στην ετήσια έκθεση του σχολείου. Μια μέρα που ο Άρης είναι άρρωστος, στην τάξη μπαίνει ο παλιός δάσκαλος κι ο Λευτέρης ξαναγίνεται ο περίγελος των συμμαθητών του. Απελπισμένος εγκαταλείπει το σπίτι του και ξεκινάει για τον Πλαταμώνα, για να συναντήσει τον παππού του. Ο Άρης προσπαθεί να τον κάνει να γυρίσει πίσω στο σχολείο και να ανακτήσει τη χαμένη του αυτοπεποίθηση.

Μια βαθύτατα συγκινητική ταινία που παρουσιάζει την αντιμετώπιση του εκπαιδευτικού συστήματος απέναντι στις μαθησιακές δυσκολίες και συγκεκριμένα την δυσλεξία. Βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και στην εμπειρία που είχε ο δάσκαλος Άρης Σιούτης.
Μέσα από την ταινία φαίνεται ότι οι γονείς (Αλεξάνδρα Παντελάκη και Μάνος Βακούσης) του μικρού μαθητή έχουν αποδεχτεί την μοίρα του γιου τους και δεν είναι καθόλου υποστηρικτικοί ως προς αυτόν. Ο πατέρας του τον χλευάζει και η μητέρα του παραμένει αδιάφορη. Ο διευθυντής του σχολείου (Γιώργος Καλαντζής) αλλά και οι προηγούμενοι δάσκαλοι δεν ενδιαφέρονταν πραγματικά. Πίστευαν πως ο μικρός Λευτέρης δεν μπορεί να αλλάξει. Μάλιστα ο διευθυντής του σχολείου θίχτηκε όταν είδε τον καινούργιο δάσκαλο να προσπαθεί σε ώρες εκτός σχολείου να βοηθήσει τον Λευτέρη. Θεωρούσε ότι με αυτή την κίνηση, υποτιμούσε την δουλειά τους.

Προβλήθηκε στους ελληνικούς κινηματογράφους και φυσικά είχα πάει να τη δω. Eντυπωσιάστηκα από την υπεράνθρωπη προσπάθεια του δασκάλου να βοηθήσει το μικρό μαθητή να προχωρήσει στα μαθήματά του. Θεωρώ ότι αυτή η ταινία πρέπει να προβάλλεται στα σχολεία.
 
Τελευταία επεξεργασία:
φαινεται πολυ ενδιαφερουσα ταινια με ευαισθητο θεμα
εχω την εντυπωση οτι πρεπει να επεσα πανω της σε καποιο ζαπινγκ
και τα βαζω με τον εαυτο μου που δεν σταθηκα να την δω
αν και πρεπει να ηταν στη μεση περιπου
 
Πίσω
Μπλουζα