Το χακί στον ελληνικό κινηματογράφο

RIO

Retro Horrormaniac
Joined
12 Νοέ 2009
Μηνύματα
20.838
Αντιδράσεις
67.092
Ο ελληνικός κινηματογράφος από τα 80ς και μετά, περιέγραψε με μάλλον μελανά χρώματα, την στρατιωτική θητεία. Μερικές χαρακτηριστικές ταινίες...


Κεκαρμένοι (1986) Η ταινία εκτυλίσσεται στις αρχές της δεκαετίας του '50, σε ένα στρατόπεδο Πεζικού. Βλέπουμε τις ιστορίες διαφόρων στρατιωτών όπως του Αριστομένη, ενός συνεσταλμένου νησιώτη, που τραβάει τα πάνδεινα από τους συνάδελφους του. Σαν να μην του έφταναν όλα τα προβλήματα θα μπει στο μάτι του " ψηλού " , ενός σκληρού παλιού φαντάρου, που τον τρέμει όλο το στρατόπεδο. Μην αντέχοντας άλλο τις ταπεινώσεις και τα καψόνια θα ξεσπάσει, με αποτέλεσμα όμως να καταλήξει σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Βλέπουμε επίσης την ζωή του "ψηλού " , που τα μπλέκει με μια πόρνη. Μπαίνει όμως στο στόχαστρο μιας ομάδας στρατονόμων, που αποφασίζουν να τον εκδικηθούν με σκληρό τρόπο. Οι Κεκαρμένοι είναι μια ελεύθερη μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Νίκου Κάσδαγλη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μακρή. Πολύ πιο καταθλιπτική και απαισιόδοξη από το μυθιστόρημα, προσπαθεί κάποιες φορές με μάλλον υπερβολικό τρόπο, να σοκάρει τον θεατή.


Υπέρ Επείγον (1989) Πικρή κωμωδία του Παύλου Φιλίππου, με πρωταγωνιστή τον Πάνο Σουπιάδη. Ένας στρατιώτης ο Λέανδρος, παρουσιάζεται στην μονάδα του, μετά την βασική εκπαίδευση. Πιστεύοντας πως θα ξεμπλέξει σύντομα, σκοπεύει να συναντήσει την κοπέλα του, με την οποία έχει κλείσει ραντεβού στη ίδια πόλη. Όμως μια σειρά από απρόοπτα, θα σταθούν εμπόδιο στον δρόμο του.


Το επόμενο θύμα (1990) Μια ομάδα νταήδων στρατιωτών, παρενοχλεί τον νεοσύλλεκτο Νίκο Δημητρίου, έναν ευαίσθητο και ήσυχο νεαρό. Όταν μια μέρα το καψόνι παρατραβήξει και καταλήξει σε σεξουαλική κακοποίηση, ο Δημητρίου θα αυτοκτονήσει στην σκοπιά. Ο πατέρας του, αποφασίζει να βρει του ενόχους και να τους τιμωρήσει, με τον δικό του τρόπο. Μέτρια η πρώτη σκηνοθετική προσπάθεια του Λάκη Κομνηνού, με πρωταγωνιστή τον ίδιο, στον ρόλο του πατέρα.


Ύψωμα 33 (1998) Σε ένα φυλάκιο ενός ακριτικού νησιού, μια ομάδα στρατιωτών προσπαθεί να αντιμετωπισει την ανία και την απομόνωση. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα, λόγω της άσχημης συμπεριφοράς ενός υπαξιωματικού. Μεσαίου μήκους ταινία του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, που έχει μείνει άδικα άγνωστη στο ευρύ κοινό.

1337.jpg


Yperepeigon3.jpg


Yperepeigon5.jpg


imageproxy.jpg
 
Λουφα και παραλλαγη (1984) δεν υπαρχει για μενα αλλη ταινια για το στρατο περα απο αυτη πεντακοσιες φορες την εχω δει και αλες τοσες θα την ξαναδω ασχετα που δεν ειναι ταινια για καποια μοναδα κλπ αλλα αφορα την στρατιωτικη τηλεοραση.Το αριστουργημα του νικου περακη τα χρονια της χουντας που ειναι κωμωδια αλλα ξαφνικα γινετε δραμα και που δεν νομιζω να υπαρχει ανθρωπος που να μην γνωριζει αυτη την ταινια.Φοβερες καταστασεις και επισης φοβεροι χαρακτηρες οπως ο συνταγματαρχης κατσαμπελας για παραδειγμα και μια πλειαδα απο φοβερους ηθοποιους που ολοι εκαναν μεγαλη καριερα τα επομενα χρονια οπως Μαινας,Καλογεροπουλος,Χαικαλης,Κιμουλης,Σκιαδαρεσης να ειναι μονο μερικοι απο αυτους.Τεραστιο R.I.P επισης στο μεγιστο Μπαλουρδο τακη σπυριδακη που εφυγε τοσο νεος περυσι.
 
Η ταινια το επομενο θυμα ειναι βιντεοταινια,οχι κινηματογραφικη
Υπαρχει και αλλη μια το ραδιο αρβυλα γυριστηκε το 1986.
Eπισης μια ταινια που ειναι χαμενη ειναι το μερικες το προτιμους χακι σε σεναριο κουλη στολιγκα και σκηνοθεσια κωστα φερρη.Εκει μαλλον ακουστηκε(μιας και γραφτηκε εκεινη την περιοδο) το τραγουδακι το φανταρακι (ειμαι φινο φανταρακι) σε στιχους κωστα φερρη που τραγουδαει ο ζαμπετας
Ο τσαχιριδης εχει παιξει σε 4 ταινιες με αυτο το θεμα (λουφα και παραλλαγη,κεκαρμενοι,ραδιο αρβυλα,υπερ επειγον)
Η φυσιογνωμια ταιριαζει πολυ με στρατιωτικο
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα