Το λυκόφως των 8bit στην Ελλάδα

Getta Robo

RetroNuts!
Joined
27 Οκτ 2007
Μηνύματα
2.280
Αντιδράσεις
399
Οι 8bit υπολογιστες στην Ελλαδα αποθεωθηκαν οσα λιγα μερη στο κοσμο. Απο την παρουσια τους στα εντυπα, οσο και στα σπιτια και στις επιχειρησεις, ηταν ενα πολυ συμαντικο κομματι της τεχνολογιας του 80. Ωστοσο ομως, οπως και ολα τα ομορφα πραγματα, καποια στιγμη ηρθε η ωρα τους.

Ποτε ομως ηταν τελικα αυτη;

Η τοτε επαφη μου με τον ευρυτερο χωρο ηταν αρκετα περιορισμενη, και οσες αναμνησεις και βιωματα εχω ειναι απο μηχανημα τριτων, κυριως ξαδελφιων μου και μεγαλυτερους αδελφων φιλων. Σε σχετικα προσφατες αναγνωσεις που ειχα σε διαφορα εντυπα της τοτε εποχης, υπηρχαν αρκετα παραπονα, στο οτι εγχωριος τυπος μαλλον αποχαιρετησε γρηγοροτερα τα home micros, πραγμα που μαλλον επιβεβαιωνεται απο το γεγονος οτι τα καταστηματα διαφημιζανε για καιρο ακομα περιφερειακα, προγραμματα και παιχνιδια για ολα αυτα τα συστηματα.

Η ενθερμη σχεση μας με το εκαστοτε παθος μας αλλωστε δεν ειναι κοινο μυστικο.

Πως θυμαστε ομως εσεις το τελος της ζωης των 8bit υπολογιστων στην Ελλαδα; Σταματησατε να ασχολειστε με το που σταματησε και η προβολη τους απο τα εντυπα της εποχης, η συνεχισατε να προμηθευεστε υλικο και λογισμικο για αυτα; Ακομα, για ποσο καιρο οντως τα καταστηματα τα υποστηριζαν στο εμποριο; Οντως υπηρχε προσφορα εως και περιπου το 1995; Ακομα, ποσο αργοτερα αποδεχθηκατε το τελος της ζωης τους;

Ημουν περιπου δεκα οταν ειχαν ηδη σταματησει τα περισσοτερα περιοδικα τις αναφορες για τα 8bit, και παντα ειχα την απορια για το εως ποτε το εγχωριο καταναλωτικο κοινο και οι ρομαντικοι υποστηριζαν την 8bit σκηνη.
 
γύρω στο 1990 είχε κυριαρχήσει το st-amiga format παντου, και κάπου στο 1992 τα 8μπιτ ήταν πια παρελθόν άσε που και ο st άρχιζε ήδη να χάνεται, τα πιο πολλά παιχνίδια δεν έβγαιναν για αυτό το φορματ πόσο μάλλον για τα 8μπιτα.

Μόλις ήρθαν οι γνωστές κονσόλες snes κλπ εκει στο '92 περίπου με τιμές 150-180 λίρες όσο περίπου έκανε ενα 8μπιτο το παιχνίδι είχε τελειώσει για όλους.
 
Shinobi είπε:
γύρω στο 1990 είχε κυριαρχήσει το st-amiga format παντου, και κάπου στο 1992 τα 8μπιτ ήταν πια παρελθόν άσε που και ο st άρχιζε ήδη να χάνεται, τα πιο πολλά παιχνίδια δεν έβγαιναν για αυτό το φορματ πόσο μάλλον για τα 8μπιτα.Μόλις ήρθαν οι γνωστές κονσόλες snes κλπ εκει στο '92 περίπου με τιμές 150-180 λίρες όσο περίπου έκανε ενα 8μπιτο το παιχνίδι είχε τελειώσει για όλους.
Αν και οντως καπου εκει υπηρξε ο Atari ST με την Amiga, δεν γνωριζω κατα ποσο υπηρξε τοσο επιτυχημενη διεισδυση τους στην Ελληνικη αγορα, παντα συγκριτικα με τα 8bit. Απο τις διαφημισεις των περιοδικων παντως, και την μαλλον τεραστια διαφορα στις τιμες τους, δεν μπορω να πω οτι ειδα κατι τετοιο.

Δεν νομιζω παντως οτι μπορει να συγκριθει η κυκλοφορια των mega drive / snes σαν ανταγωνισμο. Οι home micros ηταν ακομα διαδεδομενοι σε σχολεια, πανεπιστημια, φορεις, περαν φυσικα των απλων αγοραστων. Περαν του οτι τα πρωτα ηταν και παραμενουνε απλα μηχανηματα για παιχνιδια, ελαχιστοι συγκριτικα τα ειχανε το 1992 με δυο χρονια επειτα. Σε αντιθεση παντως με την Αγγλια, εδω τεινουμε να στηριζουμε και να ασχολουμαστε με τον ευρυτερο και οχι μονο χωρο, πολυ περισσοτερο σε πολλα επιπεδα.
 
Πίσω
Μπλουζα