Το προτυπο των CPC?

phil_vr

RetroNuts!
Joined
7 Μάρ 2007
Μηνύματα
1.944
Αντιδράσεις
64
Μετα απο την προσφατη αποκτηση των CoCo2 υπολογιστων μου της Tandy και με μια ανασκαφη στην ιστορια τους, επεσα επανω στο ονομα Prologica, μιας Βραζιλιανικης εταιρειας που παρηγαγε εναν κλωνο του CoCo2 με μια ιδιαιτερη καινοτομια. Ειχε εντελως διαφορετικη διαταξη και σχεδιασμο, παρα πολυ κοντα στο σχεδιο που γνωρισαμε με τον CPC. Mε μια μικρη λεπτομερεια.. το μηχανημα αυτο κατασκευαστηκε το 1983!

picture.php


Οι ομοιοτητες με την σειρα cpc ξεκινουν ηδη απο τις τετραγωνες και λεπτες γραμμες, και ισως ειναι ο πρωτος υπολογιστης πριν τον 464 που χρησιμοποιησε πολυχρωμα πληκτρα. Πιθανη πηγη εμπνευσης για τα πολυχρωμα ειδικα πληκτρα του 464? Μπορει.

Ακολουθωντας την περιηγηση πανω στο πληκτρολογιο δεν ειναι δυνατον να μην αναγνωρισουμε τα γνωστα χαρακτηριστικα CP και Color! Οπου CP σημαινε Computadoras Prologica Color! (οπου Color ηταν απο την ονομασια των CoCo και προδιεθετε οτι επροκειτο για εναν home computer). Αν παρουμε τα γραμματα προς τα πισω και την αντιστοιχια τους με αυτα του CPC ολα ταιριαζουν και ειναι στην θεση τους.

Επισης, ο αριθμος 464, και εφοσον ξερουμε οτι το 64 ειναι απο τον αριθμο των kb της μνημης, μηπως το αρχικο 4 προερχεται απο την σειρα 400?! Καθολου παραξενο καθως και ο CP400 ειχε 64 kb μνημης.

Και η χτυπητη ομοιοτητα που κανει ολη την περιπτωση πολυ καλη για να ειναι συμπτωση: Η Prologica ειχε την ιδεα να μεταφερει το cartridge port στο εμπρος δεξι μερος, που ηταν προσπελασιμο καθως ανοιγε ολο το καλυμα για να μπει εμπρος το cartridge. Ευκολο και αμεσα προσπελασιμο που θα αποτελουσε ισως την ιδανικη τοποθετηση disk drive στο μελλον? Και εφοσον τα disk drives ηταν ακομα πανακριβα για home χρηση, ισως να μπορουσε να γινει το ιδιο με ενα ενσωματωμενο κασσετοφωνο? ;)

Ακομα και το σηματακι της Prologica (P) ειναι τοποθετημενο σε ενα σημειο οπου πολυ αργοτερα ειδαμε τα αρχικα FDD!

Προσωπικα επαθα πλακα με το που το ειδα και αρχισα την αντιστοιχια με τις ομοιοτητες, αλλα υπαρχει παρα πολυ μεγαλη σχεση στα δυο μηχανηματα, σε τρομακτικο βαθμο για να περασει απαρατηρητο. Ειναι πιθανον ο Sugar να πηρε ολη την ιδεα για την σειρα CPC απο το μηχανημα αυτο?

Περισσοτερες λεπτομερειες θα εχω οταν θα εχω στα χερια μου ενα τετοιο μηχανημα ωστε να γινει εις βαθος μελετη.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δείχνει καταπληκτικό Phil! Και αν δεν επιρρέασε το εσωτερικό των CPC (καθώς ΚΑΙ διαφορές έχουν,αλλά ΚΑΙ είχε ήδη αρχίσει το 83 η ανάπτυξη και ο σχεδιασμός τους) σίγουρα πρέπει να έχει επιρρεάσει την τελική εξωτερική εμφάνιση! Πολύ θα ήθελα ένα τέτοιο να το δώ από κοντά!
 
Σορρυ, αλλά οι ομοιότητες μου φαίνονται καθαρά συμπτωματικές και επιφανειακές, με ολίγη από συνωμοσιολογία (δηλαδή: αποφασίζουμε κάτι και μετά 'ανακαλύπτουμε' τα στοιχεία, π.χ. οι 'τετράγωνες, λεπτές γραμμές'. Δηλαδή υπήρχαν και στρογγυλοί υπολογιστές; :D )). Άπαξ και αποφασίσεις να φτιάξεις ολοκληρωμένο υπολογιστή τα design περιορίζονται σε λίγες μορφές. Αν θέλετε ομοιότητες, πηγαίνετε στον Enterprise, του οποίου φωτό είχαν δωθεί στη δημοσιότητα αρκετά πριν κυκλοφορήσει και ενδέχεται να επηρρέασαν το σχεδιασμό του 464. Αυτό, μάλιστα. Όχι όμως το κακάσχημο από πάνω! :D
 
Πίσω
Μπλουζα