Τροφοδοτικό που ρίχνει το ρελέ

Stormwatch

RetroNuts!
Joined
18 Mαϊ 2006
Μηνύματα
1.611
Αντιδράσεις
264
To Σάββατο στα καλά καθούμενα και ενω το PC ήταν ανοικτό μου έπεσε το ρελέ. Μετά από 2-3 δοκιμές κατέληξα οτι το πρόβλημα είναι στο τροφοδοτικό του PC αφού το εβγαλα από το PC και βάζοντας το στην πρίζα μόλις πατάω το ON ρίχνει το ρελέ.

Για να μην τα πολυλογώ το άνοιξα και παρατήρησα οτι ένας από τους δύο μεγάλους πυκνωτές που έχει είναι ελαφρώς φουσκωμένος στο επάνω μέρος. Δεν έχει σκάσει ουτε έχει βγάλει υγρά. Αυτο που είχα παρατηρήσει τον τελευταίο καιρό είναι οτι ακουγόταν απο τον υπολογιστή ενας υψισυχνος θορυθος που μεταβαλλόταν ανάλογα με πόσο ρεύμα τράβαγε το PC.

Δικαιολογειται το φούσκωμα (το λέω επειδή δεν έχει σκάσει) να μου δημιουργεί τέτοιο θέμα και αξίζει να μπω στην διαδικασία να τον αλλάξω; Το λέω επειδή ενω εναν πυκνωτη μπορώ να τον αλλάξω, αν παμε σε mosfet, ψιλολοϊδια κλπ δεν νομίζω πως το έχω...

attachment.php
 
Ναι,φουσκωμενος συνηθως ειναι dead.Μην αλλαξεις μονο αυτον,αλλα και οτι πυκνωτη μπορεσεις και δες τι γινεται.Μπορει να φταινε και τα mosfet αλλα δες πρωτα τους πυκνωτες
 
Aν ενας πυκνωτης τα φτυσει, μπορει να ριχνει την ασφαλεια του σπιτιου?
 
Nαι,γιατι μπορει να ειναι βραχυκυκλωμενος..
 
Αν το τροφοδοτικό σου είναι β' διαλογής, αγόρασε ενα καινούριο με ενα 20ευρω.Γιατί μπορεί να τους αλλάξεις όλους και εν τέλει να εχεις παλι πρόβλημα. Υπόψην αν σκάσει πυκνωτής τέτοιου μεγέθους, ανοίγουμε πόρτες και παράθυρα αμέσως. Εκτός του ότι η μυρωδιά είναι πολύ έντονη και θελει αρκετή ώρα για να καθαρίσει, είναι και επικίνδυνη για την υγεία μας (ιδίως αν υπαρχουν και πολύ μικρά παιδιά στο χώρο). Φτιάξε το μόνο αν είναι από τα καλά, από 600-700W και άνω, αλλιώς κατ'εμέ δεν αξίζει.

ΥΓ. Οι πυκνωτές σαν κι αυτόν δεν κάνουν μπαμ αλλά ΜΠΑΜ! Οταν είχα παρει το Apple IIgs, δεν έλαβα υπόψην μου ότι ήρθε από Αμερική άρα ήθελε 110V και το τίναξα όμως το'φτιαξα γιατί δε μπορούσα να κάνω αλλιώς. :D
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Rygar είπε:
ΥΓ. Οι πυκνωτές σαν κι αυτόν δεν κάνουν μπαμ αλλά ΜΠΑΜ! Οταν είχα παρει το Apple IIgs, δεν έλαβα υπόψην μου ότι ήρθε από Αμερική άρα ήθελε 110V και το τίναξα όμως το'φτιαξα γιατί δε μπορούσα να κάνω αλλιώς. :D
EΒαλες δηλ τον Apple IIgs στα 220v?:precry2:Και σου εκαψε μονο πυκνωτες??:burn:Μηπως να πας να παιξεις κανενα τζοκερ??? :)
 
Ο γιες, μου έκαψε 2 πυκνωτές τεράστιους τους οποίους αλλαξα και όλα ΟΚ. Αλλα η μυρωδιά και η καπνίλα που επικράτησε μετά ήταν από τ'αγραφα, γι'αυτό το τονίζω στο πιο πανω ποστ μου.
 
Rygar είπε:
Υπόψην αν σκάσει πυκνωτής τέτοιου μεγέθους, ανοίγουμε πόρτες και παράθυρα αμέσως.
Επισης ελεγχουμε το σωμα μας για τρυπες!
 
Όταν πέφτει το ρελέ σημαίνει ότι έχουμε διαρροή προς γη. Κανονικά, αν έχεις υπολογιστή, θέλεις ειδικό ρελέ, που να είναι για τροφοδότηση φορτίων με παλμοτροφοδοτικό (υπολογιστές, περιφερειακά, σύγχρονα πλυντήρια με κινητήρες DC). Σύμφωνα με τον κατάλογο της Schneider. Τώρα, αυτά τα ρελέ, τύπου Α, σχεδόν καμία ηλεκτραποθήκη δεν τα φέρνει. Οπότε, ελέγχεις το τροφοδοτικό σου για διαρροή ως προς γη. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισα κι εγώ με ένα παλμοτροφοδοτικό για σκάνερ, που έκανε έναν υψίσυχνο βόμβο, μέχρι που σταμάτησε να δουλεύει τελείως. Αφου το άνοιξα με το ντρέμελάκι, βρήκα ένα σκασμένο πυκνωτή, 22 μF 400 βόλτ τον οποίον άλλαξα. Αλλά πάλι δεν δουλεύει, προφανώς ο πυκνωτής σκάζοντας πήρε και κάτι άλλο μαζί του, τι δεν ξέρω. Φυσικά, δεν αξίζει τον κόπο να το φτιάξεις, αλλά εγώ θα το πάω σε ένα φίλο μου που είναι αετός μπας και βρει την ζημιά, φαντάζομαι κάνα τρανζίστορ θα ναι.
 
Ή αυτό που λέει ο Uskoke, ή τα 20 ευρώνια και είσαι καινούριος. Κι ούτε έλεγχοι με πολύμετρα ούτε τίποτα! :D
 
Λοιπόν μετά απο 3 ημέρες στερητικού συνδρόμου από PC στο σπίτι, έσκασα μια 80άρα και πήρα ένα 730άρι της Thermaltake. Ειναι και η απόσταση από το κέντρο (Βενιέρης , Φανός κλπ) που με αποθάρρυνε. Αυτό που κάηκε ήταν πάλι 730αρι της Hiper και μου έκανε εντύπωση οτι το καινούριο δεν έχει ούτε το μισό του βάρος. Οπότε θα το κρατήσω και θα αλλάξω οτι πυκνωτές έχει μπας και το έχω για backup. Δεν ξέρω αν αξίζει να το δώσω σε κανα μαστορα να το δει, αν και δεν ξέρω κανέναν ηλεκτρονικό...Παίδες ευχαριστώ για τις απαντήσεις!
 
Νταξει. Δεν εδωσες 20 ευρώ που ελεγα πιο πανω, αντιθέτως είχες 20 ευρώ ρέστα από το 100άρι που έσκασες :D :D. Αν δεν έχεις UPS πάντως (δεν το αναφέρεις, υποθέτω δεν έχεις), θα ηταν προτιμότερο να παρεις ενα 700άρι τροφοδοτικό φθηνό και να σκάσεις και ενα 60άρι για UPS, κάτι απλό όχι πολλά πολλά. Μ'αρεσε όμως που κάναμε όλη αυτή την κουβέντα. Εγώ επέμενα για το 20άρικο κι εσύ πηγες και τίναξες τη μπάνκα :D .
 
Επειδή ίσως χρειαστεί να βάλω και δευτερη καρτα γραφικών προσεχώς ήθελα πάνω από 600αρι. Και επειδή είχε ενα 10αρικο διαφορά το 700αρι πήγα εκεί. Πάντως αν κρίνω από τις τιμές που παίζουν στα "επωνυμα" μάλλον στην μέτρια κατηγορία τιμής είμαι.Ειδικά κάτι Seasonic ήταν φωτιά και λαύρα! Τουλάχιστον σταμάτησε και αυτό το σφύριγμα που άκουγα που ειχε αρχίσει να μου διατρύει τον εγκέφαλο...
 
Stormwatch είπε:
Δεν ξέρω αν αξίζει να το δώσω σε κανα μαστορα να το δει, αν και δεν ξέρω κανέναν ηλεκτρονικό...Παίδες ευχαριστώ για τις απαντήσεις!
Δεν νομιζω οτι αξιζει να το δώσεις σε μαστορα ...αλλαξε πυκνωτες και δες..δεν χανεις τιποτα..στην τελικη οι πυκνωτες που θα βαλεις εσυ θα ειναι καλυτεροι ποιοτικα απο αυτους που εχει και το καινουργιο...
 
Και εγ

img003.jpg

ώ δεν νομίζω, γιατί θα δώσεις περισσότερα απ το καινούριο. Άλλαξε τον πυκνωτή πάντως, δεν χάνεις τίποτα. Να κι ένα σκάναρισμα από το κατάλογο της Schneider που λέει για τους τύπους ρελέ:
 
Kαι αν τους αλλαξεις βαλε στους 105 C και οχι στους 85 που ειναι οι φτηνιαρικοι,και μεγαλυτερες τασεις (πχ σε 10V βαλε 16)
 
Thanx, πάντα ετσι κάνω όταν αλλάζω πυκνωτές... ;)
 
Πίσω
Μπλουζα