Το συγκρότημα των Fischer-Z

paulochelao24

Retro Member
Joined
16 Οκτ 2014
Μηνύματα
2.356
Αντιδράσεις
3.625
Η βρετανική νεοκυματική μπάντα των Fischer-Z,φτιάχτηκε στα μέσα των 70ʼς και συγκεκριμένα το 1976, απʼ τους τοτε φοιτητές John Watts, Steve Skolnik στο πανεπιστήμιο του Brunel στο Λονδίνο,με αρχικά επιπλέον μέλη τους David Graham και Steve Liddle.

Το πρώτο single που κυκλοφόρησαν,λεγόταν «Wax Dolls» και κυκλοφόρησε το 1978 απʼ την United Artists,με b-side το «Angry Brigade», σε παραγωγή Richard Gottehrer.Την επόμενη χρονιά (το 1979) ακολούθησαν οι κυκλοφορίες των singles «First Impressions(Pretty Paracetamol)» , «Remember Russia» και «The Worker»,το οποίο ήταν και το πρώτο τους hit,ενώ και τα 3 αυτά singles,ήταν σε παραγωγή του Mike Howlett.

Το «Word Salad» ήταν το πρώτο τους album και κυκλοφόρησε το 1979,απʼ την United Artists,σε παραγωγή του Mike Howlett.Χαρακτηριστικά του album ήταν ο νεοκυματικός φανκοειδής ρέγκε ήχος, που παρέπεμπε σε Talking Heads,XTC και άλλα ονόματα,καθώς και οι αινιγματικοί και ενδιαφέροντες στίχοι του Watts.Τραγούδια που ξεχώρισαν εδώ ήταν τα «Pretty Paracetamol«,το οποίο είχε κυκλοφορήσει σαν single με τίτλο «First Impressions»,τα «Remember Russia», «The Worker» , «Billy And The Motorway Police» , «The French Let Her» , «Wax Dolls» κ.α.

Το «Going Deaf From A Living» ακολούθησε το 1980,με την αποχώρηση του Skolnik μετα την κυκλοφορία του δίσκου και ήταν η τελευταία δουλειά τους με την αρχική σύνθεση,ενώ θεωρείται ο καλύτερος τους δίσκος.Στην παραγωγή ήταν και πάλι ο Mike Howlett,με τραγούδια όπως «Room Service», «So Long», «Crazy Girl», «Limbo»,(τα οποία κυκλοφόρησαν και σαν singles), «No Right» κ.α.

Το τρίτο τους album έφερε τον τίτλο «Red Skies Over Paradise» και κυκλοφόρησε το 1981,σε παραγωγή του Watts με τον Richard Manwaring.Πλέον,με την αποχώρηση του Skolnik,το σχήμα ήταν τρίο με τους Watt,Graham και Liddle σε κιθάρες και keyboards,μπάσο και τύμπανα αντίστοιχα.»Marliese» , «Berlin», «Red Skies Over Paradise» ήταν μερικά κομμάτια του album,αλλά και singles που βγήκαν απʼ τον δίσκο αυτόν.Άλλα τραγούδια μέσα απʼ την δουλειά αυτή ήταν τα «Cruise Missiles» αναφορά στον πυρηνικό πόλεμο, «The Writer», «Bathroom Scenario» κ.α.Μετά το «Red Skies Over Paradise» ο Watts απενεργοποίησε την μπάντα μέχρι το 1987,που επανήλθε με νέο δίσκο αλλά με διαφορετική σύνθεση,με τον μόνο εναπομείναντα απʼ τα αρχικά μέλη.

Μετά το τρίτο album του συγκροτήματος,ο Watts κυκλοφόρησε κάποιες προσωπικές δουλειές,όπως τα «The Iceberg Model» του 1983,το «One More Twist» του 1982,καθώς και το «Quick Quick Slow» του 1984, που ηχογράφησε με ένα νέο του project τους The Cry.

Η επιστροφή του συγκροτήματος (δηλαδή του Watts με τους Fischer-Z),ήρθε την χρονιά του 1987 με το album «Reveal» και κυκλοφόρησε απʼ την Arista,με νέο εντελώς line up και μουσικούς όπως Ian Porter,Steve Kellner,Jennie Cruse,Alan Morrison και Denis Haines,σε παραγωγή του Watts.Ο ήχος του δίσκου αυτού ήταν πιο synth pop,και χαρακτηρίστηκε ως μια αξιόλογη επιστροφή του συγκροτήματος μετά από χρόνια,με κομμάτια σαν τα «The Perfect Day» , «Leave It To The Businessmen To Die Young», «Fighting Back The Tears» , «Big Drum» κ.α. Μάλιστα τα «The Perfect Day» και «Big Drum» κυκλοφόρησαν και ως singles.

Το «Fishʼs Head» ακολούθησε 2 χρόνια μετά,με το ίδιο σχεδόν line up του «Reveal»,ο οποίος όμως ήταν ένας αδύναμος σχετικά δίσκος,με τραγούδια όπως «Say No», «Masquerade», «Sticky Business», «Itʼs Only A Hurricane» κ.α. Τα «Say No» και «Masquerade»,ήταν τα singles που βγήκαν από αυτή την δουλειά.

Είμαστε 1992 και κυκλοφορεί το «Destination Paradise» απʼ την Harvest.Εδώ πάλι έχουμε τρομερή αλλαγή στην σύνθεση της μπάντας,με μοναδικό αρχικό μέλος τον Watts,σε παραγωγή δική του μαζί με τον Richard Evans.»Destination Paradise», «Will You Be There?», «Mockingbird Again» είναι μερικά απʼ τα κομμάτια αυτού του δίσκου,ενώ μια χρονιά μετά,το 1993,ακολούθησε το «Kamikaze Shirt» σε παραγωγή για μια ακόμα φορά του Watts,με τραγούδια όπως «The Peaches And Cream«, «Killing Time», «Stripper In The Mirror», «Radio K.I.L.L.» κ.α. Και το «Kamikaze Shirt » κυκλοφόρησε απʼ την Harvest.

Το «Stream» ήταν το όγδοο album του Watts και της παρέας του,και κυκλοφόρησε το 1995,2 χρόνια μετά το «Kamikaze Shirt».Εδώ παραγωγή έκανε ο Watts με την βοήθεια του Pete Glenister και με την ίδια σύνθεση των 2 προηγουμένων albums.Τραγούδια που ξεχώρισαν από αυτή την δουλειά,ήταν τα «Jesus Give Me Back My Life», «Protection», «Buffalo Heart», «You Never Cross The Same River Twice» κ.α.

Το «Ether» που κυκλοφόρησε το 2002,ήταν ένας πειραματικός αρκετά δίσκος,ουσιαστικά ένα project του Watts κάτω απʼ το όνομα Fisher-Z.Περιλάμβανε 16 κομμάτια,με κύριο χαρακτηριστικό τους μονολεκτικούς τίτλους τους,που θύμιζαν τα κεφάλαια ενός βιβλίου.»Ether» , «Jukebox», «Supernatural», «Famous», «Glorious» κ.α. ήταν μερικά απʼ τα κομμάτια του δίσκου αυτού.

Γενικά οι στίχοι του Watts απʼ τα πρώτα μέχρι τα πιο πρόσφατα χρόνια των Fischer-Z ,ήταν αρκετά αινιγματικοί,παράξενοι,έντονα πολιτικοποιημένοι και ήταν αρκετά επηρεασμένοι από πράγματα όπως τα πυρηνικά,ψυχρός πόλεμος,αλλά ακόμα και με θέματα που σχετίζονταν με κλινική ψυχολογία,ιατρική κτλ. ίσως λόγω των σπουδών του σε αυτό το αντικείμενο,όπως αινιγματική ήταν η φιγούρα και προσωπικότητα του Watts.Αξίζει πάντως να υπάρχει σε μια αξιοπρεπή δισκοθήκη,μια κόπια οποιουδήποτε απʼ τους τρείς ή και των τριών πρώτων δίσκων των Fischer-Z,οι οποίοι έπαιζαν μια συνειδητοποιημένη,ψαγμένη και ιδιαίτερη νεοκυματική μουσική.

Ο Watts συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας την μουσική του διαδρομή με όχημα τους Fischer-Z,με τελευταία μέχρι τώρα δουλειά τον δίσκο «This Is My Universe» που κυκλοφόρησε το 2015.

(το παρόν άρθρο αντλήθηκε απ' το blog μου "Sentimental music lover")
 
Πίσω
Μπλουζα