Υβόν Σανσόν - Yvonne Sanson: Απορία

Nemo

RetroMuseum GateKeepeR
Joined
9 Ιαν 2006
Μηνύματα
4.694
Αντιδράσεις
1.409
Απευθυνομαι στα σαίνια-κινηματογραφο-διφες του retromaniax και η απορια μου αφορα

την -κατα Ντινο Κατσουριδη «Λοσπέκιο» -

καλλιτεχνικως κυρια Yvonne Sanson /Υβον Σανσον

και κατα κοσμο -αν και αποτελει προεκταση της αποριας μου (Ελενη) Σαπουντζακη .

Και για να βοηθησω τους μη γνωστες , προκειται την Μπιμπί (εκ του ... Ευλαμπια) την συμπρωταγωνιστρια του Κλεό-Δημητρη Χορν στο "Μια ζωη την εχουμε"

ybon%2Bsanson.jpg


Η απορια μου αφορα την καταγωγη της απο την μερια της μητερας της και γιατι για αυτην υπαρχουν καποιες αντικροουμενες αναφορες .

Απο το Greek Actor.gr

Γεννήθηκε (1926) στη Θεσσαλονίκη από Τουρκάλα μητέρα και Γάλλο ρωσικής καταγωγής πατέρα. Στα 17 της χρόνια πήγε για σπουδές στη Ρώμη και έκτοτε έζησε στην Ιταλία.
και βαζει ως πηγες ( ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ www.retrodb.gr)

Ας δουμε τι λεει η ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ-wikipedia.gr

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από Τουρκάλα μητέρα και Γάλλο ρωσικής καταγωγής πατέρα. Στα 17 της χρόνια πήγε για σπουδές στη Ρώμη και έκτοτε έζησε στην Ιταλία.
το οποιο επικαλειται ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ-wikipedia.gr "εμμεσα" ως πηγη το

http://www.mymovies.it/biografia/?a=473

το οποιο αναφερει

Nata da madre turca e padre francese d'origine russa,
και συμφωνει και το γαλλικο wikipedia link

Nιe dʼune mθre turque et dʼun pθre franηais dʼorigine russe
Ελα ομως που η σελιδα http://www.greektenies.com/plerophories1/plerophories1/ubon-sanson.html

αναφερει μεν οτι Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από Τουρκάλα μητέρα, αλλα το το πραγματικό της όνομα ήταν Σαπουντζάκη.

Η Υβόν Σανσόν ήταν ηθοποιός. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από Τουρκάλα μητέρα και Γάλλο ρωσικής καταγωγής πατέρα. Στα 17 της χρόνια πήγε για σπουδές στη Ρώμη και έκτοτε έζησε στην Ιταλία το πραγματικό της όνομα ήταν Σαπουντζάκη. Την διάλεξε ο Φιλοποίμην Φίνος ο ιδιοκτήτης της Φίνος Φιλμ για την ταινία του Μια Ζωή Την Έχουμε παραγωγής 1958 να πρωταγωνιστήσει. Η Υβόν Σανσόν που ήξερε να ψελλίσει ελληνικά αλλά όχι να τα μιλήσει κανονικά, ντουμπλαρίστηκε από την ηθοποιό Θεανώ Ιωαννίδου. Η άφιξη της Σανσόν στην Αθήνα το 1957 για τα γυρίσματα της ταινίας έκανε πάταγο, διοργανώθηκαν δεξιώσεις, πάρτι και σε μια φωτογραφία από το Ηρώδειο, το 1957 το καλοκαίρ Ο Φιλοποίμην Φίνος έφτασε στο σημείο να ανακαινίσει το στούντιο του και να φτιάξει μέχρι και καινούριες τουαλέτες για την Υβόν Σανσόν. Όμως η ταινία δεν είχε την εισπρακτική επιτυχία που όλοι περίμεναν και φυσικά δεν έκανε και καριέρα στο εξωτερικό. Το 1972 ήρθε ξανά στην Ελλάδα και γύρισε την ταινία Θα Μπορούσαμε Να Κάνουμε Κάτι Εμείς της εταιρίας ΤΑΙΚΑ Φιλμ σε σκηνοθεσία του Κωστή Ζώη, αυτή ήταν η τελευταία ταινία της που γύρισε στην Ελλάδα.
Στην ιταλικη εκδοση της wikipedia αναφερει ομως

Yvonne Sanson θ nata a Salonicco il 14 agosto del 1926 da madre greca e padre francese di origini russe.
οπως και εδω τελος >>> http://www.cinehellas.com/tainies/1956/miazwh/miazwh.html το οποιο εγινε mirror κι εδω

Στοχεύοντας στο άνοιγμα της εταιρίας του στην διεθνή αγορά, κάλεσε την Ελληνικής καταγωγής ηθοποιό Ελένη Σαπουτζάκη (Υβόν Σανσόν), που έκανε μεγάλη καριέρα στην Ιταλία, και της ανέθεσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η συμμετοχή της ντίβας Υβόν Σανσόν θεωρήθηκε μεγάλο επίτευγμα για την εποχή αυτή του ελληνικού Κινηματογράφου. Με τον Δημήτρη Χορν συνθέτουν ένα απόλυτα "αταίριαστο" δίδυμο που εξυπηρετεί τα πλαίσια της υπόθεσης της ταινίας.

Και το ερωτημα

τελικα τι καταγωγης ηταν η μητερα της Υβον Σανσον ??

Αν ηταν Τουρκαλα πολιτης (μη ελληνικης καταγωγης???) ,λογω του περισσοτερων πηγων αλλα και καπως ενισχυεται λογω του οτι

"Η Υβόν Σανσόν που ήξερε να ψελλίσει ελληνικά αλλά όχι να τα μιλήσει κανονικά -αν και γεννηθηκε στην θεσσαλονικη και εφυγε 17 χρονων απο την ελλαδα-, ντουμπλαρίστηκε από την ηθοποιό Θεανώ Ιωαννίδου. "

,το ονομα που φερεται να εχει "Ελενη Σαπουντζακη" πως κολλαει με δεδομενο οτι ολες οι πηγες συμφωνουν οτι ο πατερας της ηταν Γαλλος ρωσσικης καταγωγης ??? (Εκτος αν ξαναπαντρευτηκε η μητερα της μετεπειτα Ελληνα???).

Επισης το 1926 δεν ειχε ηδη γινει η ανταλλαγη πλυθησμων επομενως ή ειχε ηδη παντρευτει η μητερα της τον γαλλο-ρωσσο οποτε και εξαιρεθηκε ή αν -οπως θυμαμαι -και αρκετοι ευκαταστατοι τουρκοι πολιτες -μουσουλμανοι εγιναν τυπικα χριστιανοι (και αλλαξαν καποιοι και τα ονοματα τους), προκειμενου να γλιτωσουν την ανταλλαγη πλυθησμων και να διατηρησουν την περιουσια τους ,εκανε κατι αναλογο κι αυτη.

Υ.Γ. Ξερω οτι αρκετοι ειστε στο τσακ να μου πειτε, οτι ψαχνω ψυλλους στα αχυρα και κατι εντελως ασημαντο κι μαλλον ανουσιο .

Τι να πω ???? Nemo sine vitio est .

Προβολή συνημμένου 85245
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πραγματικά δεν ξέρω λεπτομέρειες.

Αν υποθέσουμε όμως ότι η μητέρα ήταν Ελληνίδα και ότι η Υβόν-Ελένη είχε γεννηθεί εκτός γάμου τότε θα έπαιρνε το επώνυμο της μητέρας, οπότε από αυτή την άποψη δεν είναι αδύνατο να έχει Γαλλορώσο πατέρα και να ονομάζεται Σαπουντζάκη.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση εμένα είναι το ότι αν όντως έχει γεννηθεί το 1926 και πάει για σπουδές στη Ρώμη στα 17 της, αυτό θα σήμαινε ότι πήγε γύρω στα 1942-1943, μέσα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (Το καλοκαίρι του 1943 οι συμμαχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν απόβαση στην Ιταλία), όχι ακριβώς η κατάλληλη στιγμή για να πάει ένα 17χρονο κορίτσι για σπουδές, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι πιθανά είχε ελληνικές, γαλλικές και ρωσικές ρίζες. (ένταξη δεν είναι και αδύνατον, αλλά δεν είναι και το πιο πιθανό πράγμα του κόσμου. Το πρόβλημα ίσως θα μπορούσε να λυθεί αν υποθέταμε ότι η Σανσόν στην πραγματικότητα ήταν 4-5 χρόνια μεγαλύτερη οπότε πάει στη Ρώμη 1-2 χρόνια πριν τον πόλεμο).
 
Μακαρι να μπορουσα να δωσω μια εγκυρη απαντηση στην απορια σου, Nemo, αλλα δε γινεται.

Το μονο που μπορω να πω σε σενα και σε ολο το φορουμ, ειναι οτι η Wikipedia και κυριως η Βικιπαιδεια δεν ειναι το Ευαγγελιο. Εχω εντοπισει διαφορα λαθη κατα καιρους. Οσον αφορα τις ηλικιες των Ελληνων καλλιτεχνων μαλιστα, δεν τις λαμβανω καν υποψιν μου γιατι τις περισσοτερες φορες αντικρουονται απο την ιδια τη Λογικη!
 
Thor είπε:
Αυτό που μου κάνει εντύπωση εμένα είναι το ότι αν όντως έχει γεννηθεί το 1926 και πάει για σπουδές στη Ρώμη στα 17 της, αυτό θα σήμαινε ότι πήγε γύρω στα 1942-1943, μέσα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (Το καλοκαίρι του 1943 οι συμμαχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν απόβαση στην Ιταλία), όχι ακριβώς η κατάλληλη στιγμή για να πάει ένα 17χρονο κορίτσι για σπουδές, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι πιθανά είχε ελληνικές, γαλλικές και ρωσικές ρίζες. (ένταξη δεν είναι και αδύνατον, αλλά δεν είναι και το πιο πιθανό πράγμα του κόσμου. Το πρόβλημα ίσως θα μπορούσε να λυθεί αν υποθέταμε ότι η Σανσόν στην πραγματικότητα ήταν 4-5 χρόνια μεγαλύτερη οπότε πάει στη Ρώμη 1-2 χρόνια πριν τον πόλεμο).
Κι εμενα μου εκανε εντυπωση το timing αλλα δεν ηθελα ν εστιασω εκει.

Επιτρεψτε μου μια τραβηγμενη υποθεση και μονο

Ενδεχεται να αναχωρησε για την Ιταλια -ακολουθωντας/υπο την αιγιδα του "amore" της ,που οφειλε να επιστρεψει λογω των συνθηκων -εισβολη συμμαχων- στην Ιταλια και αρα με αυτο τον τροπο να υπερκεραστηκαν τα οποια εμποδια ,το οποιο μια και δεν μπορουσε να αποτυπωθει στο βιογραφικο συμπυκνωθηκε στο "πηγε στην ρωμη για σπουδες".

Στην Ιταλικη εκδοση της wikipedia αναφερεται λογω χρεωκοπιας στην διαρκειας της δεκαετιας του 70 δουλεψε ως μεταφραστρια στην ελληνικη πρεσβεια στην Ρωμη.

Nella metΰ degli anni settanta viene inoltre coinvolta in un crack finanziario tanto che θ costretta a vendere la sua fastosa villa romana sita sull'Appia antica ed iniziare a lavorare come traduttrice presso l'ambasciata greca di Roma.

http://it.wikipedia.org/wiki/Yvonne_Sanson
(Πραγμα που σημαινει οτι μαλλον τα ελληνικα της ηταν τουλαχιστον ικανοποιητικα )

Υ.Γ. Τελος εντυπωση μου προκαλεσε η συμπτωση οτι ο Αmedeo Nazzari -με τον οποιο υπηρξε για χρονια πολυ επιτυχημενο κινηματογραφικο ζευγαρι (1950-58) και με σειρα κινηματογραφικων επιτυχιων, και με τον οποιο δεν ξερω αν υπηρξαν και στην ζωη επισης (ζευγαρι) αν και ξκαποιες σελιδες υπονοουν κατι τετοιο -παντρευτηκε το 1958 την επισης(!) ελληνιδα και ηθοποιο (πολιτογραφημενη αργοτερα ιταλιδα ) Irene Genna ...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
beduran


»
Wed Jan 21 2009

 


She was one of the most magnetic presences of the 1950's European cinema, and yet we know very little about her. Was she really born in Salonika? Is there any precise document that proves it? How did she leave Greece in 1943 precisely when the Nazis invaded Salonika? Was she Sephardite, was she Turk, was she Greek, was she actually as international as her "official discourse" on her origins claimed? Did she really arrive to Italy to study or was she a refugee? I hope one day somebody will write a good biography and disclose all the mysteries that surround Yvonne Sanson. I would be delighted to know (without make-up) all the rich experiences she went through.
Απο το http://www.imdb.com/name/nm0763072/board/nest/128332569

(τουλαχιστον δεν ειμαστε οι μονοι περιεργοι ...)

Υ.Γ. Επισης ειναι πολυ πιθανο -οπως αφηνει να εννοηθει και η bambinella - η ημερομηνια γεννησης να μην ειναι το 1926

μια και τοτε θα επρεπε στο "Mια ζωη την εχουμε " (1958) να ηταν τριαντα ενα στα τριαντα δυο.

Συμφωνα ομως με οτι λεει κι εδω ο Ντινος Κατσουριδης

Υβόν Σανσόν, η επονομαζόμενη «Λοσπέκιο» «Lo specchio» (για τους μη ιταλομαθείς) πάει να πει «καθρέφτης». Καθώς είχε περάσει η γυναίκα τέσσερις δεκαετίες καλοκαίρια, είχε μπει πια στο φθινόπωρο και το ήξερε. Επί τρεις και βάλε ώρες «κτιζόταν» στο μακιγιάζ, μιλούσε χωρίς να ανοίγει το στόμα της, για να μη ραγίσει ο «σοβάς», και, κάθε φορά που πηγαίναμε για πλάνο και έλεγε ο Τζαβέλλας: «Μοτέρ», αυτή τον σταματούσε. «Momento» του έλεγε και ούρλιαζε στην παρατρεχάμενη, που είχε φέρει μαζί της. «Irene, lo specchio...». Ετρεχε η άλλη αλαλιασμένη και έφερνε τον καθρέφτη, έριχνε η «Λοσπέκιο» μια τελευταία ματιά, έφτιαχνε κάποια τρίχα, «pronta» έλεγε και πηγαίναμε για πλάνο.
.....αυτο σηκωνει συζητηση .
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ελπίζω να βοήθησα! Από τον Οικογενειακό Θησαυρό 25/1/1953!

1953 01-25 t739p010 υβον σανσον θησαυρος.jpg
 
Nemo είπε:
Επιτρεψτε μου μια τραβηγμενη υποθεση και μονο

Ενδεχεται να αναχωρησε για την Ιταλια -ακολουθωντας/υπο την αιγιδα του "amore" της ,που οφειλε να επιστρεψει λογω των συνθηκων -εισβολη συμμαχων- στην Ιταλια και αρα με αυτο τον τροπο να υπερκεραστηκαν τα οποια εμποδια ,το οποιο μια και δεν μπορουσε να αποτυπωθει στο βιογραφικο συμπυκνωθηκε στο "πηγε στην ρωμη για σπουδες".
mhmerotategiatipino είπε:
Ελπίζω να βοήθησα! Από τον Οικογενειακό Θησαυρό 25/1/1953!
Προβολή συνημμένου 95777

Ευχαριστω πολυ :D mhmerotategiatipino για την καιρια παρεμβαση σου

και τις πολλες πληροφοριες που προκυπτουν,

YvonneS.jpg

Απ'οτι φαινεται

η

τραβηγμενη υποθεση
που καναμε ποιο πανω ,τελικα δεν ηταν και "τοσο" .Ενω η "προβληματικη" σχεση με την μητερα της, ενισχυει κι αλλο το μυστηριο.

Επισης το οτι εμεινε χηρα σε ηλικια 20 ετων ,πολυ λιγο καιρο αφοτου πηγε στην Ρωμη και παντρευτηκε ,"δικαιωνει" τον προβληματισμο/παρατηρηση του Thor .

Thor είπε:
Το πρόβλημα ίσως θα μπορούσε να λυθεί αν υποθέταμε ότι η Σανσόν στην πραγματικότητα ήταν 4-5 χρόνια μεγαλύτερη οπότε πάει στη Ρώμη 1-2 χρόνια πριν τον πόλεμο).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η LIFO.GR (δια χειρός ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΟΣΚΟΪΤΗ) στα πλαίσια της στήλης "Σαν σήμερα" το περασμένο Σάββατο 23 Ιουλίου είχε αφιέρωμα στην Υβόν Σανσόν η οποία έφυγε 23 Ιουλίου 2003 σε ηλικία 78 ετών.

Η Υβόν Σανσόν είχε γεννηθεί τον Αύγουστο του 1925 (και όχι τον Ιανουάριο του 1926) στη Θεσσαλονίκη από πατέρα Γάλλο ελληνορωσικής καταγωγής και μητέρα Τουρκάλα.


Το πραγματικό της όνομα ήταν Σαπουντζάκη.


Στην Ιταλία έφυγε στις αρχές της δεκαετίας του 1940, σε εφηβική ηλικία, όπου ασχολήθηκε εκτενώς και αποκλειστικά με τον κινηματογράφο.

Η άφιξη της όμως στην Αθήνα προκάλεσε πάταγο, αποτέλεσε το Νο 1 κοσμικό νέο της εποχής και για χάρη της διοργανώθηκαν πάρτι και δεξιώσεις.

Ο Φίνος έφτασε στο σημείο να φτιάξει μέχρι και τουαλέτες, εφόσον στα στούντιο των Αγίων Αναργύρων μέχρι και το 1957 οι ηθοποιοί έκαναν στα χωράφια την ''ανάγκη'' τους. Παροιμιώδης η ατάκα του Ορέστη Μακρή, καθώς η θρυλική ''Θεία από το Σικάγο'' γυριζόταν ταυτόχρονα με το ''Μια ζωή την έχουμε'': Έπρεπε νά'ρθει η ακατονόμαστη για να κατουρήσουμε σαν άνθρωποι...

.........
http://www.lifo.gr/now/san_simera/108625
 
-Ψάχνοντας τα bookmarks για κάτι άλλο έπεσα σε κάποια links που είχα αποθηκεύσει σχετικά με το thread και μετά απλά ξεχαστήκαν οπότε ας κάνω ένα τελευταίο update στο thread -

Η ταβέρνα της κυρίας Κοσαλένκο.... στη δεκαετια του '20 πλημμύριζε τις νυχτερινές ώρες από αληθινούς και ψεύτικους Ρώσσους αριστοκράτες. Κατα την περίοδο αυτή αναπτύχθηκαν δεσμοί μεταξυ Ελλήνων και ξένων προσφυγων.Αναφερεται σχετικά οτι η ιταλίδα ηθοποιός του κινηματογράφου

ΥΒόν Σανσόν είναι κόρη Ρωσσίδας και Έλληνα αξιωματικού .
>>>http://digital.lib.auth.gr/record/13....pdf?version=1

Το είδαμε κι αυτό ::) :animlaugh: .Εκτός από Θεσσαλονίκη -και Κέρκυρα χάρη στον mhmerotategiatipinoκαι τον (Οικογενειακό) Θησαυρό πληροφοριών που μοιράστηκε μαζί μας- ....

Και τέλος

Tina MOYRMOYRH (19 Αυγούστου 2016 )

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ -ΠΑΤΕΡΑΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ- ΒΑΦΤΙΣΕ ΤΟΝ ΘΕΙΟ ΜΟΥ- ΤΟΝ ΟΝΟΜΑΣΕ ALFREDO

>>> http://istorikesphotografies.blogspo...post_8801.html
η οποία επιβεβαιώνει και το απόκομμα του Οικογενειακού Θησαυρού που μοιράστηκε μαζί μας -του mhmerotategiatipino
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Προ ολιγων ημερων ειδα την Υβον για πρωτη φορα και σε αλλη ταινια. Ηταν το γαλλικο δραμα του 1953, Οταν θα διαβαζεις αυτο το γραμμα (Quand tu liras cette lettre).

H Υβον υποδυοταν μια φρεσκοδιαζευγμενη γυναικα που περναγε την ωρα της με τον πρωταγωνιστη, εναν ωραιο ζιγκολο. Σε αυτη την ταινια ειχε τα μαλλια της με μπουκλες, πιο κοντοκομμενα απο το Μια ζωη την εχουμε και πιο ανοιχτοχρωμα. Η φωνη της παντως εμοιαζε αρκετα με της Θεανως Ιωαννιδου που την ντουμπλαρισε στην ελληνικη ταινια. Δεν ξερω αν αυτο το επεδιωξε ο σκηνοθετης η αν ηταν τυχαιο.
 
Δειτε την τελευταια σκηνη τη ταινιας "Pane, amore e gelosia" (1964) με τους Gina Lollobrigida και Vittorio De Sica...
Ποια καθεται διπλα στον Ντε Σικα στο λεωφορειο
 
Πίσω
Μπλουζα